Tags Posts tagged with "domeniul"

domeniul

bani putiniÎn conformitate cu legislația în domeniul ajutorului de stat, Guvernul a aprobat astăzi, prin Memorandum, declanșarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru întreprinderile cu angajați ce beneficiază de scutiri la plata impozitului pe venit, conform art. 60 din Codul fiscal, astfel încât să se mențină acest statut fiscal special, iar salariile nete pentru salariații din această categorie să nu fie diminuate în contextul transferului contribuțiilor aferente angajatorului către angajat, începând cu 1 ianuarie 2018.

Ulterior aprobării acestui memorandum, se va elabora și aproba schema de ajutor de minimis prin hotărâre de Guvern care va cuprinde și procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis de către întreprinderile care au angajați din domeniul IT (programatori), cercetare-dezvoltare, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat și angajați sezonieri.

Principalele caracteristici ale schemei de ajutor de minimis

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis, în care se vor emite decizii de aprobare a cererilor pentru finanțare și vor fi efectuate plățile, va fi 2018-2020, iar numărul total estimat de beneficiari pe întreaga durată de valabilitate este de 8.760 de întreprinderi, cu o medie anuală de 2.920 de beneficiari.

Ajutorul de minimis urmează să fie acordat sub formă de sume nerambursabile, alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice, în baza unor decizii de aprobare a cererilor de finanțare.

Bugetul total prevăzut pentru acordarea acestui ajutor de minimis este de 300 milioane lei, sumă repartizată în mod egal pentru cei trei ani calendaristici ai perioadei de valabilitate a schemei de ajutor.

Beneficiarii măsurii de finanțare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, inclusiv cel de a avea angajați în baza unor contracte de muncă cu normă întreagă valabile în luna decembrie 2017, care beneficiază de scutiri în baza art. 60 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

În conformitate cu prevederile reglementate prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate sunt transferate din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, fiind datorate de acesta în cotă de 25%, respectiv 10%.

În sarcina angajatorului rămâne ca obligație din perspectiva celor două contribuții sociale doar contribuția de asigurări sociale datorată pentru condiții deosebite de muncă sau pentru condiții speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute de lege.

În acest cadru legal, cheltuielile angajatorului reprezentând contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale datorate până la 31 decembrie 2017 ar trebui să se transfere, în procent de 20%, în costurile salariale ale angajatorului aferente angajatului.

Pentru menținerea efectului neutru din punct de vedere fiscal, la nivelul angajatului, s-a redus concomitent și cota de impozit pe venit, de la 16% la 10%.

În aceste condiții, angajații scutiți de la plata impozitului pe venit, conform art. 60 din Codul fiscal, care nu beneficiază de efectele reducerii cotei de impozit, sunt într-o situație specială, fiind necesară o majorare suplimentară a cheltuielilor angajatorului pentru a putea fi menținut nivelul veniturilor primite de categoriile de angajați menționate.

Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba ne oferă informaţii privind starea pârtiilor din judeţul Alba pentru perioada 26-31 decembrie 2014.

Domeniul Schiabil Şureanu

Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
Lungime: 11 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: în principal Telekom
Informații despre pârtii: 0258 738 121; 0258 738 102

Evaluare generală: marți, 23 decembrie, a avut loc deschiderea sezonului de schi de la Șureanu, iar pârtiile (deși prezintă porțiuni de gheață și iarbă) sunt acceptabile datorită ninsorilor din ultimele zile. O veste bună o dau și ninsorile care vor începe vineri și care vor dura, conform prognozelor, până marți dimineață. În concluzie, la Șureanu se poate schia, dar nu în condiții foarte bune. Urmează o certă îmbunătățire a pârtiilor și a sezonului. Un avantaj important este și drumul, foarte bun în această perioadă chiar și pe tronsonul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu.

Prezenta informare vizează o perioadă mai extinsă: 26 – 31 decembrie 2014.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit și practicabil pentru orice tip de mașină. Având în vedere că a nins iar zăpada a acoperit gropile, suprafața drumului este netedă și ușor de parcurs. Atenție, este foarte important să aveți la dispoziție lanțurile pentru roți, pentru eventuale porțiuni cu zăpadă mai mare sau ambutejaie în pantă. Păstrați atenția sporită în special în porțiunile înguste de drum!

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, patru sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_3). Stratul de omăt măsoară circa 20-25 cm, prezintă pe alocuri gheață (datorită viscolului care a înghețat zăpada) și smocuri de iarbă care ies din zăpadă. Cu toate acestea, suprafața pârtiilor este schiabilă. Din cele trei instalații de cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și (posibil) telescaunul. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Zona de off-piste pentru freeride este puțin ofertantă în această perioadă, întrucât stratul de powder este subțire și prezintă porțiuni de gheață.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge slab spre moderat în zilele de vineri, sâmbătă, Duminică, luni și marți, iar temperaturile vor fi cuprinse între -3 și -15 grade Celsius. Începând de miercuri, însă, la Șureanu vremea va începe să fie extrem de geroasă, cu temperaturi de până la -26 de grade Celsius. Cerul va fi noros iar vântul va sufla cu putere doar pe culmile înalte, fără să afecteze în mod serios vizibilitatea pe pârtii.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski–uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
– evitați zona de off-piste.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

Pârtii: 3 (Vârtop 1 și Vârtop 2 în județul Alba; Piatra Grăitoare în județul Bihor)

Lungime: 3 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate rețelele
Informații despre pârtii: 0256 227 955

Evaluare generală: la Arieșeni, situația s-a îmbunătățit în urma ninsorilor din ultimele zile. Se schiază în prezent iar o veste bună este că va ninge în zilele următoare, aducând o îmbunătățire certă a sezonului. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări zilnice.

Prezenta informare vizează o perioadă mai extinsă: 26 – 31 decembrie 2014.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 15 cm și este acceptabil pentru practicarea sporturilor de iarnă. Instalațiile de transport pe cablu funcționează conform programului. Din păcate, nu am putut contacta personalul pârtiei Piatra Grăitoare (din județul Bihor), pentru a vă oferi informații concrete despre starea aceste pârtii. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni vor fi ninsori în zilele de sâmbătă, Duminică și luni. Vântul va sufla moderat iar temperaturile vor fi în scădere, încadrându-se între -2 și -23 de grade până în 31 decembrie. Cerul va fi înnorat iar vizibilitatea pe pârtii va fi doar slab afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
– nu vă aventurați în off-piste, întrucât zăpada e prea puțină în această zonă.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

01.ArieseniServiciul Turism din cadrul Consiliului Judeţean Alba pune la dispoziţia celor interesaţi starea pârtiilor din judeţul Alba perioada 7-9 martie 2014.

Arieşeni (Vârtop şi Nucet)

Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în judeţul Alba, Piatra Grăitoare în judeţul Bihor)
Lungime: 3 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate reţelele

Evaluare generală: în continuare, la Arieşeni se poate schia cu mare dificultate datorită scăderii considerabile a stratului de zăpadă. Dintre cele trei pârtii, doar Vârtop 2 mai prezintă zăpadă, însă extrem de puţină şi aproape deloc schiabilă

Acces: Alba Iulia – Abrud – Cîmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţa faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 ore 30 minute

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: stratul de zăpadă bătătorită este de aproximativ 5 cm, fiind foarte greu practicabil pentru schi şi snowboard. Doar pârtia Vârtop 2 este posibil să fie funcţională; Vârtop 1, situată în Arieşeni, judeţul Alba şi pârtia Piatra Grăitoare din judeţul Bihor vor fi nefuncţionale. Zona de off-piste este inaccesibilă

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieşeni sunt şanse de ploaie şi de lapoviţă în weekend, cu temperaturi între 0 şi 6 grade Celsius. Din păcate nu urmează ninsori zilele următoare. Vizibilitatea pe pârtie nu va fi afectată de condițiile meteo

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune

Sfatul Serviciului Turism: ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor de schi.

 

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9 (A1, A2, A3, C1, C2, C3, C4, S1, S2)
Lungime: 10 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: nu
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: Cosmote

Evaluare generală: sezonul continuă relativ satisfăcător la Şureanu: ninge uşor în acest moment, există zăpadă (nu foarte multă) pe toate pârtiile, iar prognoza meteo anunţă o răcire a vremii, deci o bună păstrare a zăpezii. A nins zilele trecute şi stratul de zăpadă a crescut. Pentru detalii despre starea pârtiilor şi a drumului, contactaţi personalul Domeniului Schiabil Şureanu (tel. 0258.738.121 sau 0258.738.102) sau intraţi pe www.schisureanu.ro

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţa faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 ore

Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa: drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepţie făcând o serie de mici porţiuni între lacul Tău şi lacul Oaşa) şi este practicabil de către orice tip de autovehicul

Starea drumului între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul este deszăpezit şi se află într-o stare acceptabilă, practicabilă pentru orice tip de autovehicul, inclusiv pentru cele cu gardă joasă. În continuare există acele porţiuni înguste, cu gropi şi şanţuri între Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului, dar sunt traversabile cu atenţie mare. Nu sunt necesare lanţurile pentru roţi decât în cazuri excepţionale (precum ambuteiajele în pantă).

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: 7 din cele 9 pârtii vor fi funcţionale în acest weekend (A1, A2, A3, C1, C2, C3, C4), ca şi teleschiul şi telescaunul care le deservesc (zilnic între orele 10.00-17.00) DOAR DACĂ ESTE CURENT. Pârtiile S1 Şi S2 vor fi închise. Se poate schia pe toate cele 7 pârtii, dintre care cele mai bune sunt A3, A2 Şi A1. Totuşi, pe unele pârtii (C1, C3, A1) există mici porţiuni de iarbă Şi pietre, aşadar atenţie la coborâre! Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 10 cm grosime.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.yr.no, www.freemeteo.com), la Şureanu a nins în această săptămână suficient pentru ca pârtiile să aibă un aspect îmbunătăţit faţă de săptămâna trecută. Nu a nins mult şi nici nu vor mai urma ninsori zilele următoare, dar zăpada aşternută este potrivită pentru schi. În acest weekend vor mai fi precipitaţii slabe şi temperaturi între -3 şi 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii e posibil să fie afectată de condiţiile meteo

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul lacului Oaşa

Sfatul Serviciului Turism: evitaţi să coborâţi de la pârtii în jurul dimineţii (când majoritatea maşinilor urcă la pârtii) şi să urcaţi spre pârtii în jurul după-mesei (când majoritatea maşinilor coboară de la pârtii), pentru că drumul este îngust şi se pot crea blocaje.

Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba

timg_4971Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba desfăşoară în perioada 30.09 – 03.10.2013 sesiunea de formare „Formare de bază în domeniul prevenirii consumului de droguri”, destinată personalului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, ofiţerilor din cadrul structurilor de prevenire şi combatere a faptelor antisociale şi lucrătorilor jandarmi implicaţi în activitatea de combatere a infracţionalităţii stradale. Sesiunea de formare adresată unui număr de 25 de jandarmi va însuma 32 ore de învăţare (4 zile) şi se va desfăşura la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba. Sesiunea de formare se inscrie in prevederile protocolului de colaborare incheiat intre Agentia Nationala Antidrog si Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane in domeniul formarii personalului I.G.J.R.

Demersul formativ urmăreşte creşterea nivelului de cunoştinţe ale specialiştilor IGJR cu privire la influenţa drogurilor ilegale asupra consumatorilor, acestia fiind familiarizaţi cu aspecte precum: tendinţele fenomenului consumului şi traficului de droguri în România, principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, noţiuni utilizate în domeniul drogurilor, semnele consumului de droguri, cadrul legal şi sistemul de coordonare a politicii în domeniul drogurilor, sistemul de asistenţă destinat persoanelor dependente de droguri în România, noţiuni şi concepte teoretice utilizate în prevenirea consumului de droguri (factori de risc şi protecţie, etapele unei campanii de prevenire, evaluarea unei campanii de prevenire, prevenirea în mediul şcolar etc), fenomenul substanţelor noi cu efecte psihoactive etc.

Formarea specialiştilor IGJR reprezintă un alt pas în efortul ANA de a informa, educa şi conştientiza personalul MAI şi societatea civilă cu privire la consecinţele consumului de droguri asupra individului.

Agenţia Naţională Antidrog este deschisă spre colaborare interinstituţională în vederea prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, iar acest lucru se poate realiza în primul rând prin formarea pe această problematică şi a altor specialişti din strucuri cu atribuţii în domeniu.

remus-pricopie
foto: academiacatavencu.info

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, vor participa miercuri, 25 septembrie 2013, la evenimentul prilejuit de lansarea oficială, în România, a programului ‘Burse și cooperare interinstituțională în domeniul învățământului superior’. Ceremonia va avea loc la sediul Ministerului Educației Naționale (Str. Gen. Berthelot nr. 28-30, sector 1/Sala de Consiliu), cu începere de la ora 10.00.

Le eveniment vor mai participa coordonatorul departamentului Fonduri SEE și Norvegiene din Ambasada Norvegiei la București, doamna Hilde Berit Eide, directorul general al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), doamna Monica Calotă și directorul general în Ministerul Fondurilor Europene, doamna Cătălina Meliță. De asemenea, vor fi prezenți coordonatorii Birourilor de programe Comunitare din 21 de universități, reprezentanți ai unor ONG-uri și reprezentanți ai MEN.

Scopul programului de ‘Burse și cooperare interinstituțională în domeniul învățământului superior’ îl reprezintă sprijinirea studenților din orice ciclu de studiu și a personalului din universitățile românești pentru a realiza mobilități transnaționale în Norvegia, Liechtenstein și Islanda. De asemenea, vor fi finanțate și mobilitățile în România ale studenților și ale personalului din instituțiile de învățământ superior din cele trei țări, dar și proiecte de cooperare între universitățile din România și statele donatoare în vederea întăririi relațiilor de cooperare academică dintre țări.

Principalii beneficiari instituționali ai vizitelor pregătitoare, proiectelor de mobilitate pentru studenți și personal din universități, respectiv proiectelor de cooperare interinstituțională sunt universitățile din România care dispun de o Cartă Erasmus aprobată de Comisia Europeană, având ca parteneri instituții similare sau organizații de stagiu din statele donatoare. În proiectele de cooperare interinstituțională se mai pot asocia ca parteneri universități, institute de cercetare, companii și ONG-uri, atât din statele membre, cât și din celelalte țări beneficiare ale Mecanismului SEE.

Programul de ‘Burse și cooperare interinstituțională în domeniul învățământului superior’ se află la a doua rundă de implementare în România. Prima rundă s-a derulat pe parcursul anului universitar 2009-2010 și în primul semestru al anului academic 2010-2011, cu o valoare totală de 1.100.000 Euro. Pentru cea de-a doua rundă a programului au fost alocate 4.444.444 Euro, din care 4.000.000 Euro provin din partea țărilor donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), restul fiind cofinanțare din partea statului român.

Programul este parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2009—2014 (SEE), program pentru care Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) este desemnată Operator de program.

Informații suplimentare sunt disponibile pe www.see-burse.ro și pe www.eeagrants.org.

foto: frontera-trading.ro
foto: frontera-trading.ro
foto: frontera-trading.ro

Pentru asigurarea unui climat de legalitate în mediul de afaceri, efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba continuă activităţile specifice pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei, conform Planului de acţiune „VATRA 2013”, întocmit la nivelul Poliţiei Române.

În perioada 8 – 13 septembrie, a.c., poliţiştii din Alba au desfăşurat o serie de acţiuni ce au avut drept scop combaterea evaziunii în domeniul panificaţiei, fiind efectuate controale de la producători până la cei care vând produsul finit către populaţie.

Cei 57 de poliţişti (dintre care 21 de investigare a fraudelor, 27 de ordine publică, 9 de rutieră), angrenați în acțiune, au verificat 27 de societăți comerciale, 16 de persoane fizice şi 157 mijloace de transport.
Polițiștii au constatat 5 infracţiuni, dintre care 4 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și 1 la Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale.

Au fost aplicate 39 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 11 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite republicată, 2 la O.U.G. 12/2006 privind reglementarea pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale modificată de O.U.G. 93/2009 și 26 la alte acte normative. Valoarea totală a sancţiunilor contravenționale aplicate se ridică la 24.089 lei, iar a bunurilor ridicate urmare a acestora se ridică la 4.567 lei.

Exemple: 

1. Cu ocazia controlului efectuat la o societate comercială din Ocna Mureş, s-a constatat lipsa în gestiune a cantităţii de : 474 kg făină neagră, 453 kg făină albă, 139.947 kg tărâţe, 234,4 tone porumb. De asemenea, s-a stabilit că 139,947 tone tarâţe şi 234,4 tone porumb, a fost utilizată de către administratorii societăţii pentru creşterea porcilor din gospodăria proprie.

Faţă de administratorii societăţii urmează a se efectua acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „evaziune fiscală”, faptă prev. de art. 9, lit. b, din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a infracţiunii prevăzute de art.272, al.1, pct.2 din Legea nr.31/1990. Prejudiciul estimat in cauza este de 160.000 lei.

2. La data de 13.09.2013, în urma verificării efectuate de poliţişti la o altă societate comercială din Ocna Mureş, s-a constatat lipsa în gestiune a cantităţii de 1055 kg faină neagră, care a fost folosită la fabricarea pâinii, iar veniturile realizate din valorificarea acesteia nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale societăţii.

În continuare, faţă de administratorul societăţii se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „evaziune fiscala”, faptă prev. de art.9, al.1, lit. b din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Prejudiciul estimat este în valoare de 1.200 lei.

3. Cu ocazia verificării unei alte societăţi comerciale din localitatea Gura Arieşului, s-a constatat faptul că administratorul acesteia, a reţinut şi nu a virat sumele datorate reprezentând obligaţii cu reţinere în cuantum total de 4.307 lei.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prev. şi ped. de art. 6 alin. 1 din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale .

4. În urma controlului efectuat la o altă societate comercială din localitatea Gura Arieşului, s-a constatat faptul că administratorul acesteia a reţinut şi nu a virat sumele datorate reprezentând obligaţii cu reţinere în cuantum total de 2.221 lei.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prev. şi ped. de art. 6 alin. 1 din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

foto: frontera-trading.ro
foto: frontera-trading.ro
foto: frontera-trading.ro

În perioada 1 – 6 septembrie, a.c., poliţiştii din Alba au desfăşurat o serie de acţiuni ce au avut drept scop combaterea evaziunii în domeniul panificaţiei, fiind efectuate controale de la producători până la cei care vând produsul finit către populaţie.

Cei 58 de poliţişti (dintre care 19 de investigare a fraudelor, 21 de ordine publică, 14 de rutieră, 4 de la transporturi şi 3 de la alte structuri de poliţie), angrenați în acțiune, au verificat 55 de societăți comerciale, 35 de persoane fizice şi 114 mijloace de transport.

Polițiștii au constatat 9 infracţiuni, dintre care 7 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și 2 la Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

În cadrul dosarelor penale constituite, au fost indisponibilizate 2.000 de kg de făină. Valoarea bunurilor care au fost indisponibilizate în dosare penale se ridică la 4.000 lei.

Au fost aplicate 49 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 23 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite republicată, una la O.U.G. 12/2006 privind reglementarea pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale modificată de O.U.G. 93/2009 și 25 la alte acte normative.

Valoarea totală a sancţiunilor contravenționale aplicate se ridică la 29.180 lei iar a bunurilor ridicate urmare a acestora se ridică la 29.180 lei.

Exemple:

La data de 5 septembrie a.c., în urma verificărilor efectuate la o societate comercială din Blaj, a fost identificată lipsa în gestiune a 5.100 kg. de făină albă. De asemenea, la aceeaşi societate, au fost identificate 2.000 kg. de făină albă, ambalată în saci pentru care nu au fost prezentate documente de proveniență, făina nefiind înregistrată în evidenţa contabilă a societăţii.

Cu aceeaşi ocazie s-a stabilit că societatea desfăşoară şi activităţi tip prestare serviciu pentru terţe persoane, respectiv coacerea pâinii la preţul de 3,5 lei/kg, iar veniturile obţinute nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă a societăţii.

Faţă de administratorul societății urmează să se efectueze acte premergătoare sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală, prejudiciul estimat fiind de 123.000 lei.

Cu ocazia controlului efectuat la o societate din Sebeş s-a constatat lipsa în gestiune a cantităţii de 3.296 kg făină precum şi un plus de gestiune de 2.840 kg făină albă, prejudiciul estimat fiind de 24.700 lei. De asemenea, s-a constatat că societatea nu a virat în termenul legal, suma de 70.550 lei, contribuţiile cu reţinere la sursă.

Faţă de administratorul firmei urmează să fie efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală, prejudiciul estimativ fiind în valoare de 95.250 lei.

foto: argumentpress.ro
foto: argumentpress.ro
foto: argumentpress.ro

Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publică propunerile de clauze speciale pe contract agreate de FIDIC – Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor, aplicabile contractelor cu o valoare de până la 5 milioane de euro.

Condiţiile contractuale FIDIC sunt recunoscute la nivel global şi sunt cele care asigură premisele unei bune derulări a contractelor încheiate în domeniul construcţiilor.

Recent, Ministerul Fondurilor Europene a publicat propunerile de clauze speciale de contract agreate de FIDIC pentru lucrări de construcţii cu un grad ridicat de complexitate.

Reintroducerea în legislaţia naţională a condiţiilor speciale agreate de FIDIC pentru contractele cu o valoare de până la 5 milioane de euro va fi extrem de benefică pentru autorităţile locale – primării, consilii judeţene.

Aceste clauze minimale obligatorii vor reprezenta un real sprijin pentru autorităţile locale, deoarece acestea vor avea la dispoziţie un instrument pentru implementarea eficientă a proiectelor de investiţii.

Reamintesc că România a avut transpuse în legislaţia naţională condiţiile speciale de contract agreate de FIDIC, care reprezentau clauze minimale obligatorii, însă actul normativ care le implementa a fost abrogat fără o minimă justificare pertinentă în mai 2009, fapt care a creat confuzie în rândul antreprenorilor şi în rândul beneficiarilor, dar a dus şi la aplicarea de corecţii financiare de către Comisia Europeană din cauza problemelor apărute în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene.

Din această cauză, acum suntem obligaţi să îndreptăm greşelile din trecut pentru a permite buna implementare a proiectelor finanţate din bani publici‘, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ministerul Fondurilor Europene a publicat pe pagina oficială de web, www.fonduri-ue.ro:

Conditii speciale – forma scurta de contract

Ministerul Fondurilor Europene aşteaptă opinii pe marginea acestui document până la data de 31 august 2013.

p

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook