Tags Posts tagged with "erou"

erou

Următorul erou național poate fi din Aiud! Echipa “Românii au talent” invită toate persoanele talentate, marți, 22 septembrie, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, pentru a convinge că talentul lor este autentic și merită să participe în următorul sezon al celui mai urmărit show de divertisment.

foto: http://ro.wikipedia.org/

În prima conferinţă de presă consistentă de când este preşedinte, marţi, 31 martie 2015, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă îl va declara erou pe Avram Iancu, iar răspunsul a fost fără echivoc: da.

Klaus Iohannis a declarat: „Iată o temă interesantă, personal fiind ardelean, eu sunt pro Avram Iancu, îmi place personajul, chiar mi-ar plăcea mie să decernez post-mortem acest titlu. Iniţiatorii au vrut probabil să facă un lucru bun, dar nu s-a potrivit legea cu procedura, nu am trimis legea înapoi că nu vreau cu Avram Iancu, vreau. Am trimis legea înapoi pentru a fi pusă în acord cu procedura legislativă şi să-l declarăm pe Avram Iancu erou naţional. Nu vreau ca peste ceva timp legea să fie contestată”.

Eroii sunt memoria vie a istoriei noastre. Trecutul nostru ca popor, punctat de faptele memorabile ale celor care au scris paginile de istorie ale țării noastre, nu trebuie uitat vreodată. Recunoștința față de înaintașii noștri este o datorie pe care o avem atâta vreme cât spunem că suntem români.
Unul din cei care a marcat istoria noastră, a românilor, mai ales aici în Ardeal este cel cunoscut drept ,,Crăișorul Munților”. Avram Iancu a rămas pentru totodeauna în conştiinţa românilor fiind considerat ca unul dintre cei mai importanţi eroi ai naţiunii noastre. Numele său este păstrat cu sfiinţenie, asemenea unei icoane dragi, de români, care l-au dat istoriei în momentele de mare cumpănă pentru naţiunea română atunci când aceasta era ameninţată cu pieirea. Numele său va rămâne, datorită faptelor sale extraordinare, încrustat pentru eternitate pe frontispiciul pantheonului marilor personalităţi istorice ale acestei ţări care au făcut posibilă dăinuirea în timp a naţiunii noastre. Numele său nu va fi uitat niciodată de români. Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament, și anume votarea unui proiect de lege prin care Avram Iancu este declarat ,,Erou al natiuni române”. Am avut inițiativa de a lua cuvântul cu ocazia acestui moment important:

,,Doamnelor si domnilor deputati,

Nu am luat cuvîntul la dezbateri generale, vazînd ceea ce s-a spus de la aceasta tribună, deși cuvintele spuse de Avram Iancu ˂˂ No hai ˃˃ mă împingeau să o fac, dar am considerat că nu e bine. Dragi colegi ,,Patriotismul nu se striga; se afirmă” spunea Ioan Rațiu. Astăzi prin votul nostru ne–am afirmat patriotismul , îl cinstim pe cel care spunea că ,,Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea ferictă”. Acesta a fost Avram Iancu, un vizionar , un mare patriot, un mare iubitor de țară. Vă asigur că de la Zlatna la Bucium, de la Abrud, la Avram Iancu încă mai freamătă prin cetinile brazilor numele lui Avram Iancu , rădăcina neamului românesc, pe care nu o va putea smulge nimeni niciodată. Vă mulțumesc!”

Preşedinte PMP Alba, Deputat Clement Negruţ

Marţi, 25 noiembrie 2014, la Alba Iulia a avut loc înmormântarea cu onoruri militare a căpitanului Răzvan-Aurel Moldovan. Prima parte a avut loc la baza statuii lui Mihai Viteazul, lângă Cercul Militar. Tânărul căpitan a fost îngropat în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia.

Ceremonia a cuprins o slujbă religioasă Alba Iulia, săvârşită de 5 preoţi. Cu acest prilej primarul Mircea Hava a acordat familiei tânărului militar titlul de cetăţean de onoare post-mortem.

Comandantul Bazei Aeriene 71, comandorul Marian Petruş a prezentat pe scurt cariera eroului militar. Printre participanţii la ceremonial s-au aflat mulţi dintre colegii lui Răzvan-Aurel Moldovan de la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii. Printre oficialităţi s-au numărat generalul Adrian Tonea – comandantul Diviziei 4 Infanterie, col. Marcel Domşa – comandantul colegiului militar albaiulian.

Moldovan era născut în ziua de 11 noiembrie 1985. În perioada 2001-2005 a urmat cursurile Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, apoi Acadamia Militară „Henri Coandă” din Braşov. În 2013 se căsătorise Marinela Georgiana, dar încă nu apucase să aibă copii.

REAMINTIM: în ziua de 21 noiembrie în judeţul Sibiu s-a prăbuşit un elicopter militar IAR 330 PUMA provenind de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii. Elicopterul avea 10 persoane la bord: 8 au murit, iar doi au fost grav răniţi. Răzvan-Aurel Moldovan se afla la manşa elicopterului, fiind copilot.

Ca să cităm pe unul dintre preoţi: eroul nostru Răzvan-Aurel Moldovan a decolat spre veşnicie…
erou 1

erou 2

erou 3

erou 4

erou 5

erou 6

erou 7

AFIS AVRAM IANCUJoi, 15 mai 2014, ora 12, la Sala Unirii va fi vernisată expoziția, „Un erou în portrete. Avram Iancu (1824-1872). 190 de ani de la naştere”. Evenimentul readuce-n lumină o personalitate simbol a neamului românesc prin litografii, cromolitografii, fotografii, scrisori cu semnătura autograf a eroului şi obiecte care i-au aparţinut, piese din patrimoniul muzeului albaiulian mai puţin cunoscute publicului, precum şi imagini ale lui Avram Iancu aflate în colecţiile altor muzee din ţară.

De fapt, împlinirea a 190 de ani de la naşterea lui Avram Iancu oferă prilejul şi, mai ales, onoarea de a organiza o expoziţie în cinstea Craiului Moţilor. A făcut parte dintr-o generaţie de lideri români care au înţeles pe deplin spiritul vremii în care au trăit şi care, înţelegând acest spirit, necondiţionat s-au aşezat în slujba neamului lor.

Simbol al naţiunii române şi al devotamentului pentru ţară, talentat conducător de oşti, vizionar, suflet din sufletul neamului său, Omul căruia tradiţia populară i-a creat aura unui erou de legendă, Avram Iancu a fost portretizat cu ajutorul condeiului de către contemporanii săi şi, mai târziu, pe baza documentelor de arhivă, de istorici şi literaţi. Chipul lui Iancu ni s-a păstrat graţie artiştilor timpului prin cele câteva portrete ce i-au fost făcute de către pictori şi fotografi, cel mai cunoscut fiind realizat de Barbu Iscovescu în ianuarie 1849 când s-a aflat, alături de alţi revoluţionari munteni, în tabăra Craiului Moţilor din Munţii Apuseni.

Expoziţia organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va putea fi vizitată în perioada 15 mai-15 iunie 2014.

 

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook