Tags Posts tagged with "august"

august

Utilizarea cardului de sănătate, care  trebuia să fie obligatorie din data de 1 august, se amână din nou. Este pentru a şasea oară când se întâmplă acest lucru. DEși Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţase că din 1 august cardul de sănătate va deveni obligatoriu fără nicio excepţie, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a anunţat că termenul a fost amânat.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat pentru Realitatea TV că fiind perioada concediilor s-a decis amânarea obligativităţii cardului de sănătate.

„În ultima lună, foarte puţine persoane s-au prezentat la casele de asigurări pentru a-şi lua cardul de sănătate. A crescut, în schimb, cererea pentru cardul european de sănătate. Ne-am gândit să nu îi lăsăm pe cetăţeni fără servicii medicale”, a afirmat preşedintele CNAS.

Conform acestuia, la nivel naţional, aproximativ 350.000 de carduri de sănătate nu au fost ridicate.

„Cardul este obligatoriu pentru cei care îl au”, a mai spus preşedintele Casei.

Vasile Ciurchea a mai afirmat că procentul de utilizare este extrem de mare: 75% din totalul serviciilor medicale acordate.

Întrebat dacă există o problemă cu asigurarea mentenanţei cardului de sănătate, preşedintele CNAS a afirmat că „nu este nicio problemă”.

„Asigurarea mentenaţie nu este o problemă. S-a organizat o licitaţie şi nu s-a prezentat nimeni. Acea firmă în insolvenţă nu este în contractul cu CNAS”, a spus Vasile Ciurchea.

sursa: realitatea.net

Data de 1 august reprezintă încheierea înscrierilor la grădiniță a copiilor nou-intrați în sistem, potrivit calendarului Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Cu toate acestea, autoritățile vor permite înscrierea în învățământul preșcolar și după această dată, în măsura în care vor mai exista locuri libere.

Pentru anul școlar 2015-2016, perioada în care se face înscrierea copiilor nou-veniți în învățământul primar este cuprinsă între 11 mai și 1 august, însă grădinițele au libertatea de a-și stabili propriile intervale de timp pentru înscriere, în măsura în care este respectată perioada comunicată de minister.

„Perioadele de înscriere și reînscriere la nivelul fiecărei grădinițe și orarul aferent vor fi stabilite de conducerea respectivelor unități de învățământ. Ambele categorii de informații vor fi afișate la loc vizibil, în fiecare grădiniță, pentru a fi cât mai accesibile părinților și publicului interesat. În măsura în care este posibil, informațiile vor fi publicate și pe site-urile grădinițelor (dacă există) și, eventual, pe site-ul inspectoratului școlar județean”, precizează MECS într-un comunicat.

Pentru a-și înscrie copiii în învățământul preșcolar, părinții au nevoie de o serie de documente. Conform Regulamentului de organizare și funcționare a învățământului preșcolar (aprobat de minister prin Ordinul nr. 4464/2000), actele sunt:

– cererea de înscriere;

– adeverințe cu veniturile părinților sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru grădinițele cu program prelungit și săptămânal;

– o copie a certificatului de naștere al copilului (certificată de directoare);

– fișa medicală;

– avizul epidemiologic;

– actele pentru dovedirea îndeplinirii condițiilor de departajare (dacă este cazul).

Înainte de etapa înscrierii copiilor nou-intrați în sistem s-a desfasurat etapa reinscrierii celor care frecventează grădinițele în prezent și care o vor face și în viitorul an școlar. Aceasta a început pe 27 aprilie și s-a terminat  în 10 mai.

Locurile libere rămase dupa etapa reînscrierii, se arată în anunțul MECS, se ocupă după cum urmează:

– în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) și grupa mică (copii de doi-trei ani);

– în limita locurilor rămase și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădinițele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri (de exemplu: apropierea de domiciliul copilului, existența unui frate/a unei surori al/a copilului, înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea, părinte/tutore unic întreținător de familie, existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului).

Conditiile generale de departajare se aprobă de către fiecare grădiniță în parte și sunt puse la dispoziția celor interesați. De asemenea, unitățile de învățământ preșcolar trebuie să afișeze capacitatea instituției, numărul de locuri pentru anul școlar 2015-2016 (pe grupe de vârstă) și numărul de copii reînscriși/înscriși zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.

Potrivit regulamentului, copiii pot fi transferați de la o grădiniță la alta, în baza cererii părinților și cu avizul celor două unități. Totodată, scoaterea unui copil din evidența grădiniței se face în caz de boală infecțioasă cronică, cu avizul medicului, sau în cazul în care acesta absentează nejustificat timp de două săptămâni consecutive.

sursa: avocatnet.ro

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) prezintă prognoza meteorologică valabilă pentru perioada august – octombrie 2015, în regiuni din țară. Temperaturile medii lunare se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării în lunile august și septembrie, iar abaterile termice cele mai mari sunt posibile în special în zonele sud-estice, sudice și vestice.

În august, temperaturile medii lunare, raportate la perioada 1981 — 2010, se vor situa peste mediile multianuale (19,7 grade Celsius) în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai mari temperaturi fiind posibil să se înregistreze îndeosebi în regiunile sudice, sud-estice si vestice. Astfel, pentru Muntenia sunt prognozate temperaturi medii de 18-23 grade Celsius, în Dobrogea între 22 și 23 de grade Celsius, în Transilvania de 16 – 20 grade Celsius și în Banat între 19 și 23 de grade Celsius.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi deficitare în aproape toată țara, cele mai scăzute valori fiind posibile în sud-estul și sudul teritoriului, unde se vor înregistra între 22 și 40 de litri/mp. Media multianuală de precipitații este de 77,8 litri/mp.

La nivelul lunii septembrie se preconizează temperaturi medii lunare ce vor înregistra valori peste normele climatologice (stabilite la 14,8 grade Celsius) în sud-estul, sudul și vestul țării, iar în celelalte regiuni se pot apropia de cele normale. Pentru Banat sunt prognozate temperaturi medii de 15-18 grade, Crișana (15-16 grade), Dobrogea (16-19 grade), Maramureș (13-15 grade), Transilvania (11-16 grade), Oltenia (13-18 grade), Muntenia (14-18 grade) și Moldova (10-17 grade).

La capitolul precipitații, prognoza relevă cantități lunare cu tendință spre deficit în majoritatea regiunilor, cu excepția centrului și nordul țării unde acestea pot fi apropiate de mediile climatologice, ce se situează la 55 l/mp.

În octombrie, estimările arată că valorile termice vor fi peste mediile climatologice în sud-est și local în sudul și vestul țării, iar în restul zonelor se vor încadra în normalul perioadei (9,6 grade Celsius). Temperaturile medii vor fi cuprinse între 5 și 12 grade, în Moldova, între 6 și 10 grade în Transilvania, între 9 și 10 în Maramureș, între 8 și 12 grade în Oltenia, între 9 și 12 grade în Muntenia, 10-11 grade în Crișana, 10-13 grade în Banat, și 11-14 grade în Dobrogea.

Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta valori peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor (cu medii între 38 și 70 de litri/mp, în Oltenia), mai puțin în sud-est și local în sudul și vestul țării, unde acestea vor fi apropiate de cele normale.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

sursa: meteoromania.ro, agerpres.ro

Operator CNC, bucătar, sudor, agent de securitate, frizer, dar şi alte astfel de cursuri se vor organiza în luna august prin ANOFM. Pentru judeţul Alba sunt disponibile 5 cursuri iar numărul participanţilor este de  110.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza în luna august,170 programe de formare profesională pentru un număr de 3.503 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi a Municipiului Bucureşti.

Printre judeţele în care se vor organiza astfel de cursuri se află şi Alba unde sunt înscrişi 110 persoane dintre care pentru operator CNC-20, sudor-14, agent de securitate-20, bucărat -28, frizer, coafor, manichiurist şi pedichiurist-.28.

texponat_august_bun_2aMarţi, 6 august 2013, ora 11.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va fi prezentat Exponatul lunii august.

Cu această ocazie va fi expusă o pictură de mare valoare, intitulată Nud în fotoliu galben, realizată de artistul român Theodor Pallady.

Tabloul provine din vechea colecţie a muzeului albaiulian, fiind inclus în patrimoniul său în timpul directoratului lui Ioan Berciu, respectiv din intervalul 1938-1952.

Databilă probabil, în anii ’30 ai secolului trecut (poate chiar anterior), după tuşele, pe care le regăsim în lucrările artistului din perioada când a activat mai ales în Franţa (1910-1940), lucrarea, o pictură în ulei pe carton, prezintă interes plastic deosebit.

Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

foto: agroromania.manager.ro
foto: agroromania.manager.ro

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că pentru a intra în posesia rentei viagere cuvenite pentru anul 2012, rentierii trebuie să se prezinte la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în perioada 01 martie – 30 august 2013 pentru vizarea carnetelor de rentier agricol.

Rentierii agricoli cu domiciliul în Bucureşti se pot prezenta atât la Centrul APIA al Municipiului Bucureşti din Piaţa Rosetti nr. 4, sector 2, cât şi la Centrul judeţean APIA Ilfov din str. Cernişoara, nr. 92 A, sector 6.

Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar /curator/tutore, în baza unei procuri autentice/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

De asemenea, rentierul agricol trebuie să prezinte următoarele documente:

– carnetul de rentier agricol;

– contractul de arendare;

– actul de identitate în original;

– document coordonate bancare (opţional);

– decizia de la comisia de expertiză medicală actualizată, pentru gradele de invaliditate I şi II (dacă decizia nu prevede că dosarul este nerevizuibil), în original şi în copie.

Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi, doar dacă, în perioada de vizare, moştenitorii vor depune la oricare centru judeţean al APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, carnetul de rentier al defunctului (se depune obligatoriu), certificatul de deces (original şi copie), actul de succesiune (certificat de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula ,,definitivă şi irevocabilă’, certificat de calitate de moştenitor) (original şi copie), B.I/C.I. a moştenitorului (original şi copie), împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original).

Legislaţie:

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2010 privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia cu modificările ulterioare;

Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare;

OMADR/OMF nr. 1272/26503/2005 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Titlului XI ‘Renta viageră agricolă’ Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare.

69501_424260494305015_1176895082_nNoul lot al prim-divizionarei de volei feminin a fost reconstruit pentru abordarea unui nou sezon. Formația ce va fi condusă de echipa sârbă, alcatuită din Branko Gajic și secundul Ugliena Segrt, a prins contur în ultimele două săptămâni odată cu semnarea ultimelor contracte.

Din efectivul anului trecut doar două jucatoare se vor regăsi și în acest an în componența CS Volei Alba Blaj: centrul Valentina Rusu și secundul Adriana Dudnic.

Oficialii echipei au construit întregul mecanism de joc pe trei noi achiziții importante: coordonatoarea de joc Luminița Trombițaș de la U. Cluj, jucătoare cu mare experiență care a ținut în șah anul trecut de una singură echipa blăjeana; secundul Adina Salaoru ce a jucat în ultimii 5 ani la CSS Medicina Tg. Mureș si în același timp componentă a naționalei României; și liberoul de origine slovenă Katja Medved ce a evoluat în sezonul precedent la CSM București.

Medved nu va fi însă singura voleibalistă din străinătate ce va juca la Volei Alba Blaj în sezonul 2013-2014. Conducerea echipei a pregatit alte trei transferuri menite să asigure formației blăjene tot atâtea atuuri în lupta pentru atingerea obiectivului din acest an: clasarea în primele patru locuri.

Astfel este așteptată sa sosească la Blaj brazilianca Camila Lanner.Centrul în vârstă de 32 de ani a evoluat ultima dată in Suedia, la Halmstad.

Branko Gajic va conta de asemenea și pe serviciul secundului de naționalitate slovacă Miroslava Kijakova. În vârstă de 26 de ani, ea a jucat în sezonul trecut în prima ligă poloneză, la AGH Wisla Krakowia.

Pe postul de fals/universal va evolua voleibalista în vârstă de 26 de ani Milagros Collar, aceasta fiind singura jucătoare care nu va răspunde prezent pe 1 august din cauza convocării sale în naționala Spaniei pentru Campionatul European de volei feminin ce se va desfășura la începutul lui septembrie în Germania. În sezonul trecut, Milagros Collar a evoluat în Franța la Le Cannet- Rocheville.

Vor mai întregi lotul echipei CS Volei Alba Blaj: centrul Roxana Ivanof( CSM București), ridicătoarea Denisa Viloiu ( CSM Sibiu) și falsul/universalul Adina Stanciu (Unic Piatra Neamț).

Deasemena începând din acest an conducerea echipei și-a propus să includă în lot și patru junioare din pepiniera proprie: Ramona Rusu, Alexandra Biriș și Sorina Mocan(toate componente ale naționalelor de cadete sau junioare), precum și Ioana Voda.

Principalul nostru obiectiv a fost acela de a ne întări lotul astfel încat sa creștem valoric față de sezonul trecut. Pentru început îmi doresc ca echipa să se omogenizeze rapid pentru a putea aborda în forță noua ediție de campionat”, declară antrenorul Branko Gajic.

Formația blajeană se va antrena în această vară în localitate, programul de pregatire incluzând și o serie de meciuri amicale atât pe teren propriu cât și în afara Blajului.

Așa cum am spus-o în repetate rânduri vorbim de un proiect pentru 4 ani de zile. Suntem în anul trei ceea ce înseamnă că obiectivul nostru va fi accederea în cupele europene. Ce ne dorim însa cel mai mult este ca și în acest an, alături de echipa județului să fie același public inimos , prietenos care ne-a dus renumele în sezonul precedent”, spune președintele CS Volei Alba Blaj Sergiu Ștefănescu.

Prezentarea oficială a echipei va avea loc pe ritmurile formației Blackstar într-un eveniment ce va avea loc în luna septembrie în Parcul Avram Iancu.

Primul meci al voleibalistelor din Blaj va avea loc pe 25 septembrie, în Cupa României, pe teren propriu împotriva nou-promovatei CSM Targoviște. Campionatul Diviziei A1 va începe pe 5 octombrie , CS Volei Alba Blaj întâlnind acasă pe o altă nou-promovată, Penicilina Iași.

CS Volei Alba Blaj

Centri: Valentina Rusu, Roxana Ivanof, Camila Lanner, Ioana Vodă, Alexandra Biriș
Ridicători: Luminița Trombițaș, Denisa Viloiu, Sorina Mocan
Secunzi:Adriana Dudnic, Adina Salaoru, Miroslava Kijakova, Ramona Rus
Fals/Universal: Milagros Collar, Adina Stanciu
Libero: Katja Medved

Antrenori:
Branko Gajic
Ugliena Segrt

banner AJFCampionatul Munților Apuseni – fotbal pe teren redus pentru zona rurală – competiția organizată de AJF Alba în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, proiect de dezvoltare a fotbalului de bază medaliat cu argint de UEFA, se pregătește pentru ediția a IV-a (perioada 6 iulie-31 august 2013).

Vineri – 21 iunie 2013, la Bistra a avut loc ședința de lucru cu reprezentanții primăriilor din zona rurală a Munților Apuseni, pentru discutarea aspectelor legate de participarea la ediția a IV-a (înscriere, regulament, tragere la sorți, programarea etapelor, etc) în Campionatul Munților Apuseni (sezonul 2013), ce se va derula în perioada 6 iulie-31 august 2013. De la început, trebuie remarcată prezența foarte bună la ședință și preocuparea de a avea un campionat de tradiție în Munții Apuseni, care să onoreze distincția primită din partea UEFA!

Au fost prezenți la ședința respectivă, din partea organizatorilor, domnii: Ion Dumitrel – Președinte CJ Alba, Sorin Bumb – administrator public CJ Alba, Alexandru Pereș – Senator (invitat, prezent și la finalele primei ediții desfășurate la Horea), Sorin Corpodean – Președinte AJF Alba și Cristian Petropulos – membru în Comisia de coordonare a competiției amintite.

După discuțiile avute, cu privire la istoricul competiției, dar mai ales cu privire la ediția ce urmează să înceapă, s-a procedat la tragerea la sorți, cele 36 echipe înscrise (18 echipe de copii, respectiv 18 de seniori), fiind repartizate în cele 4 serii, după cum urmează:

GRUPA A: Horea, Ciuruleasa, Albac, Vidra și Poiana Vadului;

GRUPA B: Sălciua, Roșia Montană, Sohodol, Vadu Moților și Mogoș;

GRUPA C: Almașu Mare, Lupșa, Arieșeni și Avram Iancu;

GRUPA D: Ocoliș, Bucium, Bistra și Poșaga.

Prima etapă programată, ce se va disputa în 6-7 iulie, va cuprinde următoarele jocuri:

sâmbătă, 6 iulie – GRUPA D (teren sintetic Bistra): Ocoliș – Poșaga (ora 17.00 – joc copii, ora 18.00 – joc seniori), Bucium – Bistra (ora 19.00 – joc copii, ora 20.00 – joc seniori);

duminică, 7 iulie – GRUPA C (teren sintetic Bistra): Lupșa – Arieșeni (ora 9.00 – joc copii, ora 10.00 – joc seniori), Almașu Mare – Avram Iancu (ora 11.00 – joc copii, ora 12.00 – joc seniori);

duminică, 7 iulie – GRUPA A (teren sintetic Cărpeniș): Ciuruleasa – Poiana Vadului (ora 9.00 – joc copii, ora 10.00 – joc seniori), Albac – Vidra (ora 11.00 – joc copii, ora 12.00 – joc seniori), echipa din Horea stă;

duminică, 7 iulie – GRUPA B (teren sintetic Cărpeniș): Roșia Montană – Mogoș (ora 18.00 – joc copii, ora 19.00 – joc seniori), Sohodol – Vadu Moților (ora 20.00 – joc copii, ora 21.00 – joc seniori), echipa din Sălciua stă.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook