Tags Posts tagged with "instanta"

instanta

Într-o anchetă realizată de reporterii platformei Romania Curată, se arată cum a pierdut în instanță Roșia Montană Gold Corporation, procesul  în care era contestat certificatul de urbanism pentru zona industrială în care trebuia să se dezvolte cea mai mare exploatare auriferă și cea mai mare uzină de preparare din România.

 

Tribunalul Bacău a admis la sfârșitul săptămânii trecute cererile asociațiilor Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Salvați Bucureștiul privind suspendarea efectelor juridice ale avizului de mediu pentru Modificare Plan Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industrială Roşia Montană (PUZ), anunţă Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, într-un comunicat intitulat „RMGC începe să piardă tot la Roșia Montană: avizul de mediu pentru PUZ zona industrială a fost suspendat”.

Avizul de mediu a fost emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu (ARPM Sibiu) în luna martie, 2011. Hotărârea privind suspendarea are efecte chiar din momentul pronunțării, iar recursul nu suspendă efectele sentinței – actul rămâne suspendat până la soluționarea unui eventual recurs de către Curtea de Apel Bacău. În acest moment, Planul Urbanistic Zonal care reglementează zona industrială, fără avizul de mediu aferent nu produce niciun fel de efecte juridice. Prin urmare, nici proceduri subsecvente întemeiate pe acest act, precum obținerea acordului de mediu și emiterea autorizației de construire nu se pot desfășura în mod legal.

În comunicatul Alburnus Maior sunt enumerate etapele procesului pentru PUZ zona industrială.

„Acțiunea în justiție pentru suspendarea avizului de mediu amintit a fost demarată în 2012. La solicitarea Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), acțiunea a fost strămutată la Tribunalul Bacău. Compania a susținut că amplele mișcări de protest ce se desfășurau la acea dată la Cluj-Napoca (septembrie 2013) ar fi putut influența conștiința judecătorilor.

Primele planuri de urbanism pentru Roşia Montană (Plan Urbanistic General și Plan Urbanistic Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industrială) au fost întocmite de către RMGC și adoptate de Consiliul Local Roșia Montană în anul 2002. Acestea au stat la baza interdicției oricărei activităţi economice şi chiar celei de locuire pe suprafaţa preconizată ca necesară proiectului minier. Schimbarea destinaţiei din zonă rezidenţială în zonă mono-industrială a avut drept urmare strămutarea parțială a populaţiei şi a unor clădiri publice precum şcoala sau dispensarul medical. Totodată, începând cu anul 2002, planurile de urbanism au blocat numeroase iniţiative locale de dezvoltare a unor afaceri private în turism, agricultură sau servicii.În paralel cu acțiunea în justiție pentru suspendarea avizului de mediu al ARPM Sibiu a fost demarată de către aceleași asociații o acțiune pentru anularea actului. La solicitarea Roșia Montană Gold Corporation, acțiunea a fost stramutată la Tribunalul Covasna.

Pe data de 15.04.2014 Tribunalul Covasna a admis acțiunea și a anulat avizul de mediu. Toate părțile adverse au declarat recurs, care se judecă la momentul de față de către Curtea de Apel Brașov. Suspendarea dispusă recent de Tribunalul Bacău produce efecte până la soluționarea recursului de pe rolul Curții de Apel Brașov, deoarece soluția acestei din urmă instanțe vizează anularea irevocabilă a actului, deci eliminarea sa definitivă din circuitul juridic.

Precizăm faptul că avizul de mediu în discuție a fost emis de ARPM Sibiu în urma unei proceduri demarate în anul 2006. În tot acest timp a fost intens contestat de numeroși localnici cât și de organizații implicate în campania Salvați Roșia Montană. După cum reiese din cele de mai sus, de la emiterea sa până la o primă sentință de anulare a actului s-au scurs încă 4 ani. Deloc întâmplător, “legea specială” pentru Roșia Montană propusă de Guvernul Ponta în septembrie 2013 prevedea că dacă un act emis pentru desfășurarea proiectului este anulat de instanță, autoritatea emitentă are obligația de a emite unul nou în… 30 de zile”, se precizează în comunicat.

“Planurile acestea de urbanism au reprezentat ani de zile o mare nedreptate pentru localnicii din Roșia Montană. O companie de minerit canadiană a venit și s-a folosit de influența sa pentru a ne spune nouă, roșienilor că nu putem locui și nu ne putem dezvolta comunitatea. Să fie învățătură de minte pentru toate companiile de minerit că avizele lor obținute, cel mai probabil ilegal, sunt bune pentru stors bani de la investitori, nu pentru dezvoltarea durabilă a munților Apuseni”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

În urma deciziei Tribunalului Bacău, Ștefania Simion, membră a echipei juridice Alburnus Maior, crede că Guvernul României poate să câştige arbitrajul cu Gabriel Resources de la Washington.

“Gabriel Resources pretinde despăgubiri absurde după ce, prin numeroase procese câștigate, ani de-a rândul, noi am demonstrat că proiectul minier Roșia Montană este unul ilegal. Am depus aceste eforturi pentru a nu lăsa un proiect ilegal să avanseze, acum e vremea ca Guvernul să transforme aceste sentințe în argumente convingătoare în fața arbitrilor de la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii al Băncii Mondiale”, a declarat Ștefania Simion.

Una dintre problemele mari la nivelul CJ Alba, atribuirea licenţelor de transport, demarată în 2008, a mai avut un episod în ultima şedinţă ordinară a legislativului din Alba.

Consilierii judeţeni au atribuit, printr-un proiect de hotărâre, şapte trasee pentru doi operatori, SC Excelent Trans şi Man Tours, pe care instanța a stabilit că trebuia să le câștige încă din 2008.

Consiliul Județean Alba era obligat, prin sentința civilă nr. 85/2015 pronunțată în dosarul nr. 3283/117/2014 de Tribunalul Cluj, să reia procedura de atribuire de la ultimul act valabil, ceea ce înseamnă adoptarea în locul HCJ nr. 108/2008 și a HCJ 69/2008 a unor acte echivalente, cu aceeași forță juridică, potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre.

Traseele județene atribuite SC Excelent Trans şi SC Man Tours:

Grupa 23:

053 / Alba Iulia – Blaj – Cetatea de Baltă / SC Excelent Trans SRL

054 / Blaj – Bălcaciu – Cetatea de Baltă / SC Excelent Trans SRL

Grupa 30:

092 / Sebeș – Cut / SC Man Tours SRL

093 / Sebeș – Șpring – Roșia de Secaș / SC Man Tours SRL

094 / Sebeș – Cunța – Doștat / SC Man Tours SRL

095 / Sebeș – Șpring – Ohaba – Secășel / SC Man Tours SRL / 24,74

096 / Sebeș – Șpring – Vingard / SC Man Tours SRL / 24,74

Kronospan Sebes, cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, a acţionat în instanţă cinci dintre reprezentanţii Grupului de Iniţiativă Civică Sebeş, care, de la începutul anului, au derulat o campanile susţinută de defăimare şi prejudiciere a imaginii companiei.
Prin manifestările de opinie publicate de reprezentanţii organizaţiilor de mediu s-a încercat acreditarea ideii că activitatea desfăşurată pe platforma de la Sebeş şi proiectele de investiţie ale Kronospan nu respectă legislaţia în vigoare şi sunt un real pericol pentru comunitatea locală.
Alegaţiile diseminate prin intermediul protestelor, intervenţiilor în presă şi reţelelor sociale susţin că exploatarea unei fabrici de formaldehidă se desfăşoară în ilegalitate, încălcând nomele în vigoare privind protecţia mediului şi a celor din domeniul construcţiilor.
S-au făcut următoarele tipuri de informaţii care sunt in totalitate false şi aduc un grav prejudiciu imaginii Kronospan:

„Sebeşul stă pe o bombă chimică, care poate oricând exploda şi care ar distruge Sebeşul”
„Kronospan-ul nu şi-a realizat monitorizarea on-line, 24 din 24 de ore, a tuturor surselor de poluare şi a tuturor tipurilor de poluanţi”
POLUAREA VINE DE LA KRONOSPAN ŞI DE LA HOLZINDUSTRIE SE VEDE CU OCHIUL LIBER. DE LA KRONOSPAN PRIMIM 2 POLUANŢI CANCERIGENI.
“Susţin plecarea Kronospan-ului de mult timp….dar cam trebuie să plece cu totul…nu doar să închidă producţia de formaldehida. Foarte periculos şi cel mai periculos este sectorul unde se îmbină plăcile, unde le presează, tot gazul rezultat din presare e formaldehida + alte nenumărate substanţe. Indiferent câţi oameni lucrează acolo….ei trebuie să plece…un salar bun nu compensează un cancer”.

Toate aceste afirmaţii sunt contrazise de realitatea conform căreia Kronospan funcţionează în mod legal, în urma obţinerii tuturor documentelor de reglementare impuse de legislaţia privind protecţia mediului şi emise de autorităţile publice competente în domeniu.
“Kronospan este alături de comunitatea oraşului Sebeş care militează pentru protecţia mediului, dreptul la aer curat şi respectarea legislaţiei. Noi înşine, ca şi companie şi indivizi, suntem parte activă şi participăm concret la acţiuni care au rolul de a susţine comunitatea şi mediul local. Însă toate acuzaţiile care au circulat în mediul public în ultima perioadă depăşesc limitele legale pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare, iar efectele se răsfrâng în mod injust asupra imaginii noastre, cu atât mai mult cu cât alegaţiile nu au o bază reală. De aceea am decis să recurgem la această măsură”, a declarat Oana Bodea, director PR Kronospan Sebes. În ultimele două luni compania a lansat invitaţii oficiale la dialog social către membrii Grupului de Iniţiativă Civică Sebeş şi ai altor organizaţii de mediu, însă acestea au fost refuzate de fiecare dată, fără a fi invocate motivele care să justifice această decizie. În continuare, Kronospan îşi manifestă deschiderea pentru soluţionarea pe cale amiabilă, prin dialog social, a tuturor diferendelor de opinie existente, pe orice subiect care vizează activitatea companiei sau implicarea în comunitatea locală. “Atunci când vorbim despre fapte concrete, date, acuzaţii clar definite, şi nu păreri ori evaluări personale, este foarte important ca acestea să fie probate. Or, în cazul nostru, acest lucru nu se întâmplă. Ne-am asumat întotdeauna rolul de a funcţiona legal, în conformitate cu legislaţia şi cu normele în vigoare, dar şi cu simţ de răspundere pentru comunitatea din care facem parte. Este un principiu de la care nu abdicăm şi suntem în permanenţă deschişi la dialoguri sociale de bună credinţă. În aceeaşi măsură, ne rezervăm dreptul de a ne apăra imaginea, construită în ani de muncă şi implicare”, a adăugat Oana Bodea.

Necesitatea unui sediu nou pentru Tribunalul Alba a fost discutată în cadrul Adunării generale a judecătorilor ce a avut loc cu ocazia prezentări Bilanţului la această instanţă.
Conform reprezentanţilor Tribunalui Alba actualul sediu al instanţei, în care îşi desfăşoară activitatea şi Judecătoria Alba Iulia, nu mai îndeplineşte toate condiţiile pentru buna desfăşurare a activităţii, din cauza spaţiului insuficient.
În următoarea perioadă se va construi un nou sediu pentru Tribunalul Alba, pe strada Târgului, cu o suprafaţă desfăşurată de 9500-10.000 mp. Când va fi gata construcţia în vechiul sediu îşi va desfăşura activitatea doar Judecătoria Alba Iulia.
„Clădirea în care îşi desfăşoară activitate Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia a fost dată în folosinţă în 1982. Trecând 30 de ani de la darea în folosinţă a clădirii, pe care cele două instanţe o împart cu Parchetele de pe lângă Judecătorie şi Tribunal, perioadă în care nu s-au efectuat lucrări de reparaţii capitale, se impune necesitatea executării unor lucrări de reparaţii determinate de starea nesatisfăcătoare în care se află aceasta.
Datorită spaţiului insuficient pentru cele două instanţe s-au început demersuri pentru construirea unui nou sediu pentru Tribunalul Alba, urmând ca după finalizarea lucrărilor de reparaţii în actualul sediu să rămână doar Judecătoria Alba Iulia. În acest sens conducerea Tribunalului Alba a solicitat sprijinul autorităţilor locale în găsirea unei soluţii. În luna ianuarie 2014, Primăria Municipiului Alba Iulia ne oferă posibilitatea de a opta pentru o suprafaţă de teren suficientă şi necesară, situată administrativ în Alba Iulia, str. Târgului, în zona centrală a oraşului, la o distanţă de 1,20 km faţă de sediul actual al Tribunalului Alba. Zona este funcţională, reglementată prin „PLANUL URBANISTIC GENERAL AL MUNICIPIULUI ALBA IULIA-REACTUALIZAT pentru instituţii, servicii şi echipamente publice”
Pe acest teren se urmăreşte, cât mai repede posibil, construirea unui sediu nou pentru Tribunalul Alba, în suprafaţă desfăşurată de cea. 9.500 – 10.000 mp , urmând ca în actualul sediu situat în Municipiul Alba Iulia, Piaţa Iuliu Maniu, nr. 24 să funcţioneze Judecătoria Alba Iulia. Această suprafaţă, considerăm că ar fi suficientă pentru o construcţie desfăşurată pe circa trei, patru nivele la care se mai adaugă terenul de amenajare a unor spaţii de parcare, impuse prin lege, pentru autoturismele magistraţilor şi ale justiţiabililor, precum şi construcţii supraterane pentru utilităţi şi servicii specifice.
Prin hotărârile Consiliului Local Alba Iulia nr. 288/30.09.2014, nr. 316/31.10.2014 s-a dispus atribuirea terenului situat în Alba Iulia str. Târgului, FN , în domeniul public al statului urmând a fi întreprinse măsuri în vederea trecerii acestui teren în administrarea Ministerului Justiţiei – Tribunalul Alba pentru construirea – „Sediului Tribunalului Alba” se arată în raportul de bilant al Tribunalului Alba.

În ce priveşte celelalte sedii ale instanţelor din Alba, în anul 2014 s-a întocmit expertiza tehnică în vederea proiectării lucrărilor de intervenţie şi extindere la sediul Judecătoriei Aiud, urmând în cazul în care banii vor fi alocaţi pentru finalizarea documentaţiei tehnice să fie demarată procedura pentru încheierea unui contract de servicii proiectare „Lucrări de intervenţii şi extindere la sediul Judecătoriei Aiud”.
Construcţia în care îşi desfăşoară activitatea Judecătoria Sebeş, deşi este în folosinţă din anul 1996, conducerea Tribunalului Alba precizează că la ora actuală nu mai corespunde cerinţelor impuse de reforma sistemului judiciar, impunându-se efectuarea unor lucrări de reabilitare.

Dan Voiculescu, Felix pe numele său de la Securitate, a primit 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA (spălare de bani).

Decizia judecătorilor este definitivă şi irevocabilă, şi trebuie pusă în executare.

Sentinţele date de judecătoarea Camelia Bogdan:

Dan Voiculescu: 10 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani
Corneliu Popa: 8 ani de închisoare cu executare
Jen Cătălin Sandu: 6 ani de închisoare cu executare
Gheorghe Mencinicopschi: 8 ani de închisoare cu executare
Sorin Pantiş: 7 ani de închisoare cu executare
Vlad Nicolae Săvulescu: 6 ani de închisoare cu executare
Constantin Baciu: 4 ani de închisoare cu suspendare
Alexandru Petre: 3 ani de închisoare cu suspendare
Grigore Marinescu: 3 ani de închisoare cu suspendare
Flavius Adrian Pop: 5 ani de închisoare cu executare
Vica Ene (fostă Udrea): 3 ani de închisoare cu suspendare
Gheorghe Sin: 4 ani de închisoare cu suspendare

De asemenea, instanţa a pus sechestru pe proprietăţile aflate pe numele lui Dan Voiculescu şi a celorlalţi inculpaţi. Pentru recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro, instanţa a pus sechestru pe acţiunile deţinute de Dan Voiculescu, confiscarea extinsă din conturile sale, dar şi pe sediul Antenei 3.

În ultimii ani Voiculescu a fentat justiţia de mai multe ori, fiind ales şi demisionând din funcţia de parlamentar pentru ca dosarul să fie transmis spre alte instanţe.

 

Foto: reportervirtual.ro

Doi din cei trei bărbaţi acuzaţi de trafic cu maşini furate din Italia vor fi cercetaţi penal şi vor rămâne în arest timp de 30 de zile. Al treilea va fi cercetat în stare de libertate. Decizia a fost luată de Judecătoria Alba Iulia.

La data de 15 iulie a.c., procurorii parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia şi-au însuşit şi promovat propunerea poliţiştilor privind punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru Ioan M.D. şi Radu C.B., dispunând cercetarea în stare de libertate a lui Ambrozie O.

Instanţa de judecată din cadrul Judecătoriei Alba Iulia a admis cererea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a celor două persoane bănuite de trafic de auto furate din Italia, faţă de care sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de tăinuire, complicitate la tăinuire, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune.

Cercetările continuă

AiudConsiliul Local Aiud ar putea fi acţionat în judecată, în contencios administrativ, de către Instituţia Prefectului Alba. Motivul îl reprezintă adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local, potrivit căreia Clubul Sportiv Dojokan-Activ Aiud a fost scutit de la plata impozitului pe clădirea în care îşi desfăşoară activitatea.

În şedinţa de Consiliu Local din luna decembrie a anului trecut, aleşii locali au votat pentru scutirea de la plata impozitului pe clădire şi pe teren a unui număr de zece persoane juridice. Printre acestea s-a numărat şi Clubul Sportiv Dojokan-Activ Aiud. Prefectura Alba a analizat hotărârea adoptată şi a considerat ca fiind parţial nelegală hotărârea, din cauză că asociaţia încasează sume de bani din taxele percepute copiilor care vin la club. Astfel, a fost trimisă o solicitare de reanalizare a hotărârii şi revocare a articolului 8, care viza clubul sportiv.

Consilierii locali au dezbătut solicitarea venită de la Prefectură, iar în baza documentelor aduse de reprezentanţii Clubului Sportiv Dojokan-Activ Aiud, aleşii au hotărât să menţină hotărârea în integralitatea ei, pe motiv că asociaţia nu desfăşoară activităţi economice astfel că se încadrează în criteriile de acordare a scutirii de la plata impozitului pe clădire.

Rămâne de văzut ce reacţie va avea Instituţia Prefectului, care va verifica din nou cazul, şi implicit noile documente depuse de clubul sportiv. În cazul în care va considera că hotărârea nu respectă toate criteriile impuse de lege, va acţiona în contencios administrativ Consiliul Local Aiud.

 

primaria-alba-iulia1

Vești bune pentru administrația locală din Alba Iulia. Încă o corecție financiară aplicată Primăriei Alba Iulia a fost anulată.

Subiectul corecţiei îl constituie contractul de servicii de pe proiectul de modernizare şi refacere DN74 str. Zlatnei şi Calea Moţilor. Ofiţerii de control şi evaluare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice care au trasat corecţia în acest caz au susţinut că primăria a impus nejustificat criterii de calificare (indicatorul de lichiditate peste 100%). Nivelul corectiei a fost de 5% din valoarea contractului cu Elis Pavaje (84952,22 lei).
Tribunalul Alba a admis actiunea inaintata de Municipiul Alba Iulia impotriva Ministerului Dezvoltarii si a anulat actul administrativ. Mentionam ca stadiul procesual in acest caz a fost de fond.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook