Tags Posts tagged with "evaluare"

evaluare

Examenul de Evaluare Națională și Bacalaureat se apropie cu pași repezi, iar acum, cu doar câteva luni înainte de susținere, este timpul ca elevii să afle nivelul lor de pregătire. Aceste simulări au ca scop să îi obișnuiască pe elevi cu rigoarea unui examen, să optimizeze rezultatele, să-i pună pe candidați într-o situație reală similară celei de examen, respectarea întocmai a timpului alocat fiecărei probe în parte, confruntarea cu emoțiile, succesiunea probelor, dar și o capacitate de concentrare cât mai ridicată. Astfel, candidații se pot prezenta la examen mai siguri și cu mai multă stăpânire de sine și de asemenea, pot lucra în timpul rămas până la examen în special asupra aspectelor la care au obținut un punctaj mai scăzut în cadrul simulării. Vor susține astfel de testări și liceenii de clasa a XI-a, care vor simula probe din cadrul Bacalaureatului în luna martie. Conform adresei nr. 279/04.02.2016 a Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, inspectoratele şcolare judeţene trebuie să asigure toate condiţiile necesare simulării tehnice a examenelor de Evaluare naţională (elevii din cls. a VIII-a) şi de Bacalaureat (cei din cls. a XI-a şi a XII-a). Practic, este vorba despre încercări tehnice, fără subiecte reale şi fără participarea elevilor, în pregătirea adevăratelor simulări, care vor avea loc în februarie – martie. Astfel, pe 17 – 18 februarie, se va face o probă a transferului, în sistem informatizat, a subiectelor pentru Evaluarea Naţională, iar pe 2-3 martie acelaşi proces va avea loc în ceea ce priveşte Bacalaureatul.

La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, am demarat pregătirile pentru organizarea simulării Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului, fiind constituite comisiile județene și de la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, acestea întrunindu-se şi stabilind modul de desfăşurare a simulărilor, în conformitate cu Ordinul nr. 3069/14.01.2016 și Procedura Nr.249/01.02.2016. De asemenea, am solicitat, tuturor şcolilor, să transmită opţiunile elevilor pentru proba la alegere, la Bacalaureat, şi componenţa comisiilor.

Rezultatele obținute de elevi la simularile naționale NU se contestă și NU se trec în catalog, conform art. 15, alin. (2) din Procedura privind organizarea și desfășurarea simulării. Tot la acest articol se menționează că ”la solicitarea scrisă a elevului se pot trece notele în catalog”. Rezultatele obținute de elevi sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședinte cu părinții și la nivelul consiliului profesoral. În urma acestor analize, fiecare școală urmează să adopte măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare și să întocmească un raport pe care să îl transmită Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Școlile sunt obligate să ia toate măsurile necesare pentru ca activitatea didactică a claselor care nu sunt implicate în simulări să se desfășoare corespunzător, după un program stabilit de consiliul de administrație al școlii. 

Calendar Simulare Evaluare Nationala clasa a VIII-a

23 februarie 2016   Simulare – Matematică – proba scrisa

22 februarie 2016   Simulare – Limba și literatura română – proba scrisă

24 februarie 2016   Simulare – Limba și literatura maternă – proba scrisă

4 martie 2016         Afisarea rezultatelor

Calendar Simulare Bacalaureat clasa a XI-a, clasa a XII-a

7 martie 2016   Simulare – Limba și literatura română – proba scrisă

8 martie 2016   Simulare – Limba și literatura maternă – proba scrisă

9 martie 2016   Simulare – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

10 martie 2016 Simulare – Proba la alegere a profilului și specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a) – proba scrisă

18 martie 2016  Afișarea rezultatelor

primaria-alba-iulia1Moody’s Investors Service a decis îmbunătăţirea credit rating-ului  municipiului Alba Iulia de la Ba1 negativ la Ba1 stabil. Principalele motive ale acestei modificări de dată recentă sunt modificarea rating-ului suveran (ratingul de ţara) de la Baa3 negativ la Baa3 stabil şi aprecierea că există influenţe solide intre situaţia financiară şi operaţională la nivel guvernamental şi cele la nivel de autorităţi publice locale.

În acelaşi timp, Primăria Municipiului Alba Iulia a păstrat aceeaşi politică de management bugetar prudent şi disciplina financiară şi a obţinut rezultate financiare bune reflectate în excedentele operaţionale stabile, nivel de lichidităţi şi indicatori financiari la niveluri corespunzătoare.

„Anul trecut am decis evaluarea anuală a performanţelor financiare înregistrate de administraţia locală. Nu sunt foarte multe primarii care fac acest lucru în România ! Noi o facem cu una dintre cele mai prestigioase instituţii de rating financiar la nivel internaţional, Moody’s. O facem transparent, obiectiv, profesionist, în deplin respect faţă de locuitorii municipiului. Nu poţi fi o administraţie cu rezultate care răspund nevoilor comunităţii, dacă nu iei decizii şi nu le evaluezi intrun mod onest, la momentul potrivit, urmând recomandări juste şi adaptate contextului în care ne desfăşurăm activitatea. Primăria Alba Iulia se pregăteşte în acest an şi în cel care urmează pentru accesarea de noi fonduri nerambursabile, cu care să continuăm dezvoltarea municipiului! Credibilitatea financiară şi instituţionala sunt fundamentale în fata comitetelor de evaluare ale viitoarelor aplicaţii de finanţare. De aceea, serviciul de rating anual pe care îl punem în aplicare acum, ne va arăta în mod constant ce ne permitem să susţinem financiar, cât ne permitem să ne “întindem” cu investiţiile şi cu întreţinerea acestora. De asemenea, ratingul arată investitorilor o imagine clară, corectă a mediului în care doresc să vină să-şi deschidă o afacere, iar îmbunătăţirea ratingului nu poate decât să fie un argument în plus în favoarea noastră”, a precizat în context, dl. Mircea HAVA, Primarul Municipiului Alba Iulia

sedinta CJ AlbaÎn cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Judeţean, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap şi Serviciul de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Alba a prezentat un raport privind activitatea celor două organisme precum şi statistica ultimilor ani cu privire la numărul de persoane cu handicap din Alba. Din cifrele prezentate în raportul de specialitate rezultă că din 2011 până la sfârşitul anului 2013, numărul persoanelor cu handicap din judeţ a crescut destul de mult. Paradoxal, din graficele prezentate pe aceeaşi temă, rezultă o scădere.

Iată care sunt datele prezentate de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap şi Serviciul de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap:

  • 2011 – 16.470 persoane cu handicap
  • 2012 – 16.304 persoane cu handicap
  • 2013 – 17.868 persoane cu handicap

Neconcordanţa dintre cele două forme de prezentare a statisticii, apare la numărul persoanelor cu handicap înregistrate la sfârşitul anului 2013. În graficul ataşat raportului, situaţia pare că s-a îmbunătăţit în perioada 2011 – 2013. Cel mai probabil, este vorba despre o eroare de calcul matematic (vezi galeria foto).

În cursul anului 2013, au fost analizate de către Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap şi Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap un număr de 9.645 de dosare. În aceeaşi perioadă au fost depuse 435 de contestaţii, din care s-au soluţionat până acum 324. Pentru 27 de dosare au fost emise decizii de admitere.

CostoiuRezultatele la simulările pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat sunt clar nemulţumitoare, în opinia lui Mihnea Costoiu şi a Ecaterinei Andronescu. Aceştia spun că se vor lua măsuri pentru îmbunătăţirea gradului de promovabilitate şi le cer maximă seriozitate atât profesorilor, cât şi elevilor şi părinţilor.

La simulările pentru Evaluarea Naţională, promovabilitatea a fost de 48,8%, la nivel naţional, în timp ce în Alba, 55,6% din elevi au obţinut medie de trecere. În timpul rămas până la examenele din vară, vor trebui luate măsuri pentru ca rezultatele să se îmbunătăţească. Ecaterina Andronescu a declarat că „dacă notele s-ar fi trecut în catalog, elevii ar fi prezentat un interes mai mare pentru aceste simulări. (…) Oricum, ca de fiecare dată, promovabilitatea va fi mai mare la examenele din vară, decât cele de la simulări”.

Mihnea Costoiu a adăugat că se ia în considerare chiar şi o scădere a gradului de dificultate la simulările următoare, însă, spune acesta „nu asta este soluţia. Soluţia este o mai bună pregătire a elevilor, astfel încât să facă faţă oricărui tip de subiect”.

 

foto; verticalonline.ro
foto; verticalonline.ro
foto; verticalonline.ro

Cea de-a doua probă a simulărilor pentru Evaluarea Naţională a decurs fără probleme majore în Alba. Prezenţa a fost aproximativ la fel ca cea la Limba şi Literatura Română, şi anume de 96,03%. Subiectele au fost destul de grele, potrivit elevilor.  

Din totalul elevilor înscrişi (3928), au fost prezenţi la proba la matematică 3167 de tineri. Mâine va avea loc ultima probă din cadrul simulărilor, cea la limba maternă. În Alba, 98 de elevi vor susţine testarea la limba maghiară şi 17 la limba germană.

Lucrările elevilor vor fi verificate în centre de corectare, respectându-se astfel rigorile şi metodologia examenului din vară. Rezultatele vor fi afişate în data de 7 martie. Notele obţinute nu vor fi trecute în catalog, astfel că aceste simulări au rolul de a-i familiariza pe elevi cu subiectele şi cu atmosfera de examen. Totodată, tinerii vor avea timp să se perfecţioneze până la examenele din vară, astfel încât să îşi îmbunătăţească rezultatele.

examenPrima probă din cadrul simulărilor pentru Evaluarea Naţională s-a desfăşurat în judeţul Alba fără incidente. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, prezenţa la proba de Limba şi Literatura Română a fost de 96,15% şi nu a fost eliminat niciun elev.

La simulările pentru Evaluarea Naţională s-au înscris, în judeţul Alba, 3298 de elevi, din care 3171 s-au prezentat astăzi la prima probă. Miercuri va avea loc proba la matematică, iar joi proba la limba maternă.Rezultatele vor fi afişate în data de 7 martie. Notele obţinute nu vor fi trecute în catalog, astfel că aceste simulări au rolul de a-i familiariza pe elevi cu subiectele şi cu atmosfera de examen. Totodată, tinerii vor avea timp să se perfecţioneze până la examenele din vară, astfel încât să îşi îmbunătăţească rezultatele.

Simulările sunt susţinute după aceleaşi reguli ca examenul din vară, asta însemnând camere de supraveghere, coli speciale de examen şi profesori supraveghetori de la discipline diferite.

Potrivit Ministerului Educaţiei, anul acesta media de admitere se va calcula ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională (75%)  şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (25%).

timg_4971Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba desfăşoară în perioada 30.09 – 03.10.2013 sesiunea de formare „Formare de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri”, destinată personalului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, ofiţerilor din cadrul structurilor de prevenire şi combatere a faptelor antisociale şi lucrătorilor jandarmi implicaţi în activitatea de combatere a infracţionalităţii stradale. Sesiunea de formare adresată unui număr de 25 de jandarmi va însuma 32 ore de învăţare (4 zile) şi se va desfăşura la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba. Sesiunea de formare se inscrie in prevederile protocolului de colaborare incheiat intre Agentia Nationala Antidrog si Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane in domeniul formarii personalului I.G.J.R.

Demersul formativ urmăreşte creşterea nivelului de cunoştinţe ale specialiştilor IGJR cu privire la influenţa drogurilor ilegale asupra consumatorilor, acestia fiind familiarizaţi cu aspecte precum: tendinţele fenomenului consumului şi traficului de droguri în România, principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, noţiuni utilizate în domeniul drogurilor, semnele consumului de droguri, cadrul legal şi sistemul de coordonare a politicii în domeniul drogurilor, sistemul de asistenţă destinat persoanelor dependente de droguri în România, noţiuni şi concepte teoretice utilizate în prevenirea consumului de droguri (factori de risc şi protecţie, etapele unei campanii de prevenire, evaluarea unei campanii de prevenire, prevenirea în mediul şcolar etc), fenomenul substanţelor noi cu efecte psihoactive etc.

Formarea specialiştilor IGJR reprezintă un alt pas în efortul ANA de a informa, educa şi conştientiza personalul MAI şi societatea civilă cu privire la consecinţele consumului de droguri asupra individului.

Agenţia Naţională Antidrog este deschisă spre colaborare interinstituţională în vederea prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, iar acest lucru se poate realiza în primul rând prin formarea pe această problematică şi a altor specialişti din strucuri cu atribuţii în domeniu.

6_albaDeschiderea anului şcolar 2013-2014 este o ocazie potrivită pentru Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba de a lua poziţie în faţa fenomenului consumului de droguri în rândul tinerilor prin punerea în practică a unui răspuns în faţa acestui fenomen. Un mare pas în acest proces este reprezentat de creşterea disponibilităţii informaţiilor ştiinţifice, pertinente, relevante, prezentate într-un limbaj prietenos.

Pentru a realiza acest lucru, este important să depunem eforturi în ceea ce priveşte creşterea accesibilităţii acestor informaţii prin realizarea de proiecte/campanii adresate opiniei publice care să ajute tinerii să aibă capacitatea de a discerne între ceea ce este adevărat şi ceea ce este fals cu privire la consumul de substanţe şi prin prezenţa specialiştilor CPECA Alba, ca în fiecare an, în mijlocul elevilor din învăţământul preuniversitar.

Vârsta debutului consumaţionist devine din ce în ce mai scăzută, laxitatea normelor morale atât de evidentă în societatea de consum în care vieţuim, ne impune o abordare nouă, directă şi cinstită a noilor realităţi din şcoala românească pentru a observa că tinerii devin debusolaţi, adoptă modele negative, uzitează manopere de coerciţie şi violenţă în şcoală, urmând ca noi să reacţionăm pentru a vindeca această stare de spirit şi factuală.

Ne revine misiunea responsabilă de a le oferi tinerilor tot ce este mai corect, onest şi pozitiv din experienţa şi probitatea noastră profesională astfel încât ei să devină mai responsabili, mai civici şi să poată oricănd să refuze politicos capcanele consumului şi traficului de droguri.

CPECA Alba prin specialiştii săi vor sta mereu alături de cadrele didactice în activitatea de responsabilizare şi educare a tinerilor astfel încât demersul nostru comun să îşi atingă scopul propus. Cu toţii ne dorim un mediu cât mai protectiv şi sigur pentru copii noştri, pentru tinerii aflaţi într-un circuit instituţional de învăţământ sau nu, pentru a conştientiza că civismul a stat la baza dezvoltării oricărei societăţi sănătoase.

Şi în acest an şcolar specialiştii din cadrul CPECA Alba au participat la festivităţile organizate în unităţile şcolare din municipiul Alba Iulia cu prilejul deschiderii anului şcolar 2013-2014, şi au transmis cele mai calde şi deosebite urări de început de an şcolar elevilor şi cadrelor didactice, precum şi mesaje antidrog ce au avut ca scop informarea şi conştientizarea efectelor pe care le produce consumul de droguri şi de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive asupra organismului.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook