Tags Posts tagged with "autoritati"

autoritati

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a fost convocat și are în atenție situația semnalată de către Societatea Națională a Sării SA, referitor la scăderea nivelului apei din Lacul Plus, ca urmare a extragerilor anterioare de sare din zona câmpului de sonde din orașul Ocna Mureș.

Ca efect al exploatării de sare, posibilitatea apariției unor surpări de teren a apărut pentru prima dată în anul 2010, însă, pentru prevenirea oricărei situații de risc, în urma analizei realizate cu operatorul economic, s-a delimitat o zonă de influență care începând de astăzi se află în monitorizarea permanentă a specialiștilor din cadrul Societății Naționale a Sării SA și a ISU Alba.

La nivelul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Ocna Mureș au fost luate toate măsurile legale cu caracter preventiv pentru informarea și protejarea populației din zona de influență, dar și de identificare a unor soluții alternative de cazare, în cazul apariției vreunei situații iminente care să impună evacuarea preventivă. Totodată, pe strada Mihai Eminescu a fost restricționat accesul autovehiculelor cu o masă mai mare de 3,5 tone.

Precizăm că în zona de influență sunt 24 de case locuite, 3 operatori economici și un imobil în care locuiesc 6 familii, protejarea acestora fiind o prioritate a autorităților.

În perioada imediat următoare în zona de exploatare a sării operatorul economic Societatea Națională a Sării SA va realiza o analiză și o evaluare exactă a situației existente și a măsurilor tehnice care se impun a fi luate.

La acest moment nu sunt indicii concrete privind iminența producerii unor surpări de teren în zonă, însă evoluția situației se află în atenția domnului prefect Gheorghe Feneșer, care este informat permanent de către Primăria Ocna Mureș și instituțiile care alcătuiesc comitetul pentru situații de urgență local.

În urma refuzului autorităţilor române de a permite demararea proiectului Roşia Montană, compania Gabriel Resources Ltd., acţionarul majoritar al companiei Gold Corporation, transmite că a depus o cerere de arbitraj împotriva României în faţa World Bank’s International Centre for Settlement of Investment Disputes („ICSID”).

Gabriel Resources a făcut public un comunicat pe această temă, miercuri, 21 iulie 2015. Anunţul a făcut ca acțiunile companiei să crească la bursă cu un procent de aproape 17%.

„Proiectul a fost şi este în continuare considerat, atât în România cât şi în afara ţării, cea mai importantă investiţie străină cu potenţial de a avea un impuls semnificativ asupra economiei şi de a stimula dezvoltarea zonei Munţilor Apuseni, care a fost timp de secole o regiune minieră”, se arfirmă în comunicat.

Gabriel Resources deţine 80,69% din capitalul societăţii Roşia Montană Gold Corporation, restul acţiunilor fiind în proprietatea comnpaniei de stat Minvest Deva.

„Prin acţiunile şi inacţiunile sale, România a blocat implementarea proiectului fără a exista un proces echitabil şi fără compensaţii, privând, astfel, Gabriel în întregime de valoarea investiţiilor sale. România a supus Gabriel şi investiţiile sale la un tratament care încalcă obligaţiile bilaterale, provocând pierderi semnificative companiei”, se afirmă în comunicatul companiei canadiene.

Reprezentanţii Gabriel Resources mai susţin că procedura de arbitraj a fost demarată după ce, în ianuarie 2015, s-a transmis o notificare oficială de reprezentanţilor statului român, respectiv preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta. Compania canadiană susţinea că vrea să intre în dialog cât mai curând posibil cu reprezentanţii statului român, pentru ca autorizarea proiectului minier de la Roşia Montană să progreseze. Nici Preşedinţia şi nici Guvernul nu au răspuns demersului companiei private.

„Prin notificare, am invitat autorităţile române să se angajeze într-o rezolvare amiabilă a disputei. Cu toate că scrisori prin care s-a solicitat demararea consultărilor au fost transmise şi în aprilie şi mai 2015, autorităţile române nu au răspuns. Gabriel aşteaptă în continuare un angajament al autorităţilor române pentru rezolvarea problemei în dispută. De asemenea, Gabriel este pe deplin angajată în protecţia drepturilor şi intereselor sale în România şi în absenţa oricăror diligenţe din partea României în privinţa unui dialog, Compania nu a avut nicio alternativă decât să depună o cerere de arbitraj”, se afirmă în document. Canadienii au angajat pentru a-i susţine interesele firma White & Case LLP.

„Compania încă mai crede că interesele tuturor acţionarilor, în particular a statului roman, vor fi reprezentate cel mai bine prin permiterea şi dezvoltarea proiectului, iar Gabriel continuă să fie disponibilă pentru a se angaja la un dialog cu preşedintele României şi Guvernul. Dacă acest lucru devine o realitate sau nu, cade în totalitate pe factorii de decizie politică din România pentru a demonstra angajamentul de a proiectului şi a industriei miniere, în general. Am încercat un dialog cu Preşedintele şi Guvernul român, pentru a discuta o rezolvare pe cale amiabilă a litigiului. În urma refuzului dezamăgitor, Compania s-a văzut nevoită să recurgă la arbitrajul internaţional”, a declarat Jonathan Henry, preşedinte şi CEO al Gabriel Resources.

Începând cu data de 1 august, cardul de sănătate ar urma să fie singurul instrument de decontare a serviciilor medicale. Medicii de familie şi cei din sistemul privat susţin că, fără card, pacientul va plăti serviciul prestat, chiar dacă autoritățile apreciază că nu vor fi probleme.

La nivel naţional mai sunt de distribuit aproape 300.000 de carduri de sănătate, din cele peste 14 milioane emise. Între aceste carduri se află și cele ale asiguraţilor plecaţi la muncă în străinătate, care, probabil că le vor solicita în perioada concediilor pe care le vor petrece în ţară.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate intenţionează ca, de la începutul lunii august, cardul sau adeverința care-i ține loc să fie singurele mijloace de decontare a serviciilor medicale.

„Dacă pacientul vine fără card, furnizorul caută în sistem și vede dacă are card. Primește serviciul”, a subliniat șeful CNAS, Vasile Ciurchea.

Doar că medicii se tem că vor avea mari probleme, mai ales că, dintre cei care și-au luat cardul, doar 8 milioane de asigurați și l-au activat. „Îți vine pacientul fără card, tu îl tratezi și-l pui, nu știu, să dea o declarație pe propria răspundere că este asigurat! Dar dacă nu e așa? Peste un an-doi, vine Curtea de Conturi și dai de belea! Am învățat pe propria piele că nimic nu te acoperă în relația cu Casa, iar legea e interpretabilă“, spune o doctoriță de familie.

„O să fim nevoiți să-i punem să plătească din buzunar, pentru că nu te joci cu deconturile! Cine-mi garantează mie că, pe baza declarației pe propria răspundere, o să-mi deconteze CNAS serviciile“, spune alt medic.

În sistemul privat de servicii de sănătate lucrurile sunt și mai clare. „Dacă un pacient nu are cardul de sănătate, practic, serviciul efectuat, nefiind însoțit de semnătura electronică a cardului, nu va putea fi decontat către furnizor. Prin urmare, pacienții fără card de sănătate sau adeverință înlocuitoare nu vor beneficia de servicii decontate de casa de asigurări, ci vor putea beneficia, la cerere, de servicii medicale cu plată, în afara asigurării publice“, spune dr. Ovidiu Vasile, directorul medical al Medlife.

sursa: realitatea.net

Sâmbătă 28 februarie de la ora 11:00, în sala de Sport a Universităţii din Alba Iulia echipa locală de handbal masculin AS Unit Alba Iulia întâlneşte într-o partidă contând pentru etapa a XVI-a a Diviziei A seria B, al doilea eşalon valoric a Campionatului Naţional de Handbal masculin, formaţia Naţional Sighişoara.
Trebuie spus că echipa AS Unit Alba Iulia nu este sprijinită de autorităţile locale sau judeţene, jucătorii, aproape toţi din Alba, evoluând mai mult de plăcere, fără prime şi salarii.
Echipa antrenată de Sorin Macarie şi Vasile Petric este la limita supravieţuirii fiind ajutată doar de câţiva sponsori inimoşi.
Putem spune că jucătorii şi antrenorii celor de la AS Unit fac voluntariat în handbalul masculin, pe când voleiul, baschetul şi handbalul feminin din Alba, unde evoluează aproape doar jucătoare din afara judeţului sau străinătate, primesc sume consistente de la autorităţile judeţene şi locale!
Haideţi sâmbătă să susţinem echipa AS Unit Alba Iulia! Intrarea este liberă!

În ultimele zile, în media centrală au apărut informații conform cărora, ex ministrul Elena Udrea, când se afla la conducerea ministerului Dezvoltării Regionale, cerea sub forma serviciilor de consultanță, de la cei care primeau bani de la ministerul său, 10% din sumele primite.

Mi-am pus,pe bună dreptate, întrebarea dacă acest mecanism a funcționat și în județul Alba și mai ales la Alba Iulia unde sumele primite au fost foarte mari. În calitatea mea de deputat de Alba, rog public DNA Alba sa verifice aceste aspecte ce ar putea viza acte de corupție deosebit de grave la nivelul județului nostru. Rog public, de semenea, și Primăria Alba Iulia și ADR Centru să-mi pună la dispoziție o situație cu sumele primite de la Ministerul Dezvoltarii Regionale și documentele financiare privind plata serviciilor de consultanță. Solicit toate acestea, in numele meu și al mai multor alegatori care doresc să știe adevărul.

Cu mulțumiri si speranța sinceră că astfel de fapte sunt străine de Alba și Alba Iulia…

Deputat de Alba Iulia, Călin Potor

Autorităţile din judeţul Alba au marcat împlinirea a 25 de ani de la revoluţia din decembrie 1989 la Alba Iulia şi Cugir.
Alba Iulia şi Cugir au fost printre primele oraşe libere în decembrie 1989 (după Timişoara, Lugoj, Arad), în ziua de 21 decembrie, cu o zi înainte de fuga dictatorilor Nicolae şi Elena Ceauşescu.
Au fost depuse coroane de flori la Troiţa din faţa CJ Alba, la Monumentul Revoluţiei din 1989 de pe Bdul Transilvaniei şi apoi la Troiţa de la Catedrala Ortodoxă.
A urmat un moment festiv la Sala Unirii unde au fost premiaţi membrii Asociaţiei Revoluţionarilor din Decembrie 89 (preşedinte Gabriel Suciu) şi ai Asociaţiei 21 Decembrie (preşedinte Mihai Babiţchi). S-au adresat celor prezenţi Mihai Babiţchi, Traian Mârza, prefectul Gheorghe Feneşer, Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba, Mircea Hava – primarul oraşului Alba Iulia, revoluţionari din decembrie 1989.
Un ultim moment al zilei care a marcat împlinirea a 25 de ani de la Revoluţie a fost vernisajul expoziţiei „Securitatea, instrument al dictaturii” – prezentată de Cristina Arsinescu (CNSAS), Gabriel Rustoiu şi Liviu Zgârciu.

IMG_0244

IMG_0246

IMG_0250

IMG_0256

IMG_0257

IMG_0263

IMG_0264

IMG_0265

IMG_0269

IMG_0272

IMG_0283

IMG_0285
IMG_0283

IMG_0285

_MG_0331

_MG_0333

_MG_0345

_MG_0346

Filmările celui mai special film documentar al anului, singura producție de acest gen din România, care aduce în prim plan sporturile extreme, au fost exact așa cum și pasiunea Balaurului din Transilvania, Flaviu Cernescu, pentru slackline: palpitante, pline de neprevăzut, adrenalină și pasiune. Timp de aproape trei săptămâni personajul principal, Flaviu Cernescu, regizorul Sabin Dorohoi și echipa de filmare, au străbătut Transilvania și Banatul în lung și în lat, pentru cele mai spectaculoase locații ale viitoarei producții.
În urmă cu o săptămână, regizorul Sabin Dorohoi a spus “CUT!”, după 17 zile de filmări intensive în cele mai frumoase și renumite locuri din regiunile istorice Transilvania și Banat. A fost o călătorie intensă, care a atras mii de oameni la demonstrațiile extreme de slackline ale “Balaurului” Flaviu Cernescu.
Prima oprire a fost Timișoara, devenită astfel kilometrul 0 al filmărilor care s-au desfășurat, ulterior, în 14 locații celebre din zona de vest a țării. Reșița – locul în care sportivul a reușit să stabilească un nou record național, mergând pe un slackline de 45 de metri, la 80 de metri înălțime, între două turnuri dezafectate ale UCMR, emblematice pentru orașul de pe Bârzava. Au urmat Bocșa, orașul de baștină al lui Flaviu, Carașova, cascada Bigăr – una dintre cele mai frumoase căderi de apă din lume, prima cale ferată din România Anina – Oravița, orașul de suflet al împărătesei austriece Sissi – Băile Herculane, capitala aventurii extreme din inima Transilvaniei – Arsenal Park Orăștie, vestita cetate a orașului Alba Iulia – Alba Carolina, unul dintre simbolurile naționale aflate în patrimoniul UNESCO – Mocãniţa din Vişeul de Sus, locul unde se nasc povești și legende – Cascada Cailor, Salina Turda – oaza de liniște și sănătate aflată sub pământ, care atrage mii de turiști, una dintre cele mai frumoase șosele din lume – Trasfăgărășanul. Ultima zi a filmărilor a avut loc Castelul Corvinilor, unul dintre reperele istorice de maximă importanță pentru ardeleni și bănățeni.
”În urmã cu o sãptãmânã, în 26 Octombrie, am încheiat filmãrile la Documentarul “Transylvania Dragon”. Deşi perioada oficialã de filmare s-a încheiat, existã o şansã sã mai filmãm încã o locaţie celebrã din Transilvania înainte de a începe prelucrare a filmului, dar vom face acest anunț la momentul oportun, când toate detaliile vor fi stabilite. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în această călătorie extreme de solicitantă, dar care ne-a adus satisfacții infinit mai mari decât sacrificiile pe care am fost nevoiți să le facem: mass-media, autorități, bănățeni, transilvăneni, tuturor celor care ne-au întins o mână de ajutor atunci când am avut nevoie” , a declarat regizorul Sabin Dorohoi.
Aventura Balaurului din Transilvania continuă!
Următoarea etapă a filmului este la fel de importantă ca și filmările în sine. Pentru ca documentarul să intre în următoarea fază, cea de post-producție, este necesară finanțarea. “Fiind un proiect de voluntariat, deocamdatã am reuşit sã obţinem, până acum, doar finanţarea necesarã deplasãrii echipei în cele 17 zile prin România (transport, cazãri şi mâncare) şi închirierii echipamentului pentru filmarea propriu zisã. Pentru tot ceea înseamnã partea de post-producţie, încã nu am gãsit finanţarea necesarã. Va urma un proces foarte elaborat de gãsire a partenerilor financiari pentru finalizarea filmului şi ulterior de alegere a întregului material filmat, care totalizeazã în jur de 35-40 de ore! Acesta va fi condensate în 52 de minute, durata standard pentru un documentar TV”, a explicat regizorul Sabin Dorohoi.
Odată rezolvat aspectul financiar, filmul ar urma să fie lansat în primăvara anului 2015, în jurul Paștelui. Până atunci, însă, vă sfătuim să fiți în continuare cu ochii pe proiectul Transylvania Dragon, deoarece veți putea vedea în premieră, în mediul online și la TV, o serie de mini-episoade, cu o durată de aproximativ 2 minute, în fiecare lună, până la lansare.
Programatorul IT Flaviu Cernescu, unul dintre cei mai curajoşi bãnãţeni pasionaţi de sporturi extreme, va merge pe coardã deasupra unor edificii reprezentative din Transilvania şi Banat. Pentru ca reţeta aventurii sã fie completã, cea mai mare parte a drumului va fi fãcutã pe un monociclu! În drumul sãu artistul acrobat se va întâlni cu oameni interesanţi, descoperind istoria şi tradiţiile locurilor.

Asociația Hip-Tep din Aiud a fost distinsă de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) cu un premiu special în cadrul competiției CNIPMMR CSR Awards.
Premiul special a fost acordat pentru realizarea în 2013 a proiectului „Șansa micului călăreț”, derulat în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, în sprijinul tinerilor cu diferite dizabilități.
Decernarea premiilor are loc astăzi în București la Palatul Parlamentului.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) organizează, în premieră pentru România, o competiţie care va premia proiecte de CSR realizate de companii de orice dimensiune, proiecte care au oferit soluţii sustenabile şi inovatoare la problemele economice, sociale sau de mediu specifice pentru comunitățile locale sau mediul de afaceri din ţară noastă.
Competiţia se numește CNIPMMR CSR Awards, iar scopul său este să să încurajeze companiile din România să-şi intensifice eforturile de adoptare a unor practici de responsabilitate socială şi a unor modele de afaceri mai sustenabile şi mai competitive, care să ţină cont de exigenţele actualului context economic european şi internaţional. Competiţia face parte dintr-un proiect european-regional de promovare a practicilor de CSR, respectiv “CSR for ALL”, implementat în România de CNIPMMR.
Având în vedere eforturile susţinute întreprinse de compania pe care o reprezentaţi în domeniul CSR, dorim să ne exprim aprecierea noastră pentru activitatea depusă şi să vă invităm pe această cale să luaţi parte la fenomenul CNIPMMR CSR Awards. În cadrul CNIPMMR CSR Awards se vor acorda 4 premii principale:
· Marele Premiu CNIPMMR: Se va acorda celor mai bune proiecte care: au folosit soluţii inovatoare pentru a rezolva în mod eficient o problemă economică, socială sau de mediu, au fost implementate prin implicarea unui număr important stakeholderi şi au inclus activităţi de diseminare susţinute.
· Premiul pentru cel mai Bun Parteneriat: Se va acorda proiectelor care au implicat în cel mai eficient mod un număr semnificativ de parteneri şi stakeholderi (alte companii, autorităţi, angajaţi, clienţi, ONG-uri, comunitate locală etc.) pentru rezolvarea unor probleme economice, sociale sau de mediu.
· Premiul pentru Sustenabilitate: Se va acorda proiectelor care au aplicat soluţii gândite să rezolve pe termen lung o problemă economică, socială sau de mediu. Vor fi încurajate în special proiectele care demonstrează că se pot auto-sustine după finalizare, că pot genera suficientă valoare economică pentru a le asigura sustenabilitatea sau că pot fi replicate sau dezvoltate uşor la un nivel superior.
· Premiul pentru Inovare: Se va acorda proiectelor care au folosit procese, tehnologii, produse sau servicii inovatoare pentru rezolvarea unor probleme economice, sociale sau de mediu.
1. Marele Premiu CNIPMMR
Se va acorda celui mai bun proiect care: a folosit soluţii inovatoare pentru a rezolva în cel mai eficient mod o problemă economică, socială sau de mediu, a fost implementat prin implicarea unui număr important stakeholderi şi a inclus activități de diseminare susținute.
Mod de acordare: Premiul se va acorda pentru proiectul la care totalul punctajelor, la toate criteriile este maxim. De asemenea, pentru fiecare criteriu, punctajul trebuie să fie peste medie.
Câştigător:
Holcim România: „Scoala Zidarilor” – companii mari
Samsung Electronics România “Preparing today for the jobs of tomorrow” – companii mici și mijlocii

2. Premiul pentru cel mai Bun Parteneriat
Proiecte care au reuşit să implice într-un mod cât mai eficient un număr semnificativ de parteneri şi stakeholderi (alte companii, autorităţi, angajaţi, clienţi, ONG-uri, comunitate locală etc.) pentru rezolvarea unor probleme economice, sociale sau de mediu.

Mod de acordare: Premiul se va acorda pentru proiectul care:
I. Are cel mai mare punctaj la criteriul “f) Numărul şi calitatea implicării partenerilor/stakeholderilor” şi
II. Totalul punctajelor la celelalte criterii este peste medie.
III. Punctajul la criteriul ”c) Impactul soluţiilor aplicate” este peste medie.
(în cazul în care nu se îndeplineşte condiţia ÎI. sau III., este ales următorul proiect şi aşa mai departe)
Câştigător:
Bancpost: „The No Project Powered by Bancpost” – companii mari
KOOL MEDIA & ADVERTISING SRL-D “Dăruieşte primul zâmbet” – companii mici și mijlocii

3. Premiul pentru Sustenabilitate
Proiecte care au aplicat soluţii gândite să rezolve pe termen lung o problemă economică, socială sau de mediu. Vor fi încurajate în special proiectele care demonstrează că se pot auto-sustine după finalizare, că pot genera suficientă valoare economică pentru a le asigura sustenabilitatea sau că pot fi replicate sau dezvoltate uşor la un nivel superior.
Mod de acordare: Premiul se va acorda pentru proiectul care:
I. Are cel mai mare punctaj la criteriul “d) Sustenabilitatea soluţiilor aplicate” şi
II. Totalul punctajelor la celelalte criterii este peste medie.
III. Punctajul la criteriul ”c) Impactul soluţiilor aplicate” este peste medie.
(în cazul în care nu se îndeplineşte condiţia ÎI. sau III., este ales următorul proiect şi aşa mai departe)
Câştigător:
Holcim România: „Eficientă şi Inovaţie – recuperare căldura gaze reziduale în fabricile de ciment Holcim România” – companii mari
MOL România “Programul MOL Pentru Sănătatea Copiilor” – companii mici și mijlocii

4. Premiul pentru Inovare
Proiecte în care au folosit procese, tehnologii, produse sau servicii inovatoare pentru rezolvarea unor probleme economice, sociale sau de mediu.
Mod de acordare: Premiul se va acorda pentru proiectul care:
I. Are cel mai mare punctaj la criteriul “e) Caracterul inovator şi originalitatea soluţiilor aplicate în proiect” şi
II. Totalul punctajelor la celelalte criterii este peste medie.
III. Punctajul la criteriul ”c) Impactul soluţiilor aplicate” este peste medie.
(în cazul în care nu se îndeplineşte condiţia ÎI. sau III., este ales următorul proiect şi aşa mai departe)
Câştigător:
Hewlett_Packard: „Smile Studio” – companie mare
Cubrain Studio “Donez Design” – companii mici și mijlocii

Premiile Speciale:
5. Premiul pentru cea mai responsabilă organizație patronală
Câștigător: APM Cluj
6. Premiul Responsabilitate Socială în ONG
Câștigător: Asociația Hip Ţep

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook