Tags Posts tagged with "film"

film

Alba Iulia, 31 august 2015. Concerte și filme în fiecare seară, proiecții în sală și aer liber, documentare despre artiști și dialoguri cu oameni din lumea filmului – sunt câteva dintre propunerile ediției 2015 a Alba Iulia Music & Film Festival. VAMA, Mircea Baniciu, Jazú, Trei Parale, Noua Orchestră Transilvană și Vizi Imre sunt trupele și artiștii care vor concerta în cadrul acestei ediții, iar lista de filme include producții românești recente, apreciate în întreaga lume, dar și filme străine câștigătoare ale unor trofee de prestigiu.

Principala scenă a festivalului va fi amplasată în Piața Cetății și va găzdui în fiecare seară un concert și o proiecție de film. O a doua scenă în aer liber va fi găzduită de Palatul Principilor, iar proiecțiile din timpul zilei vor avea loc în Sala Ferdinand a aceleiași clădiri. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

Festivalul începe vineri, 4 septembrie, cu concertul Mircea Baniciu & Band și proiecția unui film pentru întreaga familie: „Gunoi” (titlu original: TRASH), un film brazilian despre doi copii care găsesc un portofel în groapa de gunoi a orașului Rio de Janeiro și se trezesc implicați într-o intrigă la nivel înalt, cu Poliția pe urmele lor. Filmul a fost nominalizat la premiile BAFTA 2015 în categoria producțiilor într-o altă limbă decât engleză.

Palatul Principilor va găzdui vineri concertul Vizi Imre – finalist în competiția „Vocea României” – urmat de un film special: Transylvania Dragon. Este prima proiecție la Alba Iulia a unui film care include secvențe filmate chiar aici, în cetate; acrobatul Flaviu Cernescu a străbătut pe monociclu mii de kilometri prin România și a realizat acrobații aeriene spectaculoase în locurisimbol din Transilvania și Banat, oferindu-ne nu doar emoții, ci și prilejul de a redescoperi istoria și specificul lor.

Până nu de mult, Alba Iulia a fost «din alt film», însă odată cu restaurarea cetății Alba Carolina orașul a devenit atât o scenă pentru evenimente, cât și un platou de filmare! Două echipe de producție, una din România și una din India, au venit aici pentru că au găsit cadrele de care aveau nevoie. Primăria îi va sprijini în continuare pe toți cei care vor să realizeze filme aici, în cetate, fiindcă prin creațiile lor orașul va fi tot mai cunoscut – în țară și în întreaga lume”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Vineri, Palatul Principilor găzduiește și proiecția documentarului „Cobain: Montage of Heck”, care urmărește viața fondatorului trupei NIRVANA, Kurt Cobain. „Probabil cel mai bun documentar despre un artist realizat vreodată”, „intim, puternic și revelator” sunt doar câteva din cuvintele folosite de critici pentru a descrie acest film, proiectat pentru prima dată la Alba Iulia.

Iubitorii cinematografiei românești nu trebuie să rateze două filme de producție recentă care au fost apreciate la nivel internațional. Sâmbătă, în Piața Cetății, are loc proiecția „De ce eu?”. Filmul regizat de Tudor Giurgiu este bazat pe cazul real al procurorului Cristian Panait și reprezintă o privire în lumea justiției românești, în care un tânăr idealist încearcă să rezolve un complicat caz de corupție. „De ce eu?” a câștigat o serie de premii și aprecieri internaționale și a fost prezentat la BERLINALE 2015 în secțiunea „Panorama”.

Duminică, Palatul Principilor va găzdui proiecția filmului „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, propune o incursiune în istorie, mai precis în Țara Românească a începutului de secol XIX, urmărind un zapciu care vrea să prindă un rob fugit de la stăpân. Filmul a fost ales de Centrul Național al Cinematografiei să reprezinte România la premiile OSCAR, în categoria „cel mai bun film străin”. „Aferim!” a câștigat Ursul de Argint la festivalul de film de la Berlin în 2015.

Fanii trupei VAMA vor avea duminică seara parte de o doză dublă de distracție: concert în Piața Cetății, urmat de filmul „LIVE”, în care Tudor Chirilă joacă rolul unui om de afaceri ajuns în „vizorul” unei jurnaliste de investigații, interpretată de Rodica Lazăr.

Printre filmele străine de neratat se află „Povești trăsnite” ( „Wild Tales”), o comedie considerată de critici cel mai bun film din istoria cinematografiei argentiniene și propunerea acestei țări la premiile OSCAR din acest an, dar și „Despre oameni și oi” („Rams”), o călătorie în Islanda, la o fermă izolată, unde doi frați care nu șiau vorbit de 40 de ani trebuie să se regăsească cu orice preț pentru a salva bunurile lor cele mai prețioase: oile care le asigură traiul de zi cu zi. „Despre oameni și oi” a fost premiat la Cannes 2015 cu premiul „Un certain regard”.

Programul complet al festivalului și noutăți din program sunt anunțate pe site-ul oficial albafilmfest.ro, precum și pe pagina de Facebook Alba Film Fest.

Despre Alba Iulia Music & Film Festival

Alba Iulia Music & Film Festival, singurul eveniment de acest gen din România, propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti sau trupe care se regăsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri. Alba Iulia Music & Film Festival este organizat de Asociația Film și Cultură Urbană, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia.

Pasionaţii de arte vizuale sunt invitaţi şi în acest an la Vama Veche, la cel mai mare festival internaţional de arte vizuale din România – „Vama sub lumini de Oscar”. Cursuri susţinute de unii dintre cei mai buni lectori români şi străini, proiecţii de film, expoziţii şi concerte, sunt doar câteva dintre ingredientele festivalului. Ajuns la cea de-a şasea ediţie, evenimentul se va desfăşura în perioada 21 – 30 august 2015, iar toate cursurile, seminariile şi atelierele sunt GRATUITE! „Vama sub lumini de Oscar” este susţinut de cei mari producători din lume de aparatură profesională foto-video – Nikon, Canon şi Olympus.

Cel mai mare festival internaţional de arte vizuale din România – „Vama sub lumini de Oscar” se va desfăşura în perioada 21 – 30 august 2015, la Vama Veche, reunind sute de pasionaţi ai artelor vizuale. Festivalul se află la cea de-a şasea ediţie şi va însemna în acest an atât cursuri, seminarii şi ateliere practice gratuite pentru pasionaţii de film, fotografie şi pictură cât şi expoziţii, proiecţii de film şi concerte în aer liber. Programul este împărţit astfel în secţiuni de fotografie, film şi pictură (toate vor însemna cursuri teoretice şi ateliere practice), concerte şi proiecţii de fotografie documentară, film de scurt şi lung metraj, filme documentare şi reportaje. Cursanţii înscrişi la festival sunt provocaţi să înveţe cât mai multe tehnici noi dar totodată şi să le experimenteze iar în final, cel mai bun fotograf şi cel mai bun film documentar vor primi Trofeul VSLO 2015.

„Vama sub lumini de Oscar este mai mult decât un festival, este o provocare pentru toţi cei care sunt pasionaţi de artele vizuale să intre într-o concurenţă, să se specializeze cât mai mult, să înveţe unii de la alţii, să lege prietenii şi colaborări şi, în final, împreună să dezvoltăm artele vizuale din România. Încă de la început am pornit această aventură în lumea artelor pe principiul că vrem să oferim ceva celor la fel ca noi – iubitorilor de arte vizuale. Aşa s-a născut Vama sub lumini de Oscar şi de aceea ne încăpăţânăm să oferim gratuit cursurile complexe, seminariile şi atelierele practice cu lectori de top români şi străini. Ne bucurăm că este singurul festival din România care, prin concept, a reuşit să aducă împreună cei mai importanţi producători de aparate foto-video profesionale: Nikon, Canon şi Olympus, companii care vor susţine în acest an VSLO. Suntem încântaţi că în 2015 avem şi sprijinul unor instituţii şi ambasade străine astfel încât să reuşim să aducem filmul străin de calitate în festival. În concluzie „Vama sub lumini de Oscar” înseamnă pasiune şi artă, fiind o invitaţie la cea mai mare întâlnire a celor care iubesc artele vizuale din România” spune Cătălin Rudolf, directorul Festivalului „Vama sub lumini de Oscar”.

Secţiunea FOTOGRAFIE

Secţiunea FOTOGRAFIE va însemna în acest an o serie de workshopuri care îmbină teoria cu practica şi care vor fi susţinute de lectori cu experienţă recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional. Temele alese în acest an sunt: fotografie de stradă (Thomas Leuthard), pictorialism digital (Serge Romanov), fotografie HDR (Marek Czarnecki), Motorsport (Andrei Ciobică), fotografie de concert (Ahmad Kavousian), sport extrem (Mihai Şteţcu), foto-jurnalism (Olav Urdahl), fotografie de nuntă (Marian Sterea), fotografie de nud (Cristian Crisbăşan), Portret (Vali Bărbulescu), fotografie abstractă (Cătălin Săvulescu), fotografie „fine art” (Nicolae Coşniceru), fotografia compoziţională (Michail Moscholios), fotografie de mâncare (Angel Penchev), prelucrare (Luca Achim). La acestea se adaugă seminarii pe teme provocatoare şi inedite susţinute de Cornel Lazia, Marcel Eremia, Cristiana Cott Negoescu, Laura Constantin, Dragoş Cristea şi Andrei Apostol.

La secţiunea de fotografie, printre invitaţii speciali îi amintim pe Thomas Leuthard (Elveţia) – unul dintre cei mai buni fotografi de „street” din lume, autor al unor cărţi de specialitate, Serge Romanov (Rusia) – fotograf Playboy, Marek Czarnecki (Polonia) – câştigător a numeroase premii internaţionale şi chiar a unui Master of Photography, obţinut în 2014 cu o imagine realizată în Vama Veche în cadrul VSLO 2013, Olav Urdahl (Norvegia) – editor principal al celui mai mare ziar de ştiri din Norvegia.

Secţiunea FILM

Secţiunea FILM înseamnă cursuri şi ateliere practice în domenii precum producţie video, regie, iluminare, sunet şi editare. Participanţii vor avea de făcut un documentar, fiind coordonaţi în permanenţă de o echipă de profesionişti din domeniu: Thomas Diseth (Norvegia), Veaceslav Cebotari (Moldova), Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă şi Florian Ardelean, Mihaela Buruiană şi Bogdan Petraşcu.

Invitat special în acest an este norvegianul Thomas Diseth, unul dintre specialiştii în producţia de film documentar recunoscuţi la nivel mondial, fiind deţinătorul unui premiu Emmy obţinut cu un documentar produs cu Disney Channel. El este membru al Societăţii Norvegiene de cinematografie şi are o experienţă de peste 30 de ani în producţia de film. La finalul festivalului, cel mai bun film documentar realizat de cursanţi va primi „Trofeul VSLO pentru film”.

Secţiunea PICTURĂ

Cursanţii la secţiunea PICTURĂ vor putea participa în acest an la cursuri gratuite de desen în cărbune, creion şi tuş dar şi la cursuri de pictură în goaşă şi în ulei. Cursurile teoretice şi practice sunt coordonate de Daniel Prapone, pictor român stabilit în Germania care are numeroase expoziţii internaţionale. La final festivalului va fi organizată o expoziţie cu cele mai bune picturi realizate de către participanţi.

Proiecţii de filme, documentare şi reportaje/ Concerte în aer liber

La „Vama sub lumini de Oscar” fiecare seară este dedicată proiecţiilor de filme, documentare şi reportaje. Pe plajele de la „Papa La Şoni” şi „Acolo Bar” vor exista două ecrane gigant unde vor fi proiectate documentare româneşti şi străine, filme de scurt metraj şi lung metraj şi reportaje marca „În Premieră” realizate de Carmen Avram. De asemenea, vor fi zile dedicate filmului străin (britanic, norvegian, ucrainean şi suedez), proiecţiile fiind realizate în parteneriat cu Directory Films (Ucraina), Ambasada Norvegiei, Ambasada Suediei, British Council şi Cluj Shorts. La ediţia din acest an, Agerpres, agenţia naţională de presă, s-a alăturat festivalului şi va aduce în faţa participanţilor o serie de colecţii de fotografii din arhivele instituţiei. Agerpres este cea mai veche agenţie de ştiri din România, având o activitate de peste 125 de ani.

Spiritul Vama Veche nu va fi uitat şi, fiecare seară a festivalului, se va încheia cu concerte în aer liber susţinute de Lemon Bucket Orkestra (Canada), Kumm, Lucia, Maria Tănase Tribute, Adrian Naidin Band, The R.O.C.K. AC/DC Tribute, Trupa Veche şi Timpuri Noi.

Nikon, Canon şi Olympus susţin artele vizuale moderne din România

Cei mai mari producători din lume de aparatură profesională foto-video – Nikon, Canon şi Olympus – susţin în acest an „Vama sub lumini de Oscar”, festivalul fiind singurul din România în care toate cele trei mari companii sunt implicate împreună. Nikon, Canon şi Olympus demonstrează astfel că interesul comun al acestor trei mari producători este dezvoltarea artelor vizuale moderne din România şi profesionalizarea continuă a celor care sunt pasionaţi sau lucrează în acest domeniu. La „Vama sub lumini de Oscar” vor fi prezentate în acest an şi cele mai noi apariţii de aparatură folosită în domeniul foto-video ale celor trei mari branduri internaţionale Nikon, Canon şi Olympus.

Despre „Vama sub lumini de Oscar”

„Vama sub lumini de Oscar” înseamnă şase ediţii în care iubitorii artelor vizuale moderne au fost provocaţi să înveţe şi să experimenteze cele mai noi, mai complexe şi mai profesioniste tehnici în domeniu. Începută în 2010, povestea festivalului este „scrisă” an de an în miile de imagini şi cadre realizate de către pasionaţii de fotografie şi film la Vama Veche. În prezent, festivalul „Vama sub lumini de Oscar” este cel mai mare festival de arte vizuale din România şi adună an de an sute de pasionaţi de arte vizuale atât din ţară cât şi din străinătate.

VSLO 2015 este organizat de New Ad Zone în colaborare cu Asociaţia Visual Art fiind susţinut de Nikon, Canon, Olympus, Jidvei, Ciuc, Dedolight, 4K Broadcast Solutions, Noumax, Umbra Studio, AME Design, Aztec Inflatables, Centru de Imagine, Wacom, 24Fun, B365.ro, Agerpres, Antena 1, Cluj Shorts, Directory Films, Ambasada Norvegiei, Ambasada Suediei, British Council şi locaţiile Frontiera, Papa La Şoni, Povestea Ceaunului, Acolo Bar (Vama Veche) şi La Copac (Bucureşti).

Mai multe detalii puteţi afla pe www.vslo.ro sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/VamaSubLuminiDeOscar

Dacă vreţi să vedeţi cum au fost primele cinci ediţii de „Vama sub lumini de Oscar”, puteţi viziona filmul de pe linkul următor:

https://www.youtube.com/watch?v=JQWHpbkXuxU

Cele şapte filme realizate în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar” pot fi văzute de astăzi şi de publicul larg. Proiecţiile de scurtmetraj promovează atracţii turistice ale municipiului Alba Iulia şi judeţului Alba fiind realizate pe parcursul festivalului sub coordonarea echipei de lectori români şi străini. La Secţiunea „Film” invitat special al festivalului a fost Thomas Diseth deţinătorul unui premiu Emmy pentru film documentar, cel care le-a transmis numeroase idei şi tehnici cinematografice concurenţilor.
Cele şapte filme documentare de scurtmetraj realizate în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar” pot fi văzute de astăzi şi de publicul larg. Filmele au fost încărcate pe Youtube, pe un canal special, şi pot fi descărcate şi publicate de orice blogger, site sau instituţie media. Fiecare proiect de documentar cuprinde şi informaţii despre echipa de creaţie, despre actori sau despre modul în care a fost realizat. Toate filmările, scenariile şi montarea filmelor au fost realizate în mai puţin de o săptămână, în perioada 25 – 30 mai în cadrul Festivalului de Fotografie şi Film „Alba sub lumini de Oscar”.
Cele 7 filme pot fi vizualizate şi descărcate de pe linkul următor (după ce va fi copiat în browser):

https://www.youtube.com/channel/UCZuOH2FYhS_hz3XUbaAhaxw/videos?view_as=subscriber

La categoria „FILM” premiul cel mare de 2.000 de euro a fost împărţit, la solicitarea participanţilor, în trei premii în valoare de 1.000 de euro, 600 de euro şi 400 de euro. Producţia câştigătoare a fost desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care au susţinut în acest an cursurile de film dar şi prin evaluarea tuturor participanţilor înscrişi la această categorie.

Câştigătorii Secţiunii Film:
Locul I: Filmul „Pietrele rămân” realizat de Zoltan Lorincz (Aiud), Vasile Sârb(Alba Iulia), Gabi Toth (Alba Iulia).
Locul II: Filmul „We” realizat de George Miheş – Oradea
Locul III Filmul „The Wall” realizat de Lucian Craiu (Alba Iulia), Cristi Jeler (Alba Iulia)

La sfârşitul acestei săptămâni, oraşul Zlatna va găzdui mai multe evenimente.
Astfel, vineri va începe Festivalul Internaţional de film etnografic ediţia III – Zlatna, se va inugura Palatul administrativ al oraşului Zlatna şi se va inaugura un tren de epocă.
Programul special va începe vineri, de la ora 12:15 cu îmbarcarea invitaţilor în tren, la gară Zlatna şi plecarea spre gara Pătrânjeni. Se va face o clatorie dus-întors pe traseul Zlatna (12.15) – Pătrânjeni (12.50) cu un tren de epoca pus în mişcare de o locomotivă cu abur din 1906.
La ora 14:00 se va inaugura Palatul administrativ al oraşului Zlatna aflat în centrul oraşului – o clădire de patrimoniu din secolul XVI, recent reabilitată.
Festivităţile vor continua cu parada portului popular de la ora 18:00, apoi spectacol folcloric, iar după ora 20:00 în curtea noii Primarii vor fi proiectate filmele din programul FIFE.

În perioada 5-7 iunie 2015, ediţia a treia a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, din judeţul Alba, îşi deschide porţile către toţi iubitorii de film. Trei dintre filmele celebrei regizoare Elisabeta Bostan vor fi difuzate gratuit pentru toţii copiii care se vor afla în zilele festivalului în oraşul Zlatna. Este vorba despre cunoscutele pelicule „Amintiri din copilărie”, „Saltimbancii” şi „Mama”.

La ediţiile anterioare, în fiecare din cele trei zile ale festivalului, au participat în medie circa 3.000 de persoane, iar anul acesta prezenţa iubitorilor de film se anunţă a fi mult mai numeroasă decât până acum. Pentru că sunt foarte mulţi copii, chiar şi cu vârste de la 1 la 10 ani, care vin însoţiţi de părinţi să urmărească festivalul, ne-am gândit să le facem o surpriză micuţilor difuzând aceste filme. Mai ales că, creaţiile Elisabetei Bostan sunt filme de referinţă ale copilăriei multora dintre români.

Elisabeta Bostan s-a născut la data de 1 martie 1931, în orașul Buhuși, din județul Bacău. Ea este cunoscută atât ca regizor și scenarist de film, dar şi ca profesor universitar. Cea mai mare parte din creațiile cinematografice ale Elisabetei Bostan au fost dedicate copiilor.

Tot pentru copii, după cum am anunţat anterior, anul acesta organizatorii FIFE Zlatna au pregătit şi ateliere de desen inspirate din revista de benzi desenate „Legendele Dacilor”, autori Mihai Grăjdeanu, Daniel Roxin, Gabriel Tora şi Mădălina Corina Diaconu.

Sesiunea de înscriere a filmelor în competiţie este deschisă. Vă reamintim că filmele pe teme etnografice pot fi înscrise până la data de 15 mai 2015. Persoanele interesate să înscrie filmele în competiţia FIFE Zlatna, ediţia a III-a, pot obţine informaţiile necesare de pe site-ul festivalului www.etnofilmzlatna.ro.

- Premii în valoare de 6.500 de euro pentru cele mai bune fotografii şi filme-

„Alba sub lumini de Oscar” este şi în acest an provocarea lansată iubitorilor de fotografie şi film din România de a descoperi potenţialul turistic extraordinar al judeţului Alba şi de a-l surprinde în instantanee sau scurtmetraje care în final vor fi premiate. În acest an valoarea premiilor este de 6.500 de euro, iar premiile vor fi acordate pentru cele mai bune fotografii şi cele mai inspirate producţii de film scurt în care vor fi prezentate zone sau obiective turistice din Alba. Înscrierea tuturor celor care doresc să participe la work-shop-urile organizate în cadrul festivalului şi la concursurile de fotografie şi film este gratuită. Festivalul se desfăşoară timp de o săptămână în perioada 25 – 30 mai 2015, cursurile teoretice şi practice urmând a avea loc la Alba Iulia şi Jidvei.

Ediţia din 2015 a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar” a fost îmbunătăţită prin introducerea unei secţiuni de film atât la partea de workshop-uri cât şi în cea de concurs. De asemenea evenimentului i-au fost adăugate două elemente de artă vizuală – o expoziţie de pictură semnată Daniel Prapone din Germania şi proiecţii de film din seria „În premieră” semnate de Carmen Avram.

Secţiunea FOTOGRAFIE a festivalului cuprinde cursuri teoretice şi practice susţinute de lectori recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pe subiectele: fotografia arhitecturală – Marek Czarencki, fotografia de peisaj – Mihai Moiceanu, fotografia documentară – Cătălin Săvulescu, fotografie low light – Nicolae Cosniceru, lumina în fotografie – Cătălin Rudolf. Cursurile practice vor avea loc în Alba Iulia şi Jidvei. Fiecare concurent va participa cu fotografiile realizate la un concurs la care vor fi acordate trei premii în valoare de 2.000 de euro, 1.500 de euro şi 1.000 de euro.

Secţiunea FILM cuprinde cursuri teoretice şi practice pe subiecte precum producţie de documentare, regie, sunet, iluminare, editare, iar lectori vor fi Thomas Diseth, Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă, Cătălin Rudolf, Marius Moga (senior). Producţia finală trebuie să fie un scurtmetraj cu o durată de 1 – 5 minute despre atracţii turistice din Alba precum Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina sau podgoriile de la Jidvei. Scopul cursurilor este ca în final cursanţii să înveţe cum se face un film documentar cu buget redus.

Premiul cel mare acordat la categoria „Film” este de 2.000 de euro, iar producţia câştigătoare va fi desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care susţin în acest an cursurile de film.
„Alba sub lumini de Oscar” aduce în 2015 nume mari din domeniul fotografiei precum Marek Czarnecki care deţine numeroase premii pentru fotografie, iar în 2014 a obţinut Master of Photography cu un cadru tras la Vama Veche la VSLO 2013. O altă prezenţă valoroasă este Thomas Diseth deţinătorul unui premiu Emmy pentru un documentar realizat cu Disney Channel.

„Alba sub lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba” şi Asociaţia Visual Art şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Sponsorul ediţiei din acest an este compania Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.

„După succesul înregistrat la prima ediţie a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar” 2014, ne propunem să permanentizam acest eveniment. „Alba sub Lumini de Oscar” NU este un festival pentru albaiulieni, este un eveniment cultural şi artistic care aduce Alba Iulia şi judeţul Alba în atenţia României! În acest an diversificăm conceptul si am introdus o secţiune de film atât la partea de workshop-uri cât şi în cea de concurs. De asemenea am adăugat evenimentului alte doua elemente de arta vizuală – o expoziţie de pictură semnata Daniel Prapone -Germania şi proiecţii de film din seria „În premieră” semnate de Carmen Avram” a spus directorul festivalului Cătălin Rudolf.

Înscrierile la cursurile practice şi teoretice din cadrul festivalului sunt GRATUITE.

În perioada 16-19 aprilie 2015 la Aiud au loc două evenimente culturale majore unite în ceea ce se numeşte Art Aiud Fest: un festival de caricatură, respectiv un festival de foto şi film.

Despre acest proiect vorbeşte directorul artistic al acestor evenimente întrepătrunse, poetul Ioan Hădărig: „Unicitatea unei propuneri culturale: ediţia a XI-a, Art Aiud Fest 2015, cuprinde două importante festivaluri aiudene dedicate artelor vizuale, cu diferite forme şi modalităţi de reprezentare şi de prezentare artistică într-o propunere unică de desfăşurare atât pentru artiştii participanţi cât şi pentru publicul iubitor de artă. Elemente care unesc şi care diferenţiază spaţiul cultural al artei fotografice, al filmului, al caricaturii, al teatrului”.

Organizatorii Festivalului Internaţional de Foto şi Film Art Aiud, ediţia a XI-a, sunt Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Fundaţia Inter-Art Aiud, Primăria şi Consiliul Local Aiud, Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba în colaborare cu Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca – Departamentul Cinematografie-Fotografie-Media, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca / Secţia Foto-video-procesarea computerizată a imaginii, respectiv Asociația „Echanges & Partage”, Franța.

Festivalul Internaţional de Umor a ajuns la ediţia a XI-a şi se desfăşoară în aceeaşi perioadă (16-19 aprilie 2015), iar organizatori sunt Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Fundaţia Inter-Art Aiud, Primăria şi Consiliul Local Aiud, în colaborare cu Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România, Fundaţia Popa’s, Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca – Departamentul Cinematografie-Fotografie-Media, Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca / Secţia Foto-video-procesarea computerizată a imaginii, Asociaţia Grupul Skepsis Alba Iulia, Asociația „Echanges & Partage”, Franța.

Programul Art Aiud Fest 2015

Joi, 16 aprilie 2015

Ora 16.00: Galeriile Inter-Art (piaţa Cuza Vodă nr. 1)

Expoziţie de Fotografie – Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca – Departamentul Cinematografie-Fotografie-Media

Expozitie de Fotografie Umoristică – Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca – Departamentul Cinematografie-Fotografie-Media & Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca/ Secţia Foto-Video-Procesarea Computerizată a Imaginii

Ora 17.00: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud (str. Transilvaniei nr. 35)

Proiecţii video – Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca – Departamentul Cinematografie-fotografie-media

Vineri, 17 aprilie 2015

Ora 16.00: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud (str. Transilvaniei nr. 35)

Expoziţia Internaţională de Fotografie

Ora 16.30: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud (str. Transilvaniei nr. 35)

Expoziţie de Fotografie Umoristică – Dorel Găină: „Ridendo +_”

Ora 17.00: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” aiud (str. Transilvaniei nr. 35)

Expoziţie de Fotografie – Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca/ Secţia Foto-Video-Procesarea Computerizată a Imaginii

Sâmbătă, 18 aprilie 2015

Ora 17.00: Galeriile Inter-Art (piaţa Cuza Vodă nr. 1)
Expoziţie Personală Popas
Salonul Internaţional de Caricatură
Expoziţie Personala Valentin Chibrit

Ora 18.00: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud (str. Transilvaniei nr. 35)

Caricatură în aer liber

Ora 19.00: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud (str. Transilvaniei nr. 35)
Teatru Skepsis: Farsa maestrului Pathelin

Duminică, 19 aprilie 2015

Ora 10.00: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud (str. Transilvaniei nr. 35)
Cafenea literară

Participanţi la Expoziţia Internaţională de Fotografie Art Aiud

Belgia – Estelle Parewyck
Belgia – Marie-Céline Pierrot
Belgia – Pltz Caroline
Brazilia – Debora Censi
Bulgaria – Rumen Deshev
Egipt – Mohamed Zakaria Soltan
Macedonia – Elena GJorgjievska
Serbia – Jovana Mitic
USA – Patricia Goodrich
România:
Alex Avram
Alexandru Toma
Anamaria Tarnovean
Andreea Mădălina Ștefan
Barabás Timea
Bădulescu Ștefan
Benedek Szabolcs
Bezgyek Cătălin Istvan
Boariu Diana
Bocancios Maria-Cristiana
Brezeanu Alexandra
Brezeanu Daniela
Buga Ștefan
Buzási Gyopár
Catarig Adriana
Chiorean Ioan Marius
Cristian Giurca
Csaba Nistor Alexandru
Daria Ioan
Dumbravă Loredana
Fodor K. Levente
G+G
Garbo Ioana
Găceanu Mădălina
Hurgoiu Vlad
Iankó Ervin
Ioan Hădărig
Ionut Mihai Boca
Jentea Emanuela
Kerekes Lajos
Keresztes Ábel
Kiss Berny
Kiss János
Lorincz Jonatan
Mathé Renáta
Mocan Darius
Mocan Vanessa
Morar Nicolae
Muntean Gabriela Loredana
Onose Oana
Podină Cosmina
Robert Lixandru
Rodica Strugaru
Sebestyén Attila
Stamatin Filip Antoni
Stefan Balog
Szabo George
Szentpéteri Zsolt
Szép János
Timoc Carla
Toma Diana
Tomi Tothpal
Török Ádám
Trofin Madalina
Zoltan Balog

Participanţi de la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca/ Secţia Foto-video-procesarea computerizată a imaginii
Onose Oana, Buga Ştefan, Găceanu Mădălina, Stamatin Filip Antoni, Bădulescu Ştefan, G+G, Kerekes Lajos, Catarig Adriana, Estelle Parewyck, Nistor Alex Csaba

ULTRAPORTRET: Nagy Bernard, Lăzărean Iuliana, Lőrincz Tamás, Leopold Lilla, Văscan Emanuela, Jakab Robert, Jámbor Anita, Todea Andrei, Bocşe Andrei, Gocan Dan, Revnic Claudiu, Şveţ Olga, Fulea Flavius, Cozaciuc Alexandru, Bogya Aniko, Crăciun Andra, Pantea David, Antoce Adina, Cichindel Ileana, Coşarcă Adrian, Simtion Oana, Lazăr Teodora, Nechita Andreea, Şanta Iulia, Moraru Beatrice, Budu Sergiu, Hidoş Nora, Petruţ Vlad, Sandor Francisc, Popp Bogdan, Chira Manuela, Weinraub Robert, Ghenghea Manuela, Boros Norbert, Muntean Adrian, Cosma Mihai, Moldovan Raul, Dimov Dumitru, Preda Ştefana, Győri Erika, Mitre Miriam, Gherman Rareş, Man Alexandra, Hagiu Raisa, Nicoară Gheorghe, Ionescu Luiza, Timicer Bogdan, Ardelean Camelia, Chira Manuela, Dobranszki Roland, Maxim Alexandru, Popa Mihaela, Martin Bianca, Chira Alexa, Fejér Bernadett, Cucu Maria, Epure Andreea, Moga Ilarion, Fedorovici Octavian, Năstase Cristina, Bersan Olga, Pataki Mihai, Şteflea Teodora
curator: prof. univ. dr. Feleki Károly
coordonatori teme: prof. univ. dr. Feleki Károly, prof. univ. dr. Găină Dorel, conf. univ. dr. Savinescu Eugen, asist. univ. dr. Rădulescu Alexandru

Participanţi de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca – Departamentul Cinematografie-Fotografie-Media
CFM an I: Alexoiu Alexandru, Lucian Aştilean, Bogdan Ardelean, Bogdan Botaş, Ioana Băilă, Bede Kincső, Bercsiu Szilárd, Bokor Katica, Roland Bota, Alexandru Cârlan, Alexandru Chivari, Cotuna Lilla, Dezső Mátyás, Erdélyi Lehel, Gáspárik Zsolt, Florea Grigore, Adina Groza, Vlad Gheta, Hevele Zsófia, Adrian Hrihor, Irina Ionescu, Bogdan Nicula, Raul Pop, Roseti Brunó, Ilinca Straton, Grigore Tole, Udvari Rudolf, Martin Wallmen
coordonatori: lect. univ. dr. Daria Ioan, lect univ. dr. Feleki István

Proiecţii filme:
18 secunde: Adrian Cîrlugea
Curţi interioare: Vlad Cantoreanu
Singura cale: Lorin Todică, Daniel Uţă
We fly again: Alexandru Vlad
Psihologul : Alex Don, Sorin Cîrstea, Andrei Vrajmas, Robert Kertesz
Lăutarii şi frâna de mână: Chiujdea Alexandru
coordonatori: lect. univ. dr. Ligia Smarandache, asist. univ. dr. Mihaela Ilea, asist. univ. drd. Daniel Iftene, prof. univ. dr. Xantus Gabor.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook