Tags Posts tagged with "eveniment"

eveniment

BIKERS PARTY ALBA IULIA 2016, evenimentul motociclist al anului se va desfășura în perioada 24-26 iunie. Festivalul, care este organizat de către asociația Apulum Bikers din Alba Iulia, are ca scop reunirea la Alba Iulia a membrilor cluburilor de motociclism din întreaga țară, cărora li se vor adăuga și alți invitati, intr-o sarbatoare a tuturor iubitorilor“ monștrilor” pe două roți. Un alt scop foarte important, ar fi o campanie caritabilă destinată Centrului Maria Beatrice Alba Iulia, unde foarte mulți copii cu dizabilități și accidentați sunt tratați în cele mai bune condiții. De aceea prin această campanie încercăm să ajutăm cu sprijinul fiecăruia, la dotarea cu echipament terapeutic de care au mare nevoie. Manifestarea este structurată pe trei zile, în care peste 1500 de motocicliști se vor întâlni la Alba Iulia, unde vor avea loc parade ale motocicletelor, “campaniile de conștientizare a motocicliștilor în trafic”, costumelor și dotărilor auxiliare, jocuri și concursuri interactive, concerte și recitaluri ale unor formații rock din România. Festivaluri de acest gen au loc de mai mulți ani în alte orașe din Romania (Bucuresti, Sibiu, Cluj–Napoca, Gheorgheni, Bacău, Oradea, Zalău, etc.), unde au căpătat o adevărata tradiție. BIKERS PARTY ALBA IULIA 2016 este un eveniment deosebit de spectaculos, care va atrage prin ineditul și frumusețea sa categorii de populație foarte diversificate, de toate vârstele. Anticipăm prezența zilnică a unui număr mare de persoane, care vor putea admira motocicletele, noi sau old–timere, viu colorate sau cromate, cu forme clasice sau futuriste, o sursă nesfârșită de atracție pentru orice vârstă. Concursurile și demonstrațiile de îndemânare care vor avea loc zilnic vor încânta invitații și vor da un plus de spectaculozitate evenimentului. Participarea publicului larg alături de motocicliști are ca scop crearea unei atmosfere plină de sărbătoare, de un dinamism și culoare cu totul deosebită. Cel mai spectaculos moment al acestei manifestări va fi parada motocicliștilor prin orașul nostru. Sperăm ca prima ediție BIKERS PARTY ALBA IULIA 2016, să fie un succes și ne propunem să facem din acesta cel mai mare festival din România, în “Cetatea Marii Uniri“ și un punct de reper pentru toți motocicliștii din Europa.

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia organizează, sâmbătă, 22 august, evenimentul „ZIUA PORȚILOR DESCHISE”, la care pot participa toți cetățenii interesați de serviciile medicale pe care instituția le oferă pacienților.

Cu această ocazie vor fi organizate mese rotunde, circuite de vizite în mai multe secții ale spitalului din Alba Iulia și prezentări foto și cu imagini din secțiile cu risc crescut epidemiologic. În parcarea din curtea spitalului va fi amplasat și un cort de intervenție unde medicii și asistenții de la Unitatea de Primiri Urgențe și SMURD vor oferi demonstarții de prim ajutor cetățenilor.

De asemenea, de la ora 10.30 va fi organizată și o conferință de presă la care vor participa reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia și ai Consiliului Județean Alba.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI „ZIUA PORȚILOR DESCHISE

08:00 – DESCHIDEREA OFICIALĂ

 • 08:30 – 09:00 – Masă rotundă organizată de Compartimentul  Nefrologie cu tema:  „Insuficiența renală cronică”
 • 09:00 – 10:00– Masă rotundă organizată de secția Cardiologie cu tema: „Prevenirea bolilor cardiovasculare și a consecințelor vasculare ale tulburărilor de ritm neasistate terapeutic”
 • 10:00-10:30- Masă rotundă organizată de secția Obstetrică –  Ginecologie  cu tema: „Serviciii medicale oferite de secția Obstetrică –  Ginecologie”
 • 10:30-11:00 – Conferință de presă
 • 11:00 – 11:30- Masă rotundă organizată de secția Medicină Internă  cu tema: „Servicii medicale oferite de secția Medicină Internă și compartimentele aferente”
 • 11:30–12:00- Masă rotundă organizată de secția Ortopedie și traumatologie cu tema: „Servicii medicale oferite de secția Ortopedie și traumatologie”
 • 12:00–12:30-Masă rotundă organizată de secția Chirurgie generală  cu tema: „Servicii medicale oferite de secția Chirurgie generală”
 • 12:30– 13,00- Masă rotundă organizată de Compartimentul Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice  cu tema: „Profilaxia Diabetului zaharat și a bolilor metabolice”
 • 13,00–14,00- Masă rotundă organizată de secția Gastroenterologie cu tema: „Servicii medicale oferite de secția Gastroenterologie ”

CIRCUIT DE VIZITE

 • 09:00 – 09:30  – Compartiment Urologie
 • 09:30 – 10:00 – Secția Oncologie medicală
 • 10:00 – 11:00 –  Compartiment Oftalmologie
 • 10:00 –  12:00 – Centru de Sănătate Mintală Copii
 • 11:00 – 13:00 – Secția de Neurologie
 • 13:00 – 14:00 – Laborator de Radiologie și imagistică medicală
 • 13:00 – 14:00 – Secția de Pediatrie
 • 08:30 – 14:00 – Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

10:00-14:00 – ATELIER DE LUCRU (în parcarea de la intrarea principală  în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia) organizat de UNITATEA DE PRIMIRI URGENȚE ȘI SMURD cu tema: „Primul ajutor în situații de urgență”(prezentare, demonstrații practice)

PREZENTARE FOTO ÎN  HOLUL SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚĂ ALBA IULIA:

 • Secția Oncologie medicală
 • Secția Boli Infecțioase
 • Secția O.R.L.
 • Secția Neonatologie
 • Compartiment Urologie
 • Compartiment Dermatovenerologie
 • Laboratorul de Analize medicale
 • Laboratorul de Radiologie și imagistică Medicală
 • Compartimentul Oftalmologie
 • U.P.U.
 • Bloc Alimentar
 • Spalătoria spitalului
 • Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Cu acest imbold, va asteptam sa participati vineri, 21 august 2015, orele 17.00, la evenimentul de strangere de fonduri realizat in beneficiul celor 25 de copii din Centrul educational de zi ”Sfantul Nicolae” din Alba Iulia. Evenimentul va avea loc la Sala expozitionala de langa Poarta a III-a a Cetatii Alba Carolina si va consta intr-o expozitie cu vanzare de lucrari artistice realizate de copiii din centrul de zi alaturi de reprezentantii Centrelor Europe Direct. Organizatorii evenimentului sunt Centrul Europe Direct Regiunea Centru (coordonat de ADR Centru), Centrul Europe Direct Alba Iulia (coordonat de Fundatia PAEM), Fundatia Comunitara Alba si Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia.

Centrul de zi nu are acoperit integral bugetul de cheltuieli pe anul 2015 si de aceea exista o preocupare permanenta pentru fundraising si strangerea de resurse – activitati derulate cu implicarea si sprijinul voluntarilor si a comunitatii. Toate fondurile colectate vor fi apoi utilizate pentru cumpararea de alimente necesare pregatirii mesei zilnice a copiilor” au declarat cei implicati in desfasurarea acestui eveniment.

Pe langa organizatorii acestui eveniment, respectiv Centrele Europe Direct Regiunea Centru si Europe Direct Alba Iulia, Fundatia Comunitara Alba si Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia, au mai oferit sprijin in realizarea acestui eveniment de responsabilitate sociala si Consiliul Judetean Alba, precum si Primaria Muncipiului Alba Iulia.

Expozitia cu vanzare de lucrari creative este realizata in beneficiul copiilor cu risc de abandon scolar si va fi deschisa in intervalul 16.30-18.00. Vor fi expuse spre vanzare atat lucrari artizanale si planse/desene creative realizate anterior de catre copii, cat si lucrari realizate alaturi de reprezentantii Centrelor Europe Direct Romania.

Alte informatii: Infiintat in anul 2011, Centrul de zi functioneaza in cadrul Asociatiei Filantropia Ortodoxa Alba Iulia si are ca obiectiv principal prevenirea abandonului scolar si mentinerea in sistemul de educatie a cel putin 25 de elevi cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani din Alba Iulia. Prin activitatile de dezvoltare personala realizate in centru se asigura un climat care permite copiilor sa descopere noi abordari practice ale invatarii.

Centrul de Zi ”Sf. Nicolae” este beneficiar al proiectului „Generatii – Centrul Comunitatii”, un proiect in sprijinul copiilor si varstnicilor din cinci orase, dezvoltat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei cu sprijinul Raiffeisen Bank, ce aduce impreuna persoane apartinand mai multor generatii, voluntari varstnici si copii din familii sarace, care socializeaza, invata lucruri noi, se ajuta reciproc si primesc sprijin pentru a continua scoala.

 

Alba Iulia, 18.08.2015

Peste 900 de câini din 15 țări vor participa la Alba Iulia la cel mai important eveniment chinologic al anului: Royal Crown Trophy 2015

Competiția din acest an va reuni la Alba Iulia peste 900 de “campioni în lesă de pe tot continentul european. Ajuns la a VI-a ediție, evenimentul organizat de Asociația Chinologică Alba alături de Primăria municipiului Alba Iulia, oferă șansa proprietarilor de câini de rasă, de orice dimensiune și de orice vârstă, să-și evalueze cei mai buni prieteni și să se distreze într-o atmosferă inedită, în Cealaltă Capitală. În afara handler-ilor, la Alba Iulia vor fi prezenți retaileri importanți din industria animalelor de companie, arbitri internaționali și reprezentanți ai asociațiilor chinologice din Romania și Europa.

Arbitrii din cadrul evenimentului provin din Argentina, Italia, Franța, Israel, Slovenia și România.

În 15 și 16 august, iubitorii de animale din Alba Iulia vor avea șansa să urmăreasca evoluțiile în 6 ringuri a peste 100 de rase canine. Pe parcursul a 2 zile se vor derula diverse probe în care arbitrii vor evalua frumusețea, capacitatea de lucru a câinilor, indicatori fizici, personalitatea animalelor, dar si potențialul handler-ilor de a relaționa cu cainele. La finalul fiecărei zile se vor premia cel mai frumos câine al zilei (Best In Show), iar la finalul zilei a doua va fi ales Supreme Best In Show – câștigătorul celor două zile. Dincolo de competiția convențională, iubitorii de câini vor avea șansa să discute cu profesioniști din domeniu despre tot ce-i interesează și îi aproprie în pasiunea lor comună: diete, antrenamente, întreținere, medicină veterinară etc. Evenimentul are menirea de a arăta tuturor capacitățile extraordinare pe care le au companionii noștri cu patru picioare, adaptați unui stil de viață umanizat, modelat cu atenție și dragoste de către proprietarii lor.

Expoziția chinologică de la Alba Iulia este singura din România aflată Sub Înalt Patronaj Regal prin bunăvoința Alteței Sale Regale Principesa Maria a României și este cu intrare gratuită pentru public.

Evenimentul include și un târg de adopții pentru căței metiși organizat de Primăria municipiului Alba Iulia în colaborare cu Asociația Arche Noah Transilvania. Acesta este singurul ONG din județul Alba care a înființat, exclusiv din fonduri proprii, un Centru de adopții pentru câinii fără stăpân, care funcționează în localitatea Vințu de Jos, str. Lucian Blaga nr. 64. De la deschidere și până în prezent aici au fost găzduiți peste 110 câini abandonați, pentru mai mult de jumătate dintre ei găsindu-și stăpâni, în Alba și zonele limitrofe, dar și în străinătate (Germania).

Expoziția Chinologică se desfășoară pe Latura de Nord a Cetății Alba Crolina (Piața Toboșarului).

15 august 2015

09,00 Expoziție națională – câini de toate rasele

10,00 Expoziție de câini Rasa Boxer German

11,00 Târg de adopții

16,00 Expoziției internațională – câini de toate rasele

19,00 Program special – Best In Show (Cel Mai Frumos Câine al Expoziției)

16 august 2015

09,00 Expoziție internațională – câini de toate rasele

11,00 Târg de adopții

13,00 Demonstrații de dresaj

14,00 Program special – Best In Show (Cel Mai Frumos Câine al Expoziției) și Supreme Best In Show

Alba Iulia figurează în calendarul competițional oficial al Federației Chinologice Internaționale din anul 2010.

La sfârșitul acestei săptămâni, localitatea Mănărade va găzdui pentru ptima dată “Întalnirea Saşilor”.  Evenimentul se va desfăşura pe durata a trei zile, începând de vineri, 7 august. Sunt aşteptate să participe peste 250 de persoane, saşi plecaţi din localitate şi familiile acestora.

În cadrul evenimentului, vor fi organizate momente folclorice româneşti şi săseşti, slujbe religioase şi cei prezenţi vor putea degusta din produsele tradiţionale din zonă.

Administraţia publică locală le va oferi oaspeţilor, duminică de la ora 13.00, prilejul de a sărbători în cadrul manifestării “ Fiii satului”. Pe o scenă amplasată în aer liber vor evolua Reta Rus, Ina Todoran, Alina Pinca, Denisa Balu, Dorin Pintea şi Ioan Danciu.

Mănărade, localitate componenta a municipiului Blaj, a fost în trecut locuită majoritar de etnici germani, însă toţi au luat parte la exodul saşilor care a început în anii ’80 şi care a culminat imediat după 1989, când zeci de sate din Transilvania au rămas pustii.

Dacă la recensamântul din 1930, în Mănărade erau înregistrati 613 germani, în 2012 a încetat din viaţă ultimul reprezentant al acestei etnii din micul sat de pe Târnava Mare.

Chiar dacă au părăsit Romania de zeci de ani, saşii nu au uitat complet de comunitatea de unde au plecat. Ei s-au organizat în “Asociaţia Saşilor Mănărăzeni”, organism care, cu sprijinul autorităţilor locale, a restaurat Biserica Evanghelică Fortificată din Mănărade, transmit reprezentanţii Primăriei Blaj.

Edificiul datează de la începutul secolului al XV-lea şi este în prezent folosit de către Biserica Greco–Catolică, pentru slujbele proprii.

Pasionaţii de arte vizuale sunt invitaţi şi în acest an la Vama Veche, la cel mai mare festival internaţional de arte vizuale din România – „Vama sub lumini de Oscar”. Cursuri susţinute de unii dintre cei mai buni lectori români şi străini, proiecţii de film, expoziţii şi concerte, sunt doar câteva dintre ingredientele festivalului. Ajuns la cea de-a şasea ediţie, evenimentul se va desfăşura în perioada 21 – 30 august 2015, iar toate cursurile, seminariile şi atelierele sunt GRATUITE! „Vama sub lumini de Oscar” este susţinut de cei mari producători din lume de aparatură profesională foto-video – Nikon, Canon şi Olympus.

Cel mai mare festival internaţional de arte vizuale din România – „Vama sub lumini de Oscar” se va desfăşura în perioada 21 – 30 august 2015, la Vama Veche, reunind sute de pasionaţi ai artelor vizuale. Festivalul se află la cea de-a şasea ediţie şi va însemna în acest an atât cursuri, seminarii şi ateliere practice gratuite pentru pasionaţii de film, fotografie şi pictură cât şi expoziţii, proiecţii de film şi concerte în aer liber. Programul este împărţit astfel în secţiuni de fotografie, film şi pictură (toate vor însemna cursuri teoretice şi ateliere practice), concerte şi proiecţii de fotografie documentară, film de scurt şi lung metraj, filme documentare şi reportaje. Cursanţii înscrişi la festival sunt provocaţi să înveţe cât mai multe tehnici noi dar totodată şi să le experimenteze iar în final, cel mai bun fotograf şi cel mai bun film documentar vor primi Trofeul VSLO 2015.

„Vama sub lumini de Oscar este mai mult decât un festival, este o provocare pentru toţi cei care sunt pasionaţi de artele vizuale să intre într-o concurenţă, să se specializeze cât mai mult, să înveţe unii de la alţii, să lege prietenii şi colaborări şi, în final, împreună să dezvoltăm artele vizuale din România. Încă de la început am pornit această aventură în lumea artelor pe principiul că vrem să oferim ceva celor la fel ca noi – iubitorilor de arte vizuale. Aşa s-a născut Vama sub lumini de Oscar şi de aceea ne încăpăţânăm să oferim gratuit cursurile complexe, seminariile şi atelierele practice cu lectori de top români şi străini. Ne bucurăm că este singurul festival din România care, prin concept, a reuşit să aducă împreună cei mai importanţi producători de aparate foto-video profesionale: Nikon, Canon şi Olympus, companii care vor susţine în acest an VSLO. Suntem încântaţi că în 2015 avem şi sprijinul unor instituţii şi ambasade străine astfel încât să reuşim să aducem filmul străin de calitate în festival. În concluzie „Vama sub lumini de Oscar” înseamnă pasiune şi artă, fiind o invitaţie la cea mai mare întâlnire a celor care iubesc artele vizuale din România” spune Cătălin Rudolf, directorul Festivalului „Vama sub lumini de Oscar”.

Secţiunea FOTOGRAFIE

Secţiunea FOTOGRAFIE va însemna în acest an o serie de workshopuri care îmbină teoria cu practica şi care vor fi susţinute de lectori cu experienţă recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional. Temele alese în acest an sunt: fotografie de stradă (Thomas Leuthard), pictorialism digital (Serge Romanov), fotografie HDR (Marek Czarnecki), Motorsport (Andrei Ciobică), fotografie de concert (Ahmad Kavousian), sport extrem (Mihai Şteţcu), foto-jurnalism (Olav Urdahl), fotografie de nuntă (Marian Sterea), fotografie de nud (Cristian Crisbăşan), Portret (Vali Bărbulescu), fotografie abstractă (Cătălin Săvulescu), fotografie „fine art” (Nicolae Coşniceru), fotografia compoziţională (Michail Moscholios), fotografie de mâncare (Angel Penchev), prelucrare (Luca Achim). La acestea se adaugă seminarii pe teme provocatoare şi inedite susţinute de Cornel Lazia, Marcel Eremia, Cristiana Cott Negoescu, Laura Constantin, Dragoş Cristea şi Andrei Apostol.

La secţiunea de fotografie, printre invitaţii speciali îi amintim pe Thomas Leuthard (Elveţia) – unul dintre cei mai buni fotografi de „street” din lume, autor al unor cărţi de specialitate, Serge Romanov (Rusia) – fotograf Playboy, Marek Czarnecki (Polonia) – câştigător a numeroase premii internaţionale şi chiar a unui Master of Photography, obţinut în 2014 cu o imagine realizată în Vama Veche în cadrul VSLO 2013, Olav Urdahl (Norvegia) – editor principal al celui mai mare ziar de ştiri din Norvegia.

Secţiunea FILM

Secţiunea FILM înseamnă cursuri şi ateliere practice în domenii precum producţie video, regie, iluminare, sunet şi editare. Participanţii vor avea de făcut un documentar, fiind coordonaţi în permanenţă de o echipă de profesionişti din domeniu: Thomas Diseth (Norvegia), Veaceslav Cebotari (Moldova), Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă şi Florian Ardelean, Mihaela Buruiană şi Bogdan Petraşcu.

Invitat special în acest an este norvegianul Thomas Diseth, unul dintre specialiştii în producţia de film documentar recunoscuţi la nivel mondial, fiind deţinătorul unui premiu Emmy obţinut cu un documentar produs cu Disney Channel. El este membru al Societăţii Norvegiene de cinematografie şi are o experienţă de peste 30 de ani în producţia de film. La finalul festivalului, cel mai bun film documentar realizat de cursanţi va primi „Trofeul VSLO pentru film”.

Secţiunea PICTURĂ

Cursanţii la secţiunea PICTURĂ vor putea participa în acest an la cursuri gratuite de desen în cărbune, creion şi tuş dar şi la cursuri de pictură în goaşă şi în ulei. Cursurile teoretice şi practice sunt coordonate de Daniel Prapone, pictor român stabilit în Germania care are numeroase expoziţii internaţionale. La final festivalului va fi organizată o expoziţie cu cele mai bune picturi realizate de către participanţi.

Proiecţii de filme, documentare şi reportaje/ Concerte în aer liber

La „Vama sub lumini de Oscar” fiecare seară este dedicată proiecţiilor de filme, documentare şi reportaje. Pe plajele de la „Papa La Şoni” şi „Acolo Bar” vor exista două ecrane gigant unde vor fi proiectate documentare româneşti şi străine, filme de scurt metraj şi lung metraj şi reportaje marca „În Premieră” realizate de Carmen Avram. De asemenea, vor fi zile dedicate filmului străin (britanic, norvegian, ucrainean şi suedez), proiecţiile fiind realizate în parteneriat cu Directory Films (Ucraina), Ambasada Norvegiei, Ambasada Suediei, British Council şi Cluj Shorts. La ediţia din acest an, Agerpres, agenţia naţională de presă, s-a alăturat festivalului şi va aduce în faţa participanţilor o serie de colecţii de fotografii din arhivele instituţiei. Agerpres este cea mai veche agenţie de ştiri din România, având o activitate de peste 125 de ani.

Spiritul Vama Veche nu va fi uitat şi, fiecare seară a festivalului, se va încheia cu concerte în aer liber susţinute de Lemon Bucket Orkestra (Canada), Kumm, Lucia, Maria Tănase Tribute, Adrian Naidin Band, The R.O.C.K. AC/DC Tribute, Trupa Veche şi Timpuri Noi.

Nikon, Canon şi Olympus susţin artele vizuale moderne din România

Cei mai mari producători din lume de aparatură profesională foto-video – Nikon, Canon şi Olympus – susţin în acest an „Vama sub lumini de Oscar”, festivalul fiind singurul din România în care toate cele trei mari companii sunt implicate împreună. Nikon, Canon şi Olympus demonstrează astfel că interesul comun al acestor trei mari producători este dezvoltarea artelor vizuale moderne din România şi profesionalizarea continuă a celor care sunt pasionaţi sau lucrează în acest domeniu. La „Vama sub lumini de Oscar” vor fi prezentate în acest an şi cele mai noi apariţii de aparatură folosită în domeniul foto-video ale celor trei mari branduri internaţionale Nikon, Canon şi Olympus.

Despre „Vama sub lumini de Oscar”

„Vama sub lumini de Oscar” înseamnă şase ediţii în care iubitorii artelor vizuale moderne au fost provocaţi să înveţe şi să experimenteze cele mai noi, mai complexe şi mai profesioniste tehnici în domeniu. Începută în 2010, povestea festivalului este „scrisă” an de an în miile de imagini şi cadre realizate de către pasionaţii de fotografie şi film la Vama Veche. În prezent, festivalul „Vama sub lumini de Oscar” este cel mai mare festival de arte vizuale din România şi adună an de an sute de pasionaţi de arte vizuale atât din ţară cât şi din străinătate.

VSLO 2015 este organizat de New Ad Zone în colaborare cu Asociaţia Visual Art fiind susţinut de Nikon, Canon, Olympus, Jidvei, Ciuc, Dedolight, 4K Broadcast Solutions, Noumax, Umbra Studio, AME Design, Aztec Inflatables, Centru de Imagine, Wacom, 24Fun, B365.ro, Agerpres, Antena 1, Cluj Shorts, Directory Films, Ambasada Norvegiei, Ambasada Suediei, British Council şi locaţiile Frontiera, Papa La Şoni, Povestea Ceaunului, Acolo Bar (Vama Veche) şi La Copac (Bucureşti).

Mai multe detalii puteţi afla pe www.vslo.ro sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/VamaSubLuminiDeOscar

Dacă vreţi să vedeţi cum au fost primele cinci ediţii de „Vama sub lumini de Oscar”, puteţi viziona filmul de pe linkul următor:

https://www.youtube.com/watch?v=JQWHpbkXuxU

La data de 29 iulie 2015, se împlinesc 167 de ani de când a fost intonat pentru prima dată Imnul Național al României. Astfel că, acest eveniment a fost marcat, începând cu ora 9:00, în Piața Tricolorului din Alba Iulia printr-un ceremonial militar-religios.

La ceremonial au luat parte prefectul județului Alba Gheorghe Feneșer, președintele Consiliului Județean Alba Ion Dumitrel, viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleșa, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Române și unităţilor militare din garnizoana Alba Iulia. De asemenea, nu a lipsit nici președintele PSRO Mircea Geoană, prezent în aceste zile la Alba Iulia pentru a-și lansa noul partid.

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României – ”Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

La 29 iulie 1848, ”Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic ”Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ”’Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ”o adevărată Marsilieză românească”.

Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial.

”Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, ”Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

Tot în cartea, Moţii – calvarul unui popor eroic, dar nedreptăţit, Ion Rusu Abrudeanu ne mai prezintă o serie de ţărani înstăriţi care veneau lunia la târg, la Abrud, în trăsuri boiereşti, trase de cai de rasă, să schimbe aurul la bancă şi spune: „Citez printre aceştia, după câte îmi aduc aminte, pe popa Iancu din Bucium-Poieni, pe Alexandru Macaveiu, pe Candin David şi preotul Alex. Băeşanu din Bucium-Izbita, pe notarul G. Raţiu, preotul Todescu şi Alexandru Danciu din Bucium-Cerbu, pe Macaveiu Şchiopuţu din Bucium Muntari, apoi d-rul Simeon Căian, pe Henzelu, Drăganu, Pompiliu Şuluţ, Gritta şi alţii din Roşia Montană, lăsând în urma lor multe fapte bune şi frumoase amintiri”. Cum fudulia i-a caracterizat întotdeauna pe cei cu stare materială mai bună, ca de altfel şi acum, roşienilor şi buciumanilor, tocmai fiindcă o duceau ceva mai bine decât cei din jurul lor li s-a dus vestea de făloşi ce erau, ba unii mai „ciufi” dar pornind de la nişte adevăruri, au poreclit satele din zonă astfel: Bucium-fala; Corna-guşa; Lupşa-straiţa; Mogoş-bâta. Plecând cu „noaptea-n cap”, la târg la Abrud, pe după cele două Detunate, este explicabil de ce mogoşenii, altfel oameni zdraveni iar femeile lor pogane şi faine, aveau nişte ciomege lungi probabil pentru a se apăra de eventualele „jigănii” care le-ar fi putut ieşi în cale. În satul Corna mulţi localnici aveau guşe de unde a şi venit porecla satului iar lupşenii aveau nişte străiţi mari-mari, vărgate, în care-şi băgau toate cumpărăturile inclusiv „puiul târgului”- de obicei acesta era turta cu oglindă – dus copiilor iar feciorii îl cumpărau pentru fetele pe care le curtau. Bunăstarea buciumanilor a fost oglindită şi în cântece cum ar fi: „Când m-ajunge câte-un dor”, din care fac parte şi versurile: Când m-ajunge dor de bani / Trec dealul la buciumani, iar în varianta muntărenilor fiind inclus şi versul: Când m-ajunge dor de lei / Trec dealul la Hodolei, Hodoleu fiind porecla străbunicului meu din partea tatălui. De asemenea, celor născuţi până în anul 1990 cred că încă le mai este cunoscut cântecul buciumănesc „Hai sură şi-o măsură / Buciuman cu ţundra sură / Păi ziua bea şi chefuieşte / Noaptea fură de trăzneşte / Ziua bea cu fetele / Noaptea cu nevestele / Băui luni şi băui marţi / Băui preţ de patru vaci / Băui miercuri, băui joi / Băui preţ de patru boi. Cuvintele din cântec, „fură de trăzneşte”, probabil se referă la holoangări, altfel furturile din gospodărie erau mai rar întâlnite şi se refereau la o pâine, o bucată de slănină, afumături etc. În satul Muntari, un singur caz de jaf major, despre care s-a vorbit multă vreme, s-a semnalat în noaptea de 11 februarie 1945. Ştiindu-se că preotul Crişan Dumitru adunase bani pentru a fi cumpărate animale a căror carne să fie trimisă soldaţilor români, aflati pe front, a fost împuşcat împreună cu un frate al său pe nume Crişan Moise, fără ca făptaşii să fi fost prinşi niciodată. Revenind la aurari, sigur, au fost mulţi care au avut aur dar unii l-au pierdut – fiind mari petrecăreţi – prin crâşmele Abrudului, unde arau prezenţi în fiecare zi de luni, la târg, şi de unde, uneori se întorceau doar marţea în trăsuri boiereşti şi adesea urmaţi de vestiţii ceteraşi din banda lui Ghiuţ. Este şi cazul unui buciuman căruia i s-a dus vestea, pe numele de Ciuca Todor Macaveiu, un ţăran fain şi chipeş din Bucium Şasa, propietar de mine, care întotdeauna când mergea la Abrud, să schimbe aurul, nu pleca acasă fără să-i cânte Ghiuţ cu ceteraşi lui, uneori conducăndu-l la plecare până la ieşirea din oraş. De multe ori însă, ceteraşii îl însoţeau până acasă în Bucium Şasa, cale de 12 km. A rămas un cântec despre el pe care în copilărie, la petreceri, lumea îl mai cânta şi suna aşa: Ciuca Todor cu muierea / Şi-or băut bani şi-averea / Ciuca Todor n-are boi / Că i-o băut pe amândoi. Cum obiceiurile se păstrează şi se transmit mai departe, îmi amintesc că la terminarea jocurilor sau nunţilor, la noi în Bucium Muntari, feciori plăteau muzicanţilor să le cânte până acasă în Poiană, în Hileşti sau în Vale. Aceştia erau tot mineri tineri, care câştigau mai bine pe şantierele unde erau plecaţi şi care încă mai „sufereau” de fala buciumănească. De fapt, prin 1954, un miner de la minele de uraniu din Gârda câştiga 6.000 de lei iar un învăţător debutant, cum era fratele meu, tot acolo, câştiga 350 lei. Cu 50-60 de ani în urmă şi cu siguranţă şi mai înainte, până prin anii 80, la jocuri organizate de feciori sau la nunţi mergeau toţi oameni din sat iar „regele” muzicanţilor anilor 60, era unul Todoruţ cu banda lui, de loc din Sohodol. Vinul pentru nunţi era adus de aici de prin satele din jurul Şardului, de la ţară cum spuneam noi, iar pentru prepararea bucatelor erau tocmite bucătărese unguroaice, de la Rosia Montană, mari specialiste în ale gătitului iar prăjituri şi torturi mai bune ca ele, nu făcea nimeni în ţara moţilor. În perioada interbelică, în Abrud şi Roşia Montană, pe lângă minerit au început să apară micii meseriaşi de lux, printre care la loc de cinste erau croitorii, cizmarii, pălărierii şi frizerii. Acum 60 de ani la Roşia Montană şi în satele din jur nu era nimeni să nu fi auzit de croitorul Corpadea, de frizerul Gal Iosif ( Ioşca-baci ) sau de Iştvan-baci, renumit în toată zona pentru confecţionatul cizmelor biurgăl şi a celor cu tureac simplu. Toţi aceştia îşi aveau casele în buricul târgului, aşa cum se spune, şi după felul cum arătau se vede că minerii plăteau bine. La croitor şi cizmar plata se făcea, pentru unii, şi cu întârziere de o lună sau dacă lucrul era gata mai repede, oricine solicita era aşteptat de bani. Odată cu venirea comuniştilor la putere, la Roşia Montană zilele de 1 Mai, 23 August şi Ziua Minerului erau sărbători de la care nici un miner cu familia nu lipseau. Petrecerea avea loc la arenă, cânta famfara de la mină şi toată lumea se cinstea cu halbe de bere. Se mâncau mici şi proaspătă iar difuzoarele vorbeau despre marile realizări din anii socialismului. Vreau să spun că minerii erau foarte mândrii atunci când reuşeau să depăşească planul iar cei care erau decoraţi îşi meritau decoraţia. Din întâmplare, am fost vecin cu un miner extraordinar care a fost decorat cu „Ordinul Stahanov”, poate că unii mai în vărstă au lucrat cu el. Se numea Crişan Petru, un miner de toată isprava din Bucium Muntari deschizător de şantier la brajul de la Bicaz, de pe Râul Argeş etc.
Prof. pensionar Eugen URSU, Alba Iulia

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook