Tags Posts tagged with "diaspora"

diaspora

Diaspora românească: Au plecat pentru un loc de muncă mai bun,dar le lipsesc cei dragi și interacțiunile sociale. Ar vreasă se întoarcă înțară, dar nu au în plan nimic concret pentruasta. Vor să investească în România, dar îi sperie corupția și mentalitatea celor de acasă.

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile studiului despre emigranți iromâni, comandat de Romanian Business Leaders șirealizat de Open-I Research, care va fi prezentat pe1 decembrie la Alba-Iulia la cea de-a șaptea conferință Re>patriot, prima care are loc în România. Totodată, evenimentul va prezenta și primele rezultate ale proiectului lansat în primavară și va găzdui speakeri inspiraționali care vor vorbi despre experiența lor antreprenorială în România.

Conferința va avealoc la Universitatea 1 Decembrie 1918, înAmfiteatrul A9, și vor fi prezenți membrii Romanian Business Leaders, antreprenori și reprezentanți ai autorităților locale, parteneri și invitați care susțin proiectul. Înscrierea se poate face printr-un mesaj la inscrieri@repatriot.ro.

Vor fi prezenți Marius Bostan, inițiatorul proiectului, actualmente Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Sandra Pralong – Consilier de Stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor al Administrației Prezidențiale, Ion Dumitrel – Președinte Consiliul Județean Alba, Mircea Hava – Primar Alba Iulia, Dragoș Anastasiu – Fondator Eurolines Group, Felix Pătrășcanu – Co-fondator FAN Courier, Gabriel Iștoc – Fondator B-Team, Sergiu Manofu – Fondator Travel Ideea, Andra Giucă – Fondator Voss Review, Felix Tătaru – Fondator GMP Grup, CosminLixandru – Fondator Tyre Management, Roxana Olaru – Co-fondator Creadiv, Bianca Dăncilă – Fondator Grip Ads, Simona Pirtea – Avocat partener Bulboacă și Asociații, SorinPavel – Fondator Eurobox Logistics, Levente Hugo Bara – Fondator Supremia Grup, Hildegard Brandl – Fondator Unith 2b Architects, Gabriel Aftenie – Fondator Babilon Consult.

Despre Re>patriot

Re>patriot a fost lansat în primăvara acestui an de către Romanian Business Leaders,cu scopul de a încuraja repatrierea românilor prin antreprenoriat ș iimplicarea lor activă în dinamizarea mediului de afaceri autohton. Re>patriot a organizat șase conferințe în principalele orașe europene care găzduiesccomunitățimari de români: Madrid, Valencia, Londra, Dublin, Milano și Torino la care au fostprezențipeste 1.500 de români. Inițiatorulproiectuluiestefostulom de afaceri Marius Bostan, membruînRBL, care întretimp a fostnumitMinistru al ComunicațiilorșipentruSocietateaInformațională,înGuvernulDacianCioloș.

Diaspora ne-a demonstratcă, indiferent dedistanța care o desparte de țară, continuăsăaibă un rolactivînRomânia: Diaspora s-a dovedit a fi unul din ceimaimariinvestitori“străini”înRomânia, înaniiteribilide criza,iarbaniitrimișide româniiplecați au susținutconsumulșieconomianațională. Să nu uitămcă Diaspora a fostcea care a reușitsă-iuneascăperomânii din țarășisădecidăsoartaalegerilor, prinexemplulprezențeilor la vot. Important esteacumca Diaspora să fie activămultmaimultșiînRomânia, să se impliceactivînreconstruireațării. Noivom fi încontinuarealături de eiprinfacilitareaunuicadruorganizat care să-iajutesădevinăantreprenoriși-n țaralor. Pentrucă, în Occident, au demonstratdejacăaureușit!”, a afirmatinițiatorulproiectului, Marius Bostan.

Echipa Re>patriot: Ne dorimcaacestproiectsă se dezvolteîmpreuna cu voi, săconstruim o singurăRomâniepentrutoţi românii, oriunde s-arafla. Săaducem Diaspora alături de ţară, să ne fie ancora de stabilitate, securitateşibazăpentruaccelerareadezvoltăriieconomice.
După 1848 un grup de aproape 100 de româniîntorşi de la şcoli au pus bazeleRomânieimoderneşi au creatpremiseleconstruiriiRomânieimariîn 1918. În următoriiaproape 100 de animulţiromâniiaflaţipetoatemeridianele au susţinutcauzaţării, au purtatsteagulțării, au trimisbaniacasăşi s-au rugatpentrunoicând ne-a fostgreu. Acum a venitrandulnostrusălucrămpentrucacei100 de ani de la MareaUniresăneregaseascăîmpreunaîntr-o singurăşiputernicăRomânie, ţarape care o merităNeamulnostru.

Fundaţia Romanian Business Leaders este o organizaţieapolitică, neguvernamentalăşi non-profitObiectivul săuestesă dezvolte o platformă de acţiuneşiimplicaresocialăpentruliderii din mediulprivat. Scopulesteca Româniasădevină o ţarămaibunăpentru business-ulresponsabil şi, înfelulacesta, pentrutoţiromânii.

Cetățenii din Sebeș sunt așteptați joi în fața Casei de Cultură „Lucian Blaga” să doneze o carte pentru românii plecați în străinătate. Campania „Suntem români, citim românește” se desfășoară încă din luna mai și se va termina abia în luna august.

Colectarea de cărți pentru românii din diaspora începe la ora 11.00 și și va dura până la ora 16.00.

„Din ce în ce mai multe persoane care au optat pentru un loc de muncă în străinătate aleg să se mute împreună cu întreaga familie în altă țară. Mulți copii din comunitățile de români din diaspora urmează cursurile școlilor din țările în care se află și învață limba și cultura țărilor respective. Astfel, aceștia pierd contactul cu limba natală și cultura românească.

Tineretul Național Liberal lansează proiectul „Suntem români, citim românește”, prin care se va organiza o colectă de carte la nivel național, în perioada 9 mai – 7 august. Cărțile strânse vor fi trimise tinerilor români din diaspora. Îi vom susține pe tinerii români din străinătate pentru a nu pierde contactul cu limba natală, crescând, pe această cale, șansele ca ei să revină acasă.

Ajută-i pe românii plecați din țară să nu piardă contactul cu limba și cultura românească! Donează o carte și noi o vom trimite în diaspora. Vă așteptăm joi și vineri între orele 11-16, în fața Casei de Cultură ”Lucian Blaga” din Municipiul Sebes pentru a dona o carte”, a transmis organizația TNL Alba.

În luna mai a anului 2014 am prezentat colegilor parlamentari inițiativa de modificare a Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, proiect susținut de încă 42 de colegi deputați si senatori, care iată în urma votului dat ieri, 22 aprilie 2015 în Camera Deputaților, a fost votat de către 299 din deputații prezenți.
Modificarea adusă de această inițiativă legislativă, prevede ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în fiecare ultimă duminica a lunii mai.

Redau mai jos din expunerea de motive partea referitoare la argumentele aduse în Parlamentul României în apărarea acestei propuneri:

„Totodată, la solicitările repetate ale comunităților de romani din afara granițelor statului român, aducem o modificare cu privire la sărbătorirea în fiecare an a Zilei Românilor de Pretutindeni.
Proximitatea sărbătorii naționale de la 1 decembrie, cât și faptul că sărbătoarea anului este dublată de o sărbătoare religioasă deosebit de importantă, precum și de faptul că se celebrează actualmente în timpul Postului Crăciunului, perioadă dedicată mai mult rugăciunii, dorim ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, lună în care sunt incluse mai multe sărbători ale familiei, Ziua Mamei, Ziua Tatălui, Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat etc.

Considerăm așadar perioada de celebrare a Zilei Românilor de Pretutindeni ca fiind una propice activităților culturale, organizării de spectacole și alte acțiunii proprii dedicate românilor care au ales să trăiască în afara granițelor tarii!”

Așadar, dragi romani, ne vom bucura de acum înainte în fiecare primăvara de sărbătoarea noastră.

Aurelian Mihai, deputat diaspora

Preşedintele României, Klaus Iohannis s-a întâlnit în timpul vizitei de la Paris cu mulţi dintre românii, stabiliţi în Franţa, care l-au votat în noiembrie anul trecut la alegerile prezidenţiale şi care au stat în acel moment ore întregi în ploaie şi frig pentru a vota.
Acesta le-a promis românilor din diaspora că nu vor mai întâmpina probleme în organizarea procesului electoral în străinătate.

„I-am întâlnit, la ambasada noastră din Paris, pe mulți dintre românii care m-au votat în noiembrie anul trecut, stând ore întregi la coadă, în frig și ploaie. Lor și celor ca ei clasa politică le datorează o mai bună organizare a sistemului de vot în străinătate, așa cum am subliniat în cadrul consultărilor cu partidele politice și în recentul discurs adresat Parlamentului. Am înțeles mesajul românilor din străinătate: ei vor sã se întoarcă acasă, într-o Românie care își respectã cetățenii și știe să le arate cã are nevoie de competența fiecăruia dintre ei.
Legătura specială cu românii din diaspora nu este dată de votul din 16 noiembrie în sine, ci de ceea ce a stat în spatele lui. Și anume patriotism, spirit civic, conștiința libertății și a puterii de a decide prin vot, maturitate. Nu suntem un popor resemnat, ci o națiune puternică și conștientă, cu aspirații mari. Aceste aspirații, împărtășite și de românii din diaspora, și de cei de acasă, am privilegiul să le reprezint și datoria să le împlinesc. Știu aceste lucruri și le am mereu în minte în exercitarea mandatului meu” se arată într-o postare a preşedintelui Klaus Iohannis pe o pagină de socializare.

Un text controversat a fost publicat în 18 noiembrie pe blogul personal al fostului europarlamentar PSD Adrian Severin.

Severin susţine că votul din 16 noiembrie a fost o lovitură de stat, iar Klaus Iohannis depinde sau este susţinut de anumite forţe … fascistoide.

Să nu uităm că Adrian Severin a fost nevoit să demisioneze din funcţia de Ministru de Externe după ce a făcut o declaraţie controversată: şi anume că în presa din România sunt numeroşi spioni, iar el, Adrian Severin, deţine o listă cu spionii din presa românească…

Textul lui Adrian Severin se numeşte: Țara este a noastră, a tuturor! Dacă ne-o smulgem unii altora o vom rupe în bucăți!

Iată acest text semnat de marele… politolog, om politic, fost Ministru de Externe, Adrian Severin:

Țara este a noastră, a tuturor! Dacă ne-o smulgem unii altora o vom rupe în bucăți!

Într-o democrație alegerile – libere și corecte – dau cetățenilor posibilitatea de a alege dintre mai multe oferte politice existente pe cea care le apare a fi cea mai potrivită aspirațiilor lor. Toate ofertele sunt respectabile și respectate. Una singură întrunește majoritatea voturilor. Cei investiți cu puterea de a pune în executare oferta preferată, o vor face cu grija de a integra în acest proces interesele minorității, în așa fel încât diferența legitimă de opțiuni să nu constituie cauză a divizării națiunii. Oferta aleasă prin vot majoritar este platforma pe care, după scrutin, se clădesc solidaritatea și unitatea națională. Alegerile nu consacră dictatura majorității și nu legitimează terorismul minorității.

La români, însă, de vreo zece ani încoace, alegerile par un alt fel de revoluție. Nu numai în campanie (care, inevitabil, polarizează cetățenii) dar și după anunțarea rezultatelor forțele concurente se comportă ca și când nu ar fi fost vorba de un concurs între soluții alternative ci de o luptă între „bine” și „rău”, între „revoluție” și „contra-revoluție”, între „democrație” și „dictatură” ca două sisteme incompatibile care se exclud reciproc. Cel care câștigă alegerile se simte îndemnat și legitimat să îl excludă pe celălalt, să îl desființeze, să îl anihileze. Cel care le pierde se simte trecut în ilegalitate și de acolo duce o luptă de partizani cu învingătorul.

Dacă alegerile sunt o revoluție ceea ce le urmează este un război civil. Câștigătorii proclamă „recuperarea” țării (!!) când de fapt ei nu au primit decât un mandat – limitat ca atribuții și ca durată – spre a administra o țară care este a tuturor. Perdanții, transformați într-un fel de apatrizi, sunt astfel împinși spre revendicarea țării care li „s-a luat”, când de fapt nu li s-a luat decât puterea de a guverna o țară pe care o au în comun cu ceilalți.

Acest radicalism se explică, dincolo de unele aberații comportamentale interne ținând de precaritatea culturii politice autohtone, prin aceea că alegerile din România au caracter geo-politic, ele aducând în luptă puteri străine care doresc să controleze țara și, în acest scop, nu îi permit dotarea cu o conducere națională puternică, populară, competentă, independentă, deci, cu adevărat legitimă. Partidele românești nu sunt fețe ale aceleiași monede democrate întrucât ele au devenit – nu neapărat cu știința sau cu voia lor – măștile sub care se ascund jucători externi care se bat pentru a domina strategic România din perspectiva unor interese, abia acelea, ireconciliabile.

Ceea ce am văzut din ziua primului tur de scrutin și până în duminica celui de al doilea tur, cu ecouri care încă nu s-au terminat (inclusiv aseară târziu, prin fața casei mele s-a perindat o coloană de demonstranți care strigau, nu știu cui, „Demsia!”), a fost o adevărată lovitură de stat. Voturile românilor (cred eu corect exprimate și numărate dar influențate prin acțiuni de intoxicare și manipulare ample), inclusiv problemele în mare măsură artificiale ale votului diasporei, au fost doar alibiul pentru lovitura de stat.

Cu câteva luni înainte, avuseseră loc alegeri prezidențiale în Slovacia. În acele alegeri premierul socialist Robert Fico pleca drept favorit indiscutabil. În final a pierdut în favoarea unui independent aproape necunoscut, apărut în ultimul moment. Am fost consultat atunci de mai mulți lideri politici români în legătură cu semnificația acelor alegeri. I-am prevenit că lucrurile se vor petrece la fel în România căci, în asemenea țări, nu se admite ca toată puterea să fie dată unei singure forțe politice; cu atât mai mult cu cât acea forță este una reală și foarte populară, deci oricând aptă să recurgă la sprijin popular pentru o politică națională (nu naționalistă). De aceea sfatul meu a fost ca fie Ponta să creeze o largă coaliție populară renunțând la Pactul de coabitare și denunțând MCV-ul cu orice risc (ceea ce ar fi consolidat atașamentul milioanelor de cetățeni care votaseră pentru demiterea lui Traian Băsescu și i-ar fi fidelizat baronii PSD care, hăituiți de DNA, acum au defectat spre a-și salva pielea prin tranzacții individuale), fie să se caute un lider “independent” care să fie promovat, cu susținerea discretă a principalelor forțe democratice, ca lider atipic dacă nu chiar anti-sistem. Nu am fost ascultat. Mi s-a zis dinnou că rezultatele alegerilor sunt decise de voturile românești.

Partea cea mai gravă acum este că executarea loviturii de stat nu s-a putut face decât recurgându-se la grupări și forțe fascistoide și legionaroide. Tineri violenți au strigat pe stradă (în România și în străinătate) „Jos comunismul!”, fără să știe prea bine ce este acela și de ce strigă. Așa au strigat și batalioanele de asalt naziste în Germania interbelică. Peste câteva luni, la fel ca pe timpul ascensiunii naziste, acești tineri vor striga „Jos evreii!” Tot așa, fără să știe de ce. Și sub greutatea acestor strigăte ale străzii, distilate în justițiarismul de asemenea fascistoid al supra-structurilor politice reprezentate de unii ca Monica Macovei sau Sorin Ioniță, vom ajunge să vedem că jos, cât se poate de jos a fost adusă națiunea română dimpreună cu visele ei europene.

Ceea ce este absolut necesar și urgent acum, este ca Victor Ponta, care, spre a evita concentrarea întregii puteri politice într-o singură mână, trebuie să rămână premier (sau în orice caz PSD trebuie să rămână la guvernare), să încerce a-i sprijini pe Klaus Iohannis și ACL să se desprindă de forțele fascistoide care tind să îi ia sub control (tot așa cum Hitler s-a desprins de Rohm și SA – scuzată fie-mi comparația). Diplomația română va avea acum misiunea de a-i convinge pe jucătorii globali și regionali care au stat în spatele loviturii de stat sau al celor care au suferit grave pierderi de influență în România din cauza ei, că susținerea misticismului justițiar-populist de tip fascistoid care a fost folosit până acum spre a slăbi capacitatea românilor de a-și promova interesele naționale în lume, se va întoarce, în cele din urmă, împotriva lor.

Ce-a fost a fost. Acum România trebuie restituită românilor; tuturor românilor. Altminteri vechii demoni care au mai însângerat și altădată Europa se vor ridica dinnou. Atunci nu vor mai fi nici învinși nici învingători ci numai supraviețuitori”.

Vezi articolul pe: http://adrianseverin.com/

Teodor Meleşcanu este al doilea ministru de Externe care demisionează în perioada alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, din cauza deficienţelor de organizare a procesului electoral în diaspora românească.

Fost şef al SIE, Meleşcanu a candidat ca independent la alegerile prezidenţiale. După demisia lui Titus Corlăţean de la Externe, ministerul a fost preluat de Teodor Meleşcanu (independent).

În străinătate au votat 380.000 de cetăţeni români.

În urmă cu 8 zile a demisionat ministrul de Externe Titus Corlăţean (membru PSD). În 10 noiembrie Corlăţean şi-a depus mandatul în urma presiunii şi a criticilor privind desfăşurarea dezastruoasă a alegerilor prezidenţiale din diaspora.

„Nu au fost incidente grave, dar au fost şi excepţii”, a comentat Meleşcanu modul în care s-a desfăşurat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din diaspora românească…

Doar 5 secții de votare au fost organizate pentru românii din Germania… la o populaţie de peste 260.000. Secţiile sunt în orașele Berlin, Hamburg, Bonn, Munchen și Stuttgart. În comuna Ciugud, judeţul Alba, sunt 6 secţii de votare pentru 3.200 de cetăţeni (nu votanţi, ci locuitori).

La secţia din Munchen (foto Codrin Nicoară) românii au primit 8 toalete ecologice, deşi alegătorii şi-ar fi dorit… cabine de vot. Românii mulţumesc DOAR guvernului german pentru implicare…

ÎN COMPARAŢIE: în acest an turcii şi-au ales preşedintele, iar conaţionalii din diaspora au avut un rol decisiv în cadrul scrutinului. Doar la Frankfurt, Germania, alegătorii turci au avut o secție de votare cu 69 de cabine de vot organizată în Frankfurt. Acest lucru s-a întâmplat la scrutinul din 10 august 2014 (FOTO: fnp.de).

ALEGERILE din Turcia au fost decise de alegătorii din conaţionalii din Germania: candidatul Recep Tayyip Erdogan a câștigat încă din primul tur alegerile prezidențiale din Turcia cu ajutorul voturilor din Turcia. În Frankfurt, cei aproximativ 190.000 de turci din landurile Hessen, Rheinland-Pfalz și Saarland au putut vota în secția de votare organizată la Fraport Arena. Secția de vot din Stuttgart a avut 69 de cabine de votare, potrivit publicației Frankfurter. O altă secție de votare a fost organizată pe Stadionul Olimpic din Berlin, spune ziaristul Dan Tănasă.

„Personal, am votat în primul tur la Consulatul României din Bonn. Am stat la coadă o oră și 45 de minute timp în care la coadă s-au aflat în permanență 300-400 de persoane. Mulți au renunțat să mai stea la coadă. În secția de votare, singura, doar două persoane se ocupau de procesul de votare”, scrie ziaristul Dan Tănasă pe blogul său.

 

Sursa foto: dantanasa.ro şi Codrin Nicoară

 

votaretoalete

 

Fostul nostru coleg de breaslă Florin Soare, care locuieşte în SUA unde este preot într-o comunitate de români dîn Chicago, ne-a declarat că în zona unde locuieşte a început procesul de vot.
Aşa cum s-a întâmplat la primul tur el aşteaptă ca după slujba Sfintei Liturghii (în Chicago este aproape ora opt dimineaţa) afluenţa românilor să fie mai mare la vot.
„Da, unde sunt eu se va putea vota! În Chicago se va putea vota astăzi după programul cunoscut. Se așteaptă însă o fluență mult mai mare de oameni după biserică…
La turul întâi au votat aproximativ 880 de persoane, ceea ce a fost un record pâna acum”, ne-a declarat preotul Florin Soare.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook