Tags Posts tagged with "europe"

europe

Europe-Direct-Regiunea-Centru (3)Peste 10.000 de cetățeni au fost direct informați în acești ani, prin proiectul finanțat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și de către ADR Centru, referitor la fondurile europene disponibile, consultările publice europene lansate, respectarea drepturilor cetățenilor, tarifele reduse la anumite servicii, aplicate unitar la nivelul statelor membre UE, dar și despre alte inițiative și programe susținute de Comisia Europeană.

”Este vorba despre noi, cetățeni europeni, și modul în care acțiunile Uniunii Europene ne influențează și ne sprijină”, este mesajul cu care s-au încheiat cei cinci ani de Europe Direct în Regiunea Centru, fiind mesajul cu care vom continua până în 2020.

Europe-Direct-Regiunea-Centru (2)Acțiunile de informare derulate la nivelul județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu de către Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, vor continua în acești ani încercând să ajungă în și mai multe case, la și mai mulți cetățeni.

Activitățile Centrului sunt adaptate în funcție de nevoile identificate în rândul cetățenilor regiunii, urmărind în același timp și tipul de activități și evenimente care atrag și implică grupul țintă al proiectului.

Anul acesta s-au încheiat cei cinci ani de activități ai Europe Direct Regiunea Centru, ani plini de activități, în care membrii echipei Europe Direct, alături de colegii lor, au ajuns în toate cele șase județe ale Regiunii Centru și au transmis informații, au oferit obiecte promoționale, au premiat câștigătorii de concursuri de anvergură națională, au realizat materiale interesante și utile cu elevii din regiune.

Simion CretuÎn 30 martie 2019 se va organiza la Sibiu, în regiunea noastră, Summit-ul pentru viitorul UE. Atât această activitate, cât și alte acțiuni susținute de către Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Junker, corelate cu programele pentru tineri, pentru încurajarea creării de noi locuri de muncă și de susținere a activității economice, proiectele ce susțin dezvoltarea regiunii cu fondurile UE, vor fi intens promovate și transmise cetățenilor din regiunea noastră și nu numai, ca și până acum.

Dacă activitatea principală a ADR Centru vizează informarea și susținerea în mod preponderent a autorităților publice locale, a ONG-urilor, a mediului universitar și a celui de afaceri, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, activitățile se concentrează pe informarea cetățenilor din regiune, fie ei tineri, elevi, studenți, angajați sau șomeri.

Această activitate este complementară activității ADR Centru ce a vizat, începând cu anul 1998, elaborarea documentelor de planificare regională, gestionarea fondurilor europene, promovarea regiunii și susținerea actorilor locali în demersurile întreprinse pentru dezvoltarea Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Europe-Direct-Regiunea-Centru (1)Pe parcursul anilor 2013 – 2017, experții din echipa Europe Direct Regiunea Centru a ADR Centru, au contribuit la îmbunătăţirea nivelului de informare al cetăţenilor Regiunii Centru, în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor, legislaţia europeană, programele de finanţare și activităţile instituţiilor europene, prin evenimente, concursuri, publicații, mijloace de comunicare social media, produse audio-video și evenimente pentru public larg, toate abordate dintr-un punct de vedere mai puțin formal, cu accent pe noi canale de informare dinamice și interactive.

În același timp activitățile Centrului s-au axat și pe prioritatea ”Educație” și pe pe cooptarea cetățenilor în dezbateri pe teme europene.

În timp, ADR Centru a colaborat cu noi parteneri în diverse activități neprevăzute în proiect, dar care se adresau grupului țintă au fost susținute prin toate resursele necesare, fiind astfel derulate activități dedicate celor în cautare a unui loc de muncă, cum au fost Târgurile de Carieră, sau activităților dedicate tinerilor aflați în fața unei importante opțiuni de viață, cum sunt conferințele ”Vreau să fiu antreprenor”, activități care s-au bucurat de un real succes și vor continua.

Cum se pot accesa fondurile nerambursabile pentru proiecte de cultură? Cum se pot scrie cereri de finanțare eligibile pentru a obține finanțare pentru organizarea unor evenimente pentru cetățeni? Acestea au fost întrebările la care s-a răspuns pe parcursul a două zile la Sibiu, în cadrul unor ateliere practice de lucru pe proiecte. Dezbaterile organizate de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul ADR Centru, au avut loc în 15-16 iunie 2015, au fost susținute de reprezentanții Ministerului Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, parte a Bursei de Spectacole Sibiu.

În mijlocul acestor zile în care Sibiul abundă de cultură, peste 50 de reprezentanți ai autorităților publice locale, ONG-urilor din Craiova, Bistrița, Cluj Napoca, Hunedoara, Iași, Chișinău, dar și din județele Regiunii Centru, s-au reunit pentru a învăța concret cum se pot scrie proiecte bune, pentru obținerea unor finanțări nerambursabile în domeniul culturii și al activităților pentru cetățeni. Aceste ateliere sunt o continuare a Conferinței organizate în 2014, unde s-au prezentat oportunitățile de finanțare nerambursabilă prin programele Europa Creativă – Cultura și Europa pentru Cetățeni, cu aceeași organizatori și echipă, și la care au participat peste 70 de persoane. În urma necesității identificate anul trecut, de a se discuta mult mai practic despre proiectele ce se pot depune spre finanțare, dar și datorită disponibilității reprezentanților Ministerului Culturii, acest lucru a devenit posibil cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu. Cu câte 25 de participanți pe atelierele practice de scriere proiecte, ca urmare a evenimentului reușit de anul trecut, o parte dintre cei prezenți în 2014 au revenit și în aceste zile, pentru a învăța și mai mult despre condițiile ce fac o cerere de finanțare să fie bine concepută, ca să aibă cât mai multe șanse la finanțare. Discuții practice pe proiecte, cum se alcătuiește un buget, cum se pot găsi parteneri de proiect, ce conține și cum se depune o cerere de finanțare, au fost detaliile analizate pe fiecare program de finanțare și idee de proiect descrisă de cei prezenți.
„De-a lungul celor 22 de ani de existență, Festivalul și-a făcut din calitate o datorie de onoare. Concept și strategie în același timp, Excelența a dezvoltat bunul cel mai de preț pe care un festival și o comunitate îl pot crea: PUBLICUL. O creștere și o dezvoltare înțeleaptă, în acord cu viața – Growing Smart, i-a asigurat de-a lungul timpului și diseminarea teoretică, bază a cercetării, parteneriatelor și viziunii de ansamblu – Smart Growing. Viața, cu profunzimea și contrastele ei, a pus în acord festivalul cu tot ce înseamnă valoare, tradiție și inovație, experiment și perenitate. Mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit ca acest festival să fie posibil. În numele întregii echipe a Festivalului, le dorim tuturor participanților și spectatorilor zece zile de grație”, a declarat domnul Constantin Chiriac, președinte FITS.

Cifrele oficiale ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al doilea ca și anvergură la nivel european, în acest an sunt fără precedent: peste 400 de evenimente indoor și outdoor, 21000 de bilete puse în vânzare, peste 2500 de artiști și invitați din 70 de țări, 67 de spaţii de joc, un public estimat la 65000 de spectatori în fiecare zi.
Atelierele tehnice propuse și organizate de către Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, stau în aceste zile, alături de evenimentele susținute de cele mai importante companii internaționale de teatru, dans și circ, cu spectacole pentru gusturile cele mai diverse, pe ritmuri și sonorități provocatoare, oferite de artiști și companii de pe trei continente.

”Este al doilea an de colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu în organizarea acestor evenimente, ce vizează finanțările nerambursabile în domeniul culturii și cele destinate cetățenilor. Mulțumim și reprezentanților Ministerului Culturii, dar și organizatorilor Festivalului Internațional de Teatru, pentru integrarea armonioasă și promovarea acestor ateliere în programului evenimentelor culturale. Suntem bucuroși de receptivitatea celor ce au participat la aceste ateliere și apreciem faptul că au venit oameni din toată țara, dar și din Chișinău, atât pentru a se bucura de cultură, cât și pentru a-și valorifica ideile creative. Astfel de evenimente ne recomandă acum și la nivelul țării, nu doar al Regiunii Centru, iar activitățile de azi vin în completarea celorlalte activități derulate de ADR Centru, prin care derulăm fonduri nerambursabile sau promovăm toate sursele de finanțare europene disponibile”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Suntem bucuroși să sprijinim aceste evenimente. Considerăm că sunt o completare a programului, o îmbinare utilă a evenimentelor culturale cu posibilitățile de obținere de fonduri pentru alte proiecte viitoare și la nivelul altor autorități publice locale. Cultura are nevoie de finanțare, iar scrierea de proiecte bune este și dorința artiștilor. Aceste lucruri se reunesc acum și, pentru noi, timp de zece zile, oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, dar și expoziții, conferințe, lansări de carte sau filme”, a declarat doamna Astrid Fodor, Primarul interimar al Municipiului Sibiu.

Pentru cei ce doresc mai multe informații sau sunt interesați să depună proiecte pe cele două programe prezentate de către reprezentanții Ministerului Culturii, aceștia pot fi contactați, după cum urmează:
pentru Biroul Europa Creativă România, doamna Bianca Floarea, Coordonator pentru Subprogramul Cultura – Europa Creativa, +4021.316.60.61, cultura@europa-creativa.eu, Bd. Unirii 22, etaj 2, camera 223, sector 3, București.
pentru Biroul Europa pentru Cetățeni, doamna Oana Băluțescu, coordonator, Tel/fax: +40 213166060; +40 213166061, info@europapentrucetateni.eu, Str. Barbu Delavrancea 57, et. 1, Sector 1, 011353, București.

tfoto2-lansare-cedNoua generație de Centre de informare Europe Direct a fost lansată recent la Bruxelles de către doamna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene. Începând cu acest an, ADR Centru se implică în activitatea europeană de a oferi răspunsuri concrete la întrebările punctuale și un sprijin pentru fiecare cetățean.

Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, coordonat de ADR Centru, face parte din rețeaua europeană creată pentru a transmite locuitorilor regiunii drepturile și știrile de ultimă oră din Uniunea Europeană. Dacă aveți întrebări puteți contacta reprezentanții ADR Centru la tel 0358/403121, puteți transmite e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau puteți să le adresați direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12!

Printre evenimentele și activitățile informative prevăzute pentru acest an în cadrul Centrului de informare coordonat de ADR Centru, lansarea unui website dedicat centrului va susține activitatea de transmitere a informațiilor importante și comunicarea activă la nivelul Regiunii Centru.

Prin intermediul unui cont de Facebook, opiniile şi comentariile originale postate de public la articolele apărute vor fi premiate lunar de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru. Jurnaliștii din Regiune care contribuie la activitatea de informare a cetățenilor prin mesaje pe teme europene, în termeni apropiați cetățenilor, vor fi premiați de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru, alături de celelalte centre ED din regiune.

tfoto5-lansare-cedActivităţile Centrului care funcționează la Alba Iulia se vor axa pe acordarea de informaţii cetățenilor Regiunii Centru, dar și consultanţă, răspunsuri la întrebările privind politicile şi structurile europene, elaborarea şi distribuirea de materiale informative şi organizarea de evenimente pentru promovarea priorităţilor şi acţiunilor UE, a legislaţiei europene şi a drepturilor cetăţenilor.

Începând cu 01 ianuarie 2013, ADR Centru a lansat prin intermediul unui nou proiect, un centru regional de informare privind activitățile Uniunii Europene, strategiile și programele sale. Centrul Europe Direct Regiunea Centru va fi deschis și pus la dispoziția cetățenilor din Regiunea Centru timp de cinci ani, respectiv pe perioada 2013-2017.

Începând cu acest an, în regiune vom desfășura activități de informare și comunicare care vor implica activ cetățenii în dezbaterea problemelor europene.

În acest an ADR Centru va organiza o serie de evenimente și concursuri, va pune la dispoziția cetățenilor o bibliotecă cu publicații ale Uniunii și va răspunde, prin intermediul experților săi, întrebărilor despre Uniune și programele sale, adresate direct, telefonic sau online de către cetățeni.

Astfel, activitatea noastră de atragere a fondurilor europene va fi completată de o activitate complexă de conștientizare a publicului larg cu privire la drepturile cetățenești în Uniunea Europeană, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Începand cu acest an, ADR Centru va asigura această legătura funcțională dintre locuitorii Regiunii Centru și reprezentanții Uniunii Europene, urmărind problemele cetățenești, acordând informații și furnizând sprijin celor ce doresc să se implice în dezvoltarea Regiunii Centru.

Cu toate că oamenii pun întrebări cu impact personal și local, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru toți vor reuși să găsească un răspuns fundamentat sau acestea vor fi transmise reprezentanților UE care le vor asculta opiniile sau problemele.

Concret, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, cetățenii regiunii și reprezentanții UE de la Bruxelles vor reuși șă-și transmită unii altora opiniile, iar oamenii pot să se implice activ în a crea o legătură puternică între cei ce elaborează legislația și cei care au nevoie de informații și susținere. Detalii despre activitatea ADR Centru în domeniul centrelor Europe Direct puteți afla pe site-ul www.europedirect-adrcentru.ro, sau pe pagina de Facebook a Centrului!

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook