Tags Posts tagged with "datorie"

datorie

politia albaÎn perioada 30 decembrie 2017 – 02 ianuarie 2018, peste 600 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vor acţiona în vederea prevenirii evenimentelor negative şi vor intensifica acţiunile de asigurare a climatului de siguranţă publică.
Totodată echipaje de poliţie rutieră vor fi prezente în locurile aglomerate, în zonele turistice dar şi pe principalele artere rutiere ale judeţului, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi fluidizarea traficului.

Din totalul poliţiştilor ce vor acţiona, 424 sunt poliţişti de ordine publică, 132 sunt poliţişti de la rutieră, iar peste 90 sunt de la celelalte structuri operative, respectiv: investigaţii criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.
Aceştia vor folosi, în medie, 300 de autospeciale.

În noaptea de Anul Nou, pentru prevenirea unor incidente şi asigurarea ordinii publice, poliţiştii vor fi prezenţi şi la manifestările organizate de autorităţile locale din municipiile Alba Iulia şi Blaj, la care este estimată participarea a peste 2.000 de persoane, dar şi în alte 18 localităţi unde vor fi organizate, de către autorităţile locale, petreceri.

IPJ-AlbaTotodată, în perioada 30 decembrie 2017 – 02 ianuarie 2018, poliţiştii de la rutieră, sprijiniţi de cei de la ordine publică, vor intensifica acţiunile pe arterele rutiere ale judeţului, pentru depistarea celor care conduc cu viteză peste limita legală sau sub influenţa băuturilor alcoolice. Aceştia vor folosi 14 aparate de monitorizare a traficului și înregistrare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin efectivele de care dispune, este pregătit să răspundă oricărei sesizări sau reclamaţii a cetăţenilor şi a întreprins toate demersurile pentru asigurarea unui climat de siguranţă optim şi în minivacanţa de Anul Nou.

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, recomandăm cetăţenilor să urmeze câteva dintre sfaturile noastre:

• Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun!
• Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi !
• Nu răspundeţi cu violenţă la provocări, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112!
• Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!
• Nu achiziționați articole cu conţinut pirotehnic de la comercianţi neautorizaţi;
• Atragem atenţia cu privire la pericolul reprezentat de utilizarea necorespunzătoare a articolelor cu conţinut pirotehnic. Pe lângă pagubele materiale, acestea pot produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave.

Conducătorilor auto le recomandăm

• Înainte de a pleca la drum, să verifice starea tehnică a autovehiculului şi să se intereseze în privinţa stării traseului pe care urmează să îl parcurgă !
• Să-şi echipeze maşinile corespunzător, cu anvelope de iarnă şi să aibă asupra lor lanţuri şi material antiderapant!
• Să adapteze, permanent, viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic !
• Să evite efectuarea de depăşiri riscante!
• Să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice sau dacă sunt obosiţi!
• Să conducă cu multă atenție şi răbdare şi să nu iute de politeţea rutieră!

Poliţiştii din judeţul Alba transmit tuturor cetăţenilor urări pentru un An Nou plin de bucurii, împliniri şi multă sănătate!

Posturile montane de jandarmi din judeţul Alba sunt pregătite să ofere sprijin cetăţenilor şi să vină în ajutorul celor care se vor afla în dificultate. Turiştii sunt sfătuiţi să se echipeze corespunzător anotimpului, să ia legătura cu jandarmii montani pentru a obţine informaţii “la zi” despre zona în care doresc să se deplaseze şi să acţioneze numai potrivit indicaţiilor acestora.

La nivelul Jandarmeriei Alba funcţionează 3 posturi montane de jandarmi care au rolul de a-şi îndeplini atribuţiile legale în raioane greu accesibile din zona Arieşeni, Roşia Montană şi Şugag. Principala misiune a acestora este menţinerea ordinii publice în staţiunile turistice şi în zonele adiacente acestora, dar participă şi la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol natural, a fondului silvic şi a mediului, prin măsuri de prevenire şi combatere a oricăror încălcări ale prevederilor legale. În plus, o misiune deosebit de importantă a jandarmilor montani este aceea de a participa la căutarea şi salvarea/evacuarea persoanelor/turiştilor care se află în pericol în zona de competenţă.

Cei care acced în zona montană a judeţului Alba unde funcţionează aceste posturi sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii montani în vederea îndrumării, informării şi precizării modului de acţiune în cazul în care vor fi în dificultate. Pentru aceasta, reamintim următoarele numere de telefon:

 • Postul de jandarmi montan Şugag – 0258 746 061
 • Postul de jandarmi montan Arieşeni – 0258 779 022
 • Postul de jandarmi montan Roşia Montană – 0258 891 311

Pentru prevenirea evenimentelor negative şi accidentelor survenite în zona montană a judeţului, Jandarmeria Alba şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba reamintesc turiştilor câteva reguli minimale care trebuie respectate în munte:

  1. Înainte de a pleca în excursie echipaţi-vă autoturismul corespunzător anotimpului, fără a uita lopata de zăpadă şi lanţurile antiderapante. Totodată, mijloacele de iluminat care se conectează la bateria maşini precum şi păturile (eventual electrice) se pot dovedi utile.
  2. Înainte de a pleca în excursie solicitaţi jandarmilor montani, salvamontiştilor sau localnicilor informaţii suplimentare asupra itinerariului ales ( este marcat, este accesibil, prezintă porţiuni periculoase etc.), situaţiei întreţinerii marcajelor, prognozei meteo, condiţiilor climatice locale, stării de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu.
  3. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.

Atenţie: turiştii sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii montani/salvamontiştii/ localnicii şi să ceară informaţii suplimentare despre zonele acoperite de reţeaua de telefonie mobilă, în special în zona Muntelui Şurianu.

  1. Nu porniţi singuri pe munte, ci în grup de minimum 3 persoane, dintre care cel puţin una să cunoască temeinic zona respectivă. Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup şi evitaţi să alegeţi trasee foarte lungi.
  2. Informaţi jandarmii montani/salvamontiştii/cabanierul cu privire la traseul ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor lăsând datele dumneavoastră în acesta. Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membrii Salvamont şi respectaţi indicaţiile acestora.
  3. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană.
  4. Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort.
  5. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Nu vă abateţi de la traseu, evitaţi scurtăturile şi respectaţi marcajele turistice.
  6. Pe vreme rea (viscol, ceata, ger), trebuie să vă deplasaţi in grup compact ( dacă zona nu prezintă pericol de avalanşe) şi nu trebuie, sub nici un motiv, să rămâneţi în urma grupului.

În final, recomandăm ca, în cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii, să se solicite ajutor prin apel la 112 specificând, pe cât posibil, următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul.

foto: lasestina.unimi.it
foto: lasestina.unimi.it
foto: lasestina.unimi.it

Doi militari români, membri ai Grupului naval de forțe pentru operații speciale, au decedat în seara zilei de 22 septembrie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului.
În urma exploziei, cei doi militari grav răniți au fost evacuați pe calea aerului, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram unde, cu toate eforturile medicilor, au decedat.

Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan și era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V și cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale.

Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan și era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale.

Militarii români din Forțele pentru operații speciale acționează în cadrul ISAF, în zona de Est a Afganistanului.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale transmite sincere condoleanțe familiilor îndoliate.

pompieriDetaşamentul de pompieri din Alba Iulia a fost solicitat să intervină în data de 18.03.2013, la ora 04.06, în municipiu, pe str. Toporasilor pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei case de locuit, proprietatea lui C.E.

Pompierii militari au intervenit cu trei autospeciale de stins incendii şi o ambulanţă SMURD.

În incendiu au ars acoperişul casei de locuit confecţionat din lemn cu învelitoare din ţiglă pe o suprafaţă de circa 100 mp şi material lemons depozitat în pod.

Pagubele produse se ridică la circa 40.000 lei, iar bunurile salvate la aproximativ 310.000 lei.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului o reprezintă un un coş de fum amplasat necorespunzător a faţă de materialelor combustibile din jur.

Detaşamentul de pompieri din Alba Iulia a fost solicitat să intervină în data de 16.03.2013, la ora 05.25, în loc. Miceşti pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (şopron), proprietatea lui T.A.

Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii.

În incendiu au ars acoperişul şopronului confecţionat din lemn cu învelitoare de azbociment pe o suprafaţă de aproximativ 30 mp şi 30 de pui.

Au fost salvaţi doi porci.

Pagubele produse se ridică la circa 2.000 lei, iar bunurile salvate la aproximativ 500 lei.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului o reprezintă un echipament de iluminat electric improvizat.

Detaşamentul de pompieri din Alba Iulia a fost solicitat să intervină în data de 15.03.2013, la ora 23.59, în loc. Pîclişa pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un adăpost de animale (saivan), proprietatea lui C.R.

Pompierii militari au intervenit cu patru autospeciale de stins incendii.

În incendiu au ars acoperişul saivanului confecţionat din lemn cu învelitoare din azbociment pe o suprafaţă de aproximativ 30 mp şi 20 mc de fân.

Au fost salvate 500 de oi.

Pagubele produse se ridică la circa 10.000 lei, iar bunurile salvate la aproximativ 265.000 lei.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului o reprezintă folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al jud. Alba au intervenit, în perioada 15.03.2013 – 18.03.2013, la un număr de 31 de solicitări.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook