Tags Posts tagged with "Blaga"

Blaga

Joi, 29 martie 2018, Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba vă invită, începând cu ora 17:00, la Sala de lectură a bibliotecii, la o nouă întâlnire cu participanții la cercul de scriere creativă ,,Verbum”.

Membrii cercului provoacă pe toți cei ce creează la o ședință de cerc cu două teme extrem de ofertante ce vor da cu siguranță curs imaginației creative a celor prezenți. Cele două teme propuse pentru luna martie sunt ,,Femeia și Bărbatul” și ,,Simțurile”. Dacă la prima temă se va porni cu creația de la un text scris ce va fi reinterpretat de cei prezenți, la cea de-a doua temă organizatorii au pregătit un puzzle literar ce se va concretiza într-un joc al simțurilor.

Ca de fiecare dată, cercul de scriere creativă ,,Verbum” se va încheia cu lecturarea creațiilor proprii ale celor prezenți.

Barometru al creativității, Cercul Verbum este un spațiu al întâlnirii și dialogului, al comunicării în și prin cuvânt și a luat ființă din dorința de a strânge la un loc persoane dornice să își expună talentul în arta scrisului în fața unui public avizat, a unui public cu vârste diferite dar cu aceleași preocupări. De-a lungul timpului cercul a strâns în jurul său un număr tot mai mare de mebrii activi, dar și public dornic să asiste la nașterea actului creativ la el acasă, în bibliotecă. Proiectul se derulează lunar, în ultima zi de joi, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba.

Cercul de scriere creativă VERBUM a luat ființă din dorința inițiatorului Silvan Stâncel, de a strânge la un loc persoane dornice să își expună talentul în arta scrisului în fața unui public avizat, a unui public cu vârste diferite dar cu aceleași preocupări.

Ideea mi-a venit în urma interacțiunii cu tineri în cadrul evenimentului Grow Living Library la care am participat în calitate de speaker. Aici am întâlnit câţiva liceeni interesați de literatură, artă… Mi-am dat seama că își doresc un cadru dedicat care, la ora, actuală nu există. Prin urmare, „Verbum!” îl doresc ca pe un program cultural extins la nivel național care să nască, să susțină și să promoveze persoanele creative și lucrările acestora.”, spune Silvan Stâncel, fondator.

Întâlnirile cercului au devenit în timp adevărate evenimente literare destinate nu numai celor ce simt că au abilități de scriere creativă și doresc să aibe un barometru real al propriei valori ci și prietenilor lor, iubitorilor de lectură și tuturor celor ce iubesc cultura și arta în întregul ei.

În cadrul cercului sunt prezentate încercările literare și artistice ale fiecăruia, sunt dezbatute într-un cadru prietensc creațiile fiecăruia, sunt găsite și aplaudate sau corectate punctele tari și punctele slabe și sunt sprijinite în vederea publicării acele creații care reușesc să stârnească interesul și aducă plus valoare.

Sunt așteptate persoane creative în domeniul scrierii, care au deja lucrări proprii publicate sau nepublicate, pentru a le prezenta și a interacţiona în cadrul acestui eveniment.

Actualmente este deja activ un grup pe platforma facebook: www.facebook.com/groups/silvanstancelverbum.

petreCercul de scriere creativă VERBUM a adunat deja la biblioteca județeană un nucleu de tineri scriitori valoroși fiind publicată și lansată în luna octombrie 2017 prima producție literară a cercului: romanul polițist ,,Un cerc vicios”, autor – elevul Petre Paul din Alba Iulia.

Proiectul face parte din Programul – 4 ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.8 Verbum/ Proiect de management 2017-2020.

Acesta are ca scop definirea bibliotecii drept centru multicultural în vederea satisfacerii cerințelor exprimate de membrii comunității.

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Alba.

hai sa facem o bibliotecaMiercuri, 20 decembrie 2017, începând cu orele 16,00, Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba își deschide porțile pentru toți copiii care doresc să-l întîmpine pe Moș Crăciun în lumea cărților și a poveștilor. Sub genericul ,,Magia sărbătorilor de iarnă” cei mici vor putea vizita expoziții de carte pentru copii, vor putea participa la lecturi interactive și la ateliere creative în care își vor confecționa felicitări și semne de carte.
Programul realizat în parteneriat cu Palatul Copiilor din Alba Iulia va continua cu vizitarea expoziției de desene coordonată de prof. Manuela Homână, moment recitativ coordonat de prof. Teodora Mălin, recital de colinde ale Școli de folk coordonată de prof. Daniel Avram iar finalul spectacolului îi va aparține cantautorului albaiulian Gino cu un recital de cântece de iarnă.
Copiii prezenți vor fi așteptați de Moș Crăciun cu suprize dulci și vor primi cadou cartea ,,Săniuțe, zurgălăi…” oferită de autorul albaiulian Mircea Borcan.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.
Activitatea face parte din Programul minimal pe anul 2017, 1.USERS/1.3. Bibliovacanța și 1.2 Ateliere educative.

Primul ministru Dacian Cioloș a pasat cartoful fierbinte care este alegerea primarilor din două tururi, forurilor legiuitoare, respectiv Senartului și Camerei Deputaților. După cum a declarat presei centrale, citind printre rânduri, decizia ar fi prea importantă pentru a fi tratată de executiv, astfel ca responsabilitatea trebuie să și-o asume legislativul.

Pe de altă parte, Vasile Blaga, co-președintele PNL a declarat că la Senat, se poate crea o majoritate pentru susținerea în plen a proiectului de lege înregistrat în Camera superioară referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

 „Legea alegerii primarilor în două tururi este în Senat. Are votul pozitiv al Comisiei juridice. Să își parcurgă drumul și să ajungă în plen. (…) Am văzut o posibilă deschidere a UNPR din acest punct de vedere și eu cred că în Senat se va putea crea o majoritate în favoarea legii”, a declarat luni Vasile Blaga.

Apele par să se liniştească la suprafţă în PNL. Co preşedintele PNL, Vasile Blaga a declarat joi la Timişoara că a avut o discuţie bărbătească cu Teodor Atanasiu şi au lămurit lucrurile, adăugând că şapte ani liberalii şi democrat-liberalii s-au ”bătut rău de tot unii cu alţii”, dar acum trebuie să se concentreze pe PSD.

Duminică, la Alba Iulia, Teodor Atanasiu spunea că nu este cazul să îşi ceară scuze, aşa cum i s-a cerut la Piteşti, pentru discuţiile dezvăluite prin stenograme apărute în presă, adăugând că nici nu intenţionează să dea răspunsuri publice pentru discuţii de genul celor avute ”cu soţia în bucătărie”.

„Ce discut eu în mediul privat, cu soţia, cu prietenii sau cu altcineva e problema mea şi nu trebuie să dau răspunsuri publice pe cine critic când bârfesc cu soţia în bucătărie. Şi de aceea nici nu am comentat public niciodată acest lucru. Sper ca şi alţii să aibă decenţa ca ceea ce înseamnă viaţa privată a unui om să rămână aşa”, spunea Atanasiu.

La jumătatea lunii mai, stenograme ale unor discuţii între lideri ai vechiului PNL, care au avut loc la Bistriţia şi în care sunt exprimate critici la adresa partenerilor din fostul PDL, au fost publicate în presă.

Pe 24 mai 2015 se împlinesc 140 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal, primul partid politic din România. Istoria PNL se împleteşte, de-a lungul celor 140 de ani, cu istoria modernă a României. PNL a dat ţării oameni de stat, cărturari, economişti, gânditori care şi-au adus aportul în mod decisiv la dezvoltarea ţării. Pentru a marca această aniversare, Partidul Național Liberal organizează, în diverse localități din țară, o serie de evenimente, în perioada 19-24 mai, sub denumirea generică “Săptămâna Liberală”. Evenimentele cuprind dezbateri, concerte, conferințe de presă, evenimente omagiale etc.

În șirul acestor evenimente se înscrie și cel intitulat “140 de liberalism în România”, care va avea loc duminică, 24 mai, la Alba Iulia. Programul manifestărilor include, printre altele: depunere de jerbe la statuia lui Ion I. C. Brătianu, o conferinţă de presă, o dezbatere despre liberalism.
Iată, mai jos, programul detaliat:

09:30 – Eveniment de aniversare a 140 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal (depunerea unei jerbe de flori la statuia lui Ion I. C. Brătianu)

10:00 – Conferință de presă (sediul PNL Alba)
– Participă: Co-președinții Partidului Național Liberal și co-președinții PNL Alba

11:00 – Seminar “140 de liberalism în România” (Hotel Medieval, sala de conferințe)
Invitați: Alina Gorghiu (co-președinte PNL), Vasile Blaga (co-președinte PNL), Ludovic Orban (prim-vicepreședinte PNL), Ion Novăcescu (jurnalist), Valer Moga (conf. univ. dr. – Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia)
Participanți: membri și simpatizanți ai PNL Alba, oameni de cultură, ziariști, profesori, alți invitați
– Cuvânt de salut: Adrian Teban și Mircea Hava
– Vorbitori: Ion Novăcescu, Valer Moga
– Premierea câștigătorilor concursului „Istoria Partidului Național Liberal”, organizat de TNL Alba
– Concluzii: Alina Gorghiu și Vasile Blaga

12:00 – Participare la eveniment public
– Schimb de gardă – Traseul celor trei fortificații

15:00 – Plimbare cu bicicletele pe Bulevardul Transilvaniei
– Plecare din fața Casei de Cultură a Sindicatelor

Copreședintele PNL, Vasile Blaga, a declarat, marți seară, în cadrul unei ediții speciale, la Realitatea TV, moderată de Ovidiu Marincea, că PNL va depune moțiunea de cenzură, pentru schimbarea celui „mai nociv Guvern de după ’90”, în luna iunie, tema acesteia urmând să fie de ‘nerefuzat’, precizează Blaga, indiferent din care zona politică provine parlamentarul.

Nu am dat niciodată termene pentru schimbarea unui Guvern, pentru că schimbarea unui Guvern nu poți decât să o faci pe cale constituțională și sunt doar trei variante: prin alegeri anticipate, așa cum ne-am dorit, dar lucrul ăsta e imposibil în România postdecembristă, s-ar fi putut schimba dacă Victor Ponta ar fi înțeles din înfrângerea usturătoare pe care a luat-o, în 16 noiembrie, și nu îl văd pe Victor Ponta să își dea demisia, în niciun fel, și mai e moțiunea de cenzură, pe care am promis că o vom depune în luna iunie. Tema am discutat-o. Ne facem calculalele pentru reusita unei astfel de măsuri, nu e un lucru simplu (…) Discuțiile au fost continue, în această perioadă. Pentru prima dată, de când sunt în politică, un partid din timp își pregătește un program de guvernare. Acum l-am început din timp, proiectul s-a discutat încă din luna ianuarie. L-am prezentat tutoror forțelor politice din Parlament, cu excepția PSD, pentru a crea o masă critică, numai așa poți să construiești o majoritate ca să dai jos Guvernul Ponta”, a declarat Vasile Blaga.
sursa www.realitatea.net/

Apele sunt agitate în noul PNL după decizia senatorilor de a nu-i ridica imunitatea lui Varujan Vosganian, un nume greu în vechiul PNL.

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga a declarat, conform stiriepesurse.ro, că i-a cerut demisia lui Vosganian din PNL. Liderul liberal a precizat că demisia ar trebui să fie un gest de onoare a fostului ministru al Economiei. Dacă pe Vosganian îl critică, pe fostul ministru PDL, Ion Ariton, Vasile Blaga îl laudă.

”As vrea sa fiu clar, daca mai trebuia inca un motiv ca Senatul sa se faca de ras, a reusit. Ii multumim colegului Ariton pentru demnitatea de care a dat dovada. Nu i-a trecut prin cap sa mearga sa voteze. Vom face o analiza foarte serioasa in partid. Nu e vorba de oameni, e vorba de principii.
Ma doare cand e situatia dificila pentru un coleg dar legea e pentru toti. Nu inteleg de ce sa sufere toti romanii pentru o mana de oameni. Sunt suparat pe colegii care azi au incalcat tot ce am promis noi in campania electorala prezidentiala. Cred ca un gest de onoare ar fi invers, dansul(n.r. Varujan Vosganian) sa isi dea demisia din PNL”, a spus Vasile Blaga.

Noul PNL începe anul în forţă. Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au anunţat, luni 5 ianuarie, că liberalii îşi doresc alegeri anticipate şi că urmează să depună moţiune de cenzură.
“S-au luat câteva decizii politice împreună cu colegii noştri. (…) Suntem în etapa în care se merge spre finalizarea proiectului de viziune guvernamentală. Pe data de 28 februarie este data limită de a prezenta programul de guvernare.Ne dorim alegeri anticipate. (…) Vom depune o moţiune de cenzură pe care o vom stabili ca temă şi ca dată în următoarea şedinţă după prezentarea programului de guvernare.Am generat componenţa a două comisii tehnice: una care va elabora un raport privitor la criteriile de unificare în organizaţiile judeţene şi una parlamentară „, a declarat Alina Gorghiu, luni, la finalul întâlnirii comisiei paritare PDL-PNL.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook