Tags Posts tagged with "Ciugud"

Ciugud

Doamnele din Ciugud și-au susținut proiectele pe care le doresc în

comunitatea lor

 

            Sala de Sport din comuna Ciugud a găzduit în seara zilei de 10 martie, o dezbatere publică cu tema ”Proiect pentru viitorul comunei Ciugud, la feminin”. Evenimentul se află la prima sa ediție și a fost dedicat doamnelor și domnișoarelor din comuna Ciugud, care, la intrarea în sală, au fot întâmpinate cu flori de primarul Gheorghe Damian și viceprimarul Cornel Ceuca.

            În cadrul dezbaterii, s-au constituit grupuri de lucru pe localități (Ciugud, Limba, Șeușa, Drîmbar, Teleac și Hăpria) doamnele și domnișoarele fiind invitate să vină cu idei despre ce fel de proiecte și-ar dori să fie implementate în localitățile lor.

            Manifestarea a debutat cu un cuvânt de deschidere din partea primarului comunei Ciugud, Gheorghe Damian, care a subliniat importanța și rolul femeii în viața comunității.

Știm cu toți cât de important este rolul femeii în viața noastră și dorim, prin organizarea acestui eveniment, să aflăm ceea ce dumneavoastră vă doriți pentru comunitatea noastră. Am convingerea că femeia are și a avut dintotdeauna un rol semnificativ. La prima vedere, ai spune că este o ființă firavă, dar puterea sufletului său e mai tăioasă ca forța fizica a unui bărbat. Astăzi, deși femeia este egală cu bărbatul, totuși, în cele mai multe cazuri, ea întreține casa, copiii sunt îngrijiți atent și primesc o educație solidă. Iubirea de mamă e mai pasională ca cea de tată, deoarece femeia exprimă, prin ea însăși, dragoste, căldură. De multe ori, la locul de muncă, se dovedește a fi mai bună decât bărbatul, ceea ce rănește orgoliul masculin. În concluzie, femeia are un rol important în societate. Bărbații conduc lumea, iar femeile conduc bărbații. Fără ele, ar fi o lume rece, și, chiar dacă se găsesc mulți care să o critice, ea e torța ce trebuie să rămână aprinsă în societate pentru ca lumea să nu se scufunde în beznă”, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

            După cuvântul de deschidere, cea care s-a adresat participantelor a fost Liliana Oargă, inspector în cadrul Primăriei comunei Ciugud, care a subliniat ideea că rolul femeii în comunitate trebuie să fie mai puternic și mai vocal, iar viața ei nu trebuie să se rezume doar la serviciu, casă și familie.

            Organizate în grupuri de lucru, pe localități, doamnele și domnișoarele din Ciugud au venit cu idei interesante care, foarte probabil, vor fi incluse în proiectele ce se vor implementa, în viitorul apropiat, la nivelul comunei Ciugud. Printre proiectele expuse s-au numărat cele privind amenajarea de spații de joacă, terenuri de fotbal, săli de fitness, trotuare, baze de agrement pe malul Mureșului, înființarea de cabinete medicale, spații pentru întâlnirea tinerilor și nu numai, derularea unor ședințe consiliere pe teme de prevenție în sănătate, reabilitarea căminelor culturale, construcția de capele, stații moderne de autobuz, amenajarea de săli de sport și piste de biciclete. De asemenea, au fost lansate idei privind înființarea unei grupe de grădiniță pentru copii cu vârsta între 2-3 ani, organizarea unor acțiuni de voluntariat și al unor activități culturale, dar și derularea de campanii de ecologizare.

            Odată ce ideile au fost transpuse pe hârtie, fiecare localitate și-a desemnat un raportor care a susținut în fața administrației locale din Ciugud necesitatea realizării proiectelor propuse pentru comunitatea lor.

            ”Acțiunea a fost o reușită, peste așteptări. O parte dintre ideile doamnelor se regăsesc și în proiectele pe care ni le-am propus pentru perioada următoare, dar au fost lansate multe idei bune, la care noi nu ne-am gândit. Aici aș menționa, cu titlu de exemplu, înființarea unei grupe de grădiniță pentru copiii între 2-3 ani, ai căror mame au dificultăți în a găsi pe cineva care să stea cu cei mici pe perioada cât sunt la serviciu. Fiecare dintre propunerile venite din partea doamnelor a fost, pentru mine cel puțin, ca un cadou, pe care îl apreciez din suflet. Devotamentul și implicarea doamnelor din comuna noastră a ieșit din spațiul privat în cel public, iar asta nu poate decât să mă bucure. Îmi doresc să realizăm în viitorul apropiat cea mai mare parte din ideile doamnelor, iar astfel de acțiuni vom mai organiza cu siguranță și de acum încolo, pentru că o administrație locală care se respectă este administrația care include cetățenii în toate proiectele ei”, a mai precizat primarul Gheorghe Damian.

Încep lucrările de cadastru general la Ciugud, locuitorii comunei beneficiază de intabularea gratuită a caselor și terenurilor

La începutul fiecărui an, la inițiativa primarului Gheorghe Damian, au loc întâlniri publice cu cetățenii comunei Ciugud, în cadrul cărora sunt discutate proiectele de investiții, bugetul pe anul în curs, probleme legate de taxele și impozitele locale, de infrastructură și agricultură, dar și probleme referitoare la serviciile publice (salubritate, transport public local, apă, canalizare) sau la iluminatul public stradal, acestora adăugându-se, desigur, și problemele curente semnalate de către locuitori.

În anul 2016, întâlnirile publice au fost deja organizate în Hăpria, Șeușa și Ciugud, în perioada imediat următoare acestea urmând să aibă loc în Teleac, Limba și Drâmbar. La discuțiile cu cetățenii, participă, alături de primar, consilieri locali și funcționari din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

În condițiile în care unul dintre subiectele cele mai importante din anul 2016 se referă la proiectul privind efectuarea lucrărilor de cadastru general, comuna Ciugud fiind prinsă în prima fază a lucrărilor de cadastru general gratuit prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023/PNCCF, la întâlniri, participă, de această dată, și reprezentanții societății care, în urma licitației, a fost desemnată să efectueze lucrările de cadastru general în comuna Ciugud.

Primarul Gheorghe Damian a precizat că lucrările vor începe în curând și vor rezolva multe din problemele oamenilor legate de proprietate, incluzându-le pe cele care decurg din existența mai multor titluri de proprietate pe aceeași suprafață sau pe cele legate de existența titlului de proprietate, unde nu este menționată nici tarlaua, nici parcela. Practic, este vorba de acele titluri de proprietate în care nu există date de identificare, iar, ca urmare, nu se cunoaște nici amplasamentul terenului.

Lucrările de cadastru general sunt necesare și le așteptam cu toții. Sunt convins însă că cetățenii vor avea răbdare până când acestea se vor finaliza, durata estimată fiind de cel puțin un an. Este o perioadă de timp rezonabilă, aș spune, dat fiind faptul că lucrările se desfășoară în toate cele șase localități ale comunei Ciugud. Important este și faptul că locuitorii comunei noastre beneficiază de intabularea gratuită a caselor și terenurilor, astfel că nu vor mai fi nevoiți să scoată bani din buzunar, pentru a rezolva problemele legate de proprietate. Mulți dintre locuitori se află în situația în care dețin proprietăți fără cadastru, bunuri care nu pot fi valorificate de către proprietari, de aceea proiectul este util pentru întreaga noastră comunitate”, a declarat primarul Gheorghe Damian.

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023/PNCCF a fost instituit în scopul înregistrării gratuite a imobilelor și terenurilor din intravilan și extravilan în sistemul integrat de cadastru și carte funciară și al eliberării certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari și, după caz, a dezbaterilor succesorale.

Adunarea Generală a ONU a proclamat anul 2015 drept Anul Internațional al Luminii și al Tehnologiilor bazate pe Lumină. Pornind de la ideea acestei celebrări, în perioada 23 noiembrie – 4 decembrie 2015, la Școala Gimnazială Ciugud s-a derulat proiectul educațional interdisciplinar ,,În căutarea luminii”. Obiectivele acestui proiect au fost stimularea interesului elevilor pentru lectură, pentru studiul și cercetarea informațiilor privind universul care ne înconjoară, antrenarea elevilor în activități cât mai variate și bogate în conținut, cultivarea interesului pentru știință și artă, facilitarea integrării în mediul școlar, oferirea de suport pentru reușita școlară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale și corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale.

Lumina ne călăuzeşte existenţa diurnă, conturând în acelaşi timp orizontul speranţelor lumii contemporane. Trăim într-o civilizatie a secolului XXI care se sprijină în profunzime pe aplicaţiile practice şi pe semnificaţiile simbolice ale luminii.

Din această complexă perspectivă, simpozionul desfăşurat la Şcoala Gimnazială Ciugud scoate în evidenţă faptul că ,,Luminile lumii” sunt de fapt ,,valorile lumii”, că nu există o demarcaţie clară între ştiinţă şi cultură, una are nevoie de cealaltă şi toate au nevoie de univers ca scenă pentru această reprezentaţie.

Alături de profesoarele lor, Cornelia Draşovean (coordonatoarea proiectului), Mihaela Dreghici, Ildiko Balogh, Ana-Maria Achim și Teodora Simion, elevii au pornit într-o călătorie de descoperire a luminilor/valorilor în artă, cultură, religie, ştiinţă şi tehnologie.

Elevii Școlii Gimnaziale Ciugud au realizat materiale artistice dar şi tehnice, foarte interesante:

  • au ,,captat” lumina în desenele lor,

  • au parcurs etapele astronomice de la începutul universului odată cu Big Bang-ul şi până la apariţia vieţii pe pământ,

  • au rememorat cuvintele lui DUMNEZEU: «Să fie lumină!» Şi a fost lumină (Geneza 1:3),

  • alături de ,,despoţii luminaţi” Frederic al II-lea al Prusiei, Iosif al II-lea al Austriei şi Ecaterina cea Mare a Rusiei au parcurs ,,secolul luminilor” în căutarea reprezentaţilor iluminismului,

  • au descoperit misterul formării fulgerelor, vulcanilor sau pietrelor preţioase,

  • au înţeles multiplele aplicaţii ale luminii în medicină,

  • au creat poezii având ca temă lumina,

  • au interpretat motivul luminii în poeziile lui Lucian Blaga din volumul ,,Poemele luminii” și

  • au încheiat această fantastică călătorie la Paris, numit pe bună dreptate ,,oraşul luminii”.

Data de 1 Decembrie are o semnificație profundă pentru românii de pretutindeni. Este Ziua Națională a României, ziua când, la 1918, românii au strigat cu toată ființa: ”Noi vrem să ne unim cu țara!”

Chiar și micii școlari trebuie să cunoască semnificația acestui eveniment. De aceea, elevii din cadrul școlilor de pe raza comunei Ciugud au luat parte la diverse activități dedicate Zilei Naționale a României. Astfel, elevii de la Școala Primară din Hăpria au participat la ateliere de creație în cadrul cărora au confecționat steaguri tricolore, insigne, au realizat desene și colaje. În 27 noiembrie 2015 au organizat și o serbare la care au fost invitați părinții care s-au bucurat preț de aproape o oră de cele mai frumoase poezii patriotice și au cântat împreună cu cei mici cântece dragi românilor.

Nu au lipsit mândrele costumele populare, copilașii din clasele pregătioare până la a IV-a dovedind că iubesc portul românesc și că sunt mândri de el.

Toate acestea s-au desfășurat în cadrul unui proiect educațional coordonat de doamnele profesoare Sorina Mărginean și Georgeta Paven prin care au urmărit la elevi înțelegerea semnificației zilei de 1 Decembrie și cunoașterea unor repere istorice privitoare la Marea Unire.

De asemenea, elevii din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială Ciugud au aflat detalii legate de evenimentele istorice ce au culminat cu Marea Unire de la 1 decembrie 1918 în cadrul unor ore deosebite de istorie dedicate acestui moment decisiv din istoria românilor. Totodată, au pregătit un impresionant moment cultural-artistic constând în cântece patriotice, cântece populare și recitare de poezii. Elevii claselor I-IV au realizat o expoziție cu lucrări plastice și colaje dedicate Zilei Naționale a României iar preșcolarii de la Grădinița cu Program Normal Ciugud s-au pregătit întreaga săptămână pentru Ziua Națională a României realizând colaje, desene și insigne.

În acest an Ziua Națională a României are o semnificație aparte pentru Ciugud, care va primi pentru două zile, 30 noiembrie-1 decembrie, vizita unei delegații de 17 de primari din Raionul Cantemir, ce va fi condusă de către primarul localității Capaclia și președinte al Asociației Primarilor din Raionul Cantemir din Republica Moldova, Alexei Busuioc.

În prima zi a vizitei, luni 30 noiembrie, oaspeții de peste Prut vor efectua o vizită la principalele investiții realizate în comuna Ciugud, iar după amiază primarul Gheorghe Damian și primarul din Capaclia, Alexei Busuioc, vor semna un acord de înfrățire între cele două localități. Bazele acestui protocol au fost puse în acest an în 15-16 august cu ocazia sărbătorii ”Fiii satului de la Teleac și Drîmbar”, eveniment la care a fost prezentă conducerea primăriei din Capaclia.

Ne propunem să colaborăm în primul rând prin schimburi de experienţă între cele două instituţii, urmând ca mai apoi să deschidem canale de colaborare socio-economică publică şi privată. Protocolul de înfrăţire are ca scop final sprijinirea relaţiilor directe între agenţii economici din industrie, agricultură, transport, comerţ şi între instituţiile de învăţământ, sănătate, cultură, sport, turism şi alte domenii”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

În data de 1 Decembrie delegația din Republica Moldova va participa, împreună cu reprezentanții Consiliului Director al Asociației Comunelor din România filiala Alba la o parte din manifestările legate de Ziua Națională ce vor avea loc la Alba Iulia. În cadrul evenimentului conducerile celor două asociații vor depune coroane de flori la statuile făuritorilor Statului Unitar Român.

Pentru a parafa buna colaborare dntre Asociația Comunelor din România filiala Alba și Asociația Primarilor din Raionul Cantemir din Republica Moldova președinții celor două asociații, Gheorghe Damian respectiv Alexei Busuioc, vor semna un acord de cooperare între cele două organisme.

” Suntem conștienți de necesitatea întăririi relaţiilor dintre unitățile administrative din România și Republica Moldova. Prin parafarea acestui acord dorim să dăm un nou impuls relațiilor de cooperare dintre autoritățile administrației publice din județul Alba și cele din Raionul Cantemir pornind de la tradițiile și relațiile de prietenie și colaborare dintre ele” a precizat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

În urmă cu doi ani comuna Ciugud devenea prima unitate administrativă din mediul rural din județul Alba care semna un protocol de înfrățire cu o comună din Republica Moldova, respectiv Hârtop din raionul Cimișlia.

foto: gazetabt.ro

Un bărbat din comuna Ciugud este cercetat penal de polițiști după ce a fost prins conducând un tractor cu o remorcă neînmatriculată. Acesta a fost oprit de oamenii legii în urma unui control efectuat de aceștia pe strada Principală din comună.

În data de 04.08.2015, poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Ciugud au oprit pentru control, pe strada Principală, din comuna Ciugud, un tractor ce tracta o remorcă, pe care nu era montată plăcuţa cu numărul de înmatriculare sau înregistrare.

Conducătorul auto a fost identificat în persoana lui F.G., din comuna Ciugud, judeţul Alba. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că remorca în cauză este neînmatriculată sau neînregistrată.

În cauza se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare” , faptă prev şi ped .de art. 334, al 3, din Codul Penal.

Un tânăr în vârstă de 19 ani și un minor de 16 ani din Ciugud sunt cercetați penal de polițiști. Cei doi au furat autoturismul familiei unuia din ei, s-au plimbat cu el şi în cele din urmă l-au lovit şi abandonat în apropierea spaţiului amenajat pentru târgul de animale din comună.

Potrivit IPJ Alba, în dimineaţa zilei de 27 iulie 2015, poliţiştii Postului de Poliţie Ciugud, au fost sesizaţi de către un cetăţean din Alba Iulia cu privire la faptul că i-a fost sustras autoturismul pe care-l lăsase parcat peste noapte, în faţa unui imobil din comuna Ciugud.

În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti, s-a stabilit că bănuiţi de comiterea furtului sunt fiul reclamantului, un tânăr în vârstă de 16 ani şi prietenul lui, de 19 ani, care în dimineaţa zilei de 27 iulie, în jurul orei 5.20, ar fi sustras autoturismul şi s-au plimbat cu el prin comuna Ciugud. Ajunşi în zona târgului de animale, tânărul aflat la volan, a pierdut controlul asupra autoturismului, intrând în coliziune cu gardul împrejmuitor al târgului.

După producerea accidentului, cei doi tineri s-au întors la domiciliu, abandonând autoturismul avariat.

Poliţiştii din Ciugud au întocmit pe numele lor dosar penal, în care sunt cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt în scop de folosinţă, conducere fără permis şi distrugere.

accident
foto: adevarul.ro

Un tânăr în vârstă de din judeţul Timiş s-a ales cu dosar penal la Alba, după ce l-a acroşat pe un vârstnic de 75 de ani, care circula pe bicicletă, în localitatea Limba, şi nu a anunţat evenimentul la poliţie. Acum este cercetat pentru părăsirea locului faptei.

Potrivit IPJ Alba, polițiștii din Alba Iulia l-au identificat și îl cercetează penal pe un tânăr din județul Timiș, care nu a anunțat un accident rutier în urma căruia un biciclist, în vârstă de 75 de ani, din comuna Ciugud, a suferit leziuni corporale.

În 2 iulie, în jurul orei 9.00, în timp ce conducea un autoturism pe strada Principală din localitatea Limba, comuna Ciugud, D.I.M., de 33 de ani, din municipiul Timișoara, l-a acroșat pe un vârstnic de 75 de ani, din comuna Ciugud, care se deplasa, în aceeași direcție, pe o bicicletă.

După producerea accidentului, tânărul l-a dus pe vârstnic la domiciliul său, după care a părăsit localitatea, fără a anunța poliția despre producerea evenimentului rutier.

După două zile, victima accidentului s-a prezentat la Spitalul Județean Alba unde a primit îngrijiri medicale întrucât suferise o fractură de cot, moment în care a fost anunțată și poliţia, care a demarat activitățile de cercetare în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul și pentru identificarea conducătorului auto care l-a provocat.

Acesta a fost identificat vineri, 10 iulie, iar pe numele său a fost întocmit dosar penal în care este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook