Tags Posts tagged with "bena"

bena

    Începutul noului an 2016 s-a dovedit a fi de bun augur pentru Serviciul ,,Şcoala de arte şi meşteşuguri,, din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba.
    Serviciul ,,Şcoala de arte şi meşteşuguri din cadrul centrului este un serviciu de formare continuă în cadrul artelor şi meşteşugurilor tradiţionale şi-şi desfăşoară activitatea în 10 clase cu profil artistic la Alba Iulia şi 15 clase de meşteşuguri tradiţionale în judeţ. prestigiul şi munca serioasă a instructorilor, experţilor şi meşterilor populari care activează aici au făcut ca un număr tot mai mare de cursanţi să treacă pragul acestor clase. Pe lângă activităţile curente de predare la clasă, cursanţii se familiarizează cu activităţi practice dar sunt antrenaţi şi în schimburi de experienţă cu instituţii similare din ţară prin vizite reciproce sau prin participarea la festivaluri şi concursuri de gen.
    Luna februarie a adus în portofoliul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, noi premii pentru cursanţii claselor de arte vizuale moderne şi instrumente de suflat.
    Elevii Matei Gabriela şi Matei Nicolae de la clasa de instrumente de suflat, coordonată de prof. Nicolae Vancu, au obţinut în cadrul Festivalului concurs naţional de folclor ,,Drag mi-e cântecul şi jocul,, Premiul Special al Asociaţiei ,,Friends for Ever,, şi premiul I la secţiunea ,,grup instrumental,,. Festivalul aflat la ediţia a II-a a avut loc anul acesta la Ocna Mureş şi este organizat Primăria şi Consiliul local Ocna Mureş şi de Asociaţia Culturală ,,Friends for Ever,,.
     Elevii clasei de arte vizuale moderne, coordonată de expert Vasile Sârb, au participat tot în luna februarie a acestui an la Concursul naţional de fotografie ,,Obiceiuri de iarnă,, ediţia a V-a, organizat de Şcoala Populară de Arte ,,Tudor Jarda,, din Cluj Napoca, concurs ce are ca scop promovarea tinerilor artişti fotografi din întreaga ţară în contextul unui concurs de nivel naţional şi prin evaluarea lucrărilor de către un juriu format din profesionişti de înaltă clasă ai artei fotografice. Din cele 6 premii puse în joc, trei au revenit cusanţilor din judeţul Alba:
- premiul al II-lea – Ion Paula Elena cu fotografia ,,Căldura gazdei,,
- Premiul al III-lea – Popa Ioan Sorin cu fotografia ,,Veşti şi Poveşti,,
- Menţiune – Knall Raul Mihai cu fotografia ,,Alunecând printre iluzii,,

 

fanfara
Istoria reprezintă liantul suprem dintre generaţii, care asigură perpetuarea valorilor, tradiţiei dar mai ales a frumuseţii fiecărui moment care amprentează existenţa de-a lungul trecerii timpului. Astfel, 135 de ani de glorioasă istorie au purtat notele muzicale ale fanfarei până în zilele noastre. În perioada 15-16-17 august , în localitatea Petreşti din judeţul Alba, istoria prinde viată în cadrul evenimentului intitulat Aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea Fanfarei din Petreşti şi întâlnirea Fiilor Petreştiului, organizat de către Fanfara din Petreşti.
Aniversarea va debuta în paşi de bal, prin intermediul Festivităţii: aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea fanfarei din Petreşti, vineri, 15 august 2014, la ora 18:00, cu intrarea bazată exclusiv pe invitaţie. Astfel, într-o atmosferă inedită, amprentată de muzică, dans şi voie bună se va derula videoclipul Fanfarei care surprinde entuziasmul fiecărei clipe de-a lungul evoluţiei acesteia. De asemenea, în cadrul Festivităţii va avea loc deosebita prezentare a cărţii ’’Contribuţii la monografia fanfarei din Petreşti’’, semnată de Voicu Cioară, care surprinde cântecul neîntrerupt, de 135 de ani, marcat pe alocuri de momente fundamentale care au menţinut această formaţie vie, devenind parte a culturii organizaţionale a Petreştiului şi îmbogăţind totodată, istoria acestuia. Atmosfera glorioasă, care va purta invitaţii pe aripile timpului se va încheia cu un spectaculos bal, care va îmbina armonios distracţia şi cultura muzicală.
Sâmbătă, 16 august 2014, la ora 09:00, va avea loc inaugurarea Muzeului Fanfarei, la grădiniţa din Petreşti, unde într-o atmosferă solemnă, istoria prinde viaţă fiind evocată printr-o serie de obiecte reprezentative. În egală măsură, ziua de Sâmbătă aduce în prim-plan, la ora 11:00, un spectaculos meci de fotbal care plasează în tabere opuse, căsătoriţii şi necăsătoriţii generând o explozie de energie şi entuziasm tuturor spectatorilor. La ora 16:00, la Biserica Evanghelică, are loc Concertul susţinut de Formaţia de Cameră, a Centrului Cultural Augustin Bena care va încânta simţurile ascultătorilor prin notele de o rară sensibilitate. La ora 17:00, va avea loc concertul susţinut de corul de copii ’’Theotokos’’, la Biserica Ortodoxă, urmat la ora 19:00, de Spectacolul de muzică uşoară al formaţiei Non-Profit, întregind armonios atmosfera feerică care va cuprinde localitatea Petreşti. Începând cu ora 21:00 distracţia prinde viaţă, prin discoteca în aer liber, care conferă o adevărată izbucnire de voie bună.
Duminică, la ora 11:00, la Biserica Ortodoxă din Petreşti se va desfăşura slujba de pomenire a tuturor petreştenilor decedaţi, urmată fiind la ora 17:00, de momentul acordării denumirii de Fanfara Copiilor ’’Danil Opincariu’’, în cadrul unui ritual unic, care generează noi valori muzicale, menite să continue melodia nesfârşită, a fanfarei. De asemenea, la ora 19:00, cultura şi distracţia se împletesc într-un frumos concert al muzicii de fanfară, care prin gama largă de note muzicale, va crea cadrul perfect al unei nopţi de vară învăluite de tradiţie. Începând cu ora 19:00 folclorul şi voia bună, se îmbină perfect prin Spectacolul Folcloric susţinut de Ansamblul de copii ’’Felician Fărcaşu’’, Ansamblul Centrului Cultural ’’Augustin Bena’’ precum şi de către Simi Deac, antrenând spectatorii într-o frumoasă petrecere. Solemnitatea evenimentului, atinge punctul culminant prin Retragerea cu torţe de la ora 22:00, urmată fiind de un spectaculos foc de artificii.
’’ De-a lungul vremii această fanfară a impulsionat puternic activitatea culturală din Petrești și Sebeș, fiind la originea înființării a încă două fanfare: cea a Fabricii de Hârtie și cea a Bisericii Ortodoxe, precum și a mai multor formații de divertisment. Această sărbătoare este a întregii localități, așa că este firesc să fie organizată, concomitent, și o întâlnire a Fiilor Petreștiului, prima după anul 2001.’’, a declarat Voicu Cioară, preşedintele Asociaţiei ’’Fanfara Petreşti’’.
Aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea Fanfarei din Petreşti şi întâlnirea Fiilor Petreştiului reprezintă un eveniment marcant al culturii Petreştiului, având scopul de a evidenţia cei 135 de ani de istorie muzicală, fiind fanfara civilă cu cea mai îndelungată existență din țară, precum şi rolul de a crea o atmosferă unică de sărbătoare şi veselie.

poz-â 1Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor s-a dovedit neîncăpător joi 24 octombrie 2013 la debutul Zilelor Augustin Bena cu Serată Muzicală organizată de Centrul de Cultură Augustin Bena Alba.

Programul a fost în întregime dedicat memoriei marelui compozitor, dirijor, preot şi profesor Augustin Bena, născut la Pianu de Jos. Seara a debutat cu câteva repere din viaţă şi opera marelui muzician prezentate de prof. Mihaela Gornic, conf.univ.dr. Ramona Preja, pr. univ.dr. Adam Domin şi pr. prof. Dragoş Şuşman.

Au urmat apoi lucrări ale compozitorului în interpretarea Corului Augustin Bena de la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia, dirijat de prof. Rus Fivi Daniela, Corul de la Facultatea de teologie ortodoxă, dirijat de conf.univ.dr. Adam Domin şi Grupul Primavera, dirijat de prof. Marinela Popa de la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba.

Surpriza serii a fost un film emoţionant realizat de prof. Marius Moga cu învăţătorul Ioan Bena, nepotul compozitorului, care chiar în 24 octombrie a împlinit venerabila vârsta de 92 de ani.

Interviul a surprins prin acurateţea cu care Ioan Bena a evocat crâmpeie de amintiri legate de viaţa lui Augustin Bena şi a stârnit vii amintiri şi în rândul urmaşilor prezenţi în sală: primarul Marin Petruse, Gelu Bena-nepot, Alexandra Bena -stranepoata şi Marcela Popescu-directorul Şcolii Augustin Bena din Pianu de Jos.

poz-â 4Seara s-a încheiat cu surpriză pregătită de organizatori- un recital extraordinar susţinut de cvartetul orchestrei de cameră a judeţului Alba (Liviu Cernat şi Adriana Jurca la vioară, Tatiana Lancranjan la viola şi Claudiu Crăciun la contrabas) şi de Duo Ethos ( Liviu Cernat la viola şi Dragoş Tudor la chitară).

De menţionat că foaierul casei de cultură a fost neîncăpător şi în ciuda faptului că programul a depăşit 3 ore nimeni nu a părăsit sala iar la final toţi cei prezenţi au rămas încă câteva minute bune să socializeze.

A fost o seară plină, o seară minunată, o seară a muzicii de calitate şi un început de drum pentru o nouă ofertă a Centrului de Cultură Augustin Bena Alba- Seratele Muzicale de la Alba Iulia.

Organizatorii evenimentului : Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură Augustin Bena Alba

Parteneri: Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia şi Primăria comunei Pianu de Jos.

580932_173221076161706_681780375_nSăptămâna 1-7 aprilie 2013  a debutat în forță la Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba cu activități derulate atât la clasele cu profil artistic, cât și în atelierele meșteșugărești, prin implicarea activă a specialiștilor instituției în activitățile școlare desfășurate în cadrul proiectului ,,Sa stii mai multe, sa fi mai bun”.

Astfel în data de 2 aprilie au avut loc expoziții de pictură și discuții pe tema artelor plastice, proiect coordonat de prof. Ioana Raica, dar și lecții practice de interpretare a muzicii populare tradiționale, unde Alexandru Pal, dirijorul Ansamblului folcloric al județului Alba și prof. Cristian Șușman din cadrul serviciului Școala de Arte și Meșteșuguri au călătorit împreună cu elevii în lumea notelor muzicale.

În cadrul aceluiași proiect, în zilele de 1, 2, 3,  aprilie au avut loc vizite la atelierele de meșteșuguri din: Biia, Avram Iancu (Târsa), Bucerdea Vinoasă-atelier care așteaptă și in zilele următoare vizitatori din afara județului.

La atelierele mestesugaresti, elevii au luat contact cu tehnicile de lucru ale meșteșugurilor traditionale, prin intermediul cursanților instruiți  în arta lemnului, țesut tradițional și olărit fiind îndrumați de meșterii coordonatori: Lucia Bratu, Elena Burja, Nicoale Beleiu și Ileana Măhăra.

La Alba Mall în data de 3.04.2013 cu ocazia desfășurării proiectului ,,Târgul firmelor de exercițiu”, un proiect incheiat intre Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba și Colegiul Economic D.P. Marțian, clasele de meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură au participat cu o expoziție de obiecte meșteșugărești,  proiect ce se va derula și în afara țării, in localitatea Plovdiv din Bulgaria.

Asemenea întâlniri se vor derula pe parcursul întregii săpătmâni și la celelalte clase externe ale Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de cultura.

La clasele cu profil artistic s-au derulat o serie de activități artistice interactive intre  cursanți, profesori si vizitatori dornici să urmeze o activitate cu profil artistic.

Cursantul Sărăcuț Ioan- clasa de chitară clasică indrumat de prof. Emilian Paraschiv a participat  cu două momente clasice, la expoziția ,,Din suflet pentru suflet”- Sebeș- 3.04.2013 iar la Alba Iulia, în aceeași zi la clasa de Canto muzică ușoară si canto popular, sub îndrumarea prof. Marinela Popa si Leontina Farcas elevii au participat la audiții muzicale.

Cursanții clasei de Pictură, grafică și design ambiental  împreună cu prof. coordonator Viorica Boitor au primit în această săptămână copii și tineri interesați de acest curs, oferindu-le detalii despre tehnica inițierii în artele plastice.

Pe lângă orele de curs desfășurate în această săptămână, fiecare specialist în domeniu a încercat să îmbine într-un mod cât mai armonios atât  activitatea la clasă cât și implicarea  la celelalte evenimente ocazionate de proiectul educational ,,Sa stii mai multe, sa fi mai bun,,.

benaDouă dintre proiectele importante derulate de liceele albaiuliene, proiecte ce vizează cultura tradiţională, vor benefia în perioada imediat următoare de asistenţă de specialitate şi îndrumare, din partea angajaţilor Centrului de Cultură Augustin Bena Alba.

Este vorba de proiectul Colegiului Naţional Horea, Cloşca şi Crişan- Tradiţiile: un tezaur uitat sau încă viu?- şi de proiectul Colegiului Economic Dionisie Pop Marţian- Târgul firmelor de exerciţiu şi al întreprinderilor simulate.

Primul proiect vizează cultura tradiţională din judeţul Alba şi va fi realizat de 29 de elevi din cls. A XI F, profil uman, specializarea filologie bilingv franceză şi constă în activităţi de cercetare în teren şi documentare la care vor participa atât elevii colegiului cât şi specialişti ai centrului de cultură.

Proiectul se va finaliza în luna mai cu prelucrarea datelor şi aplicarea lor în exerciţii practice.

În cel de-al doilea proiect parteneriatul liceului economic cu centrul de cultură se va materializa în valorificarea unor obiecte tradiţionale în cadrul expoziţiei din competiţia lansată de proiectul ,,Fii activ, fii implicat,,.

Astfel, în data de 3 aprilie 2013 în cadrul expoziţiei de la Alba Mall veţi putea admira obiecte meşteşugăreşti realizate în cadrul claselor de meşteşuguri populare din Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, obiecte puse la dispoziţia micilor întreprinzători liceeni ce vor participa la acest proiect.

Târgul se va finaliza cu premii şi diplome acordate participanţilor.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook