Tags Posts tagged with "itp"

itp

Numărul vehiculelor care depășesc nivelul maxim admis de poluare a scăzut cu mai bine de două procente în primele 3 luni ale lui 2015 față de aceeași perioadă a anului trecut.

“La reducerea poluării din aer generată de noxele auto au contribuit substanțial și controalele în trafic efectuate de inspectorii RAR, în urma cărora poliția a aplicat sancțiuni considerabile”, precizează Directorul General al R.A.R.-R.A, ing.George-Adrian Dincă.

Registrul Auto Român şi Poliţia Rutieră elimină din trafic vehiculele care pot produce accidente din cauza problemelor tehnice grave pe care le au. Astfel, în urma acţiunilor de control desfăşurate în primele trei luni din 2015, la nivelul județului Alba, inspectorii RAR au descoperit 16 vehicule (din 570 verificate) care prezentau pericol iminent de accident. În aceste situaţii una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentanţele Registrului Auto Român.
Ca urmare a aceloraşi controale s-a constatat că 60,35 % dintre vehicule aveau diferite neconformităţi de natură tehnică sau legate de acte. Din totalul vehiculelor cu probleme:
– 54,4% au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere (proasta funcţionare a dispozitivelor de iluminare şi semnalizare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale la direcţie, defecţiuni ale sistemului de frânare)
– 13,48% depăşeau nivelul maxim admis de poluare
– 2,63% au avut probleme legate de identificare (vehiculul prezentat nu a corespuns cu datele din CIV privind: categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, codul motorului, seria motorului sau culoarea)
– 4,91% au avut neconformităţi din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (ITP expirat sau fals)
La finalul controalelor tehnice desfăşurate în trafic în intervalul ianuarie-martie 2015, Poliţia Rutieră a reţinut 187 de certificate de înmatriculare, 1 permis de conducere şi au fost aplicate 311 amenzi. Menţionăm că sancţiunile mai sus specificate au fost aplicate exclusiv pentru vehiculele la care inspectorii RAR au găsit neconformităţi tehnice sau legate de acte.
Directorul General al Registrului Auto Român, ing. George-Adrian Dincă, menţionează că rezultatele controalelor desfaşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

Biroul de Informare, Comunicare și Relații cu Mass-Media

Registrul Auto Român a înteţit, în 2014, controalele la service-urile auto. Demersul a urmărit supravegherea eficientă a pieței de gen și garantarea unui nivel ridicat în siguranța circulației.

Raportarea Departamentului Supraveghere Piață (R.A.R.) pe anul trecut arată că inspectorii Registrului au desfășurat, în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2014, nu mai puțin de 6213 acțiuni de control la agenții economici de pe piața națională. Acestea au fost finalizate prin 4142 documente de control (PVCSC), întocmite la operatori economici care efectuează activitate comercială, distribuţie componente auto şi la prestatorii de servicii care efectuează activităţi de reparaţii auto, dezmembrări auto, staţii ITP şi ateliere TLV.
Controalele s-au soldat cu sancțiuni contravenționale totale în valoare de 1.765.990 lei. S-au aplicat, de asemenea, 2357 sancțiuni complementare (opriri de la comercilizare, suspendări de activitate).

Per-ansamblu, inspectorii R.A.R.-R.A. au identificat următoarelor încălcări ale legii:

•lipsa autorizaţiei tehnice eliberată de R.A.R.
•lipsa înregistrărilor şi nemenţinerea dovezilor care să demonstreze conformitatea activităţilor executate cu condiţiile tehnice şi de calitate impuse, astfel încât vehiculele să corespundă condiţiilor şi reglementărilor legale privind admiterea şi menţinerea în circulaţie
• nemenţinerea condiţiilor iniţiale de autorizare
•introducerea pe piaţă a produselor şi materialelor noi care privesc siguranţa circulaţiei şi protecţia mediului neomologate/necertificate
•lipsa declaraţiei de conformitate emisă de producător sau de reprezentanţii acestora
•lipsa inscripţionării şi/sau etichetării produselor

Iată situaţia defalcată a inspecţiilor:

1.1194 acţiuni de control la operatori economici care comercializează componente auto . Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 41.400 lei

2. 275 acţiuni de control la operatori economici care montează sau repară instalaţii GPL. S-au aplicat sancţiuni în valoare de 68.500 lei şi s-a dispus suspendarea activităţii pentru 11 societăţi

3. 4658 de acţiuni de control la operatori economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi dezmembrări auto. S-a constatat lipsa autorizaţiei tehnice eliberată de RAR şi nerespectarea domeniului autorizat în 770 cazuri. S-au aplicat amenzi în valoare de 1.592.090 lei şi 607 măsuri complementare de oprire sau suspendare a activităţii

4.86 acţiuni de control desfăşurate la atelierele TLV şi la staţiile ITP
Este vorba de societățile care desfășoară activități de inspecție tehnică periodică și activități de verificare tahografe. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 64.000 lei și totodată s-au anulat 14 atestate de inspector tehnic.

Registrul Auto Român realizează, prin Departamentul Supraveghere de Piaţă (DSP), o intensă activitate de disciplinare a pieţei de profil, desfăşurând acţiuni de control care urmăresc conformitatea activităţilor de reparaţii efectuate, cu respectarea condiţiilor tehnice şi de calitate impuse de constructorul de automobile, precum şi supravegherea pieţei serviciilor auto privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor utilizate la vehicule rutiere, având ca rezultat creşterea siguranţei circulaţiei rutiere şi protecţia mediului.

Poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Alba, au oprit, pentru control, joi,, pe Regimentul V Vânători din municipiul Alba Iulia, o autoutilitară condusă de S.M, de 32 ani, din judeţul Galaţi.
În urma verificărilor efectuate în baza de date a IPJ Alba s-a constatat că inspecția tehnică periodică pentru autovehiculul în cauză era expirată din anul 2013, fără ca acest aspect să corespundă cu datele menționate în certificatul de înmatriculare.
În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ,,fals material în înscrisuri oficiale,, și ,,uz de fals”.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook