Tags Posts tagged with "card de sanatate"

card de sanatate

Utilizarea cardului de sănătate, care  trebuia să fie obligatorie din data de 1 august, se amână din nou. Este pentru a şasea oară când se întâmplă acest lucru. DEși Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţase că din 1 august cardul de sănătate va deveni obligatoriu fără nicio excepţie, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a anunţat că termenul a fost amânat.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat pentru Realitatea TV că fiind perioada concediilor s-a decis amânarea obligativităţii cardului de sănătate.

„În ultima lună, foarte puţine persoane s-au prezentat la casele de asigurări pentru a-şi lua cardul de sănătate. A crescut, în schimb, cererea pentru cardul european de sănătate. Ne-am gândit să nu îi lăsăm pe cetăţeni fără servicii medicale”, a afirmat preşedintele CNAS.

Conform acestuia, la nivel naţional, aproximativ 350.000 de carduri de sănătate nu au fost ridicate.

„Cardul este obligatoriu pentru cei care îl au”, a mai spus preşedintele Casei.

Vasile Ciurchea a mai afirmat că procentul de utilizare este extrem de mare: 75% din totalul serviciilor medicale acordate.

Întrebat dacă există o problemă cu asigurarea mentenanţei cardului de sănătate, preşedintele CNAS a afirmat că „nu este nicio problemă”.

„Asigurarea mentenaţie nu este o problemă. S-a organizat o licitaţie şi nu s-a prezentat nimeni. Acea firmă în insolvenţă nu este în contractul cu CNAS”, a spus Vasile Ciurchea.

sursa: realitatea.net

Începând cu data de 1 august, cardul de sănătate ar urma să fie singurul instrument de decontare a serviciilor medicale. Medicii de familie şi cei din sistemul privat susţin că, fără card, pacientul va plăti serviciul prestat, chiar dacă autoritățile apreciază că nu vor fi probleme.

La nivel naţional mai sunt de distribuit aproape 300.000 de carduri de sănătate, din cele peste 14 milioane emise. Între aceste carduri se află și cele ale asiguraţilor plecaţi la muncă în străinătate, care, probabil că le vor solicita în perioada concediilor pe care le vor petrece în ţară.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate intenţionează ca, de la începutul lunii august, cardul sau adeverința care-i ține loc să fie singurele mijloace de decontare a serviciilor medicale.

„Dacă pacientul vine fără card, furnizorul caută în sistem și vede dacă are card. Primește serviciul”, a subliniat șeful CNAS, Vasile Ciurchea.

Doar că medicii se tem că vor avea mari probleme, mai ales că, dintre cei care și-au luat cardul, doar 8 milioane de asigurați și l-au activat. „Îți vine pacientul fără card, tu îl tratezi și-l pui, nu știu, să dea o declarație pe propria răspundere că este asigurat! Dar dacă nu e așa? Peste un an-doi, vine Curtea de Conturi și dai de belea! Am învățat pe propria piele că nimic nu te acoperă în relația cu Casa, iar legea e interpretabilă“, spune o doctoriță de familie.

„O să fim nevoiți să-i punem să plătească din buzunar, pentru că nu te joci cu deconturile! Cine-mi garantează mie că, pe baza declarației pe propria răspundere, o să-mi deconteze CNAS serviciile“, spune alt medic.

În sistemul privat de servicii de sănătate lucrurile sunt și mai clare. „Dacă un pacient nu are cardul de sănătate, practic, serviciul efectuat, nefiind însoțit de semnătura electronică a cardului, nu va putea fi decontat către furnizor. Prin urmare, pacienții fără card de sănătate sau adeverință înlocuitoare nu vor beneficia de servicii decontate de casa de asigurări, ci vor putea beneficia, la cerere, de servicii medicale cu plată, în afara asigurării publice“, spune dr. Ovidiu Vasile, directorul medical al Medlife.

sursa: realitatea.net

Partidul Național Liberal a solicitat audierea de urgență a Președintelui CNASS, Vasile Ciurchea, în comisia de sănătate a Camerei Deputaților, săptămâna viitoare, marți, 12 mai, pentru a oferi explicații și soluții în privinţa blocajului cardurilor de sănătate. Totodată, liberalii l-au invitat luni, 11 mai, pe ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu la şedinţa de grup, pentru a explica cum va rezolva această situaţie.

Solicitările liberalilor sunt justificate având în vedere haosul creat la nivelul întregii țări. Mii de oameni au pierdut ore și zile întregi la cozi interminabile în sediile caselor de asigurări de sănătate pentru a-și ridica aceste carduri și pentru a beneificia de serviciile medicale. Lipsa de informații și comunicarea defectuoasă a autorităților statului pe acest subiect au pus în cap întregul sistem de sănătate din România.
Cu toate că din data de 1 mai a.c. a devenit obligatorie folosirea cardului de sănătate, în acest moment, din totalul de 14,3 milioane de carduri, 840.000 nu au ajuns la pacienți,
La această situație se adaugă și numeroasele disfuncționalități de ordin tehnic ale sistemului integrat de informații (SIUI), serverele blocându-se în momentul activării cardurilor de sănătate.

Eșecul acestui proiect trebuie decontat în integralitate de către Guvernul Ponta care a demonstrat, odată în plus, nivelul său de incompetență precum și, mai grav, lipsa de respect pentru cetățenii României, contribuabili ai unui sistem care are obligația să le garanteze accesul la servicii medicale în condiții decente.

Probabil, Guvernul Ponta consideră că românii nu au dreptul să se îmbolnăvească decât după ce ministrul Bănicioiu va binevoi să acorde atenția cuvenită unui proiect atât de important.
Se pare că turneul în țările arabe al premierului Ponta în care a fost însoțit și de ministrul sănătății a fost mai important decât rezolvarea crizei cardului de sănătate.

“PNL cere, premierului Ponta să își asume responsabilitatea politică pentru gravele probleme create în sistemul de sănătate .ca urmare a lipsei de interes acordată procesului de distribuire a cardului de sănătate. Guvernul nu a fost capabil să asigure distribuirea la termen a acestui card, Guvernul nu a fost preocupat să rezolve problemele de ordin tehnic înainte să stabilească că, de la 1 mai, românii nu mai beneficiază de servicii medicale decât în baza cardului de sănătate. S-a ajuns în această situație critică în care cetățenii sunt puși pe drumuri și se află în imposibilitatea de a beneficia de acest unic sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. În județul Alba sistemul nu a funcționat decât după 7 zile iar, azi, când a început să funcționeze tot au existat probleme și defecțiuni. Medicii de familie sunt nemulțumiți la fel și pacienții, care acuză autoritățile statului de proasta gestionare a procesului de implementare a cardului de sănătate. Sistemul trebuia să funcționeze de la început în paralel, asa cum se întâmplă acum, iar pentru a descrie situația creată de Minister și de Casa Națională de Sănătate se potrivește foarte bine un proverb românesc – unde nu-i cap, vai de picioare” a declarat deputatul liberal Dan Simedru.

Reprezentanţi Partidului naţional Liberal critică autorităţile pentru modul în care s-a făcut distribuţa cardurilor de sănătate dar şi de faptul că românii au fost prea puţin informaţi despre utilitatea folosirii acestor carduri şi beneficiile ce le pot avea pentru sistemul sanitar românesc şi aşa greu încercat.
Liberalii sunt supăraţi şi de lipsa de respect a Guvernului Ponta faţă de pacienţi şi medici, dovedită prin lipsa de comunicare pe un subiect foarte important cum este cardul de sănătate.

“Faptul că nu a existat o comunicare publică susținută pentru a aduce la cunoștința populației beneficiile cardului național de sănătate, modul în care acesta se utilizează și ce ar trebui să știe fiecare român în parte, ne demonstrează încă o dată că politicile publice ale Guvernului Ponta nu au la bază nicio strategie”, a declarat Copreședintele PNL, Alina Gorghiu.

Sistemul sanitar are nevoie de o finanțare mai bună, de valorizarea medicilor de familie si internarea doar a acelor cazuri care necesită cu adevarat spitalizare, de garantarea unor standarde de calitate, de respectarea drepturilor pacientilor, de o mai bună salarizare a medicilor, de acces mai bun la servicii medicale. Cardul de sanatate nu va rezolva toate problemele sistemului, dar cel puțin prin intermediul acestuia vor fi oprite mare parte dintre fraudele din sistemul de sănătate. Partidul Național Liberal consideră cardul național de sănătate ca fiind unul din cele mai importante proiecte strategice în domeniul sănătății.

În același timp, Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi subliniează importanța decontării serviciilor medicale doar în cazul certificării calității de asigurat prin intermediul cardului de sănătate.

“Cardul de sănătate reprezintă un instrument esențial pentru transparentizare, pentru o mai corectă și eficientă cheltuire a banilor publici din sănătate. Nu vor mai fi posibile consultații inventate, rețete false, investigații de laborator și imagistice nereale, pentru că nu se vor valida și plăți decât acele investigații de care vor beneficia cu adevărat pacienții si pe care le vor certifica personal prin utilizarea cardului cu cod personalizat.

Nu mă hazardez sa fac predictii în legatură cu banii care se risipesc în sistemul de sănătate, în lipsa unor date oficiale, însă, de-a lungul ultimilor ani, personaje cheie din sistem, precum și analiști sau jurnaliști independenți au avansat procente de 10-20% din buget. Indiferent însă de amplitudinea fenomenului, după introducerea cardului de sănătate vor rămâne mai mulți bani pentru pacienți reali, pentru spitalizări și investigații necesare, ceea ce va fi un avantaj extraordinar pentru pacient”, a declarat Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi.

Ținând cont de faptul că nu toți asigurații au intrat în posesia cardurilor de sănătate și luând în considerare că nu au existat campanii de comunicare și de explicare a modului în care se va utiliza cardul, europarlamentarul PNL consideră că într-o perioadă tranzitorie trebuie descrise toate excepțiile în care decontarea se va face la fel ca în prezent, cu justificarea scrisă a fiecărei situații în parte de către furnizorul de servicii medicale, urmând ca, după această perioadă de tranziție, cardul să devină obligatoriu în toate situațiile.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook