Tags Posts tagged with "locali"

locali

19 consilieri locali au participat la şedinţa de Consiliul Local Alba Iulia care a dezbătut stabilirea taxei de vizitare la Muzeul Principia din Piaţa Custozza.

Hotărârea de Consiliu a trecut cu un singur amendament, cel propus de liberalul Cornel Sandu, şi anume preşcolarii până în 6 ani au gratuitate.

Propunerile susţinute de consilierii PSD şi PP-DD au fost respinse de majoritatea PNL-PDL (noul PNL).

Daniel Zdrânc (PSD) a propus reducerea de la 10 la 5 lei pentru adulţi, şi de la 5 la 2 lei pentru copii.

Dorin Şerdean (PP-DD) a propus reducerea pretului biletului de la 5 lei la 3 lei / vizitator pentru grupurile de minim 20 elevi minori care invata la scoli si/sau licee din Alba Iulia.

Muzeul Principia este un obiectiv realizat de firma Grup Corint pentru o sumă uriaşă: peste 3.000.000 euro.

Miercuri, 22 aprilie 2015, va avea loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Alba Iulia

Pe ordinea de zi sunt 3 proiecte de hotărâri. Acestea privesc:

1.Stabilirea taxei pentru vizitarea monumentelor istorice

2.Modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea nr. 6/2015 a Consiliului local cu privire la aprobarea redistribuirii pe obiective de investiții a creditului bancar contractat pe anul 2013, modificată prin Hotărârile nr. 264/2012, nr. 22/2014 și nr.152/2014 ale Consiliului local al municipiului Alba Iulia

3.Modificarea Hotărârii nr. 133/2011 a Consiliului local al municipiului Alba Iulia.

Actul normatv prin care Guvernul Ponta a dat liber la trasesim pentru 45 de zile pentru a-i asigura candidatului de atunci Victor Ponta un profit electoral a fost adoptat de Camera Deputaților prin votul majorității PSD fără a se respecta cerințele judecătorilor Curții Constituționale. După săptamâni întregi în care PSD a refuzat să discute acest subiect în comisiile de specialiate, miercuri, 25 februarie, majoritatea controlată de PSD, în frunte cu Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a respins toate amendamentele depuse de liberali prin care se stabilea procedura clară pentru aducerea legii în cadrul constituțional, lucru cerut de judecătorii Curtii în motivația de neconstituționalitate.

„PSD girează în continuare abuzul și încalcă deciziile Curții Constituționale. În legea de respingere a ordonanței care a legiferat traseismul politic, Curtea ne-a cerut foarte clar să reglementăm în Parlament efectele acestei OUG. Încă de când am sesizat Curtea Constituțională noi, liberalii, am susținut că cei care au trădat votul liber exprimat al cetățenilor la alegerile din 2012 trebuie să-și piardă mandatul. Asta am și propus prin amendamente – aleșii locali, fie ei consilieri locali sau județeni, fie primari sau președinți de Consilii Județene să rămână fără mandate pentru că au înșelat electoratul, iar sumele privind indemnizaţiile încasate de aceştia să fie recuperate. Așa este normal și moral, cei care au încălcat legea, trebuie să plătească cu funcția, dar și cu returnarea sumelor încasate în perioada în care erau în ilegalitate. Chiar dacă legea a trecut de Camera Deputaților așa cum a vrut PSD-ul, la Senat. sunt convins că senatorii liberali vor amenda textul în acord cu aceste principii. Mai mult, am și anunțat deja că vom ataca din nou la Curtea Constituţională Legea de respingere a Ordonanţei 55 privind migraţia aleşilor locali dacă actul normativ va trece şi de Senat în forma PSD, fără reglementarea efectelor şi fără ca traseiştii să-şi piardă mandatele”, a declarat deputatul PNL de Alba Dan Simedru, present la dezbaterea din Camera Deputaților.

PSD a dovedit că nu are decența să respecte o decizie a Curții Constituționale, ci rămâne în continuare tributar metehnelor partidului-stat pentru care instituțiile de drept ale statului sunt simple anexe și, pe cale de consecință, sunt ignorate.

Biroul de Presă al PNL Alba

Pe 17 decembrie 2014 Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională ordonanţa Guvernului 55/ 2014, prin care s-a permis aleșilor locali să părăsească partidele din partea cărora au candidat şi să se înscrie în alte partide. De prevederile Ordonanţei, după cum se știe, a profitat cel mai mult PSD-ul, aflat la guvernare.

Acum câteva zile, domnul deputat Ioan Dârzu încerca să-i liniștească pe aleșii locali traseiști referitor la posibilitatea ca ei să își piardă mandatele. Dincolo de modul în care domnia sa a pus problema, un fapt care ne-a atras atenția în mod special este modul în care domnul deputat se raportează la lege, în condițiile în care, parlamentar fiind, legea reprezintă „obiectul muncii” pentru domnia sa, iar din acest punct de vedere ar trebui ca toate acțiunile și declarațiile domniei sale să reflecte un respect deosebit față de lege, atât în litera, cât și în spiritul acesteia.

Dar, iată exact despre ce declarație discutăm: „La momentul la care s-a făcut trecerea de la un partid la altul, înainte de campania electorală, legea a fost perfect valabilă. Ei că acum, Curtea a decis că nu e constituțională, legea nu se prea aplică retroactiv. La momentul respectiv a fost perfect legală”, a spus Dîrzu.

Citind o astfel de declarație, oricine ar putea să se întreba, în mod legitim: oare PSD-ul înțelege să interpreteze legea și deciziile Curții Constituționale exclusiv după bunul plac și interesul de partid? Oare interesul de partid al PSD se poate situa deasupra legii? Iată doar două întrebări la care, sigur, ar trebui cineva să răspundă.

Însă, până când acel „cineva” va oferi un răspuns (oricare ar fi el), știm un lucru: Nimeni nu este mai presus de lege. Iar aceasta o spune Constituția României la art. 16, alin. 2. Iar după cunoștiințele noastre, România este un stat de drept, în care Constituția este și rămâne legea fundamentală. Iar legea trebuie respectată! Inclusiv de către PSD!

Dan Simedru, deputat PNL de Alba

Aleşii care doresc să treacă de la un partid la altul fără teamă, fără remuşcări, fără să păţească nimic o pot face în siguranţă, într-un cadrul legal sau legalizat de premierul Victor Ponta… dar desigur imoral.

Guvernul Ponta a adoptat Ordonanţa prin care aleşii românilor îşi pot trăda partidul din partea căruia a candidat la alegerile din 2012.

Timp de 45 de zile primarii şi consilierii indecişi pot opta pentru Putere sau Opoziţie, pentru bani sau pentru sărăcie, pot alege partidul din care să facă parte.
Textul Ordonanţei de Urgenţă

Art. I. (1) Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, isi pot exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.

(2) Declarația prevăzută la alin. (1) se depune de către primari, respectiv de către preşedinţii consiliilor judeţene la:
a) partidul politic sau la organizația minorității naționale, după caz, din care optează să facă parte;
b) autoritatea deliberativă a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

(3) Declarația prevăzută la alin. (1) se depune de către consilierii locali, consilierii judeţeni şi de candidaţii care au fost înscrişi pe liste şi care au fost declaraţi supleanţi la:
a) partidul politic sau la organizația cetățenilor aparținând minorității naționale, după caz, din care optează să facă parte;
b) autoritatea deliberativă pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

(4) Primarii sau președinții consiliilor județene, consilierii locali sau consilierii judeţeni, în funcţie, respectiv candidații înscriși în liste și care au fost declarați supleanți, după caz, care nu depun declarația potrivit prevederilor alin. (1), (3) şi (4) sunt, după caz, în una din următoarele două situaţii:
a) rămân membrii ai partidului politic sau organizației minorității naționale, după caz, pe listele partidului care a făcut parte dintr-o alianţă politică sau alianţă electorală, dacă acesta/aceasta continuă să existe din punct de vedere legal;
b) devin independenţi, dacă partidul politic sau organizația minorității naționale, după caz, dacă acesta/aceasta nu mai există din punct de vedere legal.

(5) Secretarii unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1), au obligaţia comunicării situaţiei centralizatoare a aleşilor locali la instituţia prefectului.

Art. II. – La art. 96, alineatul (9) din Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr. 67/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 29 martie 2004, republicată, se modifică după cum urmează:

„(9) Candidaţii înscrişi în liste și care nu au fost aleşi, sunt declaraţi supleanţi în listele respective. În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri locali/județeni aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacă, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice din care fac parte confirmă în scris, că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv.”
În Nota de fundamentare se vorbeşte „disfuncționalitățile care generează dificultăți în funcționarea eficientă a autorităților publice de la nivel local” şi „sincopele de sincronizare între nevoile reale ale administrației publice locale și prevederile legale incidente”.

 

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook