Tags Posts tagged with "catre"

catre

Români,

Este al șaptezeci și cincilea an în care mă adresez vouă de Crăciun. România anului 2014 este atât de diferită de cea a lui 1940 când, la vârsta de 19 ani abia împliniți, am primit onoarea de a fi, din nou, Suveranul vostru. Și atât de diferită de cea a întunecatului an 1989, când vă încurajam de departe, din exil.

Anul acesta, Europa a sărbătorit 25 de ani de la căderea dictaturii comuniste. Iar Bucureștiul a fost, pentru două zile, capitala morală a continentului, prin prezența atâtor lideri democratici care au scris istoria ultimului sfert de secol.

Să ne plecăm adânc în memoria românilor, atât de mulți la număr, victime ale negrei perioade din 1945 până în 1989!

Națiunea noastră a avut de făcut la sfârșitul anului o importantă alegere democratică. Neașteptat de mulți oameni și-au exercitat dreptul de vot, ceea ce dă speranță și bucurie. Țara însă trebuie să rămână unită, fiindcă interesele fundamentale ale României sunt deasupra conjuncturii, deasupra puterii vremelnice și a preferințelor politice. Sper ca, de aici încolo, domnia legii și respectul față de rostul instituțiilor Statului să fie de neclintit.

Afecțiunea și încrederea voastră sunt încă mai vii decât anul trecut. Aceasta este o binecuvântare pentru noi. Regina și cu mine primim cu bucurie atașamentul vostru față de Coroană.

Anul care se încheie ne-a adus satisfacții. Familia Regală a vizitat Israelul, pentru prima oară de la fondarea acestui stat. Acolo, la Ierusalim, sălășluiește așezământul ortodox ridicat sub domnia bunicilor mei, Regele Ferdinand I și Regina Maria. Fiica mea, Margareta, m-a reprezentat la Yad Vashem, unde Regina Elena, mama mea, are numele înscris în piatră, în calitate de Drept Între Popoare. Membrii Familiei mele au vizitat Suedia, Marea Britanie, Italia, Marocul, Iordania, Italia, Germania, Qatar, Bulgaria, Grecia și Turcia. Peste tot, Casa Regală a dus un mesaj primit cu respect, spre binele relațiilor țării noastre cu restul lumii.

În țară, Principesa Moștenitoare, Principele Radu și, de doi ani încoace, Principele Nicolae, au fost săptămână de săptămână în orașe și comune din toate colțurile țării, inspirând și dând curaj comunităților locale. Un mare număr de instituții și organizații au primit nume sau patronaj regal, simțindu-se conectate la stabilitate, respectabilitate și continuitate. Curtea de Argeș este prima urbe care a primit titlul de “Oraș Regal”.

În îndepărtatul colț de sorginte românească numit Soroca, la malul Nistrului, sălășluiește o comunitate mică de oameni care au decis să dea așezării lor numele de “Satul Regina Maria”. Cinste lor!

Familia Regală continuă munca socială începută de Regina Elisabeta a României acum un secol și jumătate. Proiectele educaționale, culturale, de voluntariat și de răspundere socială sunt continuate cu devotament. Fundația Principesa Margareta a României împlinește 25 de ani. Tot atâția ani împlinește și Principesa Moștenitoare de când a pășit pe pământul țării ei.

Prin viața pe care i-a dat-o prezența Familiei mele, Castelul Peleș s-a transformat dintr-un muzeu național într-un martor al continuității și suveranității noastre, ca stat european.

Aduc laudă inițiativei individuale. Sectorul privat din România s-a străduit să sporească prosperitatea societății noastre, chiar în condiții descurajante, dând dovadă de creativitate, însuflețire și patriotism. Avem în țară comunități cu oameni foarte gospodari și pricepuți, în frunte.

Aduc recunoștință militarilor români, care au devenit admirați în lumea transatlantică pentru cât de mult realizează cu resurse financiare atât de modeste.

Gândul meu se îndreaptă către bătrânii singuri, către copiii care cresc departe de ai lor, către cei de toate vârstele care nu au cum să-și vadă de sănătate așa cum trebuie.

În zilele acestea, ne gândim la lecția de iubire, suferință și modestie a Domnului Nostru Isus Hristos. Nașterea Domnului aduce cu sine un desăvârșit exemplu de bunătate, de altruism, de grijă față de aproapele tău și un neclintit atașament față de familie.

Întregii noastre națiuni, trăitoare în țară și în Republica Moldova, precum și tuturor românilor din alte părți ale lumii, iubirea și nădejdea mea!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai R

24 decembrie 2014

02.Potrivit Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, începând cu luna ianuarie 2014 cetăţenii europeni pot cumpăra teren agricol în ţara noastră fără nici un fel de restricţii. După discuţii cumpănitoare extraparlamentare, dată fiind sensibilitatea proiectului, şi la presiunea opiniei publice, guvernanţii au încercat să impună, (mai degrabă să mimeze) anumite limite directivei europene şi, după un galop legislativ intempestiv, cu care ne-au obişnuit deja, s-au grăbit să trimită Legea către Preşedinte. Inclusiv procedura prin care acest proiect de lege a trecut prin Parlament (Senat şi Camera Deputaţilor), a fost sfidătoare. Deşi, de la microfonul Senatului, am atenţionat că modalitatea prin care se forţează promovarea proiectului de lege este profund neregulamentară întrucât nu s-a alocat timp pentru studierea lui, acesta a trecut prin cunoscutul vot majoritar USL, de Camera Superioară. La Camera Deputaţilor lucrurile au stat la fel sau poate mai rău. Proiectul de lege a fost votat cu dezbateri generale şi superficiale, trimis apoi către Preşedintele României, care, evident, l-a trimis pentru reexaminare!

Aşa cum am amintit în nenumărate rânduri, aderarea la Uniunea Europeană presupune nu doar beneficii ci şi responsabilităţi şi angajamente, care trebuie onorate. Cred că nu este cazul să ne îngrijorăm că cetăţeni din întreaga Europă ne vor bate la uşă, pentru a ne cumpăra terenurile, fiindcă întreprinzătorii care au dorit să investească în România în agricultură au făcut-o deja. Mai important este să ştim cum să ne păstrăm terenurile sau cum putem ajuta şi încuraja fermierii români să cumpere terenuri agricole. Aceasta trebuie să fie adevărata problemă a guvernării.

Săptămâna aceasta, după ce „Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare” a fost retrimisă la Parlament de Preşedintele României, Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală din Senat a venit cu mai multe amendamente, mai explicite, care să corecteze în mare măsură neliniștile semnalate. Raportul final este încă în lucru.

În cererea de reexaminare, Preşedintele României a invocat şapte motive clare de revizuire a legii trimisă spre promulgare. Însăşi titlul legii poate crea confuzie cu privire la sfera de aplicabilitate a legii, deoarece pare că face trimitere doar la persoane fizice. Or, legea se adresează şi persoanelor juridice, singura condiţie fiind ca societatea interesată de vânzare-cumpărare să aibă naţionalitatea, respectiv să provină dintr-un stat membru al Uniunii Europene.

Neclar este şi dacă legea se aplică şi persoanelor juridice cu naţionalitatea română sau numai celor străine. Pe de altă parte faptul că statul român reprezintă autoritatea care avizează tranzacţiile, dar are şi drept de preempţiune la cumpărare poate crea vulnerabilităţi anumitor tranzacţii. Legea nu a prevăzut iniţial procedura de urmat în cazul în care statul nu e intersat sau la apariţia unor disfuncţionalităţi sau contestaţii. Aşadar o seamă de articole au trebuit regândite, iar soluţiile şi observaţiile Președintelui Traian Băsescu se regăsesc, alături de noile amendamente, printre modificările făcute în Comisia de specialitate din Senat. De remarcat faptul că, la cele 25 de articole ale variantei iniţiale trimise spre promulgare, s-au adus 41 de amendamente. Iată modul prin care USL tratează problemele dificile şi delicate ale oamenilor.

Eu aş fi atent şi puţin naţionalist în această chestiune… Rămâne să vedem cât de interesaţi sunt guvernanţii să accepte în plen modificările şi să voteze modificările la noua lege, oricum mult întârziată. Spre deosebire de vecinii noştri bulgari sau unguri, care preferă mai degrabă să primească sancţiuni din partea UE decât să înstrăineze terenurile agricole, românii se dovedesc, în buna tradiţie balcanică, docili, ca să nu spunem delăsători. Este cazul să ne trezim din amorţire şi să ne uităm în jurul nostru, la alte ţări, spre exemplu, la Moldova cu Transnistria sau Găgăuzia ori la Macedonia cu Grecia, exemple clare că pământul, arabil sau nu, se apără cu devotament şi jertfă supremă, uneori!

Atenţie, deci, guvernanţi ai USL, teritoriul României nu este de negociat cu nimeni, poate doar administrat în mod european, modern şi eficient pentru binele românilor şi al UE!

Alexandru Pereş, senator PDL de Alba

primaria-alba-iulia1

Vești bune pentru administrația locală din Alba Iulia. Încă o corecție financiară aplicată Primăriei Alba Iulia a fost anulată.

Subiectul corecţiei îl constituie contractul de servicii de pe proiectul de modernizare şi refacere DN74 str. Zlatnei şi Calea Moţilor. Ofiţerii de control şi evaluare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice care au trasat corecţia în acest caz au susţinut că primăria a impus nejustificat criterii de calificare (indicatorul de lichiditate peste 100%). Nivelul corectiei a fost de 5% din valoarea contractului cu Elis Pavaje (84952,22 lei).
Tribunalul Alba a admis actiunea inaintata de Municipiul Alba Iulia impotriva Ministerului Dezvoltarii si a anulat actul administrativ. Mentionam ca stadiul procesual in acest caz a fost de fond.

DSC_3555Sute de ciorgoveni au participat duminică, 24 noiembrie 2013, de la ora 14, la Căminul cultural din Cergău, județul Alba, la un eveniment tradițional de excepție. Este vorba despre încheierea proiectului „Reconstituirea portului tradițional din Cergău, Alba – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Cu această ocazie, cei prezenți, au avut bucuria să redescopere portul străvechi de sărbătoare al satului din secolul al XIX-lea, femeiesc și bărbătesc, reconstituit după tehnicile vechi ale țesutului și cusutului de către un grup de femei, păstrătoare a meșteșugurilor și tradițiilor locale, din satele Lupu, Cergău Mic și Cergău Mare.

Astăzi, cei care reprezintă comuna Cergău la evenimentele spectaculare, îmbracă un alt costum popular, cel de influență sibiană, în alb și negru, mulți dintre ei neștiind de existența și frumusețea portului lor străvechi, pe care aceste femei înzestrate au reuși să-l reconstituie și să-l redea comunității din care provin.

Prin acest proiect, se urmărește creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume populare autentice.

Evenimentul a debutat cu prezentarea celor două costume, femeiesc și bărbătesc, precum și a echipei de reconstituire formată din trei femei vrednice din Lupu și Cergău Mare: Ana Isăilă, Marioara Corlaciu și Ana Pop.

După prezentarea proiectului, a avut loc lansarea cărții ”Portul Tradițional din Cergău”, în prezentarea scriitorului Ioan Popa care a accentuat importanța cunoașterii adevăratului port popular, ca element esențial al identității locale.

În aplauzele celor prezenți, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a  înmânat diplome de excelență atât echipei de reconstituire, cât și ciorgovenilor  care și-au adus aportul la realizarea acestui proiect în comuna Cergău.

Cei prezenți, timp de o jumătate de oră, au putut viziona și filmul etnografic „Portul tradițional din Cergău”, un documentar cu adevărat valoros.

În cadrul manifestării, organizatorii au pregătit și un spectacol folcloric susținut de Ansamblul județului Alba, condus de dirijor Alexandru Pal, publicul fiind nerăbdător să-i reîntâlnească pe artiștii: Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Floricica Moga și Cătălin Hașa.

Au mai participat Ansamblul folcloric „Ciorgovenii” din Cergău, publicul fiind încântat să se reîntâlnească cu înzestrații comunei: Daniela Mărginean, Alexandru Mărginean și rapsodul Nicolae Voinea.

Programul a fost încheiat de grupul vocal din Cergău care au interpretat un mănunchi de colinde. Întregul eveniment a fost prezentat de Angela Chelaru.

Manifestările tradiționale de la Cergău au fost organizate de Consiliul Județean Alba, Primăria comunei Cergău și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Asociația ASTRA Blaj, Asociația Prietenii Muzeului Unirii.

1012507_492590737500698_1561318065_nProfesioniștii în minerit vă așteaptă la Roșia Montană, să-i cunoașteți și să vorbiți cu ei, înainte de a mai vorbi în numele lor

Stimată doamnă Eugenia Vodă,

Am citit cu tristețe și revoltă scrisoarea pe care ați adresat-o CNA-ului, prin care ați solicitat stoparea oricărei publicități comerciale pe marginea subiectului Roșia Montană.

Este o cerință care, din păcate, ne amintește de cenzura din vremurile comuniste, cenzură de care măcar noi, cei mai tineri, speram că am scăpat.

În scrisoarea dumneavoastră vorbiți de noi și, mai mult, vorbiți în numele nostru, al roșienilor – asta pentru că cereți să fim interziși și să nu mai putem vorbi noi singuri, oare?

De ce vă jucați cu viețile noastre și ale copiilor noștri, în condițiile în care și noi, prin impozitele și taxele pe care le plătim, contribuim la salariul dvs. de la TVR, postul public de televiziune?

Suntem revoltați că v-ați auto-desemnat purtătorul nostru de cuvânt, mai ales că nu ne amintim să vă fi văzut pe la noi în vizită, să cunoașteți cu adevărat realitățile de aici.

Dacă ați fi venit la noi, ați fi aflat că nu suntem niște brute, așa cum probabil credeți, ci suntem oameni sinceri și direcți, muncitori.

Ați fi văzut că avem și noi capacitatea să înțelegem proiectul „la dimensiunile lui de perspectivă”, așa cum spuneți, mai ales că mulți dintre noi au studii superioare – sunt ingineri de mediu, ingineri chimiști, arhitecți, arheologi, topografi.

Avem experiență de ani de zile și suntem mineri din tată în fiu.

Suntem profesioniști în minerit, asta știm să facem și asta vrem să facem.

Și, tocmai pentru că suntem profesioniști în minerit, știm ce înseamnă o carieră de suprafață, ce înseamnă o uzină de procesare, ce sunt o flotație, un iaz de decantare și un baraj.

Tocmai pentru că suntem profesioniști în minerit am evaluat acest proiect folosindu-ne cunoștințele și experiența și am constatat că este un proiect 100% sigur.

Și, credeți-ne, noi suntem cei mai interesați să fie un proiect sigur, pentru că noi trăim aici, cu copiii, părinții și familiile noastre – nu dumneavoastră.

Noi știm cât de dezvoltată poate fi o zonă în care există un proiect minier de asemenea importanță.

Pentru noi, mineritul înseamnă viață!

Și, fie că sunteți sau nu de acord, de la București sau de la Monaco (unde am auzit că locuiți), cu acest lucru, noi vom lupta până la capăt pentru viața noastră și pentru viitorul copiilor noștri.

Spre deosebire de dumneavoastră, care, spuneți, ați făcut ocolul lumii, mulți roșieni nu-și permit nici măcar „luxul” să ajungă la Alba Iulia.

Știți că la Roșia Montană sunt familii întregi care nu au bani de școală pentru copiii lor?

Știați că sunt mii de oameni care nu au un loc de muncă? Acestora, ce le puteți transmite de la București sau de la Monaco?

Comparați Roșia Montană cu Central Park, care are 25 de milioane de turiști anual.

Lăsând la o parte faptul că turiștii aceia sunt, de fapt, turiști în New York, ce ne propuneți, să mergem 3.000 de roșieni să cerșim în Central Park?

Vorbiți de crimă împotriva umanității.

Noi credem că este o crimă să nu pornești mineritul într-o localitate minieră  și să o condamni astfel la dispariție!

Pe viitor, vă așteptăm aici, la noi, să ne cunoașteți înainte de a vorbi în numele nostru.

Vă vom primi respectuos și vă vom vorbi sincer.

Veți înțelege, sperăm, nedreptatea pe care ne-o faceți trimițând scrisori deschise, de la București, în care vorbiți în numele nostru, și veți vedea, poate, „privirea de ansamblu” de aici, de la Roșia Montană.

Vă așteptăm!

Cristian Albu, Liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roșia Montană 

primariaCa în fiecare toamnă, la puţin timp de la începerea anului şcolar, liceenii din Alba Iulia se pregătesc de Balul Bobocilor.

În fiecare liceu din Alba Iulia, agitaţia este pe cale să înceapă.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă tinerii este susţinerea de care are nevoie un astfel de eveniment.

Cu atât mai mult în vreme de criză, soluţiile pe care elevii le au la dispoziţie sunt extrem de puţine.

În urma numeroaselor solicitări adresate primarului municipiului Alba Iulia-Mircea Hava, administraţia locală se va implica că în fiecare an în susţinerea balurilor bobocilor.

Astfel, municipalitatea va putea să ofere un sprijin important şi egal pentru toţi cei care doresc să înceapă liceul aşa cum am făcut-o cu toţii.

Primăria va asigura, printr-un parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, închirierea sălii de spectacole pentru organizarea evenimentelor.

În acest fel, bobocii din toate unităţile vor putea să îşi înceapă experienţa de licean într-un mod plăcut şi conform tradiţiei.

t100_3006În urma sesizărilor depuse la primăria Alba Iulia de către mai multe persoane fizice şi juridice, în care se arată că s-au produs pagube la nivelul culturilor agricole de către animale sălbatice (mistreţi, ciori etc), s-a dispus constituirea unei comisii speciale pentru constatarea şi evaluarea pagubelor, precum şi stabilirea nivelului despăgubirilor ce pot fi acordate.

Comisia este compusă din reprezentanţi ai Primăriei, Agenţiei Pentru Protecţia Mediului, Direcţia Agricolă şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj.

Aceştia constata pagubele produse culturilor, întocmesc procese verbale şi efectuează calcule concrete ce vizează procentul despăgubirilor.

Agricultorii afectaţi trebuie să prezinte toate documentele din care să rezulte cheltuielile efectuate de la înfiinţarea culturii până în prezent.

Până acum s-au înregistrat şase solicitări depuse de către patru persoane fizice şi două juridice.

În total s-au constatat pagube produse de exemplare din speciile de fauna sălbatică de interes cinegetic asupra a 2,22 ha de porumb, 4 ha de vită de vie şi 45 ha de floarea soarelui.

bani-euro67Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 4 septembrie a.c., un nou împrumut de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispoziţia Autorităţilor de Management ale programelor operaţionale resursele necesare pentru plata beneficiarilor de fonduri europene.

Guvernul României a aprobat un nou împrumut, în valoare de aproximativ 850 milioane de lei, sumă care va fi utilizată pentru efectuarea de noi plăţi către beneficiari.

Resursele asigurate de Guvern pentru plata beneficiarilor reprezintă un sprijin consistent pentru continuarea proiectelor, cu efecte pozitive pentru economia naţională, dar şi un impuls pentru accelerarea absorbţiei fondurilor UE‘, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Împrumutul menţionat va fi folosit pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii de fonduri contractate prin intermediul a patru programe: Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operaţional Sectorial Mediu, Programul Operaţional Regional, respectiv Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.

Astfel, pentru plata facturilor depuse de beneficiarii Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi ai Programului Operaţional Sectorial Mediu au fost alocate fonduri în valoare de câte 300 milioane de lei. Totodată, pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii Programului Operaţional Regional a fost alocată suma de 230 de milioane de lei.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook