Tags Posts tagged with "comune"

comune

Schimbul de bune practici se completează cu lobby la București pentru rezolvarea problemelor primarilor din județul Alba

 În data de 17 februarie 2016, la Sala de Conferințe a Hotelului Bleumarin, a avut loc Adunarea Generală a Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor din România. La eveniment, au participat peste 60 de primari din județ, membri ai Filialei ACOR Alba, precum și reprezentanți ai APIA Alba, ISU Alba, ai Camerei Agricole și Secției Naționale de Drumuri Alba, reprezentanți ai AFIR, ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alba, ai Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Alba Iulia și ai Oficiului de Cercetări Pentru Pedologie și Agrochimie.

Întâlnirea a fost moderată de către Gheorghe Damian, președintele Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor din România. Acesta a precizat că a luat decizia de a invita și specialiști din cadrul instituțiilor județene, care pot oferi răspunsuri și soluții la problemele primarilor din județul Alba cu privire la subvențiile pe suprafață, cadastrul general, fonduri europene prin noul PNDR, obținerea autorizațiilor de securitate pentru incendiu sau probleme legate de infrastructura drumurilor naționale.

Primarii din județ ne-au împărtășit multe dintre problemele cu care se confruntă în administrarea comunităților lor. Una dintre acestea a fost și aceea a subvențiilor pe suprafață, context în care, atât primarii, cât și reprezentanții APIA, au explicat faptul că se lovesc de mari dificultăți, în ceea ce privește identificarea fără echivoc a parcelei. Sunt situații în care multe parcele se suprapun sau suprafața totală a terenului respectiv nu se regăsește pe titlul de proprietate. Aceste probleme au o soluție clară: efectuarea lucrărilor de cadastru general. Le-am recomandat colegilor primari să încheie parteneriate cu catedra de topografie a Universității ”1 Decembrie 1918”, pentru identificarea tinerilor absolvenți sau studenți în domeniu, pe care să-i angajeze în vederea începerii acestor lucrări” a declarat președintele Filialei Județene Alba a Asociației Comunelor.

În cadrul Adunării Generale a Filialei Județene a ACOR Alba, au fost, de asemenea, supuse dezbaterii și votului membrilor raportul de activitate pe anul 2015, bilanțul contabil și raportul cenzorului privind auditul financiar și certificarea situațiilor financiare ale Filialei Județene Alba a Asociații Comunelor din România pe anul 2014, prezentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2016, precum și modificarea organigramei asociației.

Totodată, edilii din județ și-au expus și probleme, pentru care se vor căuta soluții în cadrul Adunării Generale a Asociației Comunelor din România ce are loc la București în perioada 21-24 februarie. 

Am satisfacția deplină a unei reuniuni care s-a derulat exact așa cum trebuie să se desfășoare o întâlnire eficientă de lucru. Pe lângă problemele prezentate de fiecare coleg primar, am avut un real schimb de bune practici, pe care îl completăm cu susținerea lor la București. Am convingerea că problemele cu care mergem acolo își vor găsi rezolvarea la nivelul Guvernului, astfel încât îmbunătățirea actului administrativ și dezvoltarea satului românesc  să fie una sănătoasă. Vom avea și întâlniri cu premierul Dacian Cioloș, vicepremierul Vasile Dâncu și alți reprezentanți ai anumitor instituții centrale și sunt încrezător, atât în determinarea noastră de a susține problemele județului Alba, cât și în capacitatea celor din Guvern de a fi deschiși la rezolvarea acestora”, a mai precizat Gheorghe Damian.

La Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România de la București, județul Alba va fi reprezentat de o delegație formată din 18 primari, care va fi condusă de către Gheorghe Damian, președintele Filialei Județene Alba, care îndeplinește și funcția de vicepreședinte la nivel național al ACoR.

Prezent la Alba Iulia, directorul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Mihai Arthur Ursu, a declarat că a început acţiunea de cadastrare a terenurilor din judeţul Alba. Primele comune care au intrat în procesul de cadastrare sunt Horea, Ighiu şi Vinţu de Jos.

În luna mai se va face o licitaţie pentru cadastrarea comunelor Ciugud, Daia, Şpring şi Sântimbru.

În acest moment hărţile funciare din Ardeal se bazează pe calculele cadastrale făcute pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

ploi drumuriCele câteva zile de ploi abundente au lăsat urmări în Alba, însă nu foarte grave. Mai multe drumuri comunale şi o porţiune de drum judeţean au fost afectate de inundaţii. Urmările ploilor sunt cel mai vizibile în comunele Râmeţ şi Sălciua.

Potrivit ISU Alba, în urma fenomenelor meteorologice periculoase din ultima perioadă şi în baza rapoartelor operative primite de la Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul judeţului Alba s-au înregistrat următoarele evenimente:

Pe teritoriul comunei Râmeţ:

–         pârâul Valea Poieni a produs inundaţii cu afectarea DC 104 pe o distanţă de 1 km, producând făgaşe/eroziuni cu adâncimii de 10-30 cm;

–         pârâul Valea Inzelului a produs inundaţii cu afectarea DC 103 pe o distanţă de 2 km, producând făgaşe/eroziuni cu adâncimii de 10-30 cm;

–         pârâul Valea Uzei a produs inundaţii cu afectarea DC 128 pe o distanţă de 0,1 km, producând făgaşe/eroziuni cu adâncimii de 10-30 cm;

–         din cauza scurgerilor de pe versanţi a fost afectat DJ 107I pe porţiunea dintre  km 10 – 31, formându-se făgaşe/eroziuni cu adâncimi de 10-30 cm îngreunând circulaţia, iar pe DJ 750 care face legătura între Rîmeţ – Valea Mănăstirii drumul a devenit impracticabil pe o porţiune de 7 km.

Pe teritoriul comunei Sălciua:

–         pe Valea Muşchiului s-au produs viituri care au afectat drumul care face legătura între satele Sălciua de Jos şi Dumeşti pe o porţiune de 100 m;

–         au fost colmatate 2 podeţe pe DC 130 la Valea Boci şi Pârâul Runcului.

Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din zonele afectate s-au mobilizat şi au pus în aplicare planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor, a fost asigurată permanenţa la primării şi s-a intervenit eficient pentru limitarea şi înlăturarea efectelor inundaţiilor.

În urma evoluţiei situaţiei operative, prefectul judeţului Gheorghe Feneşer – Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Dumitrel – Vicepreşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, specialişti din cadrul SGA Alba, SC Drumuri şi Poduri Locale Alba, Inspectoratul de Poliţie al jud. Alba şi Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al jud. Alba, s-au deplasat în zonă pentru evaluarea situației şi dispunerea măsurilor necesare.

Până la această oră, nu au fost raportate situaţii de avarie în ceea ce priveşte alimentarea cu utilităţi publice a consumatorilor din judeţul Alba.

Pentru înlăturarea efectelor au intervenit forţe şi mijloace de la:

–         Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Rîmeţ: 14 persoane cu mijloace de primă intervenţie (lopeţi);

–         Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sălciua: 3 persoane cu 2 buldoexcavatoare  (50 tone de piatră brută şi 100 mc de balast);

–         Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al jud. Alba: 3 ofiţeri, 5 subofiţeri cu 2 autospeciale;

–         Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba: 5 poliţişti cu 2 autoturisme din com. Sălciua şi Rîmeţ.

În continuare, instituţiile judeţene cu atribuţii în acest sens monitorizează aceste fenomene, pentru a se lua din timp măsurile necesare.

cultura pentru culturaProiectul „Cultură pentru cultură”,  demarat de Consiliul județean Alba în anul 2006, cu scopul revitalizării vieții culturale în mediul rural, continuă și în acest an, ajungând la cea de-a IX-a ediție. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a participat astăzi la prima întâlnire tehnică organizată cu reprezentanții celor 25 de comune care s-au înscris pentru ediția din acest an a proiectului.

Organizată  sub forma unui concurs de către Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Centrul Cultural „Augustin Bena” al județului Alba, manifestarea „Cultură pentru cultură”, oferă, pentru ediția din acest an, premii în valoare totală de 500.000 lei.

cultura pentru cultura 2Cele 25 de comune înscrise în competiție se vor întrece în 4 etape zonale și o etapă finală, ce se va desfășura cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina, de la sfârșitul lunii iulie. Premiul pentru câștigătorul finalei are valoare de 100.000 de lei, toți banii acordați ca premii în cadrul competiției putând fi folosiți de comunele câștigătoare doar pentru investiții în domeniul culturii.

„În cei opt ani, de când organizăm acest concurs, 60 din cele 67 de comune ale județului Alba au concurat în cadrul lui. Dacă până acum regulamentul competiției nu permitea câștigătorilor să se încrie și la ediția din anul următor, am decis ca din acest an să eliminăm această prevedere. Este o măsură care stimulează competiția, mai ales că acești 8 ani de concurs au permis crearea și consolidarea unor grupuri folclorice foarte bune, la nivel de comune, precum și renovarea a multe dintre căminele culturale din județ.

Și în acest an păstrăm regula de a organiza fazele zonale cu ocazia unor sărbători locale consacrate, reușind asftel să reducem costurile logistice ale competiției. ” a declarat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.

Prima etapă zonală, cea dedicată zonei Blaj, va avea loc în data de 11 mai, cu ocazia sărbătorii de pe Câmpia Libertății de la Blaj. Se vor întrece aici comunele Mihalț, Cergău, Roșia de Secaș, Cetatea de Baltă, Sîncel și Șpring.

tlucrator_in_comert_1Șomeri de lungă durată, persoane în căutarea unui loc de muncă, cei care muncesc în propria gospodărie, dar şi persoane inactive din județele Alba, Mureș și Sibiu participă, în regim de gratuitate, la progame de calificare profesională în ocupații cerute pe piața muncii. Cursurile sunt organizate prin proiectul: „Mediul rural-oportunitate de dezvoltare a resurselor umane”, derulat de SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale CERESS Alba, Asociaţia „Ţara Secaşelor Alba- Sibiu“.

Programe de calificare în derulare

În derulare sunt două programe de calificare. Un număr de 82 de persoane participă la programul de calificare în ocupația de „Lucrător în comerț“, în comunele Vingard(județul Alba), Saschiz(Mureș) și Ludoș(Sibiu). La Daia Română(Alba) alte 27 de persoane se califică în ocupația de „Zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor“.

Proiectul SC Tobimar Construct S.R.L. contribuie la îndeplinirea indicatorilor asumați de România în domeniul formării profesionale. Mai exact 15 % dintre adulți, cu vârsta între 25-64 de ani, trebuie să participe, până în 2020, la programe de învățare pe tot parcursul vieții. Absolvenții programelor de calificare vor primi un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, iar printr-o procedură simplă și în statele Uniunii Europene.

Beneficiari din 39 de sate din Alba, Mureș și Sibiu

Studii realizate înainte de demararea proiectului arată că în cele 39 de sate din celor zece comune țintă ponderea persoanelor care trăiesc din agricultura de subzistență este peste 40%, iar persoanele inactive reprezintă 32,45 %, din totalul populației. Printre nevoile individuale identificate de specialiștii proiectului se numără cele de: informare, consiliere și orientare profesională, de formare profesională și demaraea unei afaceri pe cont propriu. În total, prin proiect peste 300 de săteni din comunele Berghin, Ciugud, Daia Română, Loamneş, Ludoș, Meteş, Păuca, Roşia Montană, Saschiz, Şpring, primesc gratuit servicii integrate care le cresc șansele de reușită pe piața muncii.

Proiectul „Mediul rural-oportunitate de dezvoltare a resurselor umane” asigură o dezvoltare organizată a resurselor umane în cele 10 comunități, în care nu există furnizori de servicii de ocupare. Prin proiect a fost înființat un Centru de servicii integrate pentru dezvoltarea resurselor umane, care are rolul de a asigura legătura între beneficiarii proiectului și specialiștii centrului. Scopul: oferta de servicii să fie cât mai aproape de domiciliul membrilor grupului țintă, care trebuie implicați în rezolvarea problemelor pe care le au.

Demersul este co-finanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013„Investeşte în oameni!”, Axa prioritară: 5„Promovarea măsurilor active de ocupare“, Domeniul major de intervenţie: 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”.

foto: ziuaveche.ro
foto: ziuaveche.ro
foto: ziuaveche.ro

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a anunţat că invită Asociaţia Comunelor din România (ACoR) să-şi desemneze reprezentanţi care să participe la elaborarea actelor normative iniţiate la nivelul MDRAP.

Eu îmi doresc să vă angrenez în toate proiectele de acte normative din domeniul administraţiei publice locale la care se lucrează acum în minister. Am mai lansat această invitaţie şi în trecut. Joi vom adopta un acord prin care stabilim legislaţia la care vom lucra împreună.’, a declarat Liviu Dragnea la finalul întâlnirii cu reprezentanţii ACoR.

La întâlnire au fost abordate toate cerinţele făcute publice de primarii de comune, iar la final s-a stabilit că cea mai bună formulă este ca ACoR să prezinte ministerului propuneri concrete de amendamente la actuala legislaţie.

Vom lucra împreună cu Asociaţia Comunelor şi cu Ministerul Finanţelor Publice la două viitoare coduri extrem de importante pentru cei prezenţi astăzi: Codul finanţelor publice locale şi Codul administrativ. Aceste acte vor reuni, practic, toată legislaţia românească din cele două domenii, astfel încât aplicarea prevederilor respective să fie simplificată. Nu va mai fi nevoie ca o primărie de comună să consulte zeci de legi.‘, a precizat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Cu privire la alte revendicări ale ACoR, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a subliniat că o parte dintre acestea sunt deja în atenţia Guvernului, urmând ca, în termen foarte scurt, să fie reglementate. Astfel de teme sunt cele privind o eventuală modificare a Legii 161/2003 (fără a interveni, însă, în legislaţia de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate), prezenţa primarilor în comisiile de inventariere, sau cerinţele cu privire la înlăturarea diferenţelor dintre comune, oraşe şi municipii în ceea ce priveşte salarizarea, criteriul urmând să fie numărul de locuitori deserviţi.

foto: ipctinst.ro
foto: ipctinst.ro
foto: ipctinst.ro

Anul acesta au fost alocaţi 7,2 milioane de lei pentru realizarea alimentării cu apă şi a canalizării în mai multe comune din judeţul Alba, existând primisiuni că la rectificarea bugetară din toamnă vor fi daţi alţi 7,2 milioane de lei pentru continuarea şi finalizarea acestor lucrări.

Ne-am asumat să terminăm în general obiectivele de investiţii începute, fără să mai începem altele până nu sunt gata cele care sunt demarate”, a declarat, vineri, senatorul PNL Teodor Atanasiu.

Acesta a afirmat, într-o conferinţă de presă, că au fost alocaţi 7,2 milioane de lei pentru finalizarea alimentării cu apă în Unirea, Roşia de Secaş, Sîncel şi Livezile, iar pentru canalizare au fost prinse Daia Română, Rimetea, Roşia de Secaş, Scărişoara, Şpring, Unirea şi Săliştea.

La rectificarea din toamnă s-au promis încă 7,2 milioane de lei tocmai pentru a continua şi finaliza aceste lucrări.

Vrem să finalizăm aceste lucrări înainte de a începe altele noi, pe apă şi canal”, a subliniat Teodor Atanasiu.

Marius Alexandru

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook