Tags Posts tagged with "dezvoltare"

dezvoltare

La sfarsitul acestei saptamani conducerea ADR Centru a avut o intrevedere informala cu Sefa reprezentantei Comisiei Europene din Romania. Tinand cont de parteneriatul imbunatatit an de an prin activitatea Agentiei in calitate de Centru Regional de Informare Europe Direct, directorul general Simion Cretu s-a intalnit cu ES Ambasador Angela Filote, sefa reprezentantei CE la Bucuresti, in timpul reuniunii nationale a Centrelor ED, care s-a desfasurat la Alba Iulia. Tema principala discutiilor comune a constituit-o analiza stadiului implementarii Programelor Operationale 2007-2013, pe care le gestioneaza Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru la nivelul regiunii noastre, in calitate de Organism Intermediar. Astfel, doamna Filote a fost informata de progresul activitatilor de evaluare si selectie a proiectelor, a sistemului de implementare si monitorizare a proiectelor contractate, precum si despre metodele de comunicare. Pe de alta parte, tinand cont de experienta de peste 16 ani in absorbtia de fonduri publice, conducerea ADR Centru a prezentat si stadiul pregatirii noului sistem de accesare a fondurilor europene, pentru perioada 2014-2020, a ghidurilor destinate solicitantilor, a procedurilor de lucru si a resurselor necesare. Problemele comune celor opt Agentii de dezvoltare din Romania sunt cunoscute la nivel european, de aceea un alt subiect dezbatut a fost cel referitor la activitatea Asociatiei Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala din Romania – denumita ROREG, care s-a infiintat in anul 2005 si functioneaza pe baza acordului comun al celor opt Agentii pentru Dezvoltare Regionala, reprezentate prin directorii acestora. In plus, ADR Centru a prezentat Reprezentantei CE posibilitatea ca Regiunea Centru sa se inscrie in cursa pentru infiintarea, in anul 2016, a unui Birou de reprezentare al Platformei pentru Turism durabil din cadrul Conventiei Carpatice, tinand cont ca toate judetele din Regiune sunt situate geografic in arealul Muntilor Carpati si ca turismul montan si agroturismul sunt prioritati de dezvoltare identificate la nivel regional.

Senatorul PNL, Alexandru Pereş i-a adresat o interpelare ministrului Finaţelor Publice Darisu Vâlcov în ce priveşte situaţia critică în care se află oraşul Ocna Mureş. În opinia parlamentarului de Alba din cauza modului în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale reprezintă, pentru Ocna Mureș înseamnă imposibilitatea de a continua investițiile de care orașul are nevoie.

Textul interpelării:

„Domnule Ministru,

Modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale reprezintă, pentru Ocna Mureș imposibilitatea de a continua investițiile de care orașul are nevoie.
Ocna Mureș are circa 15.000 de locuitori și până în anul 2010 a fost un oraș monoindustrial, latura economică bazându-se strict pe Uzina de Produse Sodice (UPSOM) și SALINA Ocna Mureș. Din anul 2010 ambele unități și-au întrerupt activitatea, astfel că dezvoltarea orașului s-a oprit. Tot în acel an s-a prăbușit și singurul supermarket din oraș. În aceste condiții, Ocna Mureș a paralizat atât economic cât și social, iar încasările administrației locale au scăzut semnificativ.
Alocarea pe anul 2014 a avut drept criterii de stabilire a valorii acesteia numărul de locuitori, gradul de încasare a taxelor și impozitelor și suprafața unității administrativ-teritoriale. Aplicarea acestor principii de atribuire a permis ca bugetul orașului Ocna Mureș să beneficieze de aproximativ 2.000.000 lei, folosiți integral pentru investiții în infrastructură, dar lucrările trebuie să continue pentru a putea deveni un oraș atractiv pentru oricine dorește să investească în zonă, dar să devină și un oraș sigur, fără amenințarea unor prăbușiri din cauza câmpului de sonde al Salinei, aflat chiar în mijlocul localității.
De asemenea, în ultima vreme orașul Ocna Mureș trebuie să rezolve singur și protejarea masivului de sare de apele pluviale, deși masivul de sare este gestionat de SNS SALROM SA prin SALINA Ocna Mureș. Degradarea continuă a acestuia reprezintă un pericol major, afectează însăși existența fizică a orașului.
În 2015, s-au folosit criterii care nu țin cont de numărul populației ori suprafață. Gradul de încasare mare pe care l-a avut Ocna Mureș a făcut ca acel calcul să ducă orașul peste limita de 6.000.000 lei prevăzuți în legea bugetului de stat, rezultând o alocare bugetară de ZERO lei. Acest lucru face ca investițiile să fie reduse la mai puțin de jumătate față de valoarea de anul trecut. În aceste condiții refacerea economică și socială a orașului este blocată, iar siguranța fizică a orașului este în pericol din cauza imposibilității de a finanța din propriul buget reconstrucția canalului de gardă, obiectiv major de protecție împotriva apelor pluviale.
În aceeași situație (ZERO lei alocări pe 2015) mai sunt încă 88 de orașe, iar alte 87 primesc mult mai puțin decât în anul 2014.
Criteriile folosite și modul de calcul pentru alocarea bugetară pe anul 2015 încurajează administrațiile locale care nu au un bun grad de încasare a taxelor și impozitelor, încurajează delăsara și dezinteresul pentru banul public, pe banul public. O modalitate a repartizării sumelor cuvenite precum cea pe anul 2015 nu face decât să blocheze orice investiție, orice șansă de dezvoltare, inclusiv imposibilitatea creării de locuri de muncă, pentru toate localitățile afectate. O distribuire a sumelor cuvenite proporțional cu gradul de încasare la buget realizează responsabilizarea administrațiilor locale din punct de vedere financiar, iar numărul locuitorilor reprezintă un criteriu de maximă importanță în stabilirea cuantumului sumelor alocate. Este absurd ca o localitate să primească 5.000 de lei pentru fiecare locuitor al său, când încasările bugetare ale comunei respective sunt aproape nule. Investițiile sunt proporționale cu numărul de locuitori și nu cu o valoare a încasărilor stabilită arbitrar. Modul în care au fost distribuite sumele respective pe anul 2015 nu face decât să întrețină o politică de încurajare a nemuncii, a indolenței, să creeze o nouă formă de asistați ai statului: administrațiile locale incompetente.

Domnule Ministru,
Având în vedere situația detaliată pe care v-am prezentat-o, vă solicit, ca prin mecanismele specifice funcției pe care o dețineți, să reanalizați modul în care au fost alocate pe anul 2015 sumele de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, să luați măsurile necesare astfel încât să se realizeze o distribuire rezonabilă, echilibrată și eficientă a acestora. Acest lucru este imperios necesar pentru Ocna Mureș, orașul având nevoie de continuarea investițiilor în infrastructură și în siguranța vieții și a bunurilor locuitorilor săi.

Marţi 17 februarie la Bucure;ti a avut loc evenimentul de lansare oficială a Anului European pentru Dezvoltare 2015 în România, a avut loc astăzi, la Biblioteca Națională a României din Bucureşti.

Evenimentul a marcat lansarea oficială a Anului European pentru Dezvoltare în România şi a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe împreună cu partenerii Reprezentanței Comisiei Europene în România, Federația ONG pentru Dezvoltare, Fundația pentru Dezvoltare Societății Civile, Biblioteca Națională a României și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Anul European pentru Dezvoltare a fost propus de Comisia Europeană și unanim adoptat de Parlamentul European reprezentând o oportunitate de a arăta angajamentul Uniunii Europene și al statelor membre la eradicarea sărăciei globale. Este primul an European special dedicat afacerilor externe. În 2015, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului ajung la termenul limită și negocierile pentru agenda post -2015 vor lua loc. Primul An European destinat afacerilor externe, Anului European pentru Dezvoltare (AED2015) oferă oportunități fără egal de implicare pentru cetățeni și va arătă angajamentul UE la eradicarea sărăciei globale. Motto-ul AED2015 este: ”lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”.

“Trăim într-un context geopolitic complex, în care avem provocări majore de securitate, provocări ce pot înseamnă şi oportunităţi, şi, de multe ori, deschidere în ceea ce priveşte solidaritate dintre state, cooperarea, partenerierea şi mobilizarea de resurse pentru binele comun. Şi aceste valori cred că nu sună ciudat. Dimpotrivă. Mai ales într-un context atât de complicat cum este al nostru.” declară Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea conferinţei „Storytelling – power to the people in international development”, ce a avut loc astăzi la Biblioteca Naţională din Bucureşti.

“Vedem cu toţii, în diferite puncte ale globului, implicaţiile pe care conflictele armate şi terorismul le au. Efectele acestor femonene nu doar asupra societăţii, ci şi asupra fiecărui individ. Iar dezvoltarea internaţională înseamnă acţiuni. Nu doar temporare cât şi pe termen lung, nu doar pentru sprijin umanitar, de urgenţă, în zona de conflict sau pentru sprijinirea unor societăţi pentru reconstrucţie post-conflict, înseamnă şi sprijin pentru consolidarea unor procese democratice, pentru dezvoltare economică. Toate acestea sunt subsumate scopului de a asigura o dezvoltare durabilă. România nu poate sta departe de ceea ce înseamnă cooperare internaţională pentru dezvoltare. Contribuie cu fonduri atât la bugetul Uniunii Europene dar şi în plan bilateral, către statele aflate în curs de dezvoltare care au o nevoie pronunţată de ajutor. Atinge anual o ţintă medie de aproximativ 100 milioane de Euro la nivel naţional.„ adaugă Ministrul Afacerilor Externe.

MAE este coordonatorul național al AED2015 în România. În acest context, MAE a nominalizat Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) ca partener de implementare al unui plan de lucru special dedicat comunicării despre dezvoltarea internațională în România. În cadrul AED2015, MAE împreună cu PNUD pregătesc o serie de activități de comunicare având ca scop familiarizarea publicului românesc cu domeniul dezvoltării internaționale. Specific, până la finalul anului 2015, planul național de lucru al României în cadrul Anului European pentru Dezvoltare își propune:

• Informarea cetățenilor români privind contribuția României ca membru al Uniunii Europene la dezvoltarea globală,
• Creșterea spiritului de responsabilitate globală al cetățenilor români privind locuitorii țărilor în curs de dezvoltare și încurajarea dezbaterilor privind dezvoltarea internațională,
• Dezvoltarea oportunităților de implicare în activități de dezvoltare globală pentru cetățenii români•

AED2015 va aduce împreună tineri, factori de decizie, societatea civilă, sectorul privat, instituțiile academice și publicul larg pentru a stabili împreună obiective de dezvoltare comune. AED2015 va crea o serie de oportuniți creative de implicare în toate statele membre, de la proiecte de artă și dezvoltare la activități cu școli și universități și evenimente sportive. Mai multe detalii despre obiectivele anului şi activităţile planificate se găsesc aici: http://europa.eu/eyd2015

În cadrul evenimentului au fost anunţaţi cei trei ambasadori ai Solidarităţii Internaţionale: Andreea Raicu, Ştefan Mihalache (Connect – R) şi Horaţiu Ţicău (Centrul de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti). Fiecare dintre aceştia şi-au luat angajamentul să contribuie la promovarea în România a conceptului de solidaritate internaţională. Să încurajeze tinerii să se implice în ajutorarea statelor ce au nevoie de sprijin.

Cea de-a doua parte a evenimentului a găzduit discursurilor unor vorbitori implicaţi în activităţi de cooperare pentru dezvoltare. Printre aceştia se regăsesc: Silvia Cambie, consultant internaţional în social media şi comunicare strategică, Lina Ben-Mhenni – nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace şi autoarea celebrului blog ”A Tunisian Girl”, Laurențiu Colintineanu & Ioana Moldovan – care au dezvoltat diverse proiecte jurnalistice şi fotojurnalistice din zone defavorizate, Roland Hermann – care a oferit asistență medicală în țări precum Brazilia, Nepal, Rwanda sau Ciad,

Joi, 31 iulie 2014, este ultima zi în care mai pot fi depuse propuneri, modificări, rectificări pentru Strategia de Dezvoltare a judeţului Alba pe perioada 2014-2020.

Forma actuală, înainte de finalizare a fost prezentată marţi, 29 iulie 2014, în cadrul unei şedinţe găzduite de Consiliul Judeţean Alba.

Strategia a fost realizată societăţile IHS România SRL, VMB Partners SA, Planwerk SRL.

Punctele majore ale strategiei au fost prezentate de dr. arh. Nicolae Ţarălungă – directorul IHS România SRL, Marius Bostan – VMB Partners SA, Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba şi Florin Roman – vicepreşedinte al CJ Alba.

Printre cei prezenţi s-au aflat şi Sorina Racoviceanu – directorul ştiinţific al IHS România, arh. Eugen Păunescu – directorul Planwerk SRL, sociologul Simona Zărnescu – Planwerk SRL.

În sală s-au aflat şi Alin Cucui, Sorin Bumb – managerul judeţului Alba, Nicolaie Moldovan, Gabriel Rustoiu – directorul general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Ioan Bele – fost vicepreşedinte CJ Alba (1992-2000), fost subprefect (1990-1992), părintele Ignat – Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Horaţiu Josan – primarul oraşului Aiud, Silviu Ponoran – primarul oraşului Zlatna, Emil Lupşan – primarul comunei Cricău.

Obiectivele prevăzute în strategie:
Obiectiv strategic 1: Coeziune și competitivitate. Dezvoltarea policentrică și echilibrată a zonelor funcționale urbane și rurale pentru creșterea competitivității și întărirea coeziunii teritoriale
Obiectiv strategic 2: Conectivitate, Atractivitate, Siguranță. Promovarea integrată a accesului egal la infrastructură și informație
Obiectiv strategic 3: Patrimoniul un motor al creativității. Protecția valorilor culturale și de mediu factori ai identității și dezvoltării economice prin turism

Obiectiv strategic 4: Un județ bine administrat. Dezvoltarea managementului public în scopul atingerii coeziunii teritoriale

Din discuţiile purtate au fost nominalizate atuurile judeţului Alba: patrimoniul cultural şi natural, turismul cultural şi agricultura. Primarul Zlatnei spune însă că mineritul este obligatoriu pentru dezvoltarea judeţului.

Arhitectul Nicolae Ţarălungă a identificat principala problemă este numărul scăzut al populaţiei – generată şi de lipsa locurilor de muncă.

Primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran: „În 3-4 ani vreau să repornesc mineritul în zona Zlatna-Almaşu Mare. Avem cele mai mari resurse din Europa, dar la prosperitate suntem pe ultimul loc în Europa. Nu vreau să fie un jaf al resurselor, vreau ca populaţia să trăască din minerit. Mă uit la mineritul din ţările scandinave, nu este un minerit ca la Roşia Montană, cu zone amputate. E bine ca în Strategia judeţului să fie o strategie de repornire a mineritului…”.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a tras câteva concluzii: „Silviu Ponoran spune că reporneşte mineritul, dar nu poţi dacă nu te lasă Statul. Trebuie să găsim soluţii pentru Munţii Apuseni. În 1989 acolo lucrau 10.000 de oameni, doar în minerit. Astăzi mai sunt 500-600 la Roşia Poieni. Trebuie făcut ceva pentru că altfel zona se va depopula, oamenii se vor muta pe coridoarele economice din jurul autostrăzilor. Vreau să credem, să credeţi în această Strategie pentru că nu e doar o teorie…”.

Consiliul Judeţean Alba a elaborat strategia de dezvoltare pentru perioada 2014 – 2020. Documentul final va reprezenta un instrument de lucru care va contribui la dezvoltarea economică a judeţului Alba.

La acest eveniment sunt invitate toate administraţiile locale din cele 77 comune, oraşe şi municipii ale judeţului, instituţii publice, agenţi economici, ONG-uri, sindicate, asociaţii profesionale, grupuri de acţiune locală şi reprezentanţi ai mass-media.

Au fost organizate dezbateri publice în zonele Alba Iulia, Blaj, Baia de Arieş şi Câmpeni cu reprezentanţii administraţiilor locale, instituţiilor publice, agenţilor economici şi ONG-urilor din judeţ, la care au fost prezentate, analizate şi dezbătute aspecte privind viziunea de dezvoltare pe termen mediu şi lung, s-au făcut propuneri, au fost distribuite chestionare privind priorităţile de dezvoltare ale judeţului, care au fost ulterior analizate, prelucrate şi centralizate şi care se regăsesc în documentul final.

Realizarea Strategiei s-a bazat pe principiile participării, transparenţei, cooperării și coerenței, procesul presupunând o continuă colaborare şi consultare între autorităţile judeţene şi locale, furnizori de servicii publice, grupuri de lucru şi comunitatea locală, sector privat, sector nonguvernamental, cetăţeni şi mass-media.

Strategia a fost elaborată punând un accent deosebit pe diagnosticarea stării actuale de dezvoltare socio-economică şi spaţială a judeţului Alba, precum şi pe conturarea unei viziuni de ansamblu, stabilind direcţiile de dezvoltare, obiectivele şi proiectele corelate cu liniile directoare europene, naţionale şi regionale, precum Strategia Europa 2020, Agenda Teritorială 2020, Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, Cadrul Strategic Comun 2014-2020 şi Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 pentru România.

În luna iunie 2013 a fost organizată licitaţia publică – cerere de ofertă pentru achiziţia serviciilor de consultanţă în vederea elaborării strategiei, oferta desemnată câştigătoare fiind cea a Asocierii SC IHS Romania SRL, SC VMB Partners SA şi SC Planwerk SRL.

Marţi, 15 iulie 2014, reprezentanţii Regiunii Centru se întrunesc la Alba Iulia pentru a decide viitoarele direcţii de dezvoltare ale regiunii, în special atragerea de fonduri nerambursabile. Şedinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru va avea loc la Hotel Parc, începând cu ora 11,00. La şedinţa organizată de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru vor participa preşedinţii celor şase consilii judeţene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, precum şi primarii nominalizaţi ca reprezentanţi ai municipiilor, ai oraşelor şi comunelor din fiecare judeţ. 

Primul proiect de hotărâre propus pe agenda şedinţei vizează aprobarea Raportului execuţiei bugetare al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru pe anul 2013, alături de Bilanţul contabil pe 2013, urmat de Raportul Comisiei de cenzori. Cel de-al doilea punct al agendei Ordinii de zi propune spre analiză şi aprobare Raportul de activitate al CRESC Centru pe anul 2013. Planul de Dezvoltare al Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru) a fost definitivat şi va fi supus dezbaterii şi aprobării celor prezenţi. După supunerea la vot a acestor proiecte de hotărâre, factorii decizionali ai Regiunii Centru vor dezbate în vederea avizării Acordul Cadru de delegare a atribuţiilor privind implementarea Programului Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice. Cele două programe de atragere a fondurilor nerambursabile derulate de către ADR Centru la nivel regional, POR şi POSCCE, vor fi supuse analizei participanţilor la şedinţa în privinţa rezultatelor obţinute, a problemelor identificate şi a lecţiilor învăţate. Viitoarele direcţii de dezvoltare, precum şi fondurile alocate la nivelul Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, dar şi proiectele relevante la nivel local şi regional pentru care este nevoie de finanţare nerambursabilă, sunt alte tematici ce vor fi abordate de către reprezentanţii Regiunii.

„Unul dintre subiectele importante de pe ordinea de zi a şedinţei este Planul de Dezvoltare Regională al celor şase judeţe din Regiunea Centru, Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Viitorul Program Operaţional Regional 2014-2020, va fi discutat de către toţi cei prezenţi pentru a putea eficientiza utilizarea resurselor de care dispunem şi asigură o mai bună absorbţie a fondurilor nerambursabile. De asemenea, factorii de decizie ai Regiunii Centru vor fi informaţi asupra stadiului proiectelor depuse în acest an, pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ în urma realocarii de fonduri europene. Noi, toţi cei  prezenţi la această şedinţă, vom încerca să stabilim un cadru de referinţă care să ne susţină în pregătirea dezvoltării unitare a regiunii, să avem o abordare realistă că direcţii de dezvoltare regională pe viitor şi, în acelaşi timp, să încercăm pe cât posibil să prevenim eventuale probleme în derularea proiectelor beneficiarilor“, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Ordinea de zi a şedinţei mai supune atenţiei celor prezenţi studiul privind ”Actualizarea evaluării finale a POR 2007-2013”, precum şi un studiu realizat la nivel regional privind comunităţile defavorizate. În vederea pregătirii viitoarelor linii de finatare a Uniunii Europene axate pe cercetare şi inovare, va fi discutată de cei prezenţi şi necesitatea de a elabora la nivel regional o strategie privind specializarea inteligenta, printr-un proiect finanţat de UE.

Reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile din Regiunea Centru s-au întâlnit azi la Hotel Parc din Alba Iulia, pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanţare, în concordanţă cu direcţiile de dezvoltare prevăzute de perioada de finanţare 2014-2020. Întâlnirea de lucru a fost organizată de ADR Centru pentru avizarea Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru următorii şapte ani.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat la Alba Iulia, în dată de 4 iunie 2014, şedinţa de lucru a membrilor CRP ”Centru”, pentru a transmite informaţiile privind activităţile de pregătire a Regiunii Centru pentru nouă perioadă de programare 2014-2020. Circa 50 de persoane participante la reuniune au dezbătut Planul Regional de Dezvoltare (PDR) a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 şi, ulterior, au avizat acest document de planificare regională.

Draftul Strategiei regionale de dezvoltare a fost pregătit de ADR Centru încă din 2012 şi apoi a fost pus în dezbatere publică la începutul anului 2013. Această Strategie a fost avizată la finalul anului trecut şi stă la baza PDR Centru. Pe baza acestor documente de programare s-au purtat discuţii şi au avut loc întâlniri de lucru pentru întocmirea şi prioritizarea portofoliului regional de proiecte. Acest portofoliu este de fapt o bază de date cu proiecte care ar putea beneficia de finanţare nerambursabilă în viitoarea perioadă de alocare a fondurilor europene, între anii 2014 şi 2020.

În cadrul întâlnirii de la Alba Iulia a fost dezbătută şi informarea pregătită de ADR Centru privind Studiul regional privind comunităţile defavorizate, cu referire inclusiv la problemele populaţiei rome din regiune. Participanţii au analizat informările referitoare la Strategia regionale de specializare inteligentă şi referitoare la utilizarea instrumentelor geomatice în sprijinul dezvoltării zonelor rurale, analizând soluţiile şi măsurile propuse prin proiectul GRISI PLUS, derulat de Agenţie.

Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru), este documentul principal de planificare şi programare elaborat la nivel regional, care va fi asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru. Proiectul PDR 2014-2020 poate fi consultat pe website-urile gestionate de ADR Centru. În urma avizării de către Comitetul Regional de Planificare, proiectul PDR Centru va fi  supus aprobării CDR Centru.

”Până acum am organizat întâlniri de lucru cu grupurile de lucru judeţene şi cu grupurile tematice stabilite la nivel regional, pentru a dezbate Planul Regional de Dezvoltare (PDR Centru 2014-2020). Am avut dezbateri cu reprezentanţii celor şase Consilii judeţene ce compun Regiunea de Dezvoltare Centru, pentru analiza priorităţilor de dezvoltare şi a proiectelor din portofoliul regional. Prin aceste întâlniri de lucru, membrii CRP Centru şi-au  armonizat punctele de vedere, astfel încât Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru a devenit coerentă şi unitară. În această şedinţă am avizat Planul Regional de Dezvoltare a Regiunii, pe baza aspectelor europene şi naţionale privind procesul de programare pentru perioada 2014-2020. Suntem, practic, în faza în care, după ce am colectat informaţiile necesare, ne concentrăm atenţia pe viitoarele idei de proiecte, care ar putea fi propuse pentru finanţare în viitoarea perioadă. Obiectivul nostru este să asigurăm absorbţia cu succes a fondurilor europene nerambursabile în următorii ani”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Intalnire CJ AlbaConsiliul Judeţean Alba a demarat seria consultărilor publice dedicate finalizării Strategiei de Dezvoltare a judeţului Alba pentru perioada 2014-2020, document ce a trecut în etapa de analiză-diagnostic a stării actuale de dezvoltare economică a judeţului şi de pregătire a redactării viziunii și obiectivelor strategice, de stabilire a direcţiilor de dezvoltare, formulare a politicilor şi programelor de dezvoltare.

„Ieri am avut o întâlnire la Blaj, iar astăzi ne-am întâlnit la Alba Iulia, cu reprezentanți ai administrațiilor locale, mediului de afaceri, Grupurilor de Acțiune Locală și ONG-urilor din aceste zone pentru a analiza ce s-a lucrat până acum la strategie și pentru a vedea toate punctele de vedere. Acest document ne este necesar pentru a stabili direcțiile de dezvoltare ale județului Alba, pentru perioada 2014-2020, fiind și un important instrument de programare pentru utilizarea fondurilor europene.” , a spus Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Viziunea de dezvoltare a judeţului va reprezenta forma acceptată de comunităţile ce formează judeţul Alba, identitatea şi valorile lor comune, ceea ce acestea consideră relevant, important, credibil şi valoros pentru propria lor dezvoltare. Tocmai de aceea, realizarea Strategiei se bazează pe principiile participării, transparenţei, cooperării și coerenței, procesul presupunând o continuă colaborare între autorităţile judeţene şi locale, furnizori de servicii publice, grupuri de lucru şi comunitatea locală, sector privat, sector nonguvernamental, cetăţeni şi mass-media).

Strategia de Dezvoltare a județului Alba pentru perioada 2014-2020 va fi pusă în acord cu Cadrul Strategic Comun 2014-2020 şi Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, propunând pachete de politici – programe – proiecte care vor răspunde nevoilor existente şi tendinţelor de dezvoltare a judeţului în context regional şi naţional.

La ]ntâlnirea de astăzi a participat și Alin Cucui, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, precum și reprezentanții asocierii IHS România SRL, VMB Partners SA și Planwerk SRL care realizează strategia.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook