Tags Posts tagged with "Ion Creanga"

Ion Creanga

În a doua zi a Festivalului Internaţional de Teatru, albaiulienii au ocazia de a vedea un spectacolul de Alexandru Dabija, realizat la Teatru Tineretului din Piatra Neamţ. Spectacolul „O ladă” este o creaţie colectivă după Ion Creangă.

„O… ladă” poate fi văzut joi, 2 octombrie, începând cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

„O… ladă”
Spectacol pentru tineri şi adulţi
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Romulus Boicu
Textul: Genţiana Ionescu
Muzica şi versurile: Ada Milea

Creaţie colectivă după Ion Creangă

Distribuţia:
Vergina (mama Mirelei): Nora Covali
Baba spurcată la gură: Corina Grigoraş
Baba fântână: Ecaterina Hâţu
Baba mortului: Cătălina Ieşanu
Mirela (fata babei), baba cu poşetuţă: Ingrid Robu
Baba călare pe mort: Adina Suciu
Anişoara (fata moşneagului), baba cocoşată: Alexandra Suciu
Cezărel, Cucoşu’: Cezar Antal
Baba căţeluşă: Răzvan Bănuţ
Mortul: Dan Covrig
Baba Sfânta Duminică: Victor Giurescu
Baba copac (păr): Dragoş Ionescu
Costeluş (copilul Sfintei Duminici): Costel Manole
Baba cu chitara, baba cuptor: Rareş Pîrlog

„Alexandru Dabija continuă explorarea poveştilor lui Ion Creangă, realizând un spectacol în care gâlceava, curiozitatea bârfitoare, invidia, prejudecata, superstiţia sunt sevele umorului, dar şi ale reflecţiei amare. În O… ladă întâlnim personajele din Fata babei şi fata moşneagului, cărora li se adaugă o suită de babe straşnice, precum şi Cucoşu’, moşul şi baba din OO! (creaţie colectivă după Punguţa cu doi bani). Chipurile din poveşti primesc importante atribute psihologizante, în intenţia regizorală de a amenda diferite derapaje de mentalitate. Faţă de babele lui Creangă, construite aproape monocord ca întruchipări ale răutăţii, singura precizare de natură fizică fiind vârsta înaintată, O… ladă aduce în scenă felurite babe, marcate de câte o trăsătură fizică sau morală distinctivă, pentru sublinierea căreia actorul trebuie să găsească numeroase resurse creatoare”, precizează Raluca Naclad.

01.În weekend la Alba Iulia a avut loc o nouă premieră a Teatrului Prichindel: este vorba de „Punguţa cu 2 bani”, după Ion Creangă, în regia lui Gabriel Apostol, actor şi regizor al Teatrului Ţăndărică din Bucureşti (premiera 21 februarie 2014).

Aflat la prima colaborare cu teatrul albaiulian, regizorul Gabriel Apostol a declarat: „Sunt bucuros că am fost invitat să regizez la Alba Iulia. Cu actorii de aici a fost dragoste la prima vedere. Am întâlnit o echipă foarte talentată şi am creat o legătură strânsă. Eu nu am montat niciodată piese dacă nu a fost empatie cu cei cu care am lucrat. Cine lucrează la Teatrul Prichindel nu o face pentru bani, ci din pasiune. Ce mi se pare frumos este că toată lumea din acest teatru a contribuit la realizarea acestui spectacol şi a făcut-o cu şi din pasiune. Pot să spun că actorii teatrului de animaţie merită statui, şi nu o spun aşa”.

„Nu este doar un spectacol pentru cei mici. Orice copil are ce învăţa din această poveţele lui Creangă, chiar şi adulţii pot să retrăiască această poveste frumoasă. Din păcate noi avem personal restrâns şi dacă lipseşte un actor sau un tehnician nu mai putem juca piesa. Această limitare ne face să fim foarte serioşi când alegem o piesă, să fie o reuşită şi să o jucăm cât mai mult. Nu ne permitem să pregătim, să facem o piesă pe care să o jucăm de câteva ori, aşa cum fac alte teatre”, a declarat Ioana Bogăţan, managerul teatrului albaiulian.

Repetiţiile au avut loc în februarie, spectacolul urmând să fie jucat la Alba Iulia şi apoi în mai la festivalurile de la Arad şi Chişinău.

Echipa spectacolului:
Actorii: Viorica Boda, Teodora Popa, Amalia Pop, Ramona Mincu Benchea, Radu Hăprian Dan
Regia artistică: Gabriel Apostol
Scenariul: Gabriel Apostol
Scenografia: Marian Sandu
Muzica: Dan Bălan
Pictură şi sculptură: Oriana Pelladi, Marian Sandu
Regizor tehnic: Elena Scorţeanu
Maestru de sunte: Levente Szöcs
Maestru de lumini: Ovidiu Tămăşan
Tehnicieni: Ilie Petrescu, Horia Oargă
Realizare costume: Mirela Tămăşan
Construcţie decor: Marin Goia

Ultima oară când s-a jucat „Punguţa cu 2 bani” la Prichindel a fost în 1995, regia fiind semnatăd e Cornelia Daniel. Patru din actorii de atunci sunt şi în distribuţia din 2014: Viorica Boda, Teodora Popa, Amalia Pop, Radu Hăprian Dan.

Punguta cu 2 baniSâmbătă, 22 februarie 2014, ora 18.00, la Teatrul de Păpuşi Prichindel din Alba Iulia va avea loc o nouă premieră: Punguţa cu 2 bani în regia lui Gabriel Apostol.

Managerul teatrului, Ioana Bogăţan, ne prezintă pe scurt acest proiect, acest spectacol: „Punguţa cu 2 bani este un spectacol deosebit şi special. Te impresionează din momentul în care intri în sală datorită scenografiei de excepţie, plină de culoare şi imaginaţie, semnată Marian Sandu. Nici nu te aşezi bine pe scaun, iar muzica originală, compusă de compozitorul Dan Bălan, îţi captează toată atenţia şi te introduce într-o lume a satului românesc de odinioară. Personajele sunt interpretate cu mult talent şi umor de către actorii teatrului, muzică bună, umor, voioşie şi multe poveţe, totul îmbrăcat într-o regie remarcabilă semnată Gabriel Apostol. Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani, însă cu siguranţă va fi pe placul atât a bunicilor cât şi a părinţilor”.

Gabriel Apostol, regizorul spectacolului, declară şi el: „Punguţa cu 2 bani este pentru mine întâlnirea fericită dintre o poveste clasică renumită şi o trupă de actori foarte talentaţi. Am încercat să păstrez proaspete expresiile marelui Ion Creangă şi specificul popular al poveştii, ajutat fiind de refrenele pe ritmuri tradiţionale româneşti alcătuite special pentru acest spectacol. Am scos în evidenţă caracterul nazdrăvan al cocoşului, bunătatea moşului şi răutatea babei, dar nu am uitat de povestea de dragoste dintre găină şi cocoş. Latura educativă a spectacolului se bazează pe înfruntarea dintre bine şi rău. Va reuşi oare cocoşul să-şi recupereze punguţa cu doi bani în povestea de la Teatrul Prichindel?”

Echipa spectacolului:

Actori: Viorica Boda, Teodora Popa, Amalia Pop, Ramona Mincu Benchea, Radu Hăprian Dan
Regia artistică: Gabriel Apostol
Scenariul: Gabriel Apostol
Scenografia: Marian Sandu
Muzica: Dan Bălan
Pictură şi sculptură: Oriana Pelladi, Marian Sandu
Regizor tehnic: Elena Scorţeanu
Maestru de sunte: Levente Szöcs
Maestru de lumini: Ovidiu Tămăşan
Tehnicieni: Ilie Petrescu, Horia Oargă
Realizare costume: Mirela Tămăşan
Construcţie decor: Marin Goia

Preţul biletului la premieră este de 5 lei.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook