Tags Posts tagged with "berbeceanu"

berbeceanu

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis zeci de martori în procesul în care sunt judecați fostul procuror șef al DIICOT Alba- Ioan Mureșan, fostul procuror DIICOT – Nicolaie Cean și fostul ofițer de crimă organizată, Alin Muntean. Instanța a stabilit, totodată, și termenul la care vor fi audiați martorii care în unele cazuri sunt comuni, atât ai apărării cât și ai acuzării.
Zeci de martori sunt în dosarul în care sunt judecați procurori DIICOT și polițiști de crimă organizată, după ce instanța de la Înalta Curte a admis rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție în dosarul în care fostul șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, este parte vătătmată.
Astfel, Direcția Națională Anticorupție, cea care îi acuză pe Ioan Mureșan, Nicolaie Cean și Alin Muntean de represiune nedreaptă, fals în înscrisuri și complicitate la represiune nedreaptă, a propus aproape 60 de martori. Printre aceștia sunt ofițeri BCCO, foști colegi ai lui Traian Berbeceanu, dar și oameni de afaceri hunedoreni de care DIICOT-ul spunea că Berbeceanu îi favoriza, dar și persoane din lumea interlopă cercetate și condamnate în urma acțiunilor fostului șef de la BCCO Alba, de la care procurorii DIICOT au obținut, prin presiuni și favoruri, declarații împotriva lui Berbeceanu.
Alin Muntean a propus 13 martori, în timp ce Ioan Mureșan-fostul șef al DICOT Alba a propus 50 de martori. De la ofițeri SCCO, la procurori DIICOT sau actuamlmente DNA, până la fostul șef al SRI Alba, Ioan Tarnu sau colonelul Borhină-Direcţia Judeţeană Hunedoara a Serviciului Român de Informaţii sau Marius Filimon de la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Hunedoara. Tot Mureșan i-a propus ca martori pe afaceriști hunedoreni, dar și pe Lunca Anversa, pe care l-ar fi favorizat, precum și pe inspectorul şef IPJ Alba chestorul principalIoan Căbulea.
Instanța de la Înalta Curte a admis crerile inculpaților de eliberare de copii de pe suporţii optici existenţi la dosarul cauzei, dar și proba cu înscrisuri solicitată de Mureşan Ioan.
Fostul procuror șef al DIICOT Alba nu vrea să fie audiat de Înalta Curte, în timp ce Nicolaie Cean nu a propus niciun martor în favoarea lui.
Instanța va audia martorii până în noiembrie anul viitor.
Următorul termen a fost stabilit pentru 14 ianuarie.
Ioan Mureșan, fostul procuror șef al DIICOT Alba, este judecat pentru abuz în serviciu, fals intelectual și represiune nedreaptă. Un alt fost procuror DIICOT, Nicolaie Cean, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu asimiliat infracțiunilor de corupție, în timp ce Alin Muntean este judecat pentru abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și complicitate la represiune nedreaptă.
În rechizioriul procurorilor anticorupție se arată că Ioan Tarnu (fostul șef al SRI Alba și Liviu Schiau-fost ofițer de crimă organizată) au vrut să se răzbune pe Berbeceanu, în urma dosarului instrumentat de acesta și DIICOT Hunedoara, dosar care a fost trimis în judecată.
”Au manifestat (Tarnu și Schiau-n.r.) dorința de răzbunare împotriva lui Berbeceanu Traian, sens în care au înțeles să colaboreze cu inculpatul Muntean Alin în mod direct, pentru a furniza acestuia persoane dispuse să dea declarații necorespunzătoare adevărului, care să ajute la inculparea lui Berbeceanu Traian”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor anticorupție.
sursa: http://gazetadedimineata.ro/infractionalitate/zeci-de-martori-in-dosarul-de-la-dna-al-lui-berbeceanu-muresan-s-a-inconjurat-de-politisti-procurori-avocati-si-sri-isti/

Fostul şef al BCCO Alba Iulia, comisarul Traian Berbeceanu a ironizat-o pe Alina Bica, şefa DIICOT, după ce aceasta a fost arestată. Traian Berbeceanu, fostul șef al BCCO Alba, a acuzat-o pe Alina Bica, șefa DIICOT, că ar fi făcut parte, într-o oarecare măsură, din scenariul care a dus la arestarea sa.
El a postat pe facebook, un mesaj ironic la adresa rețiinerii Alina Bica: „BREAKING NEWS ! ALINA BICA RATEAZA BLACK FRIDAY !”
Aseară, Traian Berbeceanu a avut postat mesajul ”Da-le Doamne, la toti…dupa fapte !!!”,
Numele şefei DIICOT, procuroarea Alina Bica, apare în rechizitoriul DNA prin care au fost trimişi în judecată fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, fostul procuror Nicolaie Cean de la Parchetul Tribunalului Alba şi poliţistul Alin Muntean, pe motiv că au fabricat probe pentru a-l înfunda pe comisarul Traian Berbeceanu, fost şef BCCO Alba.
Comisarul Traian Berbeceanu susţinea, într-o discuţie interceptată de procurorii anticorupţie, că şefa DIICOT, Alina Bica, şi şeful Poliţiei române, Petre Tobă, ar fi cunoscut problemele de la DIICOT Alba şi BCCO Alba, după ce ar fost informaţi de către el.

sursa: http://www.evz.ro/

Un nou episod s-a consumat miercuri în cazul acuzatorilor fostului şef al BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu. Miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc primul termen în judecata fostului şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fostului procuror Nicolae Cean şi a ofiţerului BCCO, Alin Muntean. Aceştia sunt acuzaţi de represiune nedreaptă împotriva fostului comisar șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu.

În urma şedinţei de judecată instanța Înaltei Curţi de Casaţie şi Jusţiţie a dispus următoarele:
“Admite cererile formulate de inculpaţii Cean Nicolaie şi Muntean Alin Mirel şi, în consecinţă: Revocă măsura preventivă a controlului judiciar luată prin încheierea judecătorului de cameră preliminară din 18 iulie 2014 faţă de fiecare dintre inculpaţii Cean Nicolaie şi Muntean Alin Mirel. Soluţia se va comunica instituţiilor prevăzute de art.215 alin.5 Cod procedură penală. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”.
Ioan Mureșan a fost de sub controlul judiciar, în data de 20 august.
În urma acestei decizii cei trei inculpați vor fi cercetați în libertate, putând părăsi ţara, aceștia nemaifiind obligați să se prezinte periodic în faţa organelor de poliţie.
În iulie 2014 DNA a decis trimiterea celor trei în judecată pentru următoarele acuzaţii:

MUREȘAN IOAN, procuror șef al DIICOT – ST Alba, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
– abuz în serviciu;
– represiune nedreaptă;
– fals intelectual;

CEAN NICOLAIE IOAN, fost procuror DIICOT în perioada 07.12.2009 – 15.08.2013, în prezent pensionat, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție;

MUNTEAN ALIN MIREL, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

– abuz în serviciu;
– fals intelectual, în formă continuată;
– complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă.

Cazul comisarului Traian Berbeceanu, fost şef al BCCO Alba Iulia revine în prim plan după câteva luni de pauză. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis începerea judecăţii acuzatorilor comisarului Traian Berbeceanu, ex procurorii Ioan Mureşan(fost şef al DIICOT Alba), Nicolaie Cean şi a ofiţerului Alin Muntean.
Aceştia sunt acuzaţi de fapte fapte de represiune nedreaptă împotriva fostului comandant al BCCO Alba Iulia.
Decizia instanţei de la ÎCCJ poate fi contestată la o instanţă superioară.
”Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Mureşan loan şi Muntean Alin Mirel. Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală din dosarul nr.212/P/2013 în care a fost emis rechizitoriului din 15.07.2014 al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Mureşan Ioan, Cean Nicolaie Ioan, Muntean Alin Mirel. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii: •Mureşan Ioan pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu; fals intelectual; represiune nedreaptă. •Cean Nicolaie Ioan pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. •Muntean Alin Mirel pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu; fals intelectual, în formă continuată; complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă. Stabileşte termen de judecată la dată de 15 octombrie 2014, ora 09.00, Completul nr.3, Sala Secţiei Penale. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 18 septembrie 2014”, se afirmă în minuta afişată pe site-ul ÎCCJ.

DNAProcurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de procurorul Nicolaie Ion Cean. Acesta este cercetat pentru complicitate la infracţiunile de abuz în serviciu şi corupţie, în cazul fostului comisar şef Traian Berbeceanu. Măsura luată de DNA a intrat în vigoare în data de 5 mai şi va produce efecte până la momentul finalizării anchetei.

Nicolaie Ion Cean este cercetat împreună cu procurorul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi ofițerul de poliție judiciară Alin Muntean. Aceştia sunt bănuiţi că, prin acţiunile lor, au „fabricat” dosarul lui Berbeceanu, lucru care a dus la arestarea comisarului în toamna anului trecut.

Într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, se arată că „(…) în cursul săptămânii 17-21 martie 2014, după ce i-a fost adusă la cunoștință învinuirea lui Cean Nicolaie Ion, în prezentul dosar, acesta a contactat telefonic doi martori din dosarul respectiv pentru a le comunica aspecte rezultate din ordonanța de începere a urmăririi penale, privind relațiile sale cu aceștia și totodată le-a transmis că a fost întrebat de anchetatori despre ei. Prin acest demers Cean Nicolaie Ion a avut drept scop să le conserve teama (ce fusese indusă în perioada în care asupra unuia dintre ei s-au făcut presiuni pentru a da declarații în dosarul privindu-l pe Berbeceanu Traian), astfel încât respectivul martor să nu declare adevărul în prezenta cauză cu privire la modul în care fusese audiat în dosarul Berbeceanu”.

Pe perioada în care se află sub control judiciar, Nicolae Ion Cean trebuie să se supună unor restricţii, privind deplasările, să se prezinte în faţa anchetatorilor, ori de câte ori este chemat şi să nu ia legătura, sub nicio formă, cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii.

Berbeceanu

Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba, comisarul șef Traian Berbeceanu, va activa pe un post din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, în conformitate cu pregătirea sa profesională și restricțiile impuse de instanța de judecată, ținând cont de faptul că ofițerul de poliție este anchetat într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT.
Pe timpul anchetei, Berbeceanu a fost pus la dispoziția IGPR și repartizat apoi la IPJ Hunedoara, urmând să se prezinte la post, în perioada următoare.
‘În perioada următoare, comisarul șef Traian Berbeceanu va activa pe o funcție corespunzătoare pregătirii sale profesionale și care va ține cont de restricțiile stabilite de instanța de judecată. În acest moment, ofițerul de poliție nu este repartizat pe niciun post, o decizie urmând să fie luată de conducerea IPJ’, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, subcomisarul Bogdan Nițu.
Fostul șef al BCCO Alba, comisarul șef Traian Berbeceanu, a fost schimbat din funcție în luna octombrie, după ce a fost arestat preventiv fiind acuzat de procurorii DIICOT Alba de sprijinirea unui grup infracțional nestructurat și favorizarea infractorului într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere.
Arestat preventiv pentru 29 de zile, Berbeceanu a negat, în permanență, acuzele ce i-au fost aduse. El a fost eliberat din arestul preventiv pe 26 noiembrie, printr-o decizie a Instanței Supreme, dar are interdicție de a părăsi țara.
sursa: Agerpres

BerbeceanuÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat marţi, 26 noiembrie, în legătură cu prelungirea măsurii de arestare preventivă în dosarul comisarului-şef Traian Berbeceanu, fost comandant al BCCO Alba Iulia.
Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis miercuri recursul comisarului şef Traian Berbeceanu şi a dispus eliberarea poliţistului din arest preventiv. Sentinţa este definitivă

Declarații date de Traian Berbeceanu la Antena 3 după eliberarea din arest:

Am încredere deplină în justiţie, în ministrul nostru, ştiu exact ce am de făcut, sunt convins că o să se facă dreptate. Sunt nevinovat.

Vă rog să mă înţelegeţi, am foarte multe interdicţii pe care trebuie să le respect, sunt anchete în desfăşurare şi nu vreau să le împietez.

Sunt convins că se va dovedi nevinovăţia mea. Sper că acest sacrificiu pe care a trebuit să-l fac nu o să fie degeaba. O să vedeţi cum o să-mi construiesc apărarea, cert este că în mod categoric o să-mi dovedesc nevinovăţia indiferent ce s-ar putea întâmpla.

Vreau să mulţumesc colegilor mei, echipei mele, presei, sindicatului şi în mod deosebit colegului de la sindicat, o să mă dedic apărării drepturilor oricărui poliţist din ţara asta. Nimeni nu trebuie să mai păţească ceea ce am păţit eu.

O să mă duc acasă să-mi văd copilul, părinţii, soţia, ulterior o să-mi desfăşor activităţile în limitele impuse la momentul acesta.

Am fost toată viaţa poliţist şi sunt convins că o să fiu şi mai departe. Voi lupta să mă întorc acolo unde-mi este locul, la echipa mea, să mă reintegrez în mediul familial, social, profesional.

Fizic mă simt OK la momentul ăsta.

Transmit colegilor mei de la Crimă Organizată să fie aşa cum îi cunosc, orice s-ar întâmpla să nu lase capul jos. Niciodată demnitatea nu o să poată să ne-o ia nimeni.

Acuzaţiile sunt neadevărate, sunt bazate pe probe ticluite. Am încredere în justiţie. Voi face tot ceea ce depinde de mine atât pentru ca dosarul în care sunt cercetat, cât şi dosarul în care am sesizat unele aspecte, să sprijin cercetarea. Privind anumite zvonuri, nu există nicio luptă între structuri. Au lucrat împreună, în echipă şi am obţinut rezultate extraordinare. Au fost sincope şi acum s-a ajuns la această situaţie nefericită pentru mine.

Aştept să ajung la familia mea, să petrec cât mai mult timp, având în vedere perioada care mi-a fost răpită din viaţă. Voi face o plângere penală vizavi de represiune nedreaptă şi abuz în serviciu (împotriva celor care au orchestrat dosarul – n.r.). Aştept cu încredere ca organele sesizate să cerceteze”, a declarat Berbeceanu, pentru Antena3.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook