Tags Posts tagged with "defrisari"

defrisari

Un ONG din România vrea să doboare recordul mondial de arbori plantaţi în răstimpul a 24 de ore. Acţiunea Asociaţiei Creştem România Împreună ar urma să aibă loc în 2018, cu ocazia a 100 de ani de la Marea Unire, se arată într-o analiză realizată de platforma romaniacurata.ro

Până atunci, asociaţia lansează, în 26 martie 2016, proiectul “Plantează în România”, ce va avea loc în 11 județe şi care se doreşte cea mai amplă acţiune de înverzire din ţară. Persoane de toate vârstele sunt invitate să participe, ca voluntari, la împădurirea în șantiere forestiere, plantări urbane și împărțirea de puieți în corturi special amenajate pentru cetățenii ce doresc să-i planteze într-un alt spațiu verde. Plantări de arbori se vor face și în 300 de școli din România; în curţile acestora se vor planta puieţi, împreună cu elevii.

“Lansăm campania în contextul în care țara noastră se situează sub medie ca procent de suprafață împădurită, având doar 27,3% din suprafață acoperită de păduri, față de 32,4% media europeană. Ne clasăm astfel pe locul 13 în Europa și pe locul 10 în ceea ce privește suprafața de pădure raportată la numărul de locuitori – 0,30 ha/locuitor, primele poziții fiind ocupate de ţările nordice (Finlanda, Suedia şi Norvegia)”, se precizează într-un comunicat de presă.

Asociaţia menţionează că șantierele se află doar în fond forestier, terenurile aparținând statului român, iar puieții achiziționați sunt specii pur românești.

“Vă invităm, așadar, alături de noi. Fie ca voluntari, susținători sau donatori. Pentru detalii despre județele în care facem plantări în primăvara aceasta, despre organizare sau parteneri/voluntari, ne găsiți pe www.planteazainromania.ro sau pe pagina de Facebook Plantează în România“, se mai arată în comunicat.

Partenerii Asociației Creștem România Împreună în proiectul “Plantează în România” sunt Ministerul Mediului, Garda de Mediu Brașov, Prefectura Brașov, Prefectura Covasna, Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere Brașov și Mitropolia Ardealului. De asemenea, proiectul este susţinut de zeci de ONG-uri şi instituții ale statului, mii de voluntari, sute de donatori, companii, ocoale silvice și școli. Între aceștia menționăm: Asociația Agora for Life (organizatori), Asociația Grupul de Intervenție Civică (organizatori), Asociația Aport (parteneri), Asociația Tinerii din Ziua de Azi (parteneri), Asociația Edelvais (parteneri), Asociația Universitaria (Parteneri), Casa de cultură a studenților (parteneri), Asociația Iașiașa (parteneri), Asociația Comunitară Nouă ne pasă (parteneri), New Environmentalist (parteneri), Organizația Națională Cercetașii României – Grupul Orizont Brasov (parteneri), Asociația pentru promovarea și dezvoltarea Țării Făgărașului (parteneri); Grup România (partener media).

De asemenea, între colaboratorii asociaţiei se află Ocolul Silvic Snagov, Ocolul Silvic Pădurile Șincii – Șercaia, Regia publică locală a Pădurilor Săcele, Ocolul Silvic Aiud, Ocolul Silvic Zărnești și Ocolul Silvic Codrii Verzi Pitești, Direcția silvică Iași. Primăriile partenere sunt: Snagov, Covasna, Aiud, Mioveni, Săcele, Drăguș, Victoria, Voila, Ticuș, Caransebeș, Ilieni, Zagon, Valea Crișului, Brad, Petrova, Sângiorgiu de Mureș, Satu-Mare și Alexandru Vlahuță.

UNn grup de 51 de deputaţi PNL a depus la Parlament un proiect de completare a legii siguranţei naţionale care prevede că defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de un hectar se consideră ameninţare la siguranţa naţională.

Potrivit proiectului, se va considera ameninţare la siguranţa naţională şi exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor încadrate în tipurile funcţionale T1 şi T2.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 18 mai, că a fost definitivată ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT, care cuprinde şi tema defrişărilor ilegale, precizând că până la şedinţă toate instituţiile abilitate trebuie să prezinte materiale care să ofere „o imagine mai clară” asupra amplorii acestui fenomen.

În ultima perioadă, mii de persoane au participat în mai multe localităţi, printre care Bucureşti, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Iaşi şi Ploieşti, la proteste pe tema defrişărilor.
sursa: mediafax

PNL a decis să reintroducă proiectul de lege care stabilește că defrișările ilegale de peste 1ha reprezintă un atentat la siguranța națională, un lucru absolut necesar pentru situația dezastruoasă a domeniului forestier din România. Acest proiect inițiat de PNL s-a mai aflat pe masa Parlamentului, el fiind avizat negativ de Guvern prin semnătura premierului Victor Ponta. Inițiativa a fost respinsă de Senat în luna martie prin votul PSD si al aliatilor sai. Votul inpotriva arată adevărata față a PSD care protejează mafia pădurilor, spre deosebire de PNL care a dovedit că are o poziție constantă în sensul prevenirii defrișărilor ilegale.
Din pacate nici Codul Silvic promovat de PSD NU introduce măsuri pentru prevenirea defrișărilor ilegale, ci din contră, sunt cazuri în care le facilitează. In forma adoptată joi de Camera Deputaților, noul cod favorizează defrișările de păduri fără restricție. Suprafețele forestiere de sub 10 ha pot fi tăiate până la zero pentru că NU sunt condiționate de amenajamentele silvice. Nimic nu-i oprește pe proprietarii de rea credinta să-și parceleze pădurile în suprafețe de sub 10 ha pentru a ocoli obligativitatea amenajamentelor silvice. Asfel defrișările permise de noul act normativ riscă să determine efecte dezastruoase, în special în privința inundațiilor și viiturilor care in ultimii ani au afectat de atitea ori si judetul nostru. Toate aceste demersuri arată adevărata față a PSD care protejează mafia pădurilor, spre deosebire de PNL care a dovedit că are o poziție constantă în sensul prevenirii defrișărilor ilegale.
Pentru a apara aurul verde al Romaniei PNL considera ca numai prin masuri dure mafia lemnului poate fi oprita si de aceea promoveaza o lege pentru a apara aurul verde al Romaniei.

Dan Coriolan SIMEDRU,
Deputat PNL de Alba

Preşedintele României, Klaus Iohannis este criticat de jurnaliştii de la Deutsche Welle după ce a fost implicat în scandalul defrișărilor abuzive.

Ziariştii germani spun că Iohannis a folosit aceleași argumente prezentate de o firmă din Austria când a cerut Parlamentului reexaminarea Codului Silvic. Deutsche Welle notează că președintele a fost prins pe picior greșit când a părut să protejeze operațiunile îndoielnice ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie în domeniul exportului de lemn tăiat în România.

„Președintele Klaus Iohannis a fost prins pe picior greșit. Nu putem spune că ar fi existat o relație între firma austriacă și președintele României, dar este cert că acesta a avut exact același punct de vedere cu reprezentanții concernului”, scrie jurnalistul Horatiu Pepine pentru Deutsche Welle, într-un articol în care comentariile vin după ce președintele Klaus Iohannis a avut aceleași argumente cand a cerut parlamentului reexaminarea Codului Silvic cu cele ale unei firmei austriece.

Potrivit unui filmuleț dat publicității de un ONG, se pare s-a aratat dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal în Romania și chiar a oferit bonusuri pentru ca să se încalce legea.
sursa: b1.ro

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook