Tags Posts tagged with "Aurel Pantea"

Aurel Pantea

Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național de Poezie ,,Mihai Eminescu” Opera Omnia pe anul 2017 va fi aniversat de Ziua Mondială a Poeziei de către Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba la Centrul Cultural Castel Sâncrai.

Miercuri, 21 martie 2018, începând cu orele 17,00 va avea loc la Centrul Cultural Castel Sâncrai un evenimentul cultural ce va aduce în atenția comunităților din județele Alba și Mureș opera și activitatea pe tărâm cultural a președintelui Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, profesor universitar doctor Aurel Pantea, scriitor și critic literar. Evenimentul este ocazionat atât de ziua de naștere a poetului ,,aflată pe tărâm de primăvară” cât și de primirea de către acesta, în acest an, a Premiului Național de Poezie ,,Mihai Eminescu” opera Omnia pentru anul 2017.

Proiectul face parte din Programul minimal 2018 al Biblioteci Județene ,,Lucian Blaga” Alba 8 IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE/8.3 Cafenea culturală-Aniversări culturale, și este un proiect dedicat identificării, promovării și valorificării creatorilor din domeniul cultură.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Filiala Alba-Hunedoara a USR și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba.

Aurel Pantea s-a născut la 10 martie 1952 în comuna Chețani, județul Mureș. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității ,,Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca. A început activitatea literară ca redactor la revista ,,Echinox”. Din 1989 este redactor la revista ,,Vatra” din Târgu Mureș iar în 1990 pune bazele revistei ,,Dicobolul” ca redactor-șef, calitate pe care o deține și azi. Din 1990 este membru Uniunii Scriitorilor România, iar în 2006 pune bazele Filialei Alba – Hunedoara a USR fiind președintele acesteia încă de la înființare.

Activitatea sa scriitoricească a fost încununată cu editarea a zeci de cărți de proză și poezie și cu numeroase premii primite, totul încununat cu decernarea la Botoșani în luna ianuarie a Premiului Național de Poezie ,,Mihai Eminescu”.

Luni, 9 martie 2015, ora 16.00, la Aiud are loc evenimentul Sărbătoarea Primăverii, eveniment organizat de Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Fundaţia Inter-art Aiud, Primăria şi Consiliul Local Aiud.

Evenimentul „Sărbătoarea Primăverii – poezia în dialog” are un program divers, dedicat poeziei şi muzicii.

Programul zilei:

Lansarea cărţii semnate de Aurel Pantea: „O înserare nepământeană” – Editura Arhipelag XXI, 2014

Lansarea cărţii semnate de Anda Comşa-Chiş (şi lectură publică): „În cealaltă parte a oraşului” – Editura Etnous, 2014

Expoziţie de grafică Andrei Bakó

Expoziţie internaţională de artă Inter-Art

Recital de muzică Marius Moga

Moderatorul întâlnirii este Ioan Hădărig, directorul Centrului Cultural „Liviu Rebreanu”.

Poetul albaiulian revine la Aiud pentru a-şi prezenta cel mai recent volum: „În urmă se sting toate luminile”.

Lansarea va avea loc în cadrul unui eveniment literar care cuprinde lecturi publice şi dialoguri litarare purtate cu Aurel Pantea.

Evenimentul este găzduit de cafeneaua Huting Aiud, imoderator fiind Ioan Hădărig, poet, om de cultură, amfitrionul a numeroase întâlniri culturale în oraşul Aiud.

Organizatorii evenimentului sunt Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Fundaţia Inter-Art Aiud, Primăria şi Consiliul Local Aiud, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara.

Lansarea volumului va avea loc joi, 13 noiembrie.

Volumul „În urmă se sting toate luminile” a apărut în 2014 la Editura Charmides din Bistriţa.

Poet, critic şi istoric literar, Aurel Pantea deţine şi funcţia de preşedinte al USR – filiala Alba-Hunedoara.

Volume publicate de Aurel Pantea:

Casa cu retori (1980) – poezie
Persoana de după-amiază (1983) – poezie
La persoana a treia (1992) – poezie
Negru pe negru (1993), reeditat în 2005 la Cluj – poezie
Nimicitorul, Ed. Limes, Cluj, 2012 – poezie
Nimicitorul, Ed. TipoMoldova, Iaşi, 2014, ediţie bibliofilă – poezie
Blanca, Ed. TipoMoldova, Iaşi, 2014 – proză.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a găzduit Cafeneaua culturală a lunii septembrie, moment de nostalgie, împărtăşiri de amintiri şi de vieţi. Printre invitaţi, niciodată absent, Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, alături de bibliotecare, scriitori, profesori, ziarişti, oameni ai cărţii şi ai cântecului…

Au fost şase sărbătoriţi:

Veta Biriş, cunoscuta interpretă s-a născut la 11 august 1949. Interpreta de pe Valea Târnavelor a cântat pentru cei prezenţi câteva melodii populare. Alături de ea s-a aflat un alt om al Blajului nostru iubit: ziaristul, omul de cultură, scriitorul Ion Moldovan.

Cornel Nistea, moţul, a fost prezentat de prietenul său de la Uniunea Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara, poetul, criticul literar Aurel Pantea. Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939 în în satul Valea Largă, comuna Sălciua, pe Valea Arieşului.

Emil Jurca a fost prezentat de prietenul său de la Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, profesorul Iosif Ionel Vesa. Profesorul Emil Jurca s-a născut la 22 august 1934.

Ana Hinescu, născută în 7 iulie 1949, profesor, bibliotecar, om de cultură al Blajului, vicepreşedintă a Despărţământului „Timotei Cipariu” ASTRA din Blaj.

Profesorul universitar Mihai Pascaru (Universitatea Alba Iulia) s-a născut la 2 august 1959.

Ioan Hănţulescu, ziarist, scriitor, poet, epigramist – a fost prezentat de prietenul şi şeful său pe linie de epigrame Ioan Filimon. Hanţi (cum îi spun prietenii) a împlinit 50 de ani de curând, pe 1 septembrie.

Discuţiile au fost moderate de Cristina Smadea şi Mioara Pop de la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”. Între prezentări, publicul a fost încântat de melodiile Feliciei Pop (care predă la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, fosta Şcoală nr. 6 din Alba Iulia), o demnă urmaşă a Tatianei Stepa.

Prezentarea sărbătoriţilor a fost condimentată cu trei lansări de carte: Anca Elena Şerpe „Poem în lanţ”, o tânără frumoasă poetă, originară din Piatra Neamţ, care s-a mutat de câţiva ani la Alba Iulia. Petru Făgăraş şi-a lansat volumul de poezie „Seve de dor” – un sebeşan adevărat, care a fost prezentat de prietenul Ion Kamla, poet, scriitor, umorist cu un talent foarte fin.

I-am lăsat la urmă pe fraţii români din Serbia: Costa Roşu şi Todor Ursu au prezentat un impresionant volum monografic despre istroromâni, vorbitori ai limbii româneşti vechi – o limbă latină – pe malul Mării Adriatice, în zonele locuite astăzi de croaţi şi muntenegreni.

La Mulţi Ani tuturor şi succes în activitate artistică!

„E timpul toamnei din noi”, adică e momentul să ne gândim, din nou, la oamenii din jurul nostru care de-a lungul timpului ne-au dăruit „poveşti”, cântece, poezii: Veta Biriş, Ioan Hănţulescu, Ana Hinescu, Emil Jurcă, Cornel Nistea şi Mihai Pascaru. Aşadar, Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara, şi partenerii, Casa de Cultură a Sindicatelor şi Librăria Humanitas Alba Iulia, vă invită la o nouă cafenea culturală, joi, 25 septembrie 2014, ora 18.00, în holul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

În rândurile de început vi i-am prezentat pe cei ce vor fi aniversaţi, dar avem mult mai multe de oferit: lansări de carte, recital de muzică folk şi, nu în ultimul rând, un invitat special din Serbia: Costa Roşu. Sperăm că am reuşit să vă stârnim dorinţa şi curiozitatea şi nu ne rămâne decât să vă aşteptăm şi să vă întâmpinăm cu un salut de bun venit.

Anca Elena Şerpe propune publicului volumul „Poem în lanţ”, poetul Petre Făgăraş din Sebeş îşi va lansa volumul „Seve de dor”, iar Costa Roşu ne aduce o monografie interesantă despre istroromâni.

Cristina Smadea, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

Joi, 26 iunie 2014, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia va avea loc Cafeneaua Culturală La taifas în plină vară.

Sărbătoriţii zilei sunt: Marinela Baba – interpretă de muzică populară, Daniela Ciugudean – muzeograf, Horia Ciugudean – arheolog, Petru Făgăraş, Dorel Lazăr – epigramist, Cornel Tatai-Baltă – profesor universitar.

Clubul Umoriştilor Albaiulieni Eugen Handelsmann va lansa volumul „Femeile noastre” – madrigaluri, epigrame şi catrene umoristice.

De asemenea va avea loc prezentarea numărului aniversar al revistei Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Rânduiala, şi lansarea CD-ului „Tiberiu Gheza – lăutarii Ardealului”. Prezintă Daniela Floroian.

Bucătarul Cosmin Toma şi Mioara Pop vor vorbi despre cartea Atelierul lui Toma.

Un moment special va fi prezentarea volumului Blanca, semnat de poetul Aurel Pantea. Prezintă Mioara Pop şi scriitorul Cornel Nistea.

Organizatorii Cafenelei sunt Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Uniunea Scriitorilor din România filiala Alba-Hunedoara, parteneri fiind Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Clubul Umoriştilor Albaiulieni „Eugen Handelsmann” şi Casa de Cultură a Sindicatelor.

Foto: arhivă 2013

În perioada 20-21 iunie 2014 la Aiud are loc a XXI-a ediţie a Colocviilor de Literatură şi Arte.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Fundaţia Inter-Art Aiud, Consiliul Judetean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Primăria şi Consiliul Local Aiud.

Toate evenimentele colocviilor vor fi găzduite de Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”.

Programul Colocviilor

Vineri, 20 iunie 2014

Ora 17.00. LANSARE DE CARTE: GELU BADEA
„Prinţul minor: Radu Penciulescu – pedagogie şi creaţie”
Editura EIKON, Cluj Napoca, 2013
Prezintă: lect. univ. dr. Raluca Sas Marinescu

Concursul de eseuri pentru elevi „Iacob Buta”, Ediţia a VI-a

LANSARE DE CARTE:
LITER-ART
Editura Napoca Star, 2014
Volum editat de: Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Fundaţia Inter-Art, Penitenciarul Aiud

PREZENTARE DE CARTE:
Aiudul literar – Colecţia Restituiri
Ioan Bartiş „Ala-bala”
Aiudul literar nr. 39/2014, Aiud

RECITAL DE MUZICĂ: MARIUS MOGA, pe versuri de Mihai Eminescu, Lucian Blaga

Sâmbătă, 21 iunie 2014

Ora 17.00. LANSARE DE CARTE/ LECTURĂ PUBLICĂ:

GEORGE TEI – „Niciodată Cuvintele…”
Editura TopoExim, Bucureşti, 2011

GEORGE TEI – „Muntele din Mine”
Editura TopoExim, Bucureşti, 2013

ANCA-ELENA ŞERPE „Poem în lanţ”
Editura ZIP, Bucureşti, 2014

AUREL PANTEA – „Nimicitorul”
Editura TipoMoldova, Iaşi, 2014

AUREL PANTEA – „Blanca. Fragmente din însemnările unui resentimentar”
Editura Arhipelag XXI, Târgu- Mureş, 2014

NICOLAE KŐMIVES „Vânătoare luminoasă cu fiare îngenunchiate”
Aiudul literar nr. 38/2013, Aiud

Prezintă: Cristina Smadea, Daniel Dăian, Ioan Hădărig

EXPOZIŢIE DE ARTĂ PLASTICĂ: ANA PANTEA
Prezintă: Ioan Hădărig.

01.Criticul literar Daniel Cristea-Enache este prezent la Alba Iulia în cea de-a doua zi a Târgului de Carte Alba Transilvana 2014.

Sâmbătă, 10 mai, ora 18.30, în spaţiul Târgului de la Alba Mall va avea loc lansarea de carte (semnată de Daniel Criste-Enache) şi dezbaterea „Generaţia 60: discursul artistic şi discursul critic (neomodernimsul)”.

Moderatorul întâlnirii este Daniel Cristea-Enache – cel mai important critic literar al generaţiei de după 1989, iar invitaţi sunt criticii şi istoricii literari Diana Câmpan, Mircea Braga, Constantin Cubleşan şi Aurel Pantea.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook