Tags Posts tagged with "Daia Romana"

Daia Romana

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba a răspuns miercuri, 27 ianuarie, invitației directorului școlii, prof. Camelia Popescu și a coordonatorului de proiect împotriva violenței, prof. Laura Brădilă și a desfăşurat o activitate informativ preventivă adresată elevilor clasei a VIII – a. Invitații au prezentat copiilor aspecte teoretice și practice legate de misiunile Jandameriei, le-au vorbit despre consecinţele juridice ale săvârşirii de contravenţii şi infracţiuni şi ale violenţei în general.

Elevilor le-au fost prezentate diferite aspecte referitoare la modul în care trebuie să evite formele de violenţă și modul corect de acțiune în cazul în care sunt martorii sau chiar victimele unor comportamente agresive. Copiii au ascultat cu interes expunerile făcute de reprezentanţii Jandarmeriei Alba, iar după prezentarea aspectelor teoretice, le-au adresat numeroase întrebări jandarmilor.

Elevii și profesorii școlii au fost încântați de activitățile desfășurate împreună cu jandarmii și i-au invitat să revină.

Duminică, 19 aprilie 2015, Poliţia Municipiului Sebeş a fost sesizată prin 112 că între localităţile Daia Română şi Sebeş s-a produs un accident rutier.

Poliţiştii au reconstituit faptele: în timp ce conducea un autoturism pe DJ 106 K, C.M.C., de 35 de ani, din comuna Daia Română nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a pierdut controlul asupra autoturismului şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile.

Şoferiţa a suferit traumatisme abdominale şi de coloană, fiind transportată la spital.

Testată cu aparatul etilotest, s-a constatat că şoferiţa nu consumase băuturi alcoolice.

Foto: arhivă

foto: botosaneanul.ro
foto: botosaneanul.ro
foto: botosaneanul.ro

În zorii zilei de astăzi, o femeie din Daia Română a avut parte de un eveniment nefericit. Anexa gospodăriei a fost cuprinsă de flăcări şi în scurt timp au ars un coteţ cu o scroafă şi trei purcei, 4 tone grâu şi porumb, 2 mc lemne de foc, o moară electrică şi un polizor.

La ora 05:20, Garda Sebeş a fost solicitată pentru stingerea unui incendiu îzbucnit la magazia unei case din Daia Română. Pompierii au intervenit cu 2 autospeciale, iar stingerea completă a incendiului a durat aproape o oră. Cel mai probabil, totul a pornit de la un scurtcircuit produs la o instalaţie improvizată pentru iluminat.

Proprietara gospodăriei s-a ales cu arsuri la o mână în încercarea de a domoli flăcările, înainte de venirea pompierilor. Echipajul SMURD, chemat la faţa locului, i-a acordat femeii îngrijiri medicale.

Pagubele estimate ale incendiului se ridică la 10.000 de lei, în timp ce bunurile salvate se ridică la valoarea de 250.000 de lei, asta însemnând casa şi grajdul.

politie-girofarPoliţia Municipiului Sebeş a fost sesizată cu privire la faptul că în dreptul imobilului cu nr. 955 din comuna Daia Română, a avut loc un accident rutier.

Echipa de cercetare deplasată la faţa locului a constatat că B.N., de 20 de ani, din comuna Şpring, în timp ce conducea o motocicletă în direcţia Daia Română –  Sebeş, nu a păstrat distanţa faţă de un autoturism condus de un bărbat de 53 de ani, din Daia Română, intrând în coliziune cu aceasta.

În urma accidentului motociclistul a suferit leziuni uşoare şi a fost transportat la spitalul din Sebeş însă nu a rămas internat.

În urma testării celor doi conducători auto cu aparatul etilotest, a rezultat că nici unul nu era sub influenţa alcoolului.

foto: adevarul.ro
foto: adevarul.ro
foto: adevarul.ro

Noi avem, condiţii că la oraş şi poate chiar mai bune, pentru că aici e linişte şi aer curat„. Asta ne-a spus o femeie din Ciugud, când am întrebat-o dacă e mulţumită cu traiul ei într-un sat aflat la câţiva kilometri de reşdinţa judeţului. Şi într-adevăr, comună Ciugud, a demonstrat, prin primarul Gheorghe Damian, că dacă există voinţa, se pot face lucruri mari.

Prin lucruri mari se poate înţelege şi faptul că, după Alba Iulia, comună Ciugud are cele mai multe fonduri europene atrase în judeţul Alba. Şi asta se poate vedea cu ochiul liber, dacă traversezi comună. Dar peste toate, performanţa o constituie asfaltarea, cu bani europeni, a primului drum agricol din ţară.

Drumul comunal care traversează dealul şi leagă Şeuşa de Daia Română uşurează acum viaţa a sute de oameni, care nu mai sunt nevoiţi să ocolească zeci de kilometri ca să ajungă acolo unde au treabă.

Beneficiare a două proiecte cu valori de peste 2,5 milioane de euro, finanţate de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Rurală, Măsura 125 din PNDR, comunele Ciugud şi Berghin, prin intermediul Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud – Berghin şi comună Daia Română au reuşit ceea ce probabil pentru mulţi ar părea ceva de domeniul fantasticului raportat la infrastructură existenţa în România: transformarea a peste 26 de kilometri de drum agricol în adevărate drumuri de exploa tare europene.

Investiţia a fost structurată în două proiecte separate deoarece valoarea maximă a fondurilor alocate de UE pentru modernizarea de astfel de drumuri nu permitea că proiectul să fie depus de o asociere între cele două comune.

Deocamdată sunt finalizate tronsoanele ce asigură legătura pe relaţia Limba – Straja, Ciugud – Limba şi Ciugud Strajă pe o lungime de 16 km iar pe relaţia Ciugud – Daia Română sunt puse la punct ultimele detalii tehnice.

Principalele beneficii ale acestor drumuri vor fi accesul mai uşor al agricultorilor la suprafeţele agricole (în zonă sunt peste 1.500 de hectare de teren arabil) fără a mai fi nevoie a se deplasa cu utilajele agricole pe drumurile naţionale şi judeţene, unde pot provoca aglomerări în trafic; drumurile scurtează timpul de deplasare între localităţile din aceste comune şi nu în ultimul rând deservesc câteva ferme agricole şi facilitează accesul mai multor agenţi economici în zonă.

Calitatea drumului este una foarte bună şi deja unii locuitori din aceste comune au început să-l folosească. Păstrând proporţiile, drumul poate fi numit o „mică Transalpină”.

Este primul drum de exploataţie agricolă, pe înţelesul tuturor drum de câmp asfaltat, finanţat din Programul de Dezvoltare Rurală.

De fapt, sunt două proiecte în valoare de 2,5 milioane de euro, unul ADI Ciugud-Berghin şi unul pe comună Daia Romană.

Rezultatul final al acestui proiect sunt 26 de kilometri de drum asfaltat, 26 de kilometri de drum care deservesc peste 1.500 de ha de teren arabil dar care deservesc totodată cateve ferme de oi, de vaci, fermă piscicolă, de melci, câteva firme din zonă.

Şi ce este şi mai important, sunt 26 de km de drum asfaltat care leagă între ele trei comunităţi.

Paradoxal, în România de azi, când nu avem asfalt în multe străzi din oraşe, ce să mai vorbim de mediul rural, aici în aceste trei comune s-au asfaltat drumurile de câmp.

Este un pas spre normalitate, spunem noi, pentru că este normal să fie aşa că în ţările din UE, care au asfalt până la uşa fermei.

În România, dacă pretindem că suntem membri ai UE trebuie să avem asfalt şi în câmp.

Totodată, aceste drumuri scurtează foarte mult comunicarea şi legătura între cele trei localităţi şi ce este mai important, descongestionează circulaţia pe drumurile judeţene şi naţionale din împrejurimi„, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Emanuel Jilinschi

Președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel, a vizitat astăzi șantierul deschis la Daia Română pentru aducțiunea apei potabile în localitate unde, chiar astăzi, au demarat lucrările.

După cum anunțam și săptămâna trecută, lucrările sunt realizate prin intermediul unui parteneriat între administrația locală, SC Apa CTTA și Consiliul Județean Alba.

Astfel, Primăria este responsabilă de achiziționarea materialelor necesare, SC Apa CTTA urmând să execute lucrările  pentru cei aproximativ 23 de km de rețele și racorduri.

Se estimează că până la finalul anului fiecare gospodărie din Daia Română va fi racordată la apă.

Președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel, vizitează, la această oră, șantierul deschis în satul Hopîrta pentru realizarea rețelei de distribuție a apei potabile în localitate, rețea la care de astăzi, au demarat lucrările.

În acest caz lucrările vizează realizarea rețelei de distribuție a apei potabile pe o lungime totală de circa 8 km, deservind cei aproximativ 500 de locuitori din satul Hopîrta.

 

 

În urma discuțiilor, s-a convenit ca lucrările, ce vor demara în perioada imediat următoare, să fie realizate prin intermediul unui parteneriat între administrația locală, SC Apa CTTA și Consiliul Județean Alba.

Astfel, Primăria este responsabilă de achiziționarea materialelor necare, SC Apa CTTA urmând să execute lucrările  pentru cei aproximativ 23 de km de rețele și racorduri.

Se estimează că până la finalul anului fiecare gospodărie din Daia Română va fi racordată la apă și canalizare.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook