Tags Posts tagged with "Guvernului"

Guvernului

primariaÎn baza ordonanței Guvernului Nr. 14 din 17 iulie 2013, privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecțiilor financiare din domeniul achizițiilor publice, Primăria Alba Iulia a înaintat către MDRAP o solicitare ce vizează restituirea sumei de 19 411 000 lei.

Ordonanța Guvernului precizează că toți beneficiarii proiectelor europene POR, care au inițiat procedurile de atribuire a contractelor de lucrări înainte de anul 2011 și care dețin raport de verificare înscris cu opinia “fără observații” din partea Unității de Control și Verificare a Achizițiilor Publice,  pot recupera de la bugetul statului sumele imputate ca și corecții. (vezi prevederile Art.4 alin. 1-3 din OG 14/2013).

Primăria Alba Iulia dorește recuperarea sumelor rezultate din corecții pentru patru proiecte ale căror proceduri de achiziție au fost verificate și avizate de către UCVAP cu mențiunea “fără observații”: Amenajarea Zonei Interioare a Cetății, Latura de Vest, Amenajarea Traseelor Șanturilor Cetății și Lucrări de Modernizare ale Pasajului  Partoș.

Așteptăm ca ordonanța să producă un efect concret și să ne fie restituiți banii.

Aceste situații puteau fi evitate, dar e bine că în cele din urma s-a dovedit că avem dreptate și că am procedat corect în tot ce s-a facut pe bani europeni.

Sunt nerăbdător să primim acești bani pentru a-i putea orienta spre investiții urgente, cum ar fi modernizarea a peste 50 de străzi din oraș.

În plus, vom merge mai departe și cu acțiunile din instanță pentru celelalte proiecte la care am primit corecții.

Până acum am avut câștig de cauză în instanțele de fond și suntem încrezători că același lucru se va intampla și mai departe. “ Mircea Hava – primar.

primariaCu toate că investiţiile publice sunt considerate un vector important în producerea şi susţinerea de locuri de muncă, având efecte benefice asupra economiilor locale în care se implementează, Guvernul a hotărât în ultimul timp stoparea alocărilor bugetare contractate pentru mai multe astfel de obiective publice din Alba Iulia.

Preocupat de circumstanţele angajamentelor electorale, mutarea banilor dintr-un loc în altul a devenit o necesitate evidentă.

În acest fel, reconsiderarea investiţiilor publice prin tăierea banilor, a produs dezechilibre financiare în rândul administraţiei publice locale, situaţie care se regăseşte şi în rândul constructorilor care nu şi-au recuperat banii investiţi de foarte mult timp.

În momentul de faţă, factura neachitată de către Guvern pentru municipiul Alba Iulia însumează 18 879 820 lei.

Aceşti bani ar fi trebuit să acopere lucrările contractate la trei obiective investiţionale:

locuinţele sociale – trei blocuri, reconstruire ziduri Nord – Cetatea Alba Carolina şi lucrările la Bazinul Olimpic.

O analiză simplă relevă faptul că pentru anul 2013, suma necesară finalizării celui de-al doilea bloc de locuinţe sociale este de 889 070 lei, iar pentru conservarea celui de-al treilea bloc sunt necesari 313 910 lei.

Fără aceşti bani, următorii beneficiari ai acestor locuinţe nu vor putea intra în posesia lor, fără a lua în calcul că pentru cel de-al treilea bloc, perspectivele de finalizare sunt îndepărtate.

O parte din datoriile expuse anterior ar fi putut produce efecte juridice, primăria putând fi atacată în instanţă de către constructor în cazul nerecuperării creanţelor.

Din acest motiv, instituţia a trebuit să recurgă la bugetul local pentru a acoperi restanţele, în acelaşi timp solicitând permanent ministerului printr-o corespondenţă specifică, acoperirea cheltuielilor conform contractului.

In privinţa zidurilor de Nord ale Cetăţii, suma necesară pentru efectuarea lucrărilor de reconstruire angajată de Ministerul Culturii este de 12 546 900 lei.

Un alt capitol, privit cu scepticism de către toată lumea, se referă la Bazinul Olimpic, pentru care luna ianuarie a adus o veste proastă: sistarea finanţării de către CNI a acestui obiectiv. De atunci, s-au întreprins mai multe demersuri oficiale pentru a primi un răspuns categoric din partea celor de la Bucureşti, însă singurul lucru observat a fost un ciclu de promisiuni riscante şi fără acoperire legitimă.

Din păcate astazi suntem într-un lift care nu face altceva decât să coboare fără putinţa de a ne mai duce sus, la nivelul la care au fost definite aceste angajamente din partea ministerelor în cauză.

 Sumele datorate sunt net inferioare beneficiilor pe care aceste investiţii le genereaza în oraşul nostru.

Mai ales că nu vorbim despre lucruri mărunte, ci despre deziderate colective prin care se rezolvă nevoile locuitorilor din Alba Iulia.

Ne-am săturat să strigam “ajutor” spre oameni care ne tratează cu indiferenţă şi care nu pun preţ pe administraţiile locale. 

Cu atât mai mult, cu cât această “renunţare” a guvernului cu scop “caritabil”, nu a adus perspective mai bune pentru salariaţii din sectorul bugetar, ameninţaţi de reducerea cu 15% a personalului.

Probabil singura solutie de a recupera aceşti bani o reprezintă instanţa.“ Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia.

Situaţia întâmpinată este departe de a-şi găsi o rezolvare în viitorul apropiat, dat fiind contextul economic dur anunţat de către autorităţiile de la Bucureşti.

Această sumă datorată de aproape 19 000 000 lei este rezultatul unor contracte semnate cu mai mulţi ani în urma, prin care municipalitatea a creat baza legală de atragaere a unor fonduri guvernamentale necesare dezvoltării oraşului, contracte suspendate în temeiul unor decizii pripite şi discutabile.

Multe dintre investiţiile de pe plan local sunt condiţionate de accesarea unui credit, lucru posibil din perspectiva gradului de îndatorare al municipiului, în prezent de aproximativ 12% faţă de limita permisă de 30%, dar condiţionat de decizia comisiei din Ministerul Finanţelor.

Vis a vis de această procedură care încă sta sub semnul întrebării, vom reveni cu mai multe informaţii.

Biroul de presă al Primăriei Alba Iulia

tfeneser1Miercuri, 20 martie, la Primăria municipiului Aiud, a avut loc adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară „Alba De Jos”, la care a fost invitat şi prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, mai ales că domnia sa şi-a exprimat ferm intenţia de a sprijini activitatea asociaţiei.

Majoritatea celor 16 primari, care fac parte din ADI „Alba de Jos”, au participat la întâlnire, unde prefectul nu a mers cu „mâna goală”.

Gheorghe Feneşer le-a spus celor prezenţi că, în urma unor discuţii cu cei la de Holzindustrie Sebeş, „Alba de Jos” are posibilitatea de a lega nişte parteneriate economice concrete cu societatea, care este interesată de suprafeţe mari de teren, pe care să poată amenaja culturi energetice.

Mai exact, prefectul Gheorghe Feneşer le-a oferit posibilitatea primarilor din asociaţie să pună ei înşişi la dispoziţie terenuri de minimum 50 de ha, pe care Holzindustrie ar putea amenaja acest tip de culturi, ce presupun plantarea unor arbori cu creştere rapidă şi putere calorică mare,  de care societatea are nevoie pentru producerea energiei electrice.

Am vorbit cu cei de la Holzindustrie, care vă asigur că sunt deosebit de serioşi şi competenţi, şi sunt interesaţi de aceste suprafeţe de teren pe care dumneavoastră le-aţi putea pune la dispoziţie.

În altă ordine de idei, după cum ştiţi deja, dialogul pe care l-am avut cu Ambasada Chinei referitor la venirea aici a unor investitori chinezi este unul promiţător, mai ales că, pe „ceaţa asta de bani”, chinezii sunt cam singurii apţi să facă investiţii.

Dat fiind interesul lor pentru agricultură, energie şi chiar industrie, cred că zona Aiud – Ocna Mureş răspunde foarte bine acestui interes al lor”, le-a precizat prefectul Gheorghe Feneşer primarilor prezenţi la Aiud.

Preşedintele ADI „Alba de Jos”, primarul Mihai Horaţiu Josan, care de altfel este şi iniţiatorul acestui proiect, a subliniat faptul că microregiunile, aşa cum este şi ADI „Alba de Jos”, trebuie stimulate prin lege, o funcţionare reală a acestora asigurând inclusiv reducerea cheltuielilor de administrare.

Primarul Josan a apreciat ca bună iniţiativa privind regionalizarea României, cu menţiunea că acest proiect nu va fi viabil, dacă nu se va ţine cont de părerea primarilor, cei care cunosc cel mai bine problemele.

Guvernul, prin pârghiile pe care le are la dispoziţie, poate sprijini elaborarea planurilor urbanistice generale şi a strategiilor locale de dezvoltare, documente de care este neapărată nevoie pentru a şti clar ce programe putem accesa, prin parteneriatul cu Guvernul, din care consiliile judeţene nu pot lipsi.

Noi, cei din asociaţie, avem ca obiectiv imediat elaborarea unei strategii unitare a microregiunii noastre, care ne este necesară în accesarea fondurilor europene, puse la dispoziţie prin programul „Europa 2014-2020”, a declarat edilul-şef al Aiudului.

În condiţiile în care majoritatea primarilor au reclamat faptul că accesarea şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană, mai ales cele pentru mediul rural, sunt extrem de dificile, din cauza birocraţiei mult prea mari din România, prefectul Gheorghe Feneşer a explicat că a intervenit deja la Guvernul României, în vederea suplimentării posturilor la APIA.

Prin aceste noi angajări, proiectele deja accesate ar putea să evolueze mult mai uşor, lipsa acută de personal fiind una dintre cauzele care conduc la blocarea acestor proiecte.

Vă asigur încă o dată de toată susţinerea mea şi vreau să vă felicit personal pentru iniţiativă, mai ales că aţi luat-o înaintea Guvernului cu regionalizarea.

Problemele sunt multe, inclusiv pe partea proiectelor cu finanţare europeană, şi majoritatea dintre ele provine din erorile grave care s-au făcut în anii 2009-2011.

Totuşi, cred că, unindu-ne eforturile, vom găsi cele mai bune soluţii şi cel mai important este să nu renunţăm. Această asociaţie a dumneavoastră are toate şansele să funcţioneze corespunzător, iar Instituţia Prefectului – Judeţul Alba este, vă asigur, un partener în care puteţi avea încredere”, a mai adăugat prefectul Gheorghe Feneşer.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook