Tags Posts tagged with "craciun"

craciun

dash_vinuriDupă falimentul Murfatlar, cel de-al șaselea jucător din piață, industria vinului a revenit pe creștere în 2017, pe fondul vânzărilor semnificative de Crăciun și Revelion. Potrivit estimărilor KeysFin, piața vinului va depăși 385 de milioane de euro, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.
România se situează pe locul 13 în topul celor mai mari producători de vin din lume, iar alături de Portugalia (6,6 mhl), Ungaria (2,9 mhl) și Austria (2,4 mhl), este printre puținele state europene care înregistrează o creștere față de 2016, arată datele din studiul realizat de KeysFin.

Dacă în 2012, piața vinului realiza o cifră de afaceri de 336,2 milioane euro, în 2016 a ajuns la 377 milioane euro, pe fondul investițiilor semnificative realizate de producători și ca urmare a creșterii consumului.

Astfel că, după rezultatul negativ al industriei de anul trecut, de 26 de milioane de euro, industria vinului va reveni pe profit în 2017, iar sărbătorile vor avea un cuvânt decisiv.

Vinul este una dintre băuturile preferate de români, iar de Crăciun și Revelion, acesta nu lipsește de la mesele de sărbători. Toți jucătorii din piață și-au pus mari speranțe în această perioadă a anului, iar perspectivele sunt extrem de favorabile. Avansul consumului, stimulat de creșterea salariilor și sezonalitate, vor îmbunătăți semnificativ balanțele comerciale ale majorității jucătorilor din piață”, afirmă experții de la KeysFin.

Potrivit acestora, “după două recolte slabe, România a revenit la un nivel ridicat de producție a vinului. 2018 se anunță încă un an de creștere, însă evoluția trebuie pusă în context cu imprevizibilitatea cadrului fiscal și a deciziilor macro-economice. Un alt aspect important îl reprezintă cel meteorologic, evoluția vremii urmând să joace un rol semnificativ în nivelul afacerii. Vestea bună este că investițiile semnificative au făcut ca acest sector să își diminueze semnificativ factorul meteosensibil”.

Producția mondială de vin este estimată în acest an să ajungă la 246,7 mhl, după o scădere de 8,2% față de anul 2016 potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

Producția scăzută, în special în Europa de Vest, se datorează condițiilor climatice nefavorabile.

TOPUL JUCĂTORILOR DIN PIAȚA VINULUI

Picture1Potrivit studiului KeysFin, în piața vinului activau, anul trecut, 559 companii ( CAEN 1121 – producția de vin din struguri și CAEN 0121 – cultivarea strugurilor).

Cea mai mare parte a pieței (61%) a fost generată anul trecut de companiile mijlocii (29 de firme, cu afaceri între 10 și 30 milioane de euro). În piață activaudouă companii mari (cu afaceri de peste 30 mil.euro), 88 de companii mici (mai puțin de 10 milioane de euro) și 440 de microîntreprinderi (cu o cifră de afaceri anuală mai mică de două milioane de euro).

Datele financiare oficiale, comunicate la Ministerul Finanțelor, arată că Jidvei este liderul pieței cu o cotă de 8,8% și este urmat de Cotnari SA, Cramele Recaș cu 8,1% și respectiv 7%. Primii 10 producători de vin din România au avut o cifră de afaceri cumulată de 192 milioane de euro anul trecut, ceea ce reprezintă 51% din piață. Cel mai profitabil jucător de pe piață este, de departe, Cramele Recaș cu un rezultat pozitiv care reprezintă mai mult de o cincime din profitul industriei. Cotnari, Jidvei, Zarea și Carama Ceptura SRL urmează în clasament, primele două firme înregistrând 15% respectiv 9,5% din profitul total al industriei.

Din perspectivă geografică, firmele din județul Vrancea reprezintă 14,5% din piață și sunt urmate de cele din București, Alba, Prahova și Iași (cu câte 10-15% fiecare). Împreună, acestea generează peste 61% din producția internă de vin.

Din punct de vedere al forței de muncă, numărul mediu de salariați a scăzut cu 5% în ultimii 5 ani, la 6.170 în 2016, iar tendința este foarte probabil să continue pe termen mediu datorită investițiilor, mai ales în automatizarea proceselor de producție.

În funcție de tipul de companie, companiile medii au angajat 45% din forța de muncă în 2016, în timp ce în microîntreprinderi existau doar 737 de angajați (11% din total).

FALIMENTUL MURFATLAR, STUDIU DE CAZ PRIVIND RISCUL AFACERILOR 

Falimentul Murfatlar, unul dintre jucătorii importanți din piața vinului, dovește faptul că industria este în continuare plină de provocări.

După ce, în 2016, a ocupat locul 6 în clasamentul industriei, cu o cifră de afaceri de 15 milioane de euro și o pierdere netă de 18 milioane de euro, compania a emis o notificare oficială de intrare în faliment în 2017.

Puse cap la cap, pierderile Murfatlar din ultimii patru ani s-au ridicat la aproape 50 de milioane de euro.

Piața vinului se confruntă, ca multe alte sectoare, cu blocajul financiar. Plățile se fac greu, datoriile se achită la termene îndepărtate, iar multe companii ajung astfel în dificultate sau chiar în faliment”, afirmă experții de la KeysFin.

Datoriile comerciale de peste 760 de milioane de euro în 2016 au reprezentat anul trecut 54% din totalul datoriei companiilor din sector. Finantarea bancară a reprezentat numai 9,2% din totalul datoriilor ceea ce arată o dependență crescută de creditul furnizor.

“În aceste condiții, informarea constantă privind evoluția companiilor a ajuns să reprezinte o componentă esențială în dezvoltarea unui business predictibil și sănătos.

Să emiți o factură fără să te informezi despre sănătatea financiară a partenerului reprezintă o adevărată misiune imposibilă, cu consecințe direct la nivel financiar”, au mai declarat experții.

Un alt studiu KeysFin arăta, recent, că valoarea facturilor restante din economia românească a crescut semnificativ în ultimii ani şi a depăşit nivelul de 56,7 miliarde de lei la finalul lui 2015, faţă de 53,4 miliarde lei în 2010. Cele mai multe facturi neachitate au peste 1 an (61%), urmate de cele cu întârzieri de peste nouă luni (20%).

Potrivit analiştilor de la KeysFin, pentru a preîntâmpina problemele financiare, firmele trebuie să se informeze din timp în privinţa situaţiei partenerilor cu care lucrează. In acest sens, se recomanda tuturor jucatorilor din piata care lucreaza cu facturi cu plata la termen sa apeleze la servicii specializate de management al riscului comercial.

De asemenea, o analiza a sectorului din care fac parte este esential a fi facuta anual pentru a-si face o idee cat mai clara despre evolutia acestuia si potentialele provocari viitoare. Adesea, in urma studiilor si analizelor de sector facute pentru diverse sectoare de activitate, s-au putut explica anumite probleme cu care se confrunta firmele si s-au putut face diverse actiuni care sa stabilizeze domeniul.

IPS_Irineu IRINEU

PRIN HARUL LUI DUMNEZEU

ARHIEPISCOP AL ALBA IULIEI

Cinstitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor

creştini din Eparhia noastră, har şi pace de la Dumnezeu, iar de la noi părintească binecuvântare! 

Iubiţi fii duhovniceşti,

Cu aproximativ şapte secole înaintea erei creştine, Evanghelistul Vechiului Testament, proorocul Isaia (740-686  î.Hr.), mărturisea următoarele: „Iată, fecioara va purta în pântece şi va naşte fiu şi-L vor chema cu numele de Emanuel” (Is. 7, 14), care înseamnă „Cu noi este Dumnezeu”. Această naştere minunată a avut loc la „plinirea vremii” (Gal. 4, 4).

Profeţia lui Isaia, alături de toate celelalte profeţii, ne ajută să înţelegem bine că, prin Întruparea Sa de la Duhul Sfânt (cf. Mt. 1, 20) şi din Fecioara Maria şi, mai ales, prin Naşterea Sa ca Om, Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, intră în umanitate. Domnul rămâne „până la sfârşitul veacului” (Mt. 28, 20) prezent în mijlocul oamenilor care cred în El şi-L iubesc pe El.     

Dreptmăritori creștini,

În urmă cu două mii de ani, oamenii L-au văzut pe Dumnezeul întrupat, înfăşat în scutece şi culcat într-o iesle. Câţiva ani mai târziu, ei au auzit cuvinte cereşti ieşite din gura Lui, s-au atins de veşmintele Lui, au fost uimiţi de învăţătura şi de minunile Lui. Contemporanii lui Hristos aveau îndreptăţirea să strige entuziasmaţi: „Cu noi este Dumnezeu!”. Cu aceeaşi îndreptăţire şi însufleţire, putem striga şi noi, creştinii de astăzi: „Cu noi este Dumnezeu!”. Iubirea divină s-a descoperit tuturor prin Hristos, drept pentru care Sfântul Maxim Mărturisitorul spune: „Prin iubirea Sa mai presus de minte şi nesfârşită pentru om, Dumnezeu a devenit cu adevărat şi prin natură tocmai ceea ce iubea”, adică om. El este Emanuel, Dumnezeul coborât printre oameni.

Când Iisus avea 33 de ani, i-a lăsat pe ucenici fără prezenţa Sa trupească, dar nu i-a lăsat lipsiţi de mângâiere. Nici pe ei şi nici pe noi nu ne-a lăsat orfani (cf. In. 14, 18), ci ne-a trimis un Alt Mângâietor Care „în veac să rămână cu noi” (cf. In. 14, 16). Împărtăşindu-le pe Duhul Sfânt fraţilor Săi din toate neamurile, i-a constituit pe aceştia ca Trup al Său, în chip tainic. Sfântul Grigorie cel Mare zice: „Răscumpărătorul nostru S-a înfăţişat pe Sine ca una şi aceeaşi persoană cu Biserica pe care Şi-a asumat-o”. Aici, Emanuel Îşi permanentizează prezenţa Sa printre noi.

În Biserică, prin Sfintele Taine, Hristos revarsă viața Sa în toţi creştinii, unindu-i intim şi real cu El, Care a pătimit şi a fost preamărit. Afundaţi în baia Sfântului Botez, ne facem părtaşi la moartea şi învierea lui Hristos (cf. Rom. 6, 4; I Cor. 12, 13). În Biserică, credincioşii ascultă cuvântul Evangheliei şi primesc Trupul şi Sângele Domnului ca arvună a vieţii şi a bucuriei veşnice din Împărăţia cerească. Euharistia îl ridică pe fiecare dintre noi la comuniunea iubitoare cu Hristos Cel Ce „Se dă pe El Însuşi ţie, nu numai să-L vezi, ci chiar să te atingi de El, să-L mănânci, să-L primeşti înăuntrul tău”, precum ne asigură Sfântul Ioan Gură de Aur.

Înălţat la ceruri, Mântuitorul nostru continuă să fie cu noi, nu uită de noi, Îi pasă de noi. El este susţinătorul nostru Care „stă de-a dreapta lui Dumnezeu şi mijloceşte pentru noi” (Rom. 8, 34). Sfântul Apostol Ioan scria: „Noi avem Mijlocitor către Tatăl, pe Iisus Hristos, Cel-Drept. El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre şi pentru ale lumii întregi” (I In. 2, 1-2). Emanuel este cu noi, cum e respiraţia plămânilor sau bătaia inimii, atunci când ne rugăm, când primim Sfintele Taine, când suntem ispitiţi, când muncim şi când suferim. Sfântul Chiril al Alexandriei ne arată că prin Hristos „putem avea harul desăvârşit aproape de noi, având împreună cu noi pe Cel Ce ne poate ridica peste orice rău”.

Răscumpărătorul nostru dumnezeiesc nu este o entitate ascunsă în ceruri, un Mare Anonim Care a părăsit lumea oamenilor lăsând-o pradă valurilor secularizante. „Împăratul veacurilor” (I Tim. 1, 17), şezător pe tronul slavei eterne, comunică energiile Sale, iar omul se deschide pentru primirea lor, într-un urcuş duhovnicesc. Iisus Hristos, „Cuvântul făcut trup” (cf. In. 1, 14), ne animă în permanenţă ca Unul Care „este Acelaşi ieri şi astăzi şi în veci” (Evr. 13, 8). Domnul are puterea de a da viaţă, de a aduce speranţă acolo unde este deznădejde, de a infuza bucurie în sufletele părăsite şi iubire acolo unde sărăcia spirituală pustieşte viaţa şi dorul de mântuire. Acesta este Emanuel, aflat într-o uimitoare solidaritate cu întreaga omenire răscumpărată.

Iubiți credincioși,

Trăim vremuri marcate de haos şi nesiguranţă, în care peste tot se răspândeşte eroarea ateismului teoretic şi practic şi se ridică noi idoli, în faţa cărora omenirea se prosternă în adoraţie: plăcerea, banii, orgoliul, necurăţia, prestigiul şi sacrilegiul. Violenţa se răspândeşte tot mai mult, egoismul face dure inimile oamenilor, ura se dezlănţuie ca un foc mistuitor, iar războaiele se înmulţesc îngrijorător. Din cauza păcatului tolerat şi chiar declarat legitim, neliniştea biciuieşte societatea, iar oamenii se simt orfani. Schimbările prin care trece lumea, indiferent de natura lor, nu pot anula vocaţia filială a omului şi puterea transfiguratoare a lui Hristos Care ne spune: „Eu sunt Alfa şi Omega, Cel Dintâi şi Cel de pe Urmă, Începutul şi Sfârşitul” (Apoc. 22, 13).

Cei care conduc temporar destinul popoarelor trebuie să înţeleagă clar că numai în Hristos avem viitor durabil şi şansa păcii pe acest pământ, fiindcă „dacă n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzeşte” (Ps. 126, 1). Alianţele economice, politice, militare şi de securitate nu ajută mult timp, dacă Hristos este alungat din vieţile noastre şi din ţările Europei creştine. Recunoscându-L pe El ca Izvor al binelui şi al prosperităţii, ca Suveran al lumii mântuite, Biserica grăieşte astăzi, ca oarecând profetul Isaia: „Cu noi este Dumnezeu, înţelegeţi, neamuri, şi vă plecaţi; cei puternici, plecaţi-vă!” (Is. 8, 9). Fie ca veşnicul Emanuel, născut în Betleem, să ne dăruiască tuturor lumina harului Său şi bucuria prezenţei Sale!

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

† IRINEU

Arhiepiscop al Alba Iuliei

Family-Christmas-season-relatives-628321Stilul nostru comportamental se modifică exponenţial odată cu apropierea sărbătorilor, în special în preajma Crăciunului, iar psihologii sunt de părere că în funcţie de aceşti parametri, putem determina mai multe detalii despre personalitatea oamenilor. Mai mult, aceste tipologii sunt nuanţate prin prezenţa unor obiceiuri care aduc la suprafaţă nevoile şi interesele personale.

Astfel, cunoscutul psiholog Lenke Iuhoş afirmă că, în preajma Sărbătorilor, se identifică 5 stiluri comportamentale, precum: stilul tradiţional, atitudinea raţională, hedonistul, stilul eclectic şi stilul dezinteresat.

  1. Stilul tradiţional. Este, în fapt, cel mai cunoscut şi răspândit tip de a sărbători Crăciunul, adoptat de oamenii care trăiesc sărbătorile ca la carte, aşa cum au fost educaţi de părinţi, care la rândul lor au fost educaţi de bunici şi aşa mai departe. „Conform acestui stil, obligatoriu nu lipsesc pomul mare de Crăciun, nu lipeşte maldărul mare de cadouri, lumânările parfumate, colindele, zumzetul oamenilor din jur, o pregătire continuă pentru a întâmpina cu brio fiecare detaliu a sărbătorilor. Pentru omul tradițional, această sărbătoare este esența compasiunii și a luxului. Pe acest tip se bazează reclamele, mall-urile, târguri de Crăciun. Merită să vedeți puțin în spatele fenomenului și să aveți grijă de sărbătoare. Mulți oameni preferă agitația mare, cu mai puţină concentrarea asupra valorilor”, declară psihologul Lenke Iuhoş.
  2. Atitudinea rațională. Este aproape opusul celui stilului tradiţional. Oamenii care adoptă acest stil cred că nu este nevoie de ipocrizie şi trebuie să primim sărbătorilor cu un entuziasm mai moderat. “Stilul raţional este adoptat de oamenii care pot vedea orice efort de a da viaţa sărbătorii (cadouri, pom frumos şi mare) doar o pierdere de bani şi o risipă inutilă de energie. Cei mai mulți dintre ei sunt oameni utilitari, practici fără prea multe fantezii de a crea în jurul lor parfum de sărbătoare”, explică psihologul Lenke Iuhoş.
  3. Hedonistul. Este tipul de om pentru care Crăciunul dă o eliberare oficială dintr-un mod moderat de viață, adică o gustare și o canapea pufoasă, timp de trei zile. “Hedonistul este omul care poate fi numit lacom, pentru care sărbătoarea se rezumă la bucuria de a înfuleca tot, pentru că “doar e sărbătoare”. Familia și compania prietenilor sunt doar pentru a avea cu cine lenevi. Gândurile importante despre Crăciun sunt rețetele alimentare, aromele delicioase, chiar dacă sunt încă abia la stadiul de … proiect”, afirmă psihologul Lenke Iuhoş.
  4. Stilul Eclectic. Este caracterizat de o personalitate matură: e o identitate care se poate dezlega de presiunea celorlalţi, a mulţimii, a obiceiurilor. Acest stil de om nu doar de Crăciun dăruieşte iubire, e capabil să fie deschis, plin de caldură, atenţie şi după sărbători. “Adeptul stilului eclectic oferă cadouri şi într-o zi obişnuită, nefiind constrâns de aşa-zisele cutume sociale. Cu toate acestea, el nu pierde din vedere tradiția Crăciunului, însă o trăieşte cu pasiune sinceră. Nu dorește să demonstreze un şir comportamente pentru a ieşi în evidenţă, ci este extrem de bucuros că familia îi este împreună în fiecare zi din viaţă, fie că este una bună sau mai puţin bună”, explică psihologul Lenke Iuhoş.
  5. Stilul dezinteresat. “Pentru oamenii dezinteresaţi, sărbătoarea este sumbră, iar căldura casei nu oferă nici siguranţă, nici confort. Sunt persoanele care fug de programele cu parfum de sărbătoare, îi oboseşte. Aceste persoane se oferă să lucreze de sărbători, spunând că munca e pe primul loc, în acest model sunt de asemenea enumeraţi şi cei care aleargă la cumpărături înainte de a se închide magazinele, pentru a avea ceva sub brad”, conchide psihologul Lenke Iuhoş.

1 afis”Târgul micilor antreprenori” de la Alba Iulia va avea loc în 20 decembrie 2017, începând cu ora 13.00. Un business mare se crește de mic, iar dobândirea de abilități antreprenoriale este un proces complex, organizatorii ”Târgului micilor antreprenori”, respectiv Europe Direct Regiunea Centru, alături de structura gazdă, ADR Centru, având sprijinul Fundației Comunitare Alba, au încurajat cinci clase de copii să lucreze în echipă, pentru a realiza produse handmade care vor fi puse la vânzare pentru toți cei care vizitează Alba Mall. Au acceptat această provocare peste 140 elevi de clasa a IV-a, care, alături de învățători și de organizatori, vă așteaptă în 20 decembrie 2017, pentru a vă bucura împreună, în pragul Sărbătorilor de iarnă.

 Simion CretuScopul acestui proiect pe care îl sprijinim, este de a dezvolta abilități antreprenoriale pentru cel puțin 100 de copii de a-i educa să înțeleagă mai bine că efortul și munca depusă sunt răsplătite.

Acest eveniment răspunde priorității Comisiei Europene și misiunii noastre, de a educa tinerii în a fi solidari și a munci în echipă, de a-i implica și responsabiliza, de a a se pregăti pentru un viitor în care vor lucra, un mediu competitiv deseori, de a depune efort pentru propria educație, aceste acțiuni fiind de cele mai multe ori urmate de recompense financiare, de apreciere a efortului depus, de împlinire sufletească.

Dorim în același timp să subliniem și oportunitățile oferite de către o activitate antreprenorială, alături de rolul educației, un proces continuu pe parcursul dezvoltării personale a fiecăruia, lucruri care susțin pe termen lung îmbunătățirea calității vieții fiecăruia”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

2 afisPentru această activitate, cei peste 140 de copii implicați participă la ateliere de lucru și realizează diverse produse handmade, iar din materialele solicitate deducem că mulți dintre ei vor fi în aceste zile elfii lui Moș Crăciun.

După munca sârguincioasă depusă de fiecare ”mic antreprenor”, produsele și articolele realizate de ei vor fi expuse într-o expoziție cu vânzare, realizată cu ajutorul Fundației Comunitare Alba într-un loc unde pot fi apreciate și de cetățenii din Alba Iulia, respectiv la Alba Mall.

Voluntarii Fundației Comunitare Alba îi vor sprijinii și ei pe cei mici, ajutându-i să își aranjeze standurile cât mai creativ cu putință și să își evalueze corect produsele realizate, care vor putea fi achiziționate de către cei care vor vizita standurile târgului.

Cei mici vă așteaptă și cu muzică, colinde, zâmbete, bucurie și cu speranță că produsele lor frumoase, la care au muncit cu pasiune, vor fi achiziționate de către cei ce vor trece bucuroși și entuziasmați pe la standurile lor.

Toate fondurile adunate de cei mici se vor dona claselor, iar organizatorii speră că fiecare copilaș va avea acasă sub brăduț un Moș generos.

Expoziția ”Târgul micilor antreprenori” sub sloganul ”Un BUSINESS mare se CREȘTE de mic””, este un eveniment festiv prin care se încheie cei cinci ani de activități ale Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru, susținut de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

Tot în cadrul acestui eveniment vom avea momente muzicale susținute de către elevii Liceului de Artă ”Regina Maria” și vor fi premiați participanții la concursul de benzi desenate pe teme europene, derulat în cadrul proiectului Europe Direct, precum și voluntarii Fundației Comunitare Alba, care au colaborat la acestei activități.

În perioada 24-28 decembrie, peste 150 de poliţişti din judeţul Alba au acţionat zilnic pentru ca cetăţenii din judeţul nostru să se poată bucura de Sărbătoarea Crăciunului.
În această perioadă nu au fost înregistrate evenimente negative deosebite sau cu impact asupra siguranţei publice şi nici accidente rutiere care să se fi soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.
Poliţiştii vor fi la datorie în continuare şi vor acţiona zilnic, în stradă, pentru ca Anul Nou şi minivacanţa din perioada următoare, să fie petrecute fără evenimente negative .

În perioada 24 – 28 decembrie a.c., poliţiştii din Alba au fost la datorie pentru a asigura un climat de ordine şi linişte publică şi au intervenit de fiecare dată cu promptitudine în cazul producerii vreunui eveniment.
În această perioadă au fost intensificate acţiunile de menţinere a climatului de siguranţă publică iar echipajele de poliţie rutieră au fost prezente în trafic astfel încât, nu au fost înregistrate evenimente deosebite.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii din Alba au constatat 39 de infracţiuni, dintre care 15 de natură judiciară, 15 la regimul circulaţiei rutiere, două de natură economico-financiară, 3 conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive şi 4 de altă natură. Din totalul infracţiunilor, 20 au fost constatate în flagrant delict.
Pentru abaterile de la normele contravenţionale, au fost aplicate 374 de sancţiuni, în valoare de 512.310 lei din care 109 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, 223 la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 10 la Legea 12/1990 privind comerţul, două la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice şi 30 la alte acte normative.
Totodată, poliţiştii au reţinut 12 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 4 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, două pentru viteză excesivă, iar 6 pentru alte abateri.
S-a intervenit la 306 de solicitări ale cetăţenilor făcute prin serviciul de urgenţă 112.
În continuate, peste 200 de poliţişti vor fi zilnic la datorie, pregătiţi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
Pentru îndeplinirea acestei misiuni, în perioada 29-30 decembrie, 160 de poliţiştii din structurile de ordine publică, 35 de poliţişti de la rutieră, 31 de investigaţii criminale şi 25 de la alte formaţiuni vor folosi 70 de mijloace auto, iar aparatele radar din dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, vor fi folosite pentru combaterea excesului de viteză şi prevenirea accidentelor rutiere iar efectivele de poliţie rutieră vor acţiona împreună cu cele de ordine publică pentru siguranţa şi fluenţa traficului rutier.

Pentru siguranţa deplasării, recomandăm şoferilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în trafic.

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, recomandăm conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de condus deoarece poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

În conformitate cu prevederile art. 101 al. 3 pct. b din OUG 195/2002 „nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public, reprezintă contravenție şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 6 şi 8 puncte amendă (între 540 şi 720 lei) iar ca măsură complementară, permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 60 de zile”.

Cadouri de Crăciun pentru vârstnicii beneficiari ai reţelei de îngrijire la domiciliu din municipiul Alba Iulia.
Beneficiarii Serviciului socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din Alba Iulia au fost vizitaţi în aceste zile de un grup de tineri colindători care le-au adus pachete cu alimente şi le-au vestit Naşterea Domnului.
Grupul de tineri colindători din Cetea, însoţiţi de părintele Nicolae Dan, au vizitat pe rând vârstnicii incluşi în reţeaua socio–medicală de îngrijire la domiciliu, le-au oferit pachete cu alimente şi i-au colindat încercând să le însenineze astfel sărbătorile.
„În aceste zile vârstnicii îngrijiţi în cadrul reţelei soci-medicale din Alba Iulia a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă au primit tineri colindători care le-au adus vestea Naşterii Domnului. Aceştia au încercat să le însenineze sărbătorile, le-au transmis gânduri bune, urări şi le-au oferit pachete cu alimente. Le mulţumim pentru gestul lor care cu siguranţă i-a impresionat şi bucurat deopotrivă pe beneficiarii noştri” a spus coordonatorul Serviciului socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din Alba Iulia, Maria Cengher.
Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice Alba Iulia are ca scop sprijinirea persoanelor vârstnice sărace şi dependente fizic, lipsite de un sprijin familial, din municipiul Alba Iulia pentru satisfacerea nevoilor primare (hrană, îmbrăcăminte), medicale, igienico-sanitare, social-administrative şi de relaţionare. În cadrul acestui serviciu sunt oferite următoarele servicii: cantină mobilă, servicii de asistenţă socială, servicii menajere şi gospodăreşti, servicii medicale, consiliere, comunicare, însoţire la medicul de familie şi altele în funcţie de nevoile persoanei vârstnice. În total peste 40 de persoane vârstnice din Alba Iulia beneficiază de servicii socio-medicale prin acest serviciu al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
DSCN5594

DSCN5599

bbbb

DSCN5574

DSCN5583

DSCN5588

DSCN5591

În ziua de Crăciun, peste 150 de poliţişti din judeţul Alba au fost la datorie pentru ca întreaga comunitate să petreacă în condiţii de linişte şi siguranţă.
S-a intervenit la 54 de solicitări primite din partea cetăţenilor prin 112, au fost aplicate 45 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.210 lei şi au fost constatate 6 infracţiuni.
De Crăciun, nu s-au înregistrat evenimente cu impact asupra siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătoarea Naşterii Domnului.
În data de 25 decembrie a.c., poliţiştii din Alba au fost la datorie pentru prevenirea faptelor antisociale şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
În această perioadă au fost intensificate acţiunile de menţinere a climatului de siguranţă publică iar echipajele de poliţie rutieră au fost prezente în trafic astfel încât, în ziua de Crăciun, nu s-au înregistrat evenimente deosebite sau cu impact în planul ordinii şi siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătoarea Naşterii Domnului.
În cadrul activităţilor desfăşurate ieri, poliţiştii din Alba au constatat 6 infracţiuni, dintre care 3 de natură judiciară şi 3 la regimul circulaţiei rutiere.
Pentru abaterile de la normele contravenţionale, au fost aplicate 45 de sancţiuni, în valoare de 7.210 lei din care 26 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, 18 la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi una la alte acte normative.
Totodată, poliţiştii au reţinut 3 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, două pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice iar unul pentru alte abateri.
S-a intervenit la 54 de solicitări ale cetăţenilor făcute prin serviciul de urgenţă 112.
Poliţiştii din Alba vor fi în continuare la datorie, pregătiţi să intervină la sesizările cu privire la comiterea unor fapte antisociale şi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente ce pot afecta liniştea cetăţenilor.
Pentru îndeplinirea acestei misiuni, în zile ce urmează, 104 poliţiştii din structurile de ordine publică, 30 de poliţişti de la rutieră, 11 de investigaţii criminale şi 17 de la alte formaţiuni vor folosi 59 de mijloace auto.

13 aparate radar din dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, vor fi folosite pentru combaterea excesului de viteză şi prevenirea accidentelor rutiere iar efectivele de poliţie rutieră vor acţiona împreună cu cele de ordine publică pentru siguranţa şi fluenţa traficului rutier.

Având în vedere mesajul de înrăutățire a vremii (atenţionare cod galben) transmis de Administrația Naţională de Meteorologie, valabil şi pentru judeţul Alba, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă tuturor conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

În timpul călătoriei să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele din faţă, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

Crăciunul şi ajunul Crăciunului nu a fost cu linişte pentru medicii şi asistenţii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţe Alba. În ajunul Crăciunului şi în prima zi de Crăciun la UPU Alba a venit peste 200 de persoane, majoritatea cu probleme digestive şi colici. Din numărul total de 220 de cazuri care s-au prezentat la urgență, 100 de pacienți au fost înregistrați în ziua de Ajun, iar în prima zi de Crăciun 120 de persoane.
Pe lângă obişnuitele cazuri ale persoanelor care fac excese de mâncare de sărbători la UPU alba s-au mai regăsit, în ziua de ajun şi de Crăciun, şi cazuri de accidente vasculare dar şi o persoană rănită într-un accident de circulaţie produs joi seara la
intersecția străzilor Regina Maria și George Coșbuc.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook