Tags Posts tagged with "Ioan"

Ioan

07.DirzuCa urmare a dezinformării făcute de către opoziția politică pe marginea bugetului de stat pe anul 2018, mă simt dator să le prezint albaiulienilor adevărata realitate și impactul pe care noul buget îl va avea în viața românilor.

În ce privește referințele președintelui Iohannis cu privire la deviația semnificativă a României de la ajustarea structurală recomandată, critica sa denotă un joc politic prin care manipulează opinia publică. Președintele insinuează că această deviație semnificativă ar fi generată de modul în care Guvernul PSD a proiectat bugetele pe anii 2017 și 2018. Președintele omite însă să precizeze că, potrivit oficialilor Comisiei Europene, această deviație semnificativă s-a produs în timpul Guvernului său, în timpul guvernării Cioloș.

Actualul guvern a avut discuții cu oficialii europeni pe această temă, în cadrul cărora s-a subliniat că o redresare după șocul produs de Cioloș nu se poate face peste noapte. Deci remedierea va fi treptată.

Cel mai important argument în acest sens este că Guvernul s-a încadrat în ținta de deficit de 3%, iar gradul de îndatorare al țării raportat la PIB nu a crescut în 2017. Prin urmare, cele două criterii de disciplină financiară stabilite prin Tratatul de Maastricht au fost respectate, iar România e pe drumul cel bun.

Guvernul PSD a respectat în 2017 ținta de deficit de 2,96%, deși întârzierea în numirea guvernului de către președintele Iohannis a creat dificultăți fiscale și economice care au pus presiune pe buget:

 • Din cauza întârzierii lui Iohannis, Guvernul a trebuit să reducă TVA cu 1 pp, deși programul PSD prevedea ca diminuarea TVA să aibă loc abia în 2018, cu 2 pp.

 • Din cauza întârzierii lui Iohannis, Guvernul a trebuit să elimine taxa pe stâlp, deși programul PSD nu prevedea acest lucru.

 • Din cauza întârzierii lui Iohannis, Guvernul a trebuit să reducă accizele la carburanți, deși Programul PSD nu prevedea acest lucru, iar revenirea ulterioară la nivelul accizelor din 2016 a creat o presiune inflaționistă.

 • Din cauza întârzierii lui Iohannis, Guvernul a aprobat târziu bugetul de stat, ceea ce a dus la întârzierea adoptării bugetelor locale, fapt care a afectat absorbția de fonduri europene.

Cu toate aceste impedimente generate chiar de jocul politic al lui Iohannis, Guvernul PSD a reușit să găsească soluții și să se încadreze în ținta de deficit de 3%. Prin urmare, în 2018, când nu mai există aceste impedimente, există un grad mai mare de certitudine că Guvernul se va încadra în ținta de deficit.

Bugetul pe 2018 nu va mai fi afectat de un șoc de genul celui din luna ianuarie 2017, când s-a încasat TVA-ul aferent lunii decembrie 2016 (de 20%) mai mic cu 4 puncte procentuale față de cel din ianuarie 2016 când s-a încasat TVA-ul din decembrie 2015 (24%). Introducerea măsurii split TVA va diminua pierderile de TVA suferite de statul român în cazul firmelor care intră în insolvență sau care acumulează datorii la plata acestei taxe.

Introducerea impozitării cu 1% din cifra de afaceri, pentru firmele cu încasări mai mici de 1 milion euro, va face inutilă declararea unor cheltuieli irelevante pentru obiectul de activitate al firmei  în scopul deducerii TVA.

Creșterea investițiilor publice în 2018, cu circa 11,5 miliarde lei în plus față de 2017, va antrena creșteri ale încasărilor din TVA.

Creșterea încasărilor din Fonduri Europene, ca urmare a finalizării proiectelor realizate în 2017 (după ce Guvernul Cioloș nu lăsat nimic în urma sa), va antrena de asemenea încasări mai mari din TVA.

Odată cu bugetul pe anul 2018 se urmărește îmbunătățirea activității ANAF prin următoarele măsuri:

 • Fond de stimulente consistente pentru inspectorii fiscali raportate la contravaloarea bunurilor confiscate;

 • Confiscarea extinsă a mijloacelor de transport implicate în contrabanda cu bunuri accizabile (nu va crește doar colectarea accizelor, dar și a TVA);

 • Introducerea mai multor controale vamale, în cascadă, după cele efectuate la graniță, ceea ce va conduce la combaterea evaziunii și creșterea încasărilor din TVA;

 •  În plus, deși încasările din TVA în primele 9 luni ale lui 2017 erau încă sub nivelul prognozat în bugetul pe anul trecut, așa cum remarcă președintele Iohannis, în realitate evoluția din trimestrul III, când ANAF a luat măsuri mai ferme de combatere a evaziunii, arăta deja un grad mult mai ridicat al încasărilor, cu 7% față de 2016.

România înregistrează într-adevăr unul dintre cele mai scăzute niveluri de colectare din UE, dar asta în primul rând pentru că România are unul dintre cele mai scăzute niveluri ale poverii fiscale din cadrul UE. Încasările bugetare depind în primul rând de povara fiscală și abia apoi de performanța în colectarea taxelor.

Nu poți avea un nivel de colectare comparabil cu cel din statele în care taxele sunt mult mai mari decât în România. Nu e deloc întâmplător că România și Irlanda, care au mers pe acest model economic cu fiscalitate redusă, au avut și cea mai bună creștere din Uniunea Europeană.

Investițiile din 2018 vor fi semnificativ mai mari, cu 42% mai mult față de cele din 2017, și cu mult mai mult față de cele ale Guvernului Cioloș pe care președintele Iohannis nu l-a criticat niciodată pentru contraperformanța în domeniul investițiilor. Astfel, în 2018 cheltuielile destinate investițiilor publice însumează 38,5 miliarde lei, respectiv 4,2% din PIB.

 

Cu respect,

Ioan Dîrzu

Deputat

Ioan DirzuProtestul medicilor de familie preocupă atât Guvernul României cât și Parlamentul. Personal sunt direct interesat de revendicările medicilor de familie din România, de problemele de la cabinete și de rolul medicinei de familie în sistemul național de sănătate publică. Îmi doresc cu adevărat ca medicina de familie să redevină prima opțiune a românilor, să fie finanțată corespunzător și să asigure servicii complexe astfel încât să descongestioneze Unitățile de Primiri-Urgente care sunt deja mult prea aglomerate de cazuri neurgente.

Față de protestul de miercuri, este important de menționat că 70% dintre medicii de familie au semnat deja contractele cu casele de asigurări și pot elibera rețete compensate și pot acorda consultații. Deci pacienții înregistrați la ceilalți 30% care nu au semnat contractele, se pot muta foarte ușor, în caz de forță majoră, la un medic de familie care le poate prescrie rețetele.

Ministerul Sănătății a manifestat tot timpul deschiderea la dialog. S-a găsit deja o rezolvare pentru o parte dintre revendicările medicilor de familie, iar în ceea ce privește debirocratizarea actului medical, aceasta va fi reglementată prin noul contract-cadru care urmează să fie semnat cu Casa Națională de Asigurări.

Modificările cerute de medicii de familie, pentru debirocratizare vor fi implementate în 3 etape:

1. Prima etapa a fost deja reglementată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2017 pentru stabilirea unor măsuri privind organizarea, funcționarea și atribuțiile oficiilor teritoriale ale Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

2. Cea de a doua etapă înseamnă modificarea contractului cadru în baza propunerilor care vor fi centralizate de la asociațiile medicilor până pe data de 10 ianuarie.

3. Cea de a treia etapă înseamnă implementarea prin ordonanţă de urgenţă şi vizează propunerile care necesită modificarea sistemului informatic.

Prin Programul de guvernare 2017-2020, Guvernul și-a asumat asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familii și includerea acestora în programe de formare profesională, astfel încât să eliminăm fenomenul prin care foarte multi pacienţi aglomerează inutil secţiile de primiri urgenţe, când de fapt au afecţiuni minore, pentru care ar trebui să se adreseze medicilor de familie.

Prin adaptarea Legii sănătății publice, Guvernul României va finaliza în 2018 crearea unui cadru instituţional pentru îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor oferite în sistemul de sănătate. Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate va defini standarde minimale de calitate pentru toate categoriile de furnizori de servicii medicale (medicina de familie, ambulator, spitale, instituții medicale de îngrijire postspitalizare).

În calitate de deputat de Alba, fac un apel la ”know-how-ul” medicilor de familie din județ și îi invit cu prietenie la un dialog real pe problemele cu care se confruntă în această ramură a medicinei. De asemenea, aștept cu mare interes problemele și sugestiile lor pe adresa ioan.dirzu@cdep.ro, urmând să le transmit propunerile colegilor parlamentari din comisiile de sănătate din Camera Deputaților și Senat.

Cu respect,

Ioan Dîrzu

Deputat

ioan-dirzu1Sunt bucuros să vin în fața albaiulienilor cu raportul de activitate parlamentară din anul 2017. Consider că este un act de respect și responsabilitate ca un parlamentar să răspundă în fața cetățenilor pe care-i reprezintă. În continuare, vă pun la dispoziție o prezentare cantitativă și calitativă a activității mele în Parlamentul României:

 1. Am inițiat 59 de propuneri legislative din care 4 au devenit deja legi
 • Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
 • Legea privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti;
 • Lege pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia;
 • Proiect de Lege pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti;
 • Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii nr.383/2013;
 • Proiect de Lege privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară;
 • Am inițiat, elaborat și amendat 28 de propuneri legislative în domeniul agriculturii, 8 în domeniul administrației publice, 4 în domeniul educației și culturii, 3 în domeniul muncii și protecției sociale, 2 în domeniul sănătății și 1 în domeniul transporturilor. 
 1. Am formulat 50 de întrebări și interpelări către membrii Guvernului în probleme precum:
 • Modernizare DJ704, DJ 709K – drumuri ce fac legătura între DN 7C şi Domeniul schiabil Şureanu, total lungime 23,65 km;
 • Stadiul lucrărilor la autostrada Sebeş-Turda;
 • Oportunitatea continuării magistralei de gaz Zlatna-Arieşeni;
 • Reabilitarea drumurilor naţionale DN 74, DN 74A şi DN 75;
 • Comemorarea patriotului Ion Arion;
 • Tratamentul subvenţionat pentru bolnavii de diabet zaharat;
 • Calitatea apei potabile în judeţul Alba;
 • Măsuri de sprijin în agricultură pentru locuitorii Munţilor Apuseni.
 • Un interes crescut l-am manifestat, în ultima decadă a anului, asupra respectării drepturilor și interselor elevilor și studenților din România, asupra problemelor cu bursele, căminele, cantinele și transportul public.
 • Am formulat 12 întrebări și interpelări în domeniul educației și culturii, 9 în domeniul muncii și protecției sociale, 9 în domeniul administrației publice, 8 în domeniul agriculturii, 8 în domeniul transporturilor și 3 în domeniul sănătății. 
 1. Am susținut 12 declarații politice și am avut 20 de luări de cuvânt în plenul Parlammentului.
 • Declaraţie politică intitulată „Susţinerea fermierilor români şi stoparea înstrăinării terenurilor agricole”;
 • Declaraţie politică despre „Centenarul Marii Uniri – un proiect de celebrare a viitorului”;
 • Pledoarie pentru aderarea României la spaţiul Schengen;
 • Declaraţie politică intitulată „Toamna subvenţiilor pentru agricultorii români”;
 • Luare de cuvânt în dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art.9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991;
 • Luare de cuvânt în dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar.
 1. Sinteza activității parlamentare în anul 2017
 • 142 de materiale parlamentare inițiate și susținute;
 • Am organizat 2 vizite de studiu la Palatul Parlamentului cu tineri din județul Alba;
 • Exercit funcția de vicepreședinte al comisiei parlammentre permanente pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților;
 • Sunt membru în comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului;
 • Sunt președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Austria;
 • Sunt membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Canada și în grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Spaniei. 
 1. Priorități parlamentare și legislative pentru anul 2018:
 • Adoptarea Codului administrativ și a Codului de procedură administrativă;
 • Promovarea accesării de proiecte de către UAT-urile din Alba prin intermediul PNDL 2 și CNI;
 • Asigurarea finanțării complementare în unitățile de învățământ preuniversitar din Alba Iulia, Blaj, Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Câmpeni, Albac, Arieșeni;
 • Promovarea și susținerea unei noi Legi a turismului care să vină în folosul cetățenilor din zona Apuseni, a turismului rural și a dezvoltării conceptului de agro-turism;
 • Promovarea măsurilor legislative și a politicilor agricole și de dezvoltare rurală din Programul de guvernare 2017-2020 (pp. 87-93).

stemaCDEPLe mulțumesc cetățenilor județului Alba pentru toată cooperarea din acest an și îi invit să urmărească activitatea mea parlamentară pe pagina de internet a Camerei Deputaților, accesând link-ul următor: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=95&leg=2016&cam=2. De asemenea, aștept sugestile și problemele cu care se confruntă cetățenii pe adresa de e-mail ioan.dirzu@cdep.ro.

În final, doresc să-i felicit pe acei colegi deputați și senatori din județul Alba care, animați de bună-credință și seriozitate, au desfășurat o activitate parlamentară în folosul cetățenilor județului Alba și al României.

 

Cu deosebită considerație și un sincer ”La mulți ani!”,

Deputat

Ioan Dîrzu

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, pe 24 iunie, Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul,

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus, potrivit calendarortodox.ro. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Exista o lunga perioada din viata Sfantului Ioan Botezatorul despre care nu avem informatii. Cunoastem ca s-a retras in pustiu, unde a dus o viata de aspre nevointe, pana in momentul in care a primit porunca sa inceapa sa predice. Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregati poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiul lui Dumnezeu.

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul – data sarbatorii

Data de 24 iunie nu a fost fixata intr-un mod intamplator ca zi a nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. Potrivit Sfintei Scripturi, zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul a avut loc dupa ce Zaharia, tatal sau, a tamaiat in sfantul altar – loc in care numai arhiereul intra o singura data pe an, in luna a saptea, ziua a 10 a.. Aceasta luna din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie si alta din octombrie. Avand in vedere cele descoperite in Sfanta Scriptura, Sfintii Parinti au randuit ca ziua zamislirii Sfantului Ioan sa fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de nastere.

Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere ca dupa solstitiul de vara din 21 iunie, ziua incepe sa scada si noaptea sa creasca. De aici putem intelege ca Sfantul Ioan Botezatorul, persoana care reprezinta Legea Veche, se naste intr-un timp cand ziua se micsoreaza, ca semn ca Legea Vechiului Testament incepe sa apuna pentru ca vine Legea Harului, Legea lui Hristos. Sa nu uitam ca Nasterea Mantuitorului este praznuita pe 25 decembrie, dupa solstitiul de iarna din 22 decembrie, cand ziua incepe sa creasca.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sărbătoarea Sânzienelor îşi are originea într-un stravechi cult solar şi se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară” sau „Amuţitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiu de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară (în jur de 21 – 22 iunie) sau la Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îi prăznuiesc astăzi, 30 ianuarie, pe Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan.
Sfântul Vasile este cel care reformează monahismul şi fixează primele reguli pentru comunităţile de călugări. Tot Sfântul Vasile este primul ierarh care s-a ocupat cu construirea de biserici şi spitale.
Sfântul Grigore a fost înzestrat cu capacităţi intelectuale deosebite şi se face cunoscut ca un creator de poeme religioase. Darul elocinţei i-a adus numele de ,,Teologul“, adică ,,Cuvântătorul de Dumnezeu“.
Sfântul Ioan Hrisostomul (Gură-de-Aur), s-a remarcat prin acţiuni de reformare în sânul Bisericii, impunând o disciplină severă în rândul clerului. Este declarat la Sinodul din Calcedon (451) ,,învăţător al Bisericii“ iar Papa Pius al X-lea l-a numit ,,patronul ceresc al predicatorilor creştini“.
Când vorbeşte despre Sfinţii Trei Ierarhi, Biserica spune despre ei că Sfântul Vasile cel Mare este mâna care lucrează, Sfântul Grigorie Teologul este mintea care gândeşte, iar Sfântul Ioan Gură de Aur este gura care vorbeşte. Prin aceste trei caracterizări vedem că Biserica în viaţa ei nu îi separă, ci îi gândeşte în comun ca trei lucrări exemplare pentru viaţa Bisericii.
Vineri va fi zi de mare sărbătoare şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pentru că Sfinţii Trei Ierarhi sunt, din 1936, aleşi ca patroni duhovniceşti ai şcolilor teologice.

Cine au fost cei trei sfinţi

Sfântul Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut la 330 în oraşul Cezareea Capadociei dintr-o familie cultă şi numeroasă (10 fraţi). Tatăl său era retor în oraş. Mama să se numea Emilia, o femeie cu un fond sufletesc bun, plămadit într-o arzătoare credinţă. Părinţii săi erau printre cei mai bogaţi ai locului.
După o educaţie serioasă în familie, copilul Vasile termina şcoala în cetatea Cezareea apoi urmează la Constantinopol şi îşi desăvârşeşte studiile retorice şi filozofice la Atena. Aici leagă o prietenie trainică şi sinceră cu Grigorie de Nazianz. Vasile, un student sârguincios înclinat spre oratorie, dar şi spre ştiinţele exacte, frecventează cursurile, pe lângă cele de drept şi pe cele de matematici, astronomie şi medicinei.

Primise botezul, dar timpul chemării la apostolat nu sosise. Pe altă cale, nobilă să mama şi mai ales sora lui Macrina căutau să-l convingă, cu viaţa lor sfânta în Hristos, ca să pună toată capacitatea lui intelectuală şi morală în nesfârşita dragoste a creştinismului. Era la răscruce.
Era într-o permanenta tulburare sufletească. În această stare pleacă să viziteze Egiptul, Mesopotamia, Siria cu monumentele lor şi Palestina cu mormântul lui Hristos. Aici îi este dat să vadă monahi cu fete supte de asceză, dar bogaţi în trăire spirituală, oameni modeşti, dar care impresionează prin viaţa lor şi conving prin trăirea şi pregătirea lor.

Golul din suflet se completează. Se hotărăşte să introducă în locul de naştere monahismul, dându-i regulile necesare, valabile până astăzi. Este hirotonit diacon, preot şi episcop (370). Începe o vie activitate împotriva ereziilor (Eunomiu – Arie), apărând învăţătura creştină. În acest scop alcătuieşte

Liturghia (care-i poartă numele). Practic, salvează de la foamete cu propria avere, populaţia oraşului. Din veniturile sale construieşte spitale (Vasiliadele), pentru întâia oară în istorie; el săruta rănile bolnavilor pentru a le menţine moralul.

Construieşte case pentru reeducarea fetelor, azile pentru bătrâni, eliberează sclavii. Figura sa impunătoare, prestanta sa ştiinţifică, autoritatea sa morală şi mai ales energia să i-au adus faima, fiind numit, încă din viaţă, cel Mare. Purta corespondenţa şi ajuta pe toţi studenţii şi elevii silitori, ţinea legătură cu foştii săi profesori şi educatori, purtându-le preţioasa recunoştinţă.
Trimite în misiune la strămoşii noştri încercaţi dascăli creştini, iubind pe sciţi şi goţi, considerându-i „fulgerele danubiene”. Împăratul Valens (364-378) a dorit să-l înlăture din scaun, dar şi-a dat seama că personalitatea sa întruneşte toate cerinţele unei mari figuri istorice.

Munca permanentă a Sfântului în toate ramurile de activitate, „noaptea scria şi citea, ziua propovăduia şi trăia Sfânta Evanghelie”, a început a epuiza forţele fizice părăsind lumea aceasta de tânăr. Avea numai 49 de ani, încununaţi de cinste, demnitate şi slava nepieritoare. Ultimele cuvinte ale sale au fost: „în adevăr am trăit, în sinceritate am umblat, din convingere am vorbit, din dragoste pentru Hristos şi semenul Lui, omul, închid ochii în linişte şi pace, numai Tu ştii, Doamne, unde mergesufletul meu.”

Sfântul Grigore de Nazianz

Sfântul Grigore de Nazianz,, se naşte la 330. În familie are o copilărie fericită şi o educaţie superioară mai ales din partea mamei, Nona. După ce învaţa cu părinţii şi apoi la şcoală, merge spre desăvârşirea studiilor la Cezareea Capadociei. Avea un temperament melancolic, o gândire spontană şi ascuţită, dar şi un fin talent poetic. Urmează şcoli superioare la Cezareea Palestinei, la Alexandria Egiptului şi Atena „cea de aur”, cum o numeşte el, unde are ca profesori pe Himeriu şi Proheresiu. Rămâne încântat de comorile de cultură ale lumii, vizintandu-Ie şi comparându-le riguros.

Revine în familie. Îşi dă seama că învăţătura creştină nu-i o speculaţie a minţii omului, ci este viaţa însăşi la gradul cel mai înalt, aşa cum cere Evanghelia mântuirii, pentru că Domnul Iisus a venit „ca omul să aibă viaţă şi mai mult chiar . . .” (Ioan X, 10). Plecând de la cultura omenirii, studiind şi învăţătura creştină şi convingându-se, primeşte botezul. Este hirotonit diacon, preot şi apoi episcop de Sazima, împotriva voinţei lui. Ajunge apoi pe scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde începe munca de explicare a învăţăturii creştine, reuşind să statornicească în suflete credinţa cea adevărată.

Este recunoscut prin acele cinci cuvântări despre Sfânta Treime, care i-au şi adus titlul de Teologul, sau cuvântătorul de Dumnezeu. Gândirea sa teologică a fixat Mărturisirea de credinţa – partea a II- a la Sinodul al II-lea Ecumenic de la Constantinopol (381).
În luptele interne, Sfântul Grigorie se izolează, retrăgându-se în localitatea de naştere, cedând scaunul episcopal fără nici o rezervă, în sufletul său clocotea arta poeziei şi a dragostei pentru Hristos. Ne-au rămas de la Sfântul Grigorie peste 18.000 de versuri, în care cugetarea să nu-i o filozofie abstractă, ci frământarea profundă a minţii şi inimii sale. Tratatul său Despre preoţie este icoana sufletului său şi concepţia sa despre slujirea la altar.

Sfântul Grigorie Teologul moare la vârsta de 60 de ani, încheindu-şi viaţa în plină activitate poetică. Lasă, prin testament, toată averea sa spre folosul credincioşilor. Aşa a plecat din această lume profundul gânditor al teologiei răsăritene.

Sfântul Ioan Gură de Aur

Funia de aur a teologiei Şcolii Capadociene se împleteşte trainic cu Sfântul Ioan Gură de Aur, cel mai strălucit vorbitor al Bisericii, dar şi cel mai sever biciuitor al falsului credincios.
Sfântul Ioan Gură de Aur se naşte la 13 noiembrie 354, dintr-o familie foarte bogată. Tatăl său era dregător militar şi om de încredere al curţii imperiale. Mama sa Antuza rămâne văduva la vârsta de 20 de ani, crescând pe fiul ei, Ioan, în cea mai mare curăţenie sufletească

De pe băncile universitare, îndrăgeşte oratoria şi logică.
Începe să profeseze oratoria, vorbind admirabil. situaţie neprevăzută îl orientează altfel: cugetă zile întregi asupra filozofiei faptei: creştinismul. Pentru el, Hristos devine centrul preocupărilor, sfinţii sunt exemple de urmat, Apostolii mari trăitori, care au schimbat faţa lumii vechi, creştinii nişte oameni deosebiţi. El se botează în anul 372 la stăruinţa mamei sale, Antuza; astfel Ioan, prin botez, ridică piatra neagră de pe inima propriei sale mame.

În floarea vârstei este chemat spre preoţie, dar fuge scriind cel mai cutremurător tratat despre misiunea sfântă. La doi ani după botez îşi pierde mama. El vede în această o chemare către cele sfinte. Părăseşte Antiohia şi face asceza în peşterile munţilor, însuşindu-şi învăţătura creştină, trăind sfaturile Evangheliei şi delectându-şi ochii cu frumuseţile naturii. Fiind de o energie rar întâlnită şi având o fire vioaie nu se mulţumea cu vuietul munţilor şi foşnetul pădurilor, cu şopotul dulce al izvoarelor în care soarele îşi scalda razele, ci dorea să vadă pe însuşi Hristos realizat în credincios, pentru care s-a şi întrupat.

Înflăcăratul Ioan trece prin treptele ierarhiei până la scaunul Constantinopolului, unde la anul 397 ajunge arhiepiscop. Începe o activitate predicatorială unică în istoria creştinismului. Combate luxul şi lăcomia, bogăţia şi desfrâul, intrând în conflict cu împărăteasa Eudoxia. Trimite misionari în părţile pământului nostru strămoşesc. Din Sciţia Minor (Dobrogea) vine la Constantinopol Ioan Casian, pe care Sfântul Ioan îl hirotoneşte diacon (404). După aceasta, Ioan Casian este trimis la Roma, ca misionar, unde înfiinţează în Marsilia primele comunităţi monahale, fapt care bucura mult pe trăitorul monah Gură de Aur, ajuns arhiepiscop.

Din cauza linguşirilor de la curtea imperială, Sfântul Ioan Gură de Aur este înlăturat. Printre cei care-şi ridică glasul împotriva acestei nelegiuiri se afla şi Teotim I de Tomis, prieten cu Sfântul Ioan, care îl mustra pe Epifaniu, considerându-l Iuda. Constantinopolul era în fierbere, toţi aşteptau deznodământul fatal, dar de frică unei răscoale populare, conducerea imperiului recheamă în scaunul patriarhal pe Ioan. Aceasta a fost prima victorie a credincioşilor asupra răufăcătorilor marelui ierarh. Sfântul Ioan alcătuieşte Liturghia care-i poartă numele şi rugăciuni mistuitoare mai ales la primirea Sfintei împărtăşanii.

Duşmanii tes noi intrigi. Ioan este dus în exil la Cucuz, în Armenia Mică. Pe drum a fost supus, din porunca matroanelor, la un tratament inuman. Gama suferinţelor ne este cunoscută din scrisorile sale. Pentru a-i pierde ochii, era ţinut cu vederea în razele arzătoare ale soarelui marin. Gol şi cu capul descoperit capăta insolaţie şi e cuprins de friguri. Este apoi lăsat să fie jefuit şi bătut de tâlhari. Soldaţii îl bruschează, cade în genunchi şi este lovit fără milă.

Suferind de foame şi de sete, abia-şi duce zilele. Organismul nu mai rezistă. Cere permisiunea să meargă la o capelă, este chemat preotul cu Sfânta Împărtăşanie. După primirea Sfântului Trup şi Dumnezeiescului Sânge ridică fruntea spre cer rostind: „Mor în linişte pentru credinţa în Hristos, pentru cinste şi dreptate. Slavă lui Dumnezeu pentru toate”. Aşa s-au scurs zilele celui mai mare vorbitor creştin şi ierarh de o modestie uimitoare (14 septembrie 407).

După 30 de ani (438), împăratul Teodosie aduce rămăşiţele pământeşti ale Sfântului (27 ianuarie), depunându-le în biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, fiind înconjurate de rugăciunile calde şi sincere ale acelora cărora le fusese conducător sufletesc.

Diac. P. I. David

În fiecare an, pe 29 august, creştinii români ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul, zis şi Înaintemergătorul, cel mai important profet al lui Iisus.

Ioan Botezătorul, adept şi susţinător al lui Iisus Hristos, adună în jurul lui o mulţime de oameni dispuşi să-l urmeze în credinţă şi smerenie.

Irod, pe atunci rege al Iudeii, era supărat şi îngrijorat, totodată, de puterea profetului pe care-l bănuia ca ar vrea să-i întoarcă pe oameni împotriva lui. N-avea curaj să-l ucidă, dar l-a aruncat în închisoare.

Cum se apropia ziua de naştere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase minţile, urma să danseze pentru el, numai că aceasta l-a condiţionat pe rege, la îndemnul mamei sale Irodiada – concubina lui Irod, promiţându-i să danseze doar dacă primeşte în dar, pe o tipsie de argint, capul profetului.

Dorinţa lui Irod de a o vedea pe tânăra fecioară dansând a fost mai mare decât frica de a-l ucide pe profet şi aşa a ajuns cinstitul cap al Botezătorului pe tipsie, în mâinile Irodiadei, mama Salomeei.

Irod, însă, se temea că Botezătorul ar putea învia şi de aceea, le-a poruncit ucenicilor să-i îngroape numai trupul undeva, în Sevastia, iar capul a fost îngropat în curtea Irodiadei, la mare adâncime.

Se spune că, după un timp, soţia unui dregător al împăratului a dezgropat capul profetului şi l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului.

Biserica a rânduit că ziua trecerii sale în Împărăţia lui Dumnezeu, este o zi de tristeţe, marcată de Biserică prin post aspru. Însuşi Sfântul Ioan Botezătorul a fost un mare postitor, aşa cum ne spune Sfânta Scriptură, că el nu a mâncat carne, ci s-a hrănit vegetal şi nu a consumat alcool.

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, care se încheie pe data de 31 august, iar pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc.

În arhiepiscopia de Alba Iulia, trei mănăstiri poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Acestea sunt mănăstirile de la Strungari, Socolul de Câmpie şi Rimetea.

De asemenea, Sfântul Prooroc Ioan va fi prăznuit cu cinste şi la Schitul Sfântul Ioan din Alba Iulia şi la mănăstirea de la Livezile, pentru că poartă hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Post negru…

Tradiţia ne spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă.

Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză, pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului. Tot tradiţia ne spune că, în această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna. Se mai spune că, din această zi, începe şi frigul toamnei aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a murit Sfântul Ioan Botezătorul.

foto: libertatea.ro
foto: libertatea.ro
foto: libertatea.ro

Vineri, 27.09.2013, a avut loc Adunarea Generală a Colegiului medicilor veterinari din judeţul Alba, al cărei obiectiv important de pe ordinea de zi a fost alegerea noului preşedinte al Colegiului medicilor veterinari din judeţul Alba

Întâlnirea s-a desfăşurat în sala de Conferinţe a Hotelului Cetate din Alba Iulia, începând cu orele 10,00, Dr. Miclea Mircea, Directorul executiv al DSVSA Alba, fiind prezent la această întâlnire, alături de cei aproximativ 100 membrii.

Din cei 4 candidaţi înscrişi la funcţia de preşedinte, Dr. Tomusca Ioan, medic veterinar concesionar în cadrul Circumscripţiei Sanitar Veterinară Pianu de sus a fost ales cu majoritate de voturi, faţă de fostul preşedinte al Colegiului medicilor veterinari din judeţ, dr. Kerekes Francisc, medic veterinar concesionar, în cadrul CSV Aiud.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook