Tags Posts tagged with "avertizare"

avertizare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică privind intensificări ale vântului și ninsori moderate cantitativ la munte, începând de duminică dimineața, de la ora 10,00, până luni dimineață, la ora 10,00.

„În intervalul menționat, temporar vântul va avea intensificări în toată zona montană, cu viteze de peste 65…75 km/h, iar pe crestele cele mai înalte, rafalele vor depăși 85…90 km/h. Totodată, la munte vor predomina ninsorile, ce vor fi temporar viscolite și mai însemnate cantitativ în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali. Pe parcursul zilei de duminică, va ninge, în general slab cantitativ, și la altitudini mai joase în Maramureș și trecător în Transilvania”, precizează ANM.

Potrivit meteorologilor, unele intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului, dar pe spații restrânse și cu viteze de până la 50…60 km/h.

CentrulINFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, în această dimineață, în judeţul Alba, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă densă pe DN1 Alba Iulia – Cluj-Napoca. Pe alocuri, vizibilitatea scade chiar sub 20 de metri! Fenomenul este prezent şi în judeţele Cluj şi Gorj.

 De asemenea, pentru zonele joase din judeţele Timiş, Arad şi Bihor, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionări nowcasting cu cod galben referitoare la ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri ( http://www.meteoromania.ro/anm/?page_id=2637 ).

Le recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu viteză adaptată în funcţie de vizibilitate, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să folosească luminile de întâlnire (dacă este cazul, şi pe cele de ceaţă).

 

Pe parcursul zilei de vineri, 15 ianuarie, în jumătatea de vest a ţării vor fi precipitaţii pe arii extinse, în general moderate cantitativ, urmând a se cumula local 15…20 l/mp. În zonele montane şi submontane va ninge şi se va depune strat de zăpadă, mai consistent îndeosebi în Munţii Banatului. În Maramureş şi în Transilvania vor predomina ninsorile, iar în Crişana, Banat şi Oltenia se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.

   Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze ce vor depăşi, pe crestele înalte, 70…80 km/h la rafală, viscolind sau spulberând zăpada, dar şi în sud-vestul teritoriului la începutul zilei şi local şi temporar în regiunile estice şi sud-estice, cu rafale de 50…60 km/h.

Notă: Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (16/17 ianuarie), vremea se va înrăutăţi în sudul şi sud-estul ţării, unde aria ninsorilor se va extinde, iar vântul se va intensifica, urmând ca, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor, Administraţia Naţională de Meteorologie să emită noi mesaje.

14 județe din zona Carpaților Meridionali și Orientali sunt sub cod galben de ninsori, anunță meteorologii Astfel, ninsorilor vor pune stăpânire pe zonele montane din Sibiu, Brașov, Mureș, Harghita, Covasna, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Bacău, Vrancea și Neamț. Conform informațiilor oferite de către meteorologi,

În intervalul menţionat, temporar va ninge în zona de munte, iar în Carpaţii Meridionali şi în cea mai mare parte a Carpaţilor Orientali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Treptat, vor predomina ninsorile şi în estul şi sudul Transilvaniei, precum şi în Subcarpaţii Moldovei.

Trecător şi izolat, precipitaţii mixte vor fi şi în zonele deluroase din restul teritoriului. În sudul şi sud-estul ţării se vor cumula cantităţi de apă ce pot atinge pe arii restrânse 15…20 l/mp. Precipitaţii, local mai abundente, se vor semnala şi pe parcursul zilelor următoare.

Meteorologii au emis astăzi o avertizare meteo de instabilitate a vremii valabilă de astăzi 30 iunie, ora 16 – până în 1 iulie, ora 23:00.

În intervalul menţionat, în Maramureş, Transilvania, Oltenia, precum şi în zonele de deal şi munte vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Fenomenele vor fi mai frecvente şi mai intense în cursul după-amiezelor când ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel că pe arii restrânse cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp, iar izolat, cu precădere în Carpaţii Meridionali, vor fi de peste 40 l/mp. Vor fi condiţii de grindină.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Meteorologii au emis duminică o informere meteo de instabilitate atmosferică.
„Începând cu seara zilei de duminică 14 iunie, până la sfârşitul zilei de marţi 16 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta în zonele montane şi submontane, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi pe spaţii mai restrânse în rest. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce vor avea trecător aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30…40 l/mp, cu precădere în zonele de munte. Pe arii restrânse va cădea grindină” se arată în avertizarea meteorologilor.

Meteorologii au emis astăzi o informare meteo de instablitate atmosferică accentuată valabilă pentru toată ţara în perioada 24 mai ora 21:00 până pe 26 mai ora 09:00

În noaptea de duminică spre luni (24/25 mai) în Banat, Oltenia, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei şi în zonele montane aferente vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp. Începând de luni după-amiaza (25 mai) până marţi dimineaţa (26 mai), astfel de fenomene vor fi prezente în sudul, centrul, nord-vestul şi nordul ţării.

Reprezentanţii Unităţii Fitosanitare Alba transmit că din cauza condiţiilor climatice pot apărea şi se pot dezvolta boli foliare ale spicului la cerealele păioase.

Pentru prevenire si combatere se recomanda (în special la loturile semincere ) executarea urmatoarelor tratamente:

TRATAMENTUL I – la faza de înfrăţire şi inceputul alungirii paiului limitind o serie de boli(septorioza, făinarea, rugini, boli de colet) putînd fii aplicat odată cu erbicidarea sau cu insecticidul pentru combaterea gândacului bălos.

ARTEA 330 EC = 0,4 l/ha sau TILT 250 EC = 0,5 l/ha sau BUMPER SUPER 490 EC = 0,8 l/ha sau TOPSIN 500 SC = 1,25 l/ha sau SOPRANO 125 SC = 0,5 l/ha.

TRATAMENTUL II – în faza de burduf,limitînd atacul de rugină,fainare,septorioză .

DUETT ULTRA = 0,5 l/ha sau FALCON 460 EC = 0,6 l/ha sau MENARA 410 EC = 0,4 l/ha sau NATIVO 300 SC = 0,8 l/ha sau ORIU 25 EW = 0,5 l/ha sau TANGO SUPER = 0,75 l/ha.

TRATAMENTUL III – la apariţia spicului, limitând fusarioza, înnegrirea spicelor, odată cu insecticidul pentru combaterea plosniţei cerealelor.

ACANTO PLUS = 0,5 l/ha sau AMISTARXTRA = 0,5-0,75 l/ha sau ALLEGRO = 1l/ha sau EVOLUS = 0,75 l/ha sau NATIVO 300 SC = 1 l/ha sau OSIRIS =2 l/ha sau PROSARO 250 EC = 0,9 l/ha sau ZAMIR 40 EW = 0,75 l/ha sau ZANTARA 216 EC = 1,2 l/ha

Deaseemenea condiţiile climatice din ultima perioadă pot favoriza apariţia şi dezvoltarea dăunătorului: GÂNDACUL BĂLOS–ADULT şi LARVĂ (OULEMA MELANOPA) care pot cauza pierderi importante la culturile de ORZ, ORZOAICĂ, OVĂZ, GRÂU.

Pentru combatere se recomanda executarea tratamentului:

LA DEPISTAREA DAUNATORULUI numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele condiţii: DENSITATEA ADULŢILOR SĂ DEPĂŞEASCA 10 indivizi/mp iar PENTRU LARVE 250 indivizi/mp.

FOLOSITI UNUL DIN PRODUSELE OMOLOGATE, DUPĂ CAZ :

CALYPSO 480 SC = 0,1 l/ha (0,01%) sau FURY 10 EC=0,1 l/ha(0,01%) sau FASTAC 10 EC = 0,1 l/ha (0,01%) sau KAISO SORBIE 5 EG = 0,150 l/h (0,015%) sau DECIS MEGA 50 EW = 0.150 l/ha (0.015%) sau LAMDEX 5 EC = 0,150 l/ha (0,015%) sau KARATE ZEON = 0,150 l/ha(0,015 %) sau PYRINEX QUICK = 1,0 l/ha (0,100%) sau FASTER 10 EC = 0,1 l/ha (0,01% ) sau SUMI ALPHA 5 EC = 0,2 l/ha (0,200%) sau VANTEX 60 CS= 0,1 l/ha(0,01%).

Pot fi utilizate şi alte produse omologate pentru combaterea dăunătorului amintit.
Citiţi cu atenţie prospectele produselor, luând măsuri pentru protecţia mediului,omului şi animalelor.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook