Tags Posts tagged with "curtea constituţională"

curtea constituţională

Curtea Constituţională a decis: Fumatul în spaţiile publice va fi interzis. Judecătorii constituţionali au respins astfel sesizarea formulată de cei 33 de senatori. Legea merge la promulgare şi va intra în vigoare în 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

„În ziua de 27 ianuarie 2016, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind modificarea și completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind modificarea și completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt constituţionale în raport de criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României”, se arată într-un comunicat al Curţii.

CSM a sesizat Curtea Constituţională cu o cerere de soluționare a posibilului conflict juridic de natură constituțională dintre autoritatea judecătorească și puterea legislativă în cazul senatorului Dan Șova,

„Azi, 30 martie 2015, domnul judecător Marius Badea Tudose, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat Curtea Constituţională cu o cerere de soluţionare a posibilului conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească şi puterea legislativă, în cazul senatorului Dan Şova .
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict de natură juridică constituţională între menţionatele autorităţi publice, în măsură să împiedice autoritatea judecătorească să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită, în vederea restabilirii ordinii constituţionale care trebuie să existe între autorităţile publice prevăzute în Titlul III din Constituţia României.
Sesizarea Curţii Constituţionale a fost formulată în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. e) din Constituţia României, republicată, ale art. 34 şi următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările ulterioare” se arată într-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională a României după votul din Senat în cazurile Şova şi Vîlcov.

„Am solicitat Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte. Respingerea de către Parlament a cererii de reținere și arestare preventivă a unor deputați sau senatori a condus la un blocaj instituțional care împiedică desfășurarea procedurilor judiciare și înfăptuirea actului de justiție. Prin conflictul apărut astfel între justiție și legislativ se încalcă principiul separației și echilibrului puterilor în stat” a declarat Iohannis.

Vă reamintim că senatorii au votat cu doouă măsuri în caszurile senatorlor PSD, Darius Vîlcov şi Dan Şova în ce priveşte cererile DNA de reţinere şi arestare a celor doi în dosarele de corupţie în care sunt cercetaţi.

Dacă pentru Vâlcov s-a avizat cererea DNA, pentru Dan Şova parlamentarii nu au dat curs cererii DNA.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook