Tags Posts tagged with "lac"

lac

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a fost convocat și are în atenție situația semnalată de către Societatea Națională a Sării SA, referitor la scăderea nivelului apei din Lacul Plus, ca urmare a extragerilor anterioare de sare din zona câmpului de sonde din orașul Ocna Mureș.

Ca efect al exploatării de sare, posibilitatea apariției unor surpări de teren a apărut pentru prima dată în anul 2010, însă, pentru prevenirea oricărei situații de risc, în urma analizei realizate cu operatorul economic, s-a delimitat o zonă de influență care începând de astăzi se află în monitorizarea permanentă a specialiștilor din cadrul Societății Naționale a Sării SA și a ISU Alba.

La nivelul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Ocna Mureș au fost luate toate măsurile legale cu caracter preventiv pentru informarea și protejarea populației din zona de influență, dar și de identificare a unor soluții alternative de cazare, în cazul apariției vreunei situații iminente care să impună evacuarea preventivă. Totodată, pe strada Mihai Eminescu a fost restricționat accesul autovehiculelor cu o masă mai mare de 3,5 tone.

Precizăm că în zona de influență sunt 24 de case locuite, 3 operatori economici și un imobil în care locuiesc 6 familii, protejarea acestora fiind o prioritate a autorităților.

În perioada imediat următoare în zona de exploatare a sării operatorul economic Societatea Națională a Sării SA va realiza o analiză și o evaluare exactă a situației existente și a măsurilor tehnice care se impun a fi luate.

La acest moment nu sunt indicii concrete privind iminența producerii unor surpări de teren în zonă, însă evoluția situației se află în atenția domnului prefect Gheorghe Feneșer, care este informat permanent de către Primăria Ocna Mureș și instituțiile care alcătuiesc comitetul pentru situații de urgență local.

Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 12,00 și 19,00, iubitorii de mișcare în aer liber au posibilitatea să se plimbe din nou gratis, cu bărcile, pe lacul Sebeș. Pe lângă cele 5 bărci, deja existente, au mai fost lansate la apă, încă cinci.

”Am remarcat interesul deosebit de mare față de acest nou tip de mișcare și, de aceea, am decis ca și în acest week-end să dăm posibilitatea iubitorilor de vâslit să se plimbe gratis pe lac. Lucrăm deja și la amenajarea parcului din apropiere, umând ca în perioada imediat următoare să aducem îmbunătățiri substanțiale, pentru ca Sebeșul să merite titlul de burg medieval. Vă invit de asemenea și la Festivalul Internațional Lucian Blaga aflat deja la a 35-a ediție. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 8 mai ora 10:00 la Casa Natală Lucian Blaga din Lancrăm”- a precizat primarul Adrian Alexadru Dăncilă.

Vești bune pentru sebeșeni și nu numai! Începând cu data de 1 Mai, aceştia se pot pot plimba cu barca pe lacul din centrul municipiului Sebeș.

Angajații Primăriei Sebeș lucrează în aceste zile la reabilitarea pontonului din centrul insulei. Chiar dacă plouă, muncitorii vopsesc balustradele, peste podea urmează să fie amplasat un covor de iarba sintetică iar marginile lacului vor fi vopsite în alb.

,,Pe măsură ce timpul ne permite, vom încerca să refacem această zonă în așa fel, încât să fie un adevărat centru de recreere. Vom amplasa mai multe bănci pe marginea lacului și urmează să înfrumusețăm și parcul din zonă” – a precizat primarul Sebeșului, Adrian Alexandru Dancilă. De menționat că primele cinci bărci au sosit, urmând ca în perioada următoare să fie aduse următoarele cinci. Cei care doresc să se plimbe cu barca o pot face zilnic, între orele 12,00 și 19,00.,,Vineri, sâmbătă și duminică, în 1,2 și 3 Mai vâslitul este gratis. Orcine se poate plimba jumătate de oră fără să plătească. Minorii sub 14 ani nu au voie decât însoțiți. Vom stabili apoi în ședința de Consiliu Local prețurile pe care urmează să le practicăm. Oricum vor fi niște sume modice.” – a mai precizat primarul Adrian Alexandru Dăncilă.

Marţi seara reprezentanţii ISU Alba Iulia şi detaşamentul din Sebeş au fost sesizaţi privind existenţa unei persoane în lacul de la barajul Petreşti.

Este vorba de cadavrul unui bărbat în vârstă de 55 de ani, care a fost scos din lac în aceeaşi seară a zilei de 17 martie 2015.

foto: realitatea.net
foto: realitatea.net
foto: realitatea.net

Locuitorii satului Munună din munţii Apuseni trăiesc un adevărat paradox.

În timp ce casele lor se află deasupra celui mai mare lac subteran din România, de zeci de ani, ei sunt nevoiţi să care apă de la un izvor aflat la o distanţă de peste doi kilometri.

Sub satul Munună se afla cel mai mare lac subteran din România.

Din nefericire pentru localnici, apa lui nu poate fi utilizată, pentru că până acolo sunt 120 de metri de rocă dură, care nu poate fi spartă.

Nimeni nu poate să spună când s-a întemeiat satul Munună, din comuna Gârda.

Cert este că cele mai vechi case au peste 100 de ani, iar oamenii cei mai bătrâni spun că ei aici s-au pomenit dintotdeauna.

Cert este că tot de atunci, ei au fost nevoiţi să îşi aducă apă de la unicul izvor, aflat la aproape doi kilometri de cea mai marginaşă casă a satului.

De zeci de ani, femei, bărbaţi şi copii cară apă de la unicul izvor, amenajat, la marginea satului, către Gârda Seacă.

Greu îi destul. Că am dus tot în spate. Câte zece kilograme, cinşpe şi apoi până vi aicia jos, nu-ţi mai vine a bea. Greu o fost, da. Tăt aşa am cărat, că nu aveai de unde să bei. Că merjeai şi aduceai şi să bei şi să dai la animale şi totu. Chiar greu, greu,” povesteşte Elena Bate, de 65 de ani.

Din cauză că dealul pe care se află satul este plin de peşteri, pânza freatică este la mare depărtare de suprafaţă, iar o fântână este aproape imposibil de realizat.

Dana Bate, învăţătoare la Gheţar, locuieşte şi ea în Munună şi ca toţi ceilalţi cară apă atunci când are nevoie.

Este la o distanţă de un kilometru, un kilometru jumate, aducem cu bidoanele, zece, douăzeci chiar, depinde cine merge după apă şi este destul de greu. Nu s-a încercat să se facă aici o fântână pentru că izvoarele sunt destul de departe şi nu sunt posibilităţi”.

Peştera Zguraşti, în care se afla complexul de lacuri a fost descoperită de Emil Racoviţa, în anul 1927.

Explorarea ei completă a fost făcută de către speologii din zonă, care au reuşit să şi dimensioneze lacul subteran.

Ei spun că lacul este alimentat de ploile care cad la suprafaţă şi că volumul de apă aflat aici, este foarte mare.

Doctorul Cristian Ciubotarescu a explorat lacul şi a reuşit să îi stabilească dimensiunile.

El are o lungime de o sută de metri, o adâncime de 12 metri şi o lăţime medie de 10 metri. Acest lac este legat de fapt de mai multe lacuri care se află în această peşteră şi dacă nu ar ploua deloc timp de şase luni de zile, izvorul care drenează aceste lacuri, nu ar seca. Deci, practic se afla o acumulare de apă foarte mare”, povesteşte doctorul Ciubotarescu.

Singurul mod în care pot fi ajutaţi oamenii din Munună este montarea unor pompe puternice, care prin intermediul unei ţevi, să împingă apa din lac la suprafaţă.

Din nefericire şi celelalte sate aflate în jurul Mununei sunt în aceeaşi situaţie. De altfel şi satul Gheţar se confruntă cu aceeaşi problemă.

Tehnic, rezolvarea problemei se poate realiza doar prin o aducţiune, iar autorităţile locale lucrează acum la punerea în practică a acestui proiect.

Emanuel Jilinschi

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook