Tags Posts tagged with "iccj"

iccj

Astăzi preşedintele României, Klaus Iohannis va efectua o vizită la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conform reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale.
Vizita va avea loc începând cu ora 11 şi aceasta este făcută la invitaţia preşedintelui ICCJ, Livia Stanciu.
Vă reamintim că ICCJ a trecut printr-un moment delicat după ce un judecător al instanţei, Toni Greblă şi-a dat demisia din cauza problemelor cu justiţia.
Vizita lui Klaus Iohannis vine după ce, putem spune, PNL a obţinut o victorie în faţa PSD în ce priveşte numirea înlocuitorului lui Toni Greblă la ICCJ.
Propunerea liberalilor pentru această funcţie vacantă, Mona Lisa Neagoe a obţinut marţi majoritatea voturilor Comsiei Juridice a Senatului cu şase voturi pentru şi patru împotrivă
Din Comisia Juridica fac parte 11 senatori: 5 PNL, 5 PSD şi unul de la UDMR, ceea ce înseamnă ca PNL a reuşit să atragă pentru candidatul sau minim un vot de la PSD sau UDMR.
Simona Maya Teodoroiu, care a fost propusa de PSD, a beneficiat de 4 voturi pentru şi 6 împotrivă.

Guvernul de după gratii mai primeşte începând de astăzi un nou membru. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat astăzi sentinţa definitivă în cazul fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi.
Monica Iacob Ridzi a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului din 2009.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.
sursa: Mediafax

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declarat Ordonanţa de Urgenţă 55 privind migraţia aleşilor locali drept neconstituţională. Decizia a venit după sesizarea parlamentarilor PNL.
Vă reamintim că pe 2 septembrie, în preajma alegerilor prezidenţiale , legea privind traseismul politic a fost publicată la Monitorul Oficial. Respectiva Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prevedea că orice ales public îşi poate schimba culoarea politică fără a-şi pierde mandatul. Legea a fost iniţiată de guvernul Ponta.
Prin Ordonanţa de Guvern prevederile Legii Traseismului Politic din 2006 au fost suspendate pentru 45 de zile.
În Alba, PSD a profitat cel mai mult de această ordonanţă. În cele 45 de zile cât a fost valabilă perioada de transferuri politice în PSD Alba au venit: 5 primari, un viceprimar, 2 consilieri judeţeni, 37 consilieri locali.
Primari: Ioan Călin Andreş (Cîmpeni), Gheorghe Vlad (Vinţu de Jos), Arieşeni (Vasile Marin Jurj), Râmeţ (Vasile Raica), Ponor (Vasile Stan)
Viceprimari: Nicolae Hărăguş (Meteş)
Consilieri judeţeni: Gabriel Cîra-Grigorescu şi Cornel Filipescu
De la PSD a plecat un singur viceprimar: Adrian Elisei Florea, comuna Întregalde, care a trecut la PSD.
După cum ştiţi PSD Alba a pierdut clar alegerile în Alba iar primarii care au trecut la PSd auu pierdut categoric alegerile în localităţile pe care le conduc.
lista-migratorilor

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis zeci de martori în procesul în care sunt judecați fostul procuror șef al DIICOT Alba- Ioan Mureșan, fostul procuror DIICOT – Nicolaie Cean și fostul ofițer de crimă organizată, Alin Muntean. Instanța a stabilit, totodată, și termenul la care vor fi audiați martorii care în unele cazuri sunt comuni, atât ai apărării cât și ai acuzării.
Zeci de martori sunt în dosarul în care sunt judecați procurori DIICOT și polițiști de crimă organizată, după ce instanța de la Înalta Curte a admis rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție în dosarul în care fostul șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, este parte vătătmată.
Astfel, Direcția Națională Anticorupție, cea care îi acuză pe Ioan Mureșan, Nicolaie Cean și Alin Muntean de represiune nedreaptă, fals în înscrisuri și complicitate la represiune nedreaptă, a propus aproape 60 de martori. Printre aceștia sunt ofițeri BCCO, foști colegi ai lui Traian Berbeceanu, dar și oameni de afaceri hunedoreni de care DIICOT-ul spunea că Berbeceanu îi favoriza, dar și persoane din lumea interlopă cercetate și condamnate în urma acțiunilor fostului șef de la BCCO Alba, de la care procurorii DIICOT au obținut, prin presiuni și favoruri, declarații împotriva lui Berbeceanu.
Alin Muntean a propus 13 martori, în timp ce Ioan Mureșan-fostul șef al DICOT Alba a propus 50 de martori. De la ofițeri SCCO, la procurori DIICOT sau actuamlmente DNA, până la fostul șef al SRI Alba, Ioan Tarnu sau colonelul Borhină-Direcţia Judeţeană Hunedoara a Serviciului Român de Informaţii sau Marius Filimon de la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Hunedoara. Tot Mureșan i-a propus ca martori pe afaceriști hunedoreni, dar și pe Lunca Anversa, pe care l-ar fi favorizat, precum și pe inspectorul şef IPJ Alba chestorul principalIoan Căbulea.
Instanța de la Înalta Curte a admis crerile inculpaților de eliberare de copii de pe suporţii optici existenţi la dosarul cauzei, dar și proba cu înscrisuri solicitată de Mureşan Ioan.
Fostul procuror șef al DIICOT Alba nu vrea să fie audiat de Înalta Curte, în timp ce Nicolaie Cean nu a propus niciun martor în favoarea lui.
Instanța va audia martorii până în noiembrie anul viitor.
Următorul termen a fost stabilit pentru 14 ianuarie.
Ioan Mureșan, fostul procuror șef al DIICOT Alba, este judecat pentru abuz în serviciu, fals intelectual și represiune nedreaptă. Un alt fost procuror DIICOT, Nicolaie Cean, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu asimiliat infracțiunilor de corupție, în timp ce Alin Muntean este judecat pentru abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și complicitate la represiune nedreaptă.
În rechizioriul procurorilor anticorupție se arată că Ioan Tarnu (fostul șef al SRI Alba și Liviu Schiau-fost ofițer de crimă organizată) au vrut să se răzbune pe Berbeceanu, în urma dosarului instrumentat de acesta și DIICOT Hunedoara, dosar care a fost trimis în judecată.
”Au manifestat (Tarnu și Schiau-n.r.) dorința de răzbunare împotriva lui Berbeceanu Traian, sens în care au înțeles să colaboreze cu inculpatul Muntean Alin în mod direct, pentru a furniza acestuia persoane dispuse să dea declarații necorespunzătoare adevărului, care să ajute la inculparea lui Berbeceanu Traian”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor anticorupție.
sursa: http://gazetadedimineata.ro/infractionalitate/zeci-de-martori-in-dosarul-de-la-dna-al-lui-berbeceanu-muresan-s-a-inconjurat-de-politisti-procurori-avocati-si-sri-isti/

Un nou episod s-a consumat miercuri în cazul acuzatorilor fostului şef al BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu. Miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc primul termen în judecata fostului şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fostului procuror Nicolae Cean şi a ofiţerului BCCO, Alin Muntean. Aceştia sunt acuzaţi de represiune nedreaptă împotriva fostului comisar șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu.

În urma şedinţei de judecată instanța Înaltei Curţi de Casaţie şi Jusţiţie a dispus următoarele:
“Admite cererile formulate de inculpaţii Cean Nicolaie şi Muntean Alin Mirel şi, în consecinţă: Revocă măsura preventivă a controlului judiciar luată prin încheierea judecătorului de cameră preliminară din 18 iulie 2014 faţă de fiecare dintre inculpaţii Cean Nicolaie şi Muntean Alin Mirel. Soluţia se va comunica instituţiilor prevăzute de art.215 alin.5 Cod procedură penală. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”.
Ioan Mureșan a fost de sub controlul judiciar, în data de 20 august.
În urma acestei decizii cei trei inculpați vor fi cercetați în libertate, putând părăsi ţara, aceștia nemaifiind obligați să se prezinte periodic în faţa organelor de poliţie.
În iulie 2014 DNA a decis trimiterea celor trei în judecată pentru următoarele acuzaţii:

MUREȘAN IOAN, procuror șef al DIICOT – ST Alba, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
– abuz în serviciu;
– represiune nedreaptă;
– fals intelectual;

CEAN NICOLAIE IOAN, fost procuror DIICOT în perioada 07.12.2009 – 15.08.2013, în prezent pensionat, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție;

MUNTEAN ALIN MIREL, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

– abuz în serviciu;
– fals intelectual, în formă continuată;
– complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă.

accident-aviatic-ApuseniParchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat astăzi că Secţia Parchetelor Militare a dispus, în 17 februarie, prin ordonanţă, începerea urmăririi penale şi pentru infracţiunile de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (articolul 349 din Codul penal) şi de nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (articolul 350 din Codul penal), precum şi pentru intracţiunea prevăzută de articolul 98 raportat la articolul 110 din Codul aerian.

Articolul 98 din Codul aerian, prevede că încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Urmărirea penală a fost începută de procurorii militari prin raportare la articolul 110 din acelaşi act normativ, care stabileşte că, dacă faptele au avut ca urmare decesul uneia sau al mai multor persoane, pedeapsa este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

În 11 februarie, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanţă, începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu, în cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.

Parchetul instanţei supreme preciza atunci că, după ce documentele cu caracter tehnic vor fi transmise şi analizate, procurorii vor audia persoanele cu atribuţii în pregătirea şi coordonarea zborului aeronavei YR-BNP, tip BN2, precum şi pe cele care au coordonat operaţiunile de alarmare, localizare, căutare şi salvare a victimelor catastrofei aviatice.

Investigatori ai Centrului de Investigaţii şi Analiza pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) au mers, în 16 februarie, în zona în care s-a prăbuşit avionul de mici dimensiuni de tip BN2, încercând să afle dacă aceasta permitea emiterea semnalelor pe baza cărora să fie localizată epava.

Investigatorii au urmărit să stabilească dacă aparatura avionului funcţiona corespunzător sau dacă zona nu permitea emiterea semnalelor avionului prăbuşit, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei. De asemenea, ei au urmărit să determine la faţa locului şi alte aspecte care să îi ajute în cadrul anchetei tehnice privind accidentul aviatic din Apuseni.

Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt continuate de procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), după ce Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, în 4 februarie, din cauză că trebuie audiate persoane din instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara atunci că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru”.

Augustin Lazăr mai spunea că în anchetă „există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari”, fapt care ar atrage competenţa procurorului militar.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au făcut cercetarea locului producerii accidentului şi au ridicat mijloace materiale de probă. De asemenea, au fost audiate persoanele rănite în accident, medici de urgenţă, personalul ISU, al Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, pădurarii care au participat la căutări.

Procurorii au dispus şi efectuarea unor rapoarte medico-legale, fiind solicitate şi depuse documentele relevante de la instituţiile în cauză.

 

Sursa: Mediafax

ciocan_justitiePus în slujba legi un polițist din Alba a trecut de cealaltă parte a baricadei și ajuns să fie condamnat la închisoare, ce-i drept cu suspendare, pentru delapidare. Respectivul polițist pe numele său Vasile Bogdan Păcurar a fost judecat pentru că a sustras şi folosit în interes personal o sumă de bani din instituţie.

În primă fază polițistul a primit primit pedeapsa de 8 luni de închisoare cu suspendare, pe fond, la Tribunalul Alba. La Curtea de Apel, pedeapsa a fost redusă substanţial, instanţa încetând procesul penal şi aplicând doar o amendă administrativă în valoare de 500 de lei.

Agentul şef nu a mai avut, însă, noroc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde a fost stabilită ca definitivă, soluţia Tribunalului.
Vasile Bogdan Păcurar a fost trimis în judecată pentru că a sustras şi folosit în interes personal suma de 4.060 lei din amenzi aplicate unor persoane. Infracţiunile au avut loc în perioada februarie – mai 2012. Fapta a fost descoperită de superiorii poliţistului care au sesizat Parchetul. Poliţistul a returnat integral suma de bani cu care a prejudiciat instituţia la care lucrează. Agentul şef a mai fost şi pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale întrucât a falsificat chitanţele pentru a putea încasa suma respectivă.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook