Tags Posts tagged with "exponat"

exponat

Miercuri, 2 martie 2016, ora 11:00 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va avea loc vernisajul mini-expoziţiei „Exponatul lunii martie”. Cu această ocazie va fi expus un fragment din Sbornicul slavon, apărut la Sebeș în anul 1580.
Deşi fragmentară, tipăritura recent identificată prezintă o importanţă deosebită, fiind o raritate bibliofilă. La ora actuală, incluzând fragmentul de la Alba Iulia, sunt cunoscute doar 17 exemplare ale Sbornicului slavon.
Piesa va fi expusă în perioada 2 martie – 3 aprilie 2016.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Marți, 3 noiembrie 2015, orele 11:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii noiembrie prima Condică a vizitatorilor Muzeului Național al Unirii 1888-1911, care conține    semnăturile oficialităților orașului Alba Iulia din 9 noiembrie 1888.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Marţi, 2 iunie 2015, ora 11:00 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va avea loc vernisajul mini-expoziţiei „Exponatul lunii iunie”. Cu această ocazie va fi expus Calendarul pe anul 1670, apărut la Sibiu la sfârşitul anului 1669.
Tipăritura a intrat recent în colecţiile muzeului albaiulian, fiind rezultatul lucrărilor de restaurare la care a fost supus volumul Czeglédi István. Az Ur frigy szekrénye, Cluj, 1670. Filele calendarului au fost extrase din coperţile lucrării menţionate.
Deşi fragmentară, tipăritura prezintă o importanţă deosebită: este unicat la nivelul României, iar foaia de titlu este unicat la nivel mondial.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia .

Exponatul lunii martie este o piesă din colecţia de preistorie a Muzeului Naţional al Unirii aparţinând unei categorii extrem de rare în întreg spaţiul Europei sud-estice: un sceptru-măciucă din piatră, prevăzut cu patru protuberanţe conice, care se fixa într-un mâner din lemn. Piesa a fost donată muzeului albaiulian în anul 1984 de un localnic din Şard (comuna Ighiu, judeţul Alba), din relatările acestuia ea fiind descoperită cu ocazia săpării unei fântâni în curtea casei sale. Sceptrele-măciuci din piatră au fost utilizate mai ales în perioada eneolitică şi în epoca bronzului pe un spaţiu vast, din Orientul Apropiat până în Europa răsăriteană, cunoscând însă o evidentă concentrare în zonele nordice şi vestice ale bazinului Mării Negre – după cum ne anunţă reprezentanţii muzeului albaiulian.

Piesa de la Şard este la ora actuală cea mai vestică descoperire de acest gen din aria Europei continentale, ea având o vechime de cca. 6.000 de ani.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Național al Unirii din Alba Iulia.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook