Tags Posts tagged with "controale"

controale

În perioada 16-22.11.2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judetului Alba a organizat şi desfăşurat o serie de acţiuni de control la spaţii cu afluenţă de persoane din categoría cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf/spectacole şi centre comerciale din judeţul Alba.
Astfel, în perioada menționată s-au desfășurat 24 controale, derulate atât pe timp de zi, cât şi de noapte, unde cadrele Inspecţiei de Prevenire au depistat 156 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 12 dintre acestea fiind înlăturate pe timpul controalelor. În urma neregulilor constatate au fost aplicate 94 sancţiuni contravenţionale, dintre care 67 avertismente şi 27 amenzi în valoare de 346.000 lei.
Principalele deficienţe au constat în: nerespectarea conditiilor care au stat la emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu, reducerea lățimii libere de circulație pe căile de evacuare, blocarea căilor de acces la mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare, hidranți interiori), neîntreţinerea corespunzătoare a iluminatului de siguranţă şi defecțiuni la instalaţiile electrice.
În urma acestor acțiuni de control, nu au fost identificate spații pentru care să se impună aplicarea Hotărârii de Guvern nr. 915 /2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți.
Cu ocazia celor 24 de controale, s-au organizat şi desfăşurat 18 exerciţii de evacuare, la care au participat 209 persoane.
Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judetului va continua şi în perioada următoare acţiunile de control atât la spaţiile cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf/spectacole şi centre comerciale, cât şi la celelalte obiective planificate (operatori economici cu diferite domenii de activitate, instituţii şi localităţi) din întreg judeţul Alba.

Mai multe pensiuni şi localuri din zonele turistice din judeţul Alba amenzi de peste 40.000 de lei de la DSVSA din cauza unor nereguli privind depozitarea şi comercializarea produselor alimentare. Direcţia a derulat controale în perioada 15 iunie – 31 iulie, la 76 de unităţi, a dat 52 de sancţiuni şi a confiscat 60 kg produse alimentare neconforme.

Potrivit DSVSA Alba, în perioada menţionată, inspectorii de specialitate cu atribuţii de control, reuniţi în comisii mixte intrainstituţionale (formate din reprezentanţi ai Serviciului de Control Siguranţa Alimentelor, Serviciu Antifraudă), prin decizie semnată de directorul executiv, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.

Au fost verificaţe un număr de 76 de unităţi de vânzare cu amanuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate in zonele de agrement şi localităţi de interes turistic unde, în sezonul de vară, în mod obişnuit, se înregistrează creşteri ale numărului de turişti şi implicit intensificarea activităţilor de comercializare, preparare şi servirea alimentelor.

Controalele au vizat: unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati de tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie si patisserie, pensiuni turistice, magazine alimentare , unitati de tip fast food.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea, depozitarea şi comercializarea în condiţii necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a acestora, neasigurarea trasabilităţii produselor alimentare, manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitar veterinare, prin folosirea recipentelor si a ustensilelor deteriorate, greu igienizabile care permit dezvoltarea germenilor microbieni, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare , fara respectarea regimului termic impus de producator pentru categoria de produs precum si in conditii deficitare de igiena precum şi comercializarea produselor alimentare neconforme sau în spaţii neaprobate/neigienizate sanitar veterinary.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 52 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 46.000 de lei.

Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, o cantitate de 60 kg produse alimentare Valoarea acestora este în cuantum de 1200 lei.

Cetăţenii pot sesiza neregulile constatate în domeniul siguranţei alimentelor, la sediul DSVSA Alba sau la numarul de telefon 0258/835915.

Săptămâna trecută, poliţiştii din Alba, au aplicat,  peste 140 de sancţiuni contravenționale, în valoare de peste 25.000 de lei, în urma unei acţiuni ce avizat prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicate autovehiculele destinate transportului de marfă şi persoane.

În perioada 20 – 26 iulie , poliţiştii rutieri din judeţul Alba au acţionat, în conformitate cu Planul de operaţiuni al TISPOL (Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa), în cadrul campaniei BUS & TRUCK, pentru reducerea riscului rutier în transportul de mărfuri și persoane.

În urma acestei acţiuni, poliţiştii au depistat şi sancţionat contravenţional, 120 de abateri comise de către transportatorii de mărfuri şi 26 de abateri comise de către transportatorii de persoane.

Au fost reţinute un permis de conducere şi 3 certificate de înmatriculare, iar valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 26.590 lei.

Inspectorii ITM au continuat controalele la societățile comerciale din județul Alba. Astfel că, în perioada 20 – 24 iulie au fost controlate peste 50 de unități, în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă. Ca urmare a verificărilor, pentru neregulile depistate au fost aplicate amenzi în valoare de peste 5.000 de lei. Nu au fost găsite însă cazuri de muncă “la negru”.

Săptămâna trecută, inspectorii ITM au controlat 20 de unități din domeniul relaţiilor de cu un număr de 864 de angajați. Cu această ocazie s-au constatat 23 de deficiențe și a fost aplicată o amendă în valoare de 1.500 de lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– nu au fost stabilite pentru toţi salariaţii atribuţiile corespunzătoare postului prin fişa postului;

– neacordarea repausului săptămânal;

– neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;

– contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului;

– primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine);

– regulamentul intern nu conţine dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor;

– registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstrează la sediul societăţii.

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost controlate un număr de 35 de unități. Au fost aplicate 27 de sancțiuni, dintre care 26 de avertismente și o amendă în valoare de 4.000 de lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa autorizarii inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR;

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor;

– organizarea necorespunzătoare a activității de securitatea muncii la nivelul unităților, conform noilor reglementări din HG 955/2010,

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate;

– desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor;

– lipsa instrucțiunilor proprii de securitatea muncii pentru activitățile desfășurate;

– lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.

În aceasă perioadă, inspectorii DSP Alba desfășoară controale la piscinele din județ. Conform celor spuse de către directorul DSP, Cornel Piţu, până acum s-au efectuat controale la 20 de piscine din care la două au fost descoperite nereguli din punct de vedere bacteriologic și au fost închise până la remedierea problemei.

Odată cu deschiderea sezonului cald au fost demarate și controalele la piscinele din județul Alba.

Inspectorii DSP verifică parametrii fizico-chimici și bacteriologici.

Au fost controlate peste 20 de piscine din județul Alba, iar în două cazuri au fost constatate nereguli, astfel încât au fost închise pentru măsuri de dezinfecție. Acestea se vor redeschide după ce își vor rezolva problemele de ingienă.

Poliţiştii rutieri, sprijiniţi de cei de la poliţiile municipale şi orăşeneşti au derulat miercuri o acţiune de control de amploare, cu patru filtre în diferite puncte din Alba Iulia. Acţiunea a fost urmată de amenzi de aproape 30.000 de lei, bunuri confiscate şi patru dosare penale.

Miercuri, poliţiştii Serviciului Rutier Alba, împreună cu poliţiştii rutieri de la toate poliţiile municipale şi orășenești din judeţul Alba, precum şi cu poliţişti de ordine publică, investigaţii criminale şi investigare a criminalităţii economice, au acţionat pe raza municipiului Alba Iulia, în scopul prevenirii accidentelor rutiere, combaterii abaterilor de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru menţinerea climatului de siguranţă publică.

Poliţiştii au acţionat în patru filtre rutiere şi au efectuat în 168 de controale, ocazie cu care au constatat 129 de fapte contravenţionale, sancţionate cu amenzi în valoare totală de 27.260 lei.

Totodată au fost identificate patru persoane bănuite de comiterea de infracțiuni şi au fost confiscate bunuri în valoare de 1.947 lei.

Serviciul Judeţean Alba a prezentat luni raportul de activitate pe primul semestru din 2015. În primele luni ale anului 2015 au inventariaţi 20,85 metri liniari, reprezentând 7440 dosare şi registre. Pentru exercitarea atribuţiilor de control prevăzute de legislaţia în vigoare, au fost efectuate 21 de controale de fond, 47 controale tematice şi 4 controale de revenire la creatorii şi deţinătorii de documente din judeţ, fiind acordate şi 7 avertismente.

Au fost înregistrate 220 cereri ale persoanelor fizice şi juridice. Dintre acestea, 32 cereri au fost trimise spre competentă rezolvare altor instituţii, pentru 59 cereri s-au dat negaţii, iar 79 cereri au avut răspuns pozitiv. Pentru 41 cereri au fost solicitate date suplimentare. Pentru soluţionarea cererilor au fost cercetate 818 dosare şi registre şi 328 inventare.

Deşi nu este principala atribuţie a Arhivelor, activitatea culturală este acel aspect al activităţii instituţiei care prezintă publicului larg munca arhiviştilor şi arhivarilor.

La sala de studiu a serviciului s-au prezentat 74 cercetători. La solicitarea cercetătorilor, care au avut 280 prezenţe, li s-au pus la dispoziţie 2121 dosare şi registre şi 20 publicaţii.

În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” (6-10 aprilie 2015), sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a fost vizitat de 255 şcolari, însoţiţi de cadrele didactice.

La biblioteca documentară au fost înregistrate şi fişate 60 publicaţii, toate primite prin donaţie.

În cadrul Târgului de carte Alba Transilvana – ediţia a VIII-a, Arhivele Naţionale au fost reprezentate printr-un stand propriu.

Au fost realizate cinci expoziţii: „Timotei Cipariu în documente de arhivă”, „Being a Jew” – în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, „Călător de acum un veac. Cărţi poştale ilustrate”, „Jandarmeria Alba în documentele vremii” – în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Avram Iancu Alba şi „1945. Calvarul despăgubirilor de război”.

Au fost restaurate 3.202 file. Datorită unei excelente colaborări cu Consiliul Judeţean Alba, au fost procurate fondurile necesare achiziţionării de materiale pentru laboratorul de restaurare şi legătorie. În cadrul atelierului de legătorie al serviciului au recondiţionate şi legate 29.993 file.

Poliţiştii din Alba au continuat, în acest sfârșit de săptămână, seria acţiunilor de amploare pentru prevenirea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice. Astfel, în perioada 17 – 19 iulie, peste 450 de poliţişti din judeţul Alba au acţionat suplimentar faţă de activităţile dispozitivelor curente din teren.

Oamenii legii au dat amenzi de peste 200.000 de lei, au făcut peste o sută de controale în pieţe, târguri şi alte locaţii, au reţinut 24 de permis de conducere şi au descoperit 30 de infracţiuni economice.

În cadrul acestei acţiuni, au fost efectuate 142 de controale în pieţe, târguri şi alte locaţii de interes operativ şi au fost verificate 152 de societăţi comerciale, în scopul combaterii evaziunii fiscale, a comerţului ilicit şi a contrabandei cu produse accizabile.

Poliţiştii rutieri au fost prezenţi pe principalele artere rutiere, pentru fluidizarea circulaţiei precum şi pentru prevenire accidentelor rutiere şi sancţionarea abaterilor comise de conducătorii auto.

În urma acestei acţiuni au fost constatate 49 de infracţiuni, din care 30 de natură economico – financiară, 11 la regimul circulaţiei rutiere, 5 de natură judiciară şi 3 de altă natură.

De asemenea, au fost aplicate 913 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 214.339 lei, din care din care 108 la legea pentru sancţionarea faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială şi a liniştii publice, 52 privind activitatea de comercializare a bunurilor, 713 privind circulaţia pe drumurile publice şi 40 la alte acte normative şi au fost confiscate bunuri în valoare de 7.952 lei precum şi suma de 2.790 lei.

Totodată, au fost reţinute 24 de permise de conducere, din care 5 pentru consum de alcool şi au fost retrase 20 de certificate de înmatriculare.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook