Tags Posts tagged with "Blaj"

Blaj

apa_splashA fost aprobată finanţarea de către Uniunea Europeană a Proiectului Major: ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba, 2014-2020”, în valoare totală de 114.079.588 euro (fără TVA). Astfel, Uniunea Europeană va finanţa acest proiect cu 86.737.563 euro (fără TVA), la această sumă adăugându-se 13.265.745 euro de la bugetul statului, 2.040.884 euro de la bugetele locale ca beneficiari finali ai investiţiilor, iar Beneficiarul proiectului, SC APA CTTA SA Alba, va contribui cu 12.035.397 euro.

Proiectul cuprinde 3 contracte de servicii, unul de furnizare vehicule operaționale, şi 9 contracte de lucrări, prin care se vor realiza investiții în infrastructura de apă și apă uzată, după cum urmează:

-reabilitarea aducţiunilor Galda-Teius-Aiud-Ocna Mureş şi Galda-Blaj,

-extinderea şi reabilitarea aducţiunilor Cimpeni-Abrud şi Cimpeni-Baia de Arieş,

-extindere și reabilitare rețele de apă și apă uzată în aglomerarea Alba Iulia, localitatea Pâclișa, în aglomerarea Ighiu, localitatea Țelna şi în aglomerările Abrud și Baia de Arieș, execuție lucrări pt. extinderea sistemelor de apă în Arieșeni.

-extindere rețele de apă și apă uzată în aglomerarea Aiud – Lopadea Nouă

-extindere rețele de apă uzată în aglomerarea Unirea – Războieni şi în aglomerarea Blaj – Sâncel -extindere/reabilitare sistem de alimentare cu apă în Cistei şi Bucerdea Grânoasa- Crăciunelu de Jos

-construire stații de epurare apă uzată în Abrud şi Baia de Arieș, reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă Zlatna și Mihoiești (Câmpeni).

Prin intermediul acestui proiect vor fi continuate acţiunile integrate de dezvoltare a sistemelor de apă şi apa uzată în aglomerările cu o populaţie cuprinsă între 2000-10.000 locuitori.

Astfel, în ceea ce priveşte alimentarea cu apa vor beneficia peste 100.000 de locuitori din aria de deservire a 4 sisteme zonale de alimentare cu apă: Alba, Zlatna, Apuseni şi Arieşeni, iar pentru canalizare-epurare circa 23.000 locuitori din 7 aglomerări: Alba Iulia, Ighiu, Aiud-Lopadea Noua, Blaj, Sâncel, Abrud, Baia de Arieş, Unirea, Războieni.

În vederea susţinerii acestui proiect major de investiţii, SC APA CTTA SA ALBA, anunţa intenţia de majorare a preţului apei potabile şi a tarifului la canalizare, începând cu 01.01.2018, în baza Strategiei de tarifare pe o perioadă de 5 ani aprobată de către toate Consiliile locale membre, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă Alba.

Cel mai mare târg apicol din România, ce are loc anual la Blaj, se va desfașura anul acesta în perioada 19-20 martie în Piaţa 1848. Organizatorii celei de-a XI-a ediții a Sărbătorii Mierii sunt cei tradiţionali respectiv : Apidava, Consiliul Local Blaj, Consiliul Judeţean Alba, Asociația Apis Târnave Blaj.

« Apicultura este un domeniu de activitate foarte dinamic iar în zona Blaj manifestări precum Sărbătoarea Mierii au reprezentat un impuls suplimentar pentru dezvoltarea acestei ramuri.Acesta este şi motivul pentru care, împreuna cu Consiliul Judeţean Alba, administraţia publică locală susţine an de an acest eveniment care s-a transformat într-o adevarată carte de vizită pentru această zonă », declară primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Organizatorii « Sărbătorii Mierii » se află în faţa unei premiere, la cererea participanţilor şi vizitatorilor au programat desfaşurarea acestui eveniment în week-end şi nu în timpul săptămânii cum era pana acum. Ei mizează pe participarea unui număr mult mai mare de vizitatori dar şi pe disponibilitatea mai mare a expozanţilor şi apicultorilor.

« Prin această manifestare încercam de la un an la an să atragem alături de noi persoane dedicate din această ramură dulce, care să promoveze produsele stupului – produse româneşti de calitate -, firme internaţionale care doresc  să încheie afaceri cu producători români, dar şi persoane alături de care ne-am implicat în cursul anului 2015 în campanii de protejare a albinelor şi implicit a mediului înconjurător » declară Victor Mateș – managerul Apidava  și inițiatorul acestei manifestări.

Manifestarea se va desfășura pe 3 secțiuni : târgul cu vânzare pentru produse apicole, miere și produse apiterapeutice,echipamente şi utilaje agricole, produse tradiționale românești sau certificate ecologic; secțiunea de comunicări științifice și business; program artistic .

La ediţia din acest an au fost invitaţi oameni de afaceri japonezi care derulează afaceri cu procesatorii de miere români de mai bine de 10 ani. Aceştia au fost atat de impresionaţi de calitatea produselor apicole românesti încât au iniţiat o adevarată campanie de promovare în Japonia a mierii de salcâm folosind imagini din zona Transilvaniei.

Pe lângă oamenii de afaceri din Ţara Soarelui Răsare la târg vor mai participa reprezentanţi de firme din alte 14 ţări precum: Polonia, Ungaria, Austria, Spania, Israel, Slovenia, Croaţia, Italia, Franţa, Germania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina şi Slovacia.

Pentru acest an veniturile bugetului local respectiv cheltuielile anului 2016 au fost prognozate a fi de aproximativ 43,3 milioane lei.

Din această sumă aproape 24.5 milioane lei reprezintă veniturile proprii ale bugetului adică taxele şi impozitele plătite direct de blăjeni, cotele defalcate din impozitele percepute de stat pe salariile angajaţilor dar şi alte fonduri atrase la nivelul comunităţii.

Am gândit un buget echilibrat în care axul central este dezvoltarea comunitara. Am reuşit acest lucru în special prin menţinerea la cote mici a cheltuielilor de funcţionare fapt care a creat disponibilizări financiare importante care se regăsesc astfel în domeniile de interes edilitar”, spune primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Ritmul lucrărilor edilitare se menţine şi în acest an la un nivel ridicat având în vedere procentul important destinat bugetului pentru investiţii şi reparaţii capitale. 11.7 milioane lei vor finanţa proiectele de dezvoltare locală ceea ce reprezintă nu mai puţin de 47.6% din totalul veniturilor proprii.

Cu un buget mai mare cu aproximativ 10% faţă de anul trecut, municipalitatea îsi propune să continue programul de investiţii demarat în anii precedenţi dar şi să adauge noi obiective acestuia.

Astfel principalul obiectiv al bugetului destinat investiţiilor rămâne finanţarea capitolului infrastructură rutieră şi pietonală. 5,6 milioane de lei reprezentând 47% vor fi alocaţi infrastructurii supraterane şi subterane. Practic toate străzile pe care s-a realizat extinderea canalizarii în anul 2015 vor fi în acest an modernizate prin reabilitarea infrastructurii rutiere şi pietonale.

La capitolul investiţii, două dintre cele mai importante proiecte ale administraţiei publice locale, derulate în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, urmează să fie finalizate în cursul acestui an. Este vorba de Palatul Cultural care beneficiază de o bugetare finală de 1,83 milioane lei dar şi de Baza de Agrement căreia i-a fost alocată suma de 2,2 milioane lei.

Lista investițiilor ce urmează a fi realizate anul acesta mai cuprinde: Reabilitare Câmpia Libertăţii (500 000 lei), amenajarea Centrului Cultural Horia Cucerzan (300 000 lei), modernizare Remiza PSI (400 000 lei), amenajare Expoziţie Etnografică Petrisat (80 000 lei), proiectare Sala Polivalentă (450 000 lei), modernizare sistem de alarmare a populaţiei (31 000 lei). De la bugetul local în 2016 vor mai fi alocați 205 000 lei pentru întocmirea de proiecte sau studii de fezabilitate (contruirea unei punţi pietonale pe actualul amplasament, reparaţie capitală pod peste Târnava Mare şi introducerea cablurilor în subteran în toată zona centrală) și 400 000 lei pentru modernizarea mai multor trotuare cu dale. Pe lângă străzile care vor fi reabilitate dupa finalizarea proiectului de extindere a canalizării altele vor intra în reparaţie capitală precum:I.M Clain, Horea şi Cloşca.

La capitolul învăţamânt anul acesta 5 unităţi vor beneficia de sprijinul bugetului local pentru realizarea de investiţii la nivelul unităţilor educative. Este vorba de : Grădiniţa I.M.Moldovan, Şcoala Gimnazială Toma Cocişiu, Şcoala Gimnazială Simion Bărnuţiu Mănărade, Şcoala Gimnazială Simion Bărnuţiu Tiur şi Liceul Tehnologic Timotei Cipariu. Acestea vor beneficia de sume cuprinse între 50 000 şi 150 000 lei.

Marile investiţii atât de necesare infrastructurii în urmă cu câţiva ani se vor finaliza anul acesta. Vom putea spune din acest punct de vedere că vom avea un oraş la cheie. Împreună cu echipa din Primărie şi cu Consiliul Local ne vom putea îndrepta aşadar atenţia începând de anul viitor spre alte domenii atât de importante vieţii noastre de zi cu zi precum sănătatea şi educaţia şi intentionez să iniţiez o dezbatere publică pe acest subiect”, afirmă primarul Rotar.

La capitolul cheltuieli doar 7,1 milioane lei au fost alocaţi pentru functionare şi pentru reparaţii curente ceea ce reprezintă 28,9% din totalul veniturilor proprii.

În prezent Primăria Municipiului Blaj are 80 de angajaţi dupa cum urmeaza: 57 care fac parte din aparatul de specialitate al primarului, 12 poliţişti comunitari, 4 angajaţi la Muzeul de Istorie Augustin Bunea, 3 angajaţi la Biblioteca Şcoala Ardeleană şi 4 angajaţi cabinete medicale şcolare. Limita maximă permisă de lege pentru o primărie de municipiu precum cea din Blaj a fost anul trecut de 198 de angajaţi.

Proiectul de buget inițiat de primarul Gheorghe Valentin Rotar a fost votat în unanimitate de consilierii locali.

17 februarie 2016

Primăria Municipiului Blaj prin Direcţia Impozite şi Taxe va începe încasarea impozitelor şi taxelor locale aferente anului 2016 din data de 18 ianuarie. Programul casieriei situate în Piaţa 1848, nr. 16 este de luni până vineri între orele 8.30 si 16.00.

La iniţiativa primarului Gheorghe Valentin Rotar şi prin votul Consiliului Local Blaj impozitele şi taxele locale au fost aprobate la nivelul minim impus de noul Cod Fiscal intrat în vigoare la finele anului trecut.

Blăjenii (persoane fizice) care işi platesc integral impozitul pe clădiri, teren şi auto până pe 31 martie vor primi o bonificaţie de 8%, stabilită prin hotarare a Consiliului Local Blaj.  Bonificaţia se acordă în condiţiile achitării integrale, inclusiv a eventualelor restanţe din anii precedenţi.

Conform legii, impozitul pe clădiri,teren,auto se plăteşte anual în două rate egale până la datele scadente de 31 martie şi 30 septembrie.

Gradul de încasare al impozitelor şi taxelor locale în anul precedent a fost de 80%.

12 ianuarie 2016

Luni, 21 decembrie, la Centrul Cultural «  Iacob Mureșianu » din Blaj, începand cu ora 18.00 se va desfașura ultimul eveniment artistic dedicat sărbătorilor de iarnă.

Sub titlul « Sara bună lui Crăciun » Primăria Municipiului Blaj organizează un concert de colinde și cântece de Crăciun susținut de artiști profesioniști consacrați.

Manifestarea care se află la cea de a VI-a ediție va aduce în fața blăjenilor atmosfera celebrelor concerte de Crăciun prin intermediul a trei soliști ai Teatrului de operetă și musical “Ion Dacian” București: Mioara Manea-Arvunescu, Florin Butnaru și Amelia Antoniu.

Farmecul colindelor tradiționale din folclorul românesc se va regăsi cu siguranță în interpretarea Retei Rus și a Mariei Dan Păucean iar muzica ușoară va fi reprezentată de vocea alba-iulianului Alin Ignat.

« Administrația publică locală și-a făcut un obicei de a organiza an de an un spectacol extraordinar de colinde susținut de artiști profesioniști recunoscuti.Sper ca și în acest an blăjenii să primească în dar de sărbători din partea noastră acest eveniment de ținută «  , spune primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Spectacolul va fi prezentat de jurnalistul Ioan Moldovan.

Atestat documentar de peste 200 de ani «  Târgul Căciulilor » se desfașoară la Blaj ca în fiecare an cu ocazia sărbătorii de Sfântul Nicolae și cu siguranță va aduna în orașul de la confluența Târnavelor mii de vizitatori având în vedere că va avea loc într-o zi de duminică.

Pentru buna organizare și desfașurare a evenimentului Primăria Municipiului Blaj a aprobat instituirea unor restricții de circulație a autovehiculelor în zona centrală a orașului respectiv pe Bulevardul Republicii și pe străzile: Popa Șapca, Nicolae Bălcescu, Timotei Cipariu, Astra, Mitropolit Andrei Șaguna și Mitropolit Ioan Lemeni.

Traficul autovehiculelor va fi oprit începând de sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 16.00 și va fi reluat doar în seara zilei de 6 decembrie, la ora 21.00.

Aproximativ 200 de comercianți din toate colțurile țării și-au anunțat deja prezența la târg, 30 dintre aceștia fiind comercianți de articole din blană, denumiți în mod popular “ căciulari”. Standurile acestora vor putea fi găsite ca de obicei în zona centrală, respectiv lângă coloana cu “ Lupa Capitolină”.

Pentru toți aceștia, în ultima ședință Consiliul Local Blaj a aprobat instituirea taxei de 15 lei/mp/zi pentru spațiul public ocupat în cazul în care standul are o dimensiune mai mică de 9 mp.

Pentru comercianții care necesită un spațiu de expunere mai mare de 9 mp taxa este de 135 lei/zi pentru spațiul public ocupat.

Ordinea și buna desfașurare a evenimentului va fi asigurată de importante efective ale Poliției Municipale, Poliției Locale și Jandarmeriei.

Anul trecut autoritățile au anunțat că la eveniment au participat peste 5 000 de persoane.

Primăria Municipiului Blaj a organizat în perioada 29 iulie – 8 august, Tabăra Internaţională de Artă „Inocenţiu Micu Klein”. Ajunsă la ediţia a XIX-a, Tabăra Internaţională de Artă a reunit, în acest an, 30 de artişti plastici, pictori şi sculptori, din judeţele Alba, Maramureş, Iaşi, Vâlcea, Bihor, din Bucureşti, dar şi din afara graniţelor ţării, din Italia şi Republica Moldova.

Pe parcursul a aproape două săptămâni, artiştii au organizat vernisaje, au participat la ateliere practice, seri culturale și la excursii de documentare. Participanţii la tabără au beneficiat, în mod gratuit, pe întreaga perioadă, de cazare, masă, transportul în excursiile de documentare, precum şi de unele materiale, în funcţie de aria de interes.

Modalitatea artiştilor de a răsplăti comunitatea pentru invitaţia făcută este ca an de an să doneze secţiei de artă contemporană din cadrul muzeului din Blaj câte două lucrări. În acest fel zestrea culturală a urbei de pe Târnave a ajuns să fie una considerabilă. Nu mai puţin de 600 de opere de artă sunt rezultatul direct al organizării acestei tabere.

Prima acţiune din programul taberei a avut loc miercuri, 29 iulie, la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea”, odată cu vernisajul a două expoziţii personale, semnate de artistul blăjean Horea Cucerzan. Recunoscut în ţară şi în străinătate, pictorul este iniţiatorul acestei tabere la Blaj şi are în portofoliu 19 ediţii în postura de director. Tabăra s-a încheiat sâmbătă la orele 11.00 cu vernisajul expoziției care cuprinde lucrările realizate de către artiști în zilele petrecute în Cetatea Culturii Ardelene.

La sfârșitul acestei săptămâni, localitatea Mănărade va găzdui pentru ptima dată “Întalnirea Saşilor”.  Evenimentul se va desfăşura pe durata a trei zile, începând de vineri, 7 august. Sunt aşteptate să participe peste 250 de persoane, saşi plecaţi din localitate şi familiile acestora.

În cadrul evenimentului, vor fi organizate momente folclorice româneşti şi săseşti, slujbe religioase şi cei prezenţi vor putea degusta din produsele tradiţionale din zonă.

Administraţia publică locală le va oferi oaspeţilor, duminică de la ora 13.00, prilejul de a sărbători în cadrul manifestării “ Fiii satului”. Pe o scenă amplasată în aer liber vor evolua Reta Rus, Ina Todoran, Alina Pinca, Denisa Balu, Dorin Pintea şi Ioan Danciu.

Mănărade, localitate componenta a municipiului Blaj, a fost în trecut locuită majoritar de etnici germani, însă toţi au luat parte la exodul saşilor care a început în anii ’80 şi care a culminat imediat după 1989, când zeci de sate din Transilvania au rămas pustii.

Dacă la recensamântul din 1930, în Mănărade erau înregistrati 613 germani, în 2012 a încetat din viaţă ultimul reprezentant al acestei etnii din micul sat de pe Târnava Mare.

Chiar dacă au părăsit Romania de zeci de ani, saşii nu au uitat complet de comunitatea de unde au plecat. Ei s-au organizat în “Asociaţia Saşilor Mănărăzeni”, organism care, cu sprijinul autorităţilor locale, a restaurat Biserica Evanghelică Fortificată din Mănărade, transmit reprezentanţii Primăriei Blaj.

Edificiul datează de la începutul secolului al XV-lea şi este în prezent folosit de către Biserica Greco–Catolică, pentru slujbele proprii.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook