Tags Posts tagged with "din"

din

Prezent în cadrul conferinţei de presă a PNL Alba, prof. Vasile Bîtiu, fost director la Şcoala Gimnazială din Petreşti a declarat că inspectorul şcolar general, Dorin Sandea a decis schimbarea directorilor de la şcolile din Sebeş pe motive politice.

Vasile Bîtiu a spus că doar directorii susţinuţi de PNL au fost schimbaţi. Este vorba despre directorul adjunct de la Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu”, Suciu Gheorghe, Vasile Bîtiu de la Şcoala Gimnazială Petreşti, Ana Filip de la Liceul Tehnologic Sebeş şi Iulia Paulescu de la Şcola Gimnazială nr. 2 din Sebeş. Victime colaterale au căzut directorul de la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” şi directorul Liceul Sportiv din Sebeş, Florin Tileagă. Cei doi au fost înlocuiţi deşi nu erau susţinuţi de nici o formaţiune politică.În locul lor au fost puşi, în opinia lui Vasile Bîtiu, oameni din clientela politică a PSD-ului.

„Inspectorul general Sandea a spus că el i-a evaluat pe directorii înlocuiţi şi au fost schimbaţi pentru optimizarea sistemului educaţional din zonă. De fapt ei au fost evaluaţi de organizaţia locală PSD Sebeş”, a declarat Vasile Bîtiu.

Astăzi, Poliţia Municipiului Blaj a fost sesizată prin 112, cu privire la faptul că la ieşirea din comuna Sâncel spre Blaj, a avut loc un accident rutier.
Din primele cercetări efectuate de echipa deplasată la faţa locului, a rezultat că O.O., de 63 de ani, din comuna Sîncel, în timp ce conducea un moped, nu a păstrat o distanţă suficientă faţă de un autoturism care circula în faţa sa, al cărui şofer a frânat brusc şi a intrat în coliziune cu acesta.
În urma accidentului mopedistul a suferit leziuni corporale ușoare şi a fost transportat la spitalul din Blaj unde a primit îngrijiri medicale fără a fi necesară internarea sa.
Atât victima accidentului cât şi conducătorul autoturismului, au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri.
Cercetările sunt continuate.

Miercuri poliţiştii din Sebeş au fost solicitaţi să intervină pentru soluţionarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale, produs pe DC 50, pe raza comunei Gârbova.
Din primele cercetări efectuate de poliţiştii deplasaţi la faţa locului, a rezultat că un minor în vârstă de 15 ani, din comuna Gârbova, în timp ce circula cu un moped de DC 50, în direcţia Gârbova – Cărpiniş, într-o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra mopedului, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un autoturism condus regulamentar de un bărbat în vârstă de 68 de ani, din municipiul Hunedoara.
În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că minorul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule iar mopedul nu este înmatriculat sau înregistrat.
Faţă de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis şi conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

Timotei Cipariu s-a născut pe 21 februarie 1805 la Pănade în comitatul Târnava Mică, actualmente judeţul Alba,. A fost un a fost un erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”, poliglot (cunoștea circa 15 limbi).
Și-a făcut toate studiile la Blaj, cele gimnaziale între (1816-1820), urmate de cele filosofice (1820-1822) și de cele teologice (1822-1825). Între 1825 și 1827 a fost profesor la Gimnaziul din Blaj. În 1828 devine profesor de filosofie, iar între 1834 și 1842 profesor de Dogmatică, apoi de Studii biblice la Seminar.
Între 1854 și 1875 a fost director al Gimnaziului[2] și inspector al școlilor din oraș, iar între 1833 și 1866 a fost director al Tipografiei Diecezane. În 1827 a devenit preot, din 1842 fiind canonic, iar mai târziu prepozit capitular al Diecezei de Alba Iulia și Făgăraș.
Timotei Cipariu a fost posesorul uneia din cele mai bogate biblioteci particulare din Transilvania, prețioasă și prin raritățile ei. Aceste cărți i-au fost procurate în special de prietenul său din București, librarul Iosif Romanov, și de reprezentanții companiei acestuia la Constantinopol și la Cairo. În octombrie 1948, regimul comunist a impus, conform ordinului de la Moscova, asimilarea Bisericii Greco-catolice Romane în Biserica Ortodoxă, confiscând Biblioteca Cipariu (lăsată moștenire Mitropoliei Blajului) și trecând-o ilegal în inventarul Bibliotecii Filialei Cluj a Academiei Române. Timotei Cipariu a fost unul dintre pionierii ziaristicii românești din Transilvania prin periodicele înființate și conduse de el: Organul luminărei (1847, devenit, în 1848 Organul Națiunale), primul ziar românesc cu litere latine,Învățătorul poporului (1848), Archivu pentru filologie și istorie între 1867 și 1870 și în 1872 – prima revistă românească de filologie.
Personalitate reprezentativă a culturii românești, cunoscător a numeroase limbi (greacă, latină, ebraică, arabă, siriacă, turcă, persană, spaniolă, italiană, germană, engleză, maghiară),
A colaborat la Foaia pentru minte, inimă și literatură din Brașov cu studii, eseuri, versuri și traduceri. A fost membru fondator și primul vicepreședinte (1861-1866), apoi președinte (1877-1887) al societății Astra. A fost membru al Societății Literare Române (1866), viitoarea Academie Română, fiind ales mai târziu vicepreședintele ei. A fost membru al Societății Germane de Orientalistică.
Influențat de Școala Ardeleană, a fost unul dintre adepții latinismului și ai ortografiei etimologice, fapt pentru care a propus folosirea predilectă a cuvintelor de origine latină și evitarea cuvintelor de origine nelatină.
Pe tărâm politic, s-a numărat printre militanții pentru drepturile poporului român din Transilvania, fiind unul dintre cei zece Secretari ai Adunării Naționale de la Blaj din 1848.
Membru în Delegația trimisă la Curtea imperială din Viena spre a prezenta revendicările românești, membru în Comitetul Național Român din Sibiu, iar în 1863-1864 membru în Dieta Transilvaniei de la Sibiu. Trece în nefiinţa la Blaj pe 3 septembrie 1887.
Sursa: www. wikipedia.ro

Crucea Roşie Română Filiala Alba a organizat în perioada 28 – 31 augus, în localitatea Roica, Tabăra de prim-ajutor şi intervenţie în caz de dezastre, pentru un număr de 20 persoane – voluntari ai Crucii Roşii Române Filiala Alba şi Arad şi voluntari ai organizaţiei Cercetaşii României.
Obiectivele taberei au vizat instruirea în domeniul primul ajutor de bază, a modalităţilor de intervenţie şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, precum şi îmbunătăţirea capacităţii de muncă în echipă şi stimularea interrelaţionării între voluntari prin intermediul unor sesiuni de comunicare.
Programul a presupus derularea următoarelor activităţi:
-Prezentare activitate umanitară Crucea Roşie Română;
-Sesiuni de informare, combinate cu activităţi demonstrative, cu privire la intervenţia în caz de dezastre;
-Curs de prim ajutor de bază;
-Sesiuni de comunicare;
-Sesiune de team-building;
-Seara de film.
Crucea Roşie este o organizaţie cu un larg prestigiu la nivel mondial în asistarea persoanelor vulnerabile în situaţii de dezastre şi de criză. Prin programele şi activităţile realizate în beneficiul societăţii, contribuie la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică.

Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la groapa de gunoi a municipiului. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stins incendii. Ca urmare a incendiului au ars aproximativ 80 mp de deșeuri menajere.

Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Albac organizeză în perioada 6-7 septembrie cea de a X-a ediţie a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac– unicul târg de turism rural din Transilvania.
Această manifestare reuneşte reprezentanţii din turism la nivel regional şi naţional: agenţii de turism, unităţi de cazare, firme prestatoare de servicii turistice, iar partenerul oficial al târgului este Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba – www.antrecalba.ro.

PROGRAMUL TÂRGULUI NAŢIONAL DE TURISM RURAL

Vineri, 5 septembrie 2014,
14.00 – 20.00 Primirea expozanţilor şi amenajarea stand-urilor
Sâmbătă, 6 septembrie 2014,
11.00 Deschiderea oficială a Târgului Naţional de Turism Rural Albac – ediţia a X-a
Vizitarea stand-urilor

12.30 Vernisajul expoziţiei – proiecte concurs de arhitectură
Amenajare camping:
– Luncile Prigoanei, Şugag;
– Rimetea.
Arhitectură Contemporană în Ţara Moţilor:
– Pensiune turistică;
– Locuinţă.
14.00 Seminarii
15.00 Vizită la pensiuni
22.00 Spectacol pentru tineret. Foc de tabără și artificii.

Duminică, 7 septembrie 2014,
12:00 Vizită la pensiuni
14.30 Spectacol folcloric
Programul cuprinde şi alte acţiuni suplimentare: demonstraţii mountain bike, lansare de carte, ateliere etnografice.

vaciSpecialiştii Camerei Agricole  Judeţene Alba  în perioada  următoare  vor  participa  la  întâlniri cu producătorii agricoli având ca tematică :

¨      Ecocondiţionalitatea

  • Bunele condiţii agricole şi de mediu
    • Cerinţele legale în materie de gestionare: norme  obligatorii ce trebuie respectate de agricultori în domeniul mediului,  al sănătăţii  şi  bunăstării animalelor,  pe întregul teren al fermei  pentru care se solicită plata .
    •  Cerinte minime privind  utilizarea  îngraşămintelor  şi a produselor de protecţie a plantelor
    •  Recomandari privind adaptarea agriculturii la schimbările climatice

¨      Noutati in domeniul agricol

Graficul de desfăşurare al intalnirilor :

Nr. crt

Camera Agricola  Alba / Centrul Local

Specialist

Data

Locatia

1

Ocna MureşGherasim Simona20.01 ora 9Primarie

2

TeiuşOpruta Ilie24.01 ora 10Camin cultural

3

CrăciunelCristea Iovuta22.01 ora 10Primarie Bucerdea  Granoasa

4

ŞonaAnghel Gheorghe23.01 ora 13Bibliotecă  Jidvei

5

SebeşPopa Frasina20.01.ora 10Primarie

6

CampeniTomus Vivi23.01 ora 12 30Primarie

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook