Tags Posts tagged with "Banca Mondiala"

Banca Mondiala

Direcţia Naţională Anticorupţie a semnat un protocol de colaborare cu Vicepreședinția Integritate (INT) a Băncii Mondiale, conform căruia, cele două părţi se angajează să coopereze şi să se consulte reciproc pe probleme de interes comun, în special în ceea ce privește:
furnizarea reciprocă de informaţii relevante pentru identificarea, fundamentarea şi prevenirea cazurilor de fraudă şi corupţie;
activităţi de colaborare pentru identificarea, fundamentarea şi prevenirea cazurilor de fraudă şi corupţie;
desemnarea unor puncte de contact pentru facilitarea şi transmiterea eficientă şi confidenţială a informaţiilor
organizarea de întâlniri periodice pentru identificarea domeniilor prioritare de cooperare comune;
Documentul a fost semnat la data de 8 decembrie 2014, la sediul Băncii Mondiale din Washington D.C., cu ocazia celei de treia întâlniri a grupului înfiinţat în 2010 de Banca Mondială şi dedicat luptei împotriva corupţiei The International Corruption Hunters Alliance.
Vicepreședinția Integritate (INT) este o unitate independentă din cadrul Băncii Mondiale, care are ca atribuţie exclusivă investigarea acuzațiilor de fraudă și corupție relativ la activitățile finanțate de Banca Mondială și aplicarea de sancțiuni.

De Ziua Mondială a Turismului, sâmbătă, 27 septembrie 2014, Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia de amenajare a teritoriului şi urbanism, în parteneriat cu Centrul de Cultură Augustin „Bena Alba” organizează Gala de premiere a Concursului de arhitectură „Amenajare Camping”.

Cu acest prilej va avea loc lansarea cărţii „Valorificarea turistică a patrimoniului material şi imaterial din judeţul Alba”.

Ambele evenimente vor avea loc la Galeriile Poarta a III-a din Cetatea Alba Iulia, începând cu orele 12.30.

Concursul „Amenajare Camping” este un concurs de proiecte pentru arhitecţi şi urbanişti, dar şi pentru studenţi – concursul a vizat amenajarea campingurilor din Luncile Prigoanei, comuna Şugag şi din comuna Rimetea. Prin concurs s-a urmărit conştientizarea administraţiilor locale, a comunităţilor locale şi a profesioniştilor din domeniul arhitecturii şi urbanismului asupra necesităţii de a păstra identitatea acestor locuri, arătând că se poate face dezvoltare în armonie cu natura şi cu tradiţiile locale – ne anunţă Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Cartea „Valorificarea turistică a patrimoniului material şi imaterial din judeţul Alba” este semnat de inginerul Alexandru Borza, fiul renumitului academician Alexandru Borza. Volumul reprezintă un istoric al dezvoltării turismului cultural pe meleagurile judeţului Alba aducând în atenţia publică trasee culturale importante şi patrimoniul material şi imaterial aflat de-a lungul acestor trasee. Ediţia este ingrijită şi actualizată de către prof. univ. dr. Nicolae Lupu de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

*Ziua de 27 septembrie a fost declarată Zi Mondială a Turismului în anul 1979 de către Organizaţia Mondială a Turismului. Ziua Mondială a Turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980. Scopul celebrării Zilei Mondiale a Turismului este de a determina comunitatea internaţională să conştientizeze importanţa turismului şi valorilor pe care acesta le poartă – cele culturale, sociale, politice şi economice. Tema din acest an este „Turismul şi dezvoltarea comunităţii” – după cum ne anunţă prof. Daniela Floroian.

Primarul Mircea Hava a avut o întrevedere cu reprezentanţii Băncii Mondiale – Divizia Finanţări Internaţionale, având ca subiect iniţierea unui program de cooperare şi susţinere a viitoarelor proiecte de dezvoltare a municipiului Alba Iulia. Spaţiul de lucru descris de reprezentanţii administraţiei locale şi delegaţia Băncii Mondiale a inclus discuţii despre posibilitatea refinanţării datoriei publice a municipiului în condiţii mai avantajoase de creditare (dobânzi mai mici) şi costuri operaţionale diminuate. De asemenea, s-a luat în calcul posibilitatea cofinanţării proiectelor primăriei ce subscriu viitoarei alocări financiare europene dintre 2014-2020, precum şi susţinerea altor investiţii de interes local pentru care nu vor fi solicitate fonduri europene. Vor fi analizate toate etapele proiectelor de dezvoltare comunitară, impactul acestora pe termen mediu şi lung, atât din perspectiva costurilor financiare de punere în opera cât şi posiblitatea ca acestea să se autofinanţeze după finalizare.
“ Alba Iulia a învăţat să gestioneze eficient mecanismele de finanţare europeană şi cele care ne ajută sa completăm ceea ce ne oferă Europa. Nu uzul, ci abuzul de credite poate pune probleme unei comunităţi, iar noi am căutat să fim raţionali în nevoia de a completa sumele de bani necesare proiectelor de dezvoltare. Şi de aceasta dată suntem preocupaţi să lucrăm cu instituţii internaţionale de notorietate, cu o puternică cultură financiar, atente la cum se cheltuiesc banii şi care îşi bazează analiza pe evaluări făcute de instituţii prestigioase, cum ar fi Moody’s. Aceste demersuri sunt parte integrantă a economiei actuale. Am fost apreciaţi de Banca Mondială încă de anul trecut pentru nivelul ridicat de practici financiare cu care operăm, dar şi pentru proiectele de dezvoltare puse în operă. Chibzuiala planificării şi astfel de parteneriate ne-au plasat într-o zonă de siguranţă şi de garantare a investiţiilor” a precizat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

În cadrul intâlnirii de la Alba Iulia cu specialiştii Băncii Mondiale, primarul Mircea Hava şi reprezentanţii primăriei implicaţi în implementarea proiectelor europene, au prezentat cele 10 proiecte derulate de Primăria Alba Iulia pe POR. Au fost evidențiate aspectele pozitive ale implementării, precum și problemele cu care ne-am confruntat în punerea în practică a acestor proiecte.

Reprezentanții Bancii Mondiale au apreciat procesul de planificare și tipologia documentelor strategice care au condus la materializarea unor proiecte de investiții la Alba Iulia, oraşul nostru fiind nominalizat de către aceştia ca unul dintre puţinele din România, care s-a călăuzit după o strategie de dezvoltare bine definită şi coerentă în alcătuirea proiectelor din POR.

Delegaţia Băncii Mondiale a fost plăcut impresionată de amploarea proiectelor executate şi calitatea execuției lucrărilor.

· Modificarea unilaterală a regimului prefinațărilor (plăților în avans) făcute de către AMPOR, prin reducerea procentului contractat inițial la 30 %, respectiv a modalității de acordare și recuperare a sumelor cu regim de prefinanțare.
· Regimul TVA aplicabil contractelor de finanțare și impactul creșterii TVA de la 19 – 24 %, respectiv a recunoașterii TVA ca o cheltuială eligibilă abia după 4 ani de la debutul implementării proiectelor finanțate. Cei prezenti au precizat ca ar fi fost de preferat să fie o cheltuială eligibilă încă de la începutul implementării proiectelor pe POR.
· Necesitatea standardizării procedurilor de achiziții pentru contracte de lucrări pe tipuri de infrastructuri și suprastructuri, servicii de proiectare, servicii de dirigenție de șantier, management de proiect, informare și publicitate sau audit.
· Modificarea legislației naționale în materie de corecții financiare. Acestea sa fie insusite ca finale, definitive și exigibile la plată a corecțiilor finaciare abia după ce instanța s-a pronunțat definitiv și irevocabil. Această măsură este de dorit sa vizeze exclusiv proiectele în care nu există indicii de fraudă.
· Respectarea de către autoritățile de management a calendarului de rambursare a cheltuielilor efectuate de beneficiari fara intarzieri nejustificate.
· Utilizarea sumelor de bani rămase necheltuite din POAT pentru pregătirea unor proiecte de impact regional concurente cu principiile de finanțare ale UE și care pot fi finanțate din viitoarea alocare bugetară a CE 2014 – 2020.
· Lipsa unui plan de control unic care să vizeze beneficiarii de proiecte și lipsa unor ierarhii și responsabilități între instituțiile de control. Multitudinea instituțiilor de control și existența unor puncte de vedere diferite ale persoanelor cu atribuții de control față de o problemă a beneficiarului.
· Idei de proiecte de investiții care să fie cuprinse de municipiul Alba Iulia pentru alocarea CE 2014 – 2020.
· Necesitatea elaborării de către Municipiul Alba Iulia a unui plan de mobilitate urbană.
· Posibilități de finanțare pentru punerea în valoare a Palatului Principilor.

Sperăm ca acest raport pe care Banca Mondială îl va întocmi să fie cu adevărat un element de lucru pentru guvern. Altfel constatarea celor care au fost la Alba Iulia, privitoare la modul exemplar în care noi ne-am achitat de toate obligaţiile şi am înţeles să ne facem treaba, este de prisos.

Consider că toate lucrurile discutate în cadrul acestei întâlniri sunt situaţii similare în care se regăsesc majoritatea administraţiilor publice din ţară şi că absolut toţi putem invoca neajunsuri şi probleme în felul în care am fost trataţi. Degeaba am calculat şi plănuit modul în care realizâm investiţiile, dacă suntem permanent blocaţi şi urecheaţi pentru lucruri şi situaţii închipuite.

Guvernul şi cei implicaţi ar trebui sa înţeleagă că ne dorim mai degrabă funcţionari care să coordoneze şi să sprijine, decât zapcii care să adune bani pentru bugetul de stat din ceea ce ni s-a garantat.” Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook