Tags Posts tagged with "comemorat"

comemorat

Duminică, 22 iunie 2014, în cimitirul Maieri din Alba Iulia a avut loc un eveniment dedicat personalității lui Camil Velican, primul primar român al orașului Alba Iulia.

Părăsind Partidul Naţional Român, dominant în Ardealul de după Marea Unire, Camil Velican a fondat organizația județeană interbelică a Partidului Național Liberal (partid venit din Regatul României, fără tradiţii în Ardeal).

Născut în 1878, Camil Velican a deţinut după Marea Unire funcţiile de primar şi prefect de Alba. Cu multă dărnicie, înainte de 1918 şi-a oferit casa românilor prigoniţi de autorităţile maghiare, casa devenind un centru al unioniştilor ardeleni în istoricul an 1918. S-a stins în anul 1937.

Manifestarea comemorativă a avut loc la cavoul familiei Velican – la cererea familiei urmașilor lui Camil Velican.

Pe lângă urmașii lui Camil Velican, au participat oameni de cultură şi membri ai PNL, între aceştia numărându-se Florin Roman (vicepreședinte al Consiliului Județean Alba și președinte al PNL Alba Iulia) și Gabriel Pleșa (liderul consilierilor locali din cadrul Consiliului Local al municipiului Alba Iulia).

După slujba parastasului de pomenire, părintele protopop de Alba Iulia, Niculiță Pascu a evocat personalitatea lui Camil Velican.

De asemenea a vorbit Ioan Pleșa – istoric, fost director al Direcției Județene a Arhivelor Naționale, Filiala Alba. Ioan Pleşa a amintit și de rolul familiei acestuia în istoria orașului Alba Iulia de după 1918, dar și suferințele familiei din perioada comunistă, perioadă în care, de altfel, o bună parte din arhiva familiei s-a pierdut.

Arhivistul Ioan Pleșa (care este și președinte al Fundației Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României) a vorbit de necesitatea realizării unui studiu istoric amplu privind viața și activitatea lui Camil Velican și a familiei sale, studiu care să fie tipărit pentru ca să fie mai bine cunoscută importanța familiei Velican în istoria de după 1918 a orașului Alba Iulia.

La rândul său, Ioan Străjan a lansat o idee foarte interesantă: Casa Velican din Alba Iulia să fie transformată într-un muzeu al românismului transilvan din prima jumătate a secolului trecut.

Florin Roman a precizat că din 2015 va propune, după discuții cu urmașii lui Camil Velican, existența unei burse care să poarte numele acestuia. Spre finalul alocuțiunilor, doamna Mihaela Giurgiuman, strănepoata lui Camil Velican, a mulțumit tuturor celor de față pentru prezență și antevorbitorilor pentru cuvintele frumoase și pline de emoție.

În final, membrii PNL Alba Iulia prezenți la eveniment au depus o coroană de flori în cavoul familiei Camil Velican.

În acest moment, la Cluj-Napoca mai trăiește o nepoată a lui Camil Velican (care are 94 de ani), alături de fiica sa (Mihaela Giurgiuman) și familia acesteia – după cum ne anunţă prof. Adrian Simion, purtătorul de cuvânt al PNL Alba.

În contextul în care Guvernul României, prin Hotărârea nr. 1167/2013, precum şi Patriarhia Română, au declarat anul 2014 „Anul Brâncoveanu”, Jandarmeria Alba se alătură instituţiilor care aduc un omagiu ilustrului înaintaş. Considerat a fi unul dintre cei mai importanţi dintre domnitorii Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu a avut un rol covârşitor în dezvoltarea culturală, artistică, dar şi în progresul economic al ţării sale, progres datorat reformelor în sistemul fiscal, modernizării aparatului statal, deschiderii către influenţele occidentale şi unei politici echilibrate, care a asigurat bune raporturi cu puterile străine, ca şi cu celelalte Ţări Române, Moldova şi Transilvania.

Pentru a comemora cei 300 de ani de la jertfa pentru credinţă a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, canonizaţi în anul 1992 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, miercuri, 28 mai a.c., cu începere de la ora 10.30, la sediul Jandarmeriei Alba va fi organizat un simpozion în cadrul căruia cunoscutul istoric albaiulian Tudor Roşu le va vorbi jandarmilor despre renaşterea culturală în Epoca Brâncoveanu. Totodată, având în vedere că joi, 29 mai, de Ziua Înălţării Domnului este celebrată Ziua Eroilor, se va omagia memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

1.Comemorare.Bratianu-PNL.Alba.IuliaPartidul Național Liberal a comemorat în, 24 noiembrie, 86 de ani de la trecerea în neființă a lui Ion I.C. Brătianu, om politic liberal, fost președinte al partidului și prim ministru al României. Cu această ocazie, în diverse localități din țară, unde există statui ale fostului lider PNL, au avut loc acțiuni de comemorare.

Liberalii albaiulieni au organizat un eveniment comemorativ, la statuia lui Ion I.C. Brătianu, aflată în piața care, de altfel, poartă numele acestuia. La manifestare au fost prezenți atât membri și lideri ai organizației PNL Alba Iulia (în frunte cu președintele prganizației. Florin Roman), dar și cetățeni ai orașului.

După depunerea de coroane, istoricul Dan Mazâlu, a ținut o scurtă cuvântare în care a evocat personalitatea marelui om politic.

Ion I.C. Brătianu, cunoscut și ca Ionel Brătianu, a făcut parte dintr-o familie care a dat țării numeroase personalități care s-au remarcat în momentele cheie prin care a trecut România în secolele al XIX-lea și al XX-lea.

Prezență politică marcantă în primele trei decenii ale secolului XX și simbol al Partidului Național Liberal, Ion I.C. Brătianu, a dominat scena politică din România cu precădere în anii ’20, periodă pe care istoricii au numit-o «decada brătienistă».

De numele său se leagă realizarea reformei agrare, în anii care au urmat Primului Război Mondial, dar și elaborarea Constituției din 1923, considerată a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale ale acelor timpuri.

În perioada marii guvernări liberale (1922-1926), cu Ionel Brătianu prim ministru, statul român a trecut printr-un proces semnificativ de modernizare atât la nivel administrativ, cât și în alte domenii.

Astfel, a fost introdusă educația obligatorie prin legea învățământului primar care devenea «unitar, obligatoriu și gratuit», judecătorii au devenit inamovibili, așa cum prevedea legea organizării judecătorești și au fost introduse prin lege, pentru prima dată, zilele de odihnă – duminicile și sărbătorile legale.

Diplomat prin excelență, Ion I. C. Brătianu a avut relații strânse cu Casa Regală, fiind considerat de către Regele Ferdinand, «zodia bună a României».

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook