Tags Posts tagged with "isar"

isar

Bugetul României pentru anul viitor rămâne o necunoscută. După multe zile de la expirarea termenului legal la care trebuia prezentat, premierul Victor Ponta spune că “avem un buget de pregătit pentru 2015-2016”. În perioada aceasta, companiile ar trebui să îşi facă propriile planuri şi estimări financiare, însă nu prea au cum, fără o perspectivă asupra fiscalităţii anului viitor. La ce să ne aşteptăm, totuşi?
Înainte de alegeri, Victor Ponta, fiind convins că le va câştiga, spunea că bugetul pentru 2015 este foarte probabil să fie trimis în Parlament de viitorul premier şi viitorul Guvern, la sfârşitul lui noiembrie, începutul lui decembrie.

Vine FMI, apucaţi-vă de buget!

Ghinion! A pierdut alegerile şi trebuie să-şi asume această responsabilitate, mai ales în contextul apropierii delegaţiei Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.
Această vizită este şi obiectul cu care îşi motivează miniştrii din cabinet: “O să vă rog, până la sosirea delegaţiei Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, să pregătiţi bugetul pe 2015. Deci, fiecare ministru vorbeşte cu Finanţele şi, după aceea, pentru măsuri speciale luăm decizia politică în cadrul coaliţiei şi în cadrul Guvernului”, le-a spus marţi premierul.

Scenariul lui Iohannis: Deficit de 3%

De altfel, lipsa proiectului de buget pentru anul viitor a fost şi una dintre armele cu care Klaus Iohannis l-a atacat pe Victor Ponta în campania electorală. Ca şi diverşi analişti economici, Iohannis a avertizat asupra faptului că nu şi-a bătut nimeni capul cu bugetul pentru că oricum ieşea cu găuri neacoperite, din cauza fondurilor imense rulate în campania electoral.
Iohannis a declarat înainte de alegeri că anul viitor vom avea creşteri de impozite şi taxe, menţionând că afirmă acest lucru cu toată responsabilitatea şi că, potrivit estimărilor ACL, pentru a se plăti tot ce s-a promis, se ajunge la un deficit de 3%, precizând că „se ajunge la o zonă sancţionabila conform regulilor Uniunii Europene, pentru că România s-a angajat la un deficit de 1,4% din PIB”.
“Nu este nicio îndoială asupra acestor chestiuni. Am făcut deja de luni de zile simulări cu colegii care sunt specialişti în domeniu. Pentru 2015, există un plus la cheltuiala de cel puţin 15,4 miliarde lei, dacă ţinem cont de tot ce trebuie plătit, şi reducerea CAŞ, şi cei 2% la bugetul Apărării, creşterile pensiilor”, a precizat Klaus Iohannis.

Scenariul lui Ponta: Continua creşterea economică

În tabăra lui Victor Ponta lucrurile continuă să arate roz.

Luni, premierul a declarat că „E util sau inutil, cum doriţi, să vă precizez că s-a terminat campania electorală şi binenteles nu schimbăm nici cota unică, nici nu mărim taxe. Asta e, până la urma astea sunt armele fiecărui partid în alegeri, însă acum vreau ca toată lumea să stea liniştită că nu se măresc taxe şi impozite şi, dimpotrivă, avem un buget de pregătit pentru 2015-2016 care să continue creşterea ecomomica şi măsurile sociale care ne-au asigurat creşterea”.

Parfumul de credibilitate al documentului exploziv

Cu foarte puţin timp înainte de duminică alegerilor prezidenţiale, a apărut în presă un document cu antetul Ministerului Finanţelor Publice conform căruia guvernul plănuieşte, printre altele, introducerea unei impozitări progresive abrupte, cu raţe de 15, 25 şi 35%. Documentul, neasumat de nimeni din Guvern, dimpotrivă, prezentat de tabăra lui Ponta ca fiind o intoxicare electorală, are “un serios parfum de credibilitate”, potrivit analistului economic Bogdan Glavan.
De ce ar trebui să considerăm veridic acest document? În primul rând, la începutul săptămânii trecute, BCR a comunicat reducerea drastică a previziunii de creştere economică pe 2015 “din cauza înăspririi regimului de taxare”, aminteşte Glavan.
În al doilea rând, gaura bugetară de 10-15 miliarde lei, formată din reducerea deficitului, scăderea CAŞ, majorarea ajutoarelor sociale, a indemnizaţiilor şi a pensiilor, pe care guvernul trebuie să o acopere de undeva. Creşterea impozitului pe venit este o soluție, nu singură şi nicidecum o soluție inevitabilă, dar este o soluție, în opinia lui Bogdan Glavan, care crede că acest proiect este doar o cosmetizare a celui din 2004. Iată cum ar arăta aceasta cosmetizare:
– 15% în loc de 18%, pentru a proteja veniturile mici şi pentru a face reforma uşor de vândut poporului. Parcă şi aud trompetă: “Oamenii cu venituri mici vor avea chiar de câştigat, bla, bla, bla”;
– 25% în loc de 23-28%, adică un nivel mediu între cele două;
– 35% în loc de 34-40, adică tot un nivel intermediar care, având în vedere numărul foarte redus al marilor salarii, urmăreşte să aducă la buget mai mulţi bani prin împovărarea clasei de mijloc.
Făcând nişte calcule simple (pe care le puteţi vedea pe larg pe blogul sau), analistul economic a ajuns la concluzia că impozitarea progresivă de care se zvoneşte are meritul contabil că acoperă exact golul bugetar produs de scăderea CAŞ, înainte de alegeri. “Coincidenţă, ce ghinion!”, punctează Glavan.

”Fiscalitatea din 2015 e simplă: Cresc taxele”

Discuţia despre fiscalitatea din 2015 este destul de “simplă”, în opinia analistului economic Lucian Isar. Potrivit acestuia, în 2 din 3 scenarii pentru 2015, cresc taxele.
“Doi insideri, Tariceanu şi Petrescu au confirmat această ipoteză. Bugetul pe 2015 este încă în faza de “draft” din acelaşi motiv. Comisia Europeană, subtil, spune acelaşi lucru”, scrie Isar pe blogul sau.
El estimează că dacă rămâne aceeaşi guvernare, se taxele cresc şi cele 2 scenarii de creştere ar fi următoarele:
1)Impozit progresiv cu transele 40%, 16% şi 12%: 40% la cei cu peste 4. 500 lei pe lună (stat şi privat deopotrivă),12% la cei cu salariul minim pe economie, 16% la restul;
2) Cota unică şi TVA-ul unite la 21%.
Cel de al treilea scenariu, în care taxele se diminuează (de exemplu TVA se reduce la 19%), se realizează doar în cazul în care se schimbă guvernarea, considera Isar.
“Creşterea taxelor nu ar trebui să fie o surpriză. Au crescut şi introdus peste 30 de taxe în ultimii 2 ani iar schimbări majore de fiscalitate au fost încercate şi blocate cu greu”, menţionează analistul.

Andra Troasca

sursa:http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/baba-oarba-cu-bugetul-romaniei-pe-teren-minat-ce-ne-asteapta-in-2015-104414/

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook