Tags Posts tagged with "campionat"

campionat

Hotelul Transilvania a fost dumincă gazda primului eveniment șahist desfășurat în această lună la Alba Iulia. Miza calificării în Openul Internațional al României, dar și dorința de a juca șah în “Cealaltă Capitală”, a atras la start un numar de 86 de participanți cu vârsta cuprinsă între 5 ani și 82 de ani.

Startul în Openul Județului Alba la șah rapid a fost dat în mod simbolic de Mihnea Costachi, care a efectuat prima mutare a jucătorului cu piesele albe de la masa 1, transmițând participanților mesajul că îi așteaptă peste 10 zile la startul openului internațional, acolo unde tânărul maestru FIDE albaiulian era deja calificat.

Lupta pentru calificare a fost foarte aprigă, cu o rundă înainte de final nu mai puțin de 8 jucători fiind la egalitate pe locul 1 cu 5 puncte din 6 partide, confruntările dintre ei din runda a 7-a desfășurându-se astfel în situația de “totul sau nimic”. Victorioși în ultima runda, Ambru Dan (Cluj-Napoca), Iustin Ciorgovean (Alba Iulia) și Ovidiu Lupu (Alba Iulia) s-au clasat pe primele trei locuri ale Openului Județului Alba la șah rapid și s-au calificat pentru Openul Internațional al României. Dacă pentru maestrul FIDE Ovidiu Lupu, legitimat la CSO Cugir, calificarea era așteptată, acesta fiind al doilea favorit al turneului, prezența pe podium a lui Iustin Ciorgovean (CSU Alba Iulia), a fost marea surpriză a turneului, deși progresul făcut de juniorul albaiulian în vârstă de 15 ani în ultimii 2 ani a fost remarcabil și îl dădea ca posibil aspirant la calificare. Ghinionistul turneului a fost maestrul aiudean Ionel Miron, care deși în ultima rundă l-a invins pe favoritul principal al openului, maestrul internațional Codruț Florescu (Comex Bucuresti), s-a clasat doar pe locul 4, la egalitate de puncte cu primii 3 clasați, dar având coeficienți de departajare inferiori. Pe locul 5, la o jumătate de punct de lideri, s-a clasat Illes Sandor (Targu Mures).

Cel mai vârstnic participant la turneu, Emil Suflețel (Alba Iulia), care în acest an va împlini 82 de ani, a fost premiat alături de cei mai tineri participanți la turneu, Călina Furdui și Alexandru Simina, ambii copii albaiulieni având vârsta de 5 ani. De asemenea s-au mai acordat premii speciale primilor clasați la următoarele secțiuni: veterani peste 65 de ani Stefan Bucur (Deva), veterani peste 50 de ani Helmer Janos (Cluj-Napoca), feminin Alexandra Paraschiv (Timisoara), juniori Tamas Sandor (Corund), copii sub 12 ani Ilie Arion (Cugir), copii sub 10 ani Radu Tampea (Alba Iulia), copii sub 8 ani George Plesa (Alba Iulia), Stefan Chirilut (Alba Iulia) și Norbert Wagner (Targu Mures). In plus, toți copiii sub 12 ani prezenți la turneu au fost recompensați de organizatori cu diplome și medalii pentru curajul de a se înfrunta cu șahiști mult mai experimentați și dăruirea cu care au făcut-o, deși mulți dintre ei s-au aflat la prima lor participare într-o competiție de seniori.

Coordonarea tehnică a turneului și arbitrajul au fost asigurate de Marius Ceteraș (Alba Iulia), Alin Toma (Cluj-Napoca) și Aurelian Vlad (Aiud), în timp ce Iulia Guș, director de marketing al Hotelului Transilvania, a fost responsabilă cu oferirea participanților la turneu a unor condiții de joc la cele mai înalte standarde.

foto: bihon.ro

Municipiul Alba Iulia va fi în luna martie gazda mai multor turnee șahiste naționale și internaționale. Evenimentul central va fi Openul Internațional de Șah al României, organizat în premieră la Alba Iulia de către Federația Română de Șah și CSU Alba Iulia și care va fi un turneu select, având drept de participare doar jucătorii cu rating FIDE peste 2300 și juniori cu rating FIDE peste 2200. Deja au confirmat participarea 7 mari maeștri internaționali, 4 maeștri internaționali și 8 maeștri FIDE din Moldova, Ucraina, Ungaria, Portugalia și România, dar se așteaptă un număr de 40-50 de participanți din 7-8 țări, deoarece înscrierile au început doar de o săptămână. Turneul internațional va fi găzduit de Hotelul Transilvania din Alba Iulia în perioada 16-23 martie. În paralel cu acesta urmează să se desfășoare și Openul Județului Alba la șah clasic, la care vor participa jucători care nu îndeplinesc condițiile de participare în turneul internațional.

O șansă de a se confrunta cu marii maeștri internaționali o vor avea și jucătorii amatori, cu condiția să se claseze pe unul dintre primele trei locuri la Openul Județului Alba la șah rapid, competiție care va fi găzduită tot de Hotelul Transilvania din Alba Iulia în data de 6 martie, începând cu orele 15. Jucătorii care nu reușesc calificarea în turneul internațional principal, se vor putea afla fața în față cu marii maeștri prezenți la Alba Iulia în Openul Internațional al Romaniei, proba de blitz, care se va desfășura în data de 20 martie începând cu orele 10 și în care înscrierea nu este condiționată decât de plata taxei de participare.

Cel mai mare număr de participanți este așteptat la “Memorialul Mihail Breaz”, un turneu pentru elevi și preșcolari organizat în memoria regretatului maestru Mihail Breaz și găzduit de Școala gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia în data de 19 martie începând cu orele 14. La acest turneu organizatorii mizează pe prezența a 150-200 de copii din județul Alba, dar și din alte județe, posibil chiar din străinatate. În cadrul acestui turneu vor exista grupe pentru copii legitimați cu rating național și grupe pentru copii începători. Grupele turneului vor avea denumiri cu tematică istorică (Apulum, Traian, Gemina etc.), iar copiilor din alte localități care vor fi prezenți la turneu organizatorii le pregătesc și un tur turistic al municipiului Alba Iulia.

Tot pentru copiii care iubesc șahul, dar și pentru cei care nu cunosc încă sportul minții, organizatorii pregătesc și alte surprize. Pe durata openului internațional copiii albaiulieni vor putea asista gratuit la lecții deschise de șah și vor putea să joace șah pe o tablă gigant de 3x3m, iar cei mai cuminți dintre copiii care vor asista la rundele turneului vor primi cărți, broșuri și reviste de șah.

“Cele cinci turnee pentru șahiștii de toate vârstele, profesioniști și amatori, vor transforma municipiul Alba Iulia în capitala șahului românesc în luna martie. Îi așteptăm alături de noi pe toți albaiulienii care doresc să sprijine organizarea festivalului șahist, pentru a demonstra împreună Federației Române de Șah că Alba Iulia merită să organizeze Openul Internațional al României și în anii următori. Deja contăm pe sprijinul mai multor parteneri, cum ar fi Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Hotelul Transilvania, Florea Grup, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Fundația Comunitară Alba, Școala gimnaziala „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, SC Oma Grup Instal SRL Alba Iulia, SC Iomir SRL Aiud, SC Energo Impex SRL Aiud, însă lista va rămâne deschisă pana la sfârșitul celor cinci turnee.” (Marius Ceteras, directorul de turneu din partea F.R.Sah)

Openul Orașului Teiuș, competiția care încheie în fiecare an calendarul competițional șahist în județul Alba, a atras și în acest an un număr mare de concurenți. 54 de iubitori ai șahului de toate vârstele din Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Lorinț, Mihalț, Sântimbru și Teiuș au luat startul la turneul organizat de clubul Rapid CFR Teiuș în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Teiuș și care, în special datorită eforturilor profesorului Sabin Borșia, a ajuns la ediția a 10-a.

La finalul celui mai bun an de până acum al carierei sale șahiste, Iustin Ciorgovean (CSU Alba Iulia), component al lotului național de juniori sub 14 ani, s-a impus cu 5,5 puncte din 6 partide, același număr de puncte, dar coeficienți de departajare inferiori având și Adrian Sechereș (CSS 1 Timisoara), junior care este născut și locuiește în Teiuș și care a avut și el un an foarte bun, obținând în 2015 o medalie de argint la Campionatul Mondial Școlar în proba de blitz, dar și titlul de maestru FIDE. Pe locul 3 s-a clasat un alt junior, Adrian Zincă (CSO Cugir), cu 5 puncte, același punctaj însă din 5 partide jucate efectiv fiind obținut și de maestrul aiudean Ionel Miron, care a întârziat la concurs și a luat startul doar din runda a 2-a.

S-au acordat și următoarele premii speciale:

Copii sub 10 ani: 1.Ianis Tarciuc (CSU Alba Iulia) 2.Radu Tampea (CSU Alba Iulia) 3.George Plesa (Alba Iulia)

Veterani: 1.Mihai Vilceanu (Sah Club Cugir) 2.Gheorghe Murg (CSO Cugir) 3.Ioan Zaharie (CSO Cugir)

Tragerea la sorţi pentru Euro 2016 are loc sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 19:00. România este în urna 3 şi are mari emoţii înaintea evenimentului din această seară, pentru că poate întâlni adversari extrem de puternici.

Tragerea la sorţi pentru Campionatul European de Fotbal 2016 va fi transmisă live la TV de Dolce Sport şi live online pe www.dolcesport.ro.

Capi de Serie: Franţa, Spania, Germania, Anglia, Portugalia, Belgia

Urna 2: Italia, Rusia, Elveția, Austria, Croația, Ucraina

Urna 3: Cehia, Suedia, Polonia, România, Slovacia, Ungaria

Urna 4: Turcia, Irlanda, Islanda, Țara Galilor, Albania, Irlanda de Nord

 

Comuna harghiteană Corund, probabil una dintre cel mai bine dezvoltate localități rurale din România, a găzduit în perioada 17-20 septembrie prima ediție a Festivalului International de Șah “Ceramica” Corund, organizat de Asociația Clubul de Șah Ceramica Corund cu sprijinul Primăriei Corund și al Consiliului Județean Harghita. Grație echipei organizatorice, în frunte cu Sandor Levente, condițiile de joc au fost impecabile, similare celor de la marile openuri din străinătate. La cele doua secțiuni ale festivalului, seniori și copii sub 12 ani, au participat 111 șahiști din România, Ungaria și Germania, dintre aceștia 6 având titluri internaționale.

Șahiștii de la CSU Alba Iulia s-au aflat în prim-planul întrecerilor, toți cei 4 reprezentanți ai clubului obținând premii. Maestrul FIDE Marius Ceteraș s-a impus în proba de blitz cu 6 puncte din 7 partide, la egalitate de puncte cu următorii doi clasați, maestrul FIDE Lehel Vrencian (CN Aprily Lajos Brașov) și maestru internațional Daniel Baratoși (CSU Ploiesti), dar având coeficient de departajare superior și s-a clasat pe locul 5 în proba de șah clasic cu 5.5 puncte din 7 partide, la egalitate de puncte cu Sandor Petruț (Chindia Târgoviște), Daniel Baratosi (CSU Ploiești) și Radu Toma (AEM Luxten Timisoara), dar având în această probă coeficient de departajare mai slab. Proba de șah clasic a fost câștigată de Takacs Balazs (Ungaria).

Foarte bine au evoluat și juniorii albaiulieni prezenți la turneu. George Ileana și Iustin Ciorgovean au acumulat 4,5 puncte și au primit premiile speciale pentru cei mai buni juniori sub 14 în proba de șah clasic. Deși a fost cel mai tânăr participant în secțiunea seniorilor, Radu Țâmpea (9 ani) a acumulat 3 puncte din 7 partide în proba de șah clasic, în plus mezinul delegației CSU Alba Iulia obținând premiul special pentru cel mai bine clasat junior sub 12 ani în proba de blitz, în care a acumulat 4 puncte din 7 partide.

Elevul Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, Adrian Sechereş, s-a clasat pe locul 7 la categoria elevi sub 17 ani în proba de şah clasic a Campionatului Mondial Şcolar de şah care s-a desfăşurat la Dusit Thani Pattaya în Tailanda. Din cele 9 partide disputate, juniorul teiuşan care a început să studieze şahul în anul 2005 la Clubul Municipal de Şah Alba Iulia sub îndrumarea regretatului maestru Mihail Breaz şi care în prezent este legitimat la CSS 1 Timişoara a obţinut 5 victorii cu Alrashedi Mayed (Emiratele Arabe Unite), Tupfah Khumnorkaew (Tailanda), Wathudura Sanura Ranmith (Sri Lanka), Bolatbek Minbayev (Kazahstan) şi Zaur Bayramov (Azerbaidjan), a remizat cu Kankawee Maneesorn (Tailanda), dar a şi pierdut împotriva primilor trei clasaţi Zhanat Saiyn (Kazahstan), Paulo Bersamina (Filipine) şi Arystanbek Urazayev (Kazahstan).

Pe lângă această clasare fruntaşă în proba de şah clasic, elevul antrenorului emerit Mihai Ghindă (Bucureşti) rămâne cu satisfacţia obţinerii medaliei de argint în proba sa preferată, cea de blitz, în care a fost devansat doar de filipinezul Paulo Bersamina. Singurul junior român dintre cei 9 participanţi la turneu care a mai reuşit să urce pe podium a fost arădeanul Iulian-Mihai Anghel, medaliat cu argint în proba de şah clasic.

Participarea lui Adrian Sechereş la Campionatul Mondial Şcolar din Tailanda a fost posibilă datorită sprijinului acordat de SC PETROM SA şi doamna Elisabeta Polihroniade, prin fundaţia de promovare a şahului şcolar pe care o conduce.

Performanţă extraordinară pentru Volei Alba Blaj. Volebalistele din Mica Romă au reuşit să se califice în premieră în finala Campionatului naţional de Volei Feminin după trei meciuri cîştigate în semifinală în faţa volebalistelor de la CSM Bucureşti.

După două victorii obţinute săptămâna trecută pe propriul teren astăzi Volei Alba Blaj a reuşit o nouă victorie, decisivă în faţa celor de la CSM Bucureşti calificându-se în finala mare a campionatului național, scor 3-0 (25-22, 25-17, 25-18).

Volei Alba Blaj: Adina Salaoru, Tsvetelina Zarkova, Katja Medved (libero), Bojana Radulovic, Ivana Djerisilo, Roxana Ivanof, Ioana Nemţanu.

Lotul Volei Alba Blaj: Adina Salaoru, Tsvetelina Zarkova, Katja Medved (libero), Bojana Radulovic, Martina Utla, Roxana Ivanof, Ioana Nemţanu; Ivana Djerisilo, Adina Stanciu, Jacqueline Souza, Natasha Matseichyk, Adriana Dudnic.

Meci sărac pentru tricolori la prima prezenţă pe Stadionul din Ploeşti. Cu toate acestea naţiola a reuşit să-şi adjudece cele 43 puncte necesare în lupta de calificare la Campionatul European de Fotbal don 2016.

În minutul 7 oaspeţii reuşesc să înscrie… dar ofsaidul este evident.

Momentul decisiv este în minutul 21 la lovitura liberă executată foarte bine de Maxim: deviată de zid în bară, este reluată de Keşeru în bară.

În repriza secundă notăm bara lui din minutul 78 a lui Keşeru şi mingea salvată de la vinclu de către Pantilimon în minutul 91.

Tricolorii au părăsit stadionul lăsând o impresie slabă în faţa unei echipe de amatori. Ploieştenii nu i-au iertat: Ruşine, ruşine să vă fie!, striga tribuna.

Clasamentul Grupei F:

1.România 13p
2.Irlanda de Nord 12p
3.Ungaria 8p
4.Finlanda 4p
5.Insulele Feroe 3p
6.Grecia 2p

Etapa viitoare

13 iunie 2015
Finlanda – Ungaria
Irlanda de Nord – România
Insulele Feroe – Grecia.

Foto: Alex Nicodim

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook