Tags Posts tagged with "asigurari"

asigurari

Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Alba – Iulia și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Sibiu au efectuat 13 percheziții în județul Sibiu și în București și Ilfov, la sediile unei firme de asigurări și la persoane bănuite de comiterea de infracțiuni economice.

La data de 2 martie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba –Iulia și procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu au efectuat 13 percheziţii.

Perchezițiile au vizat sediile din Sibiu și București ale unei firme de asigurări, precum și locuințele unor persoane din Sibiu, București și Ilfov.

La activități au participat și polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti şi luptători de la serviciile pentru acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Alba şi Sibiu.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 70.000.000 de lei.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu urmează a fi aduse 27 de persoane, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Urmărirea penală se efectuează față de 10 persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.

În urma probatoriului administrat în cauză, în cursul zilei de ieri, 23.06.2015 au fost reţinute 3 persoane faţă de care s-a propus continuarea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „înşelăciune”, „tăinuire”, „fals în declaraţii”, „uz de fals”, urmând ca în cursul zilei de azi, 24.06.2015, aceştia să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunerea de punere în mişcare a acţiunii penale şi arestare preventivă.

Faţă de una din cele 3 persoane s-a dispus extinderea urmăririi penale şi cu privire la săvârşirea infracţiunii de „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, întrucât în cadrul percheziţiei domiciliului acesteia au fost găsite o armă de vânătoare şi 64 de cartuşe pentru această armă , precum şi un pistol cu gaze cu 55 de cartuşe.
Cercetările continuă.

Din probele administrate până în prezent în cauză a rezultat că în perioada anilor 2011-2012, un bărbat de 33 de ani, din comuna Mihalţ, judeţul Alba, a înscenat 3 accidente rutiere în care au fost implicate maşini de lux, pentru care erau încheiate asigurări obligatorii şi Casco.

Pentru a induce în eroare autorităţile şi firmele de asigurare, J.R.I., a declarat că la volanul autoturismelor implicate în accidente se aflau alte persoane, aspecte confirmate de persoanele respective.
În acest fel, cei cinci au încasat, fără drept suma de 188.000 lei cu titlu de despăgubiri, în dauna a 3 societăţi de asigurare.

Astăzi în cadrul unei confernţe de presă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Nicoleta Coşarcă a făcut câteva precizări în ce priveşte cardul de sănătate.

Managerul spitalului a spus că de la 1 mai pacienţii sunt obligaţi să aibă la ei cardul de sănătate pentru a putea beneficia de servicii medicale. Pe lângă card pacienţii vor trebui să se înarmeze şi cu răbdare. În cazul în care cardurile nu sunt activate de medicii de familie acestea pot fi activate în spital.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr.400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a contractului cadru care reglementează condiţiile aprobării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015, în asistenţa medicală primară și în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.
În asistenţa medicală spitalicească pentru servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă utilizarea cardului naţional de sănătate se face la internarea şi externarea din spital, cu excepţia următoarelor situaţii:

– dacă la internarea în spital criteriiul de internare este urgenţă medico-chirurgicală,

– la externarea din spital pentru cazurile transferate la un alt spital şi la internare ca şi caz transferat,

– la externare pentru situaţiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului.

În acelaşi domeniu, pentru servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi prezentarea cardului naţional de sănătate se face la fiecare vizită.

Pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală, utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul ridicării medicamentelor din farmacie, dacă acestea se ridică de către beneficiarul prescripţiei. În situaţia în care ridicarea medicamentelor din farmacie se face de către un împuternicit, se utilizează cardul naţional de sănătate al împuternicitului sau cartea de identitate/paşaportul dacă împuternicitul nu poate prezenta card.

Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, utilizarea cardului se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice, utilizarea cardului de sănătate se face astfel:

– pentru analize de laborator prezentarea cardului naţional de sănătate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizorilor de investigaţii paraclinice, cu excepţia serviciilor paraclinice de microbiologie, histopatologie şi citologie dacă probele nu se recoltează la furnizorii de investigaţii paraclinice.

– Pentru investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigaţiilor prevăzute în pachetul de bază.

Pentru dispozitive medicale este necesară utilizarea cardului de sănătate dacă dispozitivul medical se ridică de către beneficiar de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale. În situaţia în care ridicarea dispozitivului se face de către aparţinătorul beneficiarului, se utilizează cardul sau cartea de identitate/paşaportul aparţinătorului. În situaţia în care dispozitivul medical se eliberează prin poştă, curierat, transport propriu ori închiriat prezentarea cardului nu este necesară.

Copreşedintele TNL Alba Iulia, Bogdan Păunescu a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că TNL Alba Iulia va demara o acţiune împotriva măriri abuzive a RCA-ului pentru tinerii şoferi proprietari de maşini de până în 30 de ani.

Liderul liberalilor din Alba Iulia a spus că se va iniţia o petiţie stradală şi on-line împotriva deciziei ca tinerii să plătească un RCA mai mare la maşină doar pentru că nu au 30 de ani.

Acesta a spus că datele statistice care arată că 27% dintre accidentele grave sunt produse de tinerii şoferi nu este un motiv ca aceştia să plătească şi de cinci ori mai mult pe RCA decât cei de peste 30 de ani.

Bogdan Păunescu a precizat că asigurările RCA din România sunt mult mai scumpe comparativ cu cele din Germania sau Marea Britanie raportate la salariul minim pe economie. Tinerii plătesc poliţa RCA de aproape 5 ori mai mult decât persoanele mature în România, faţă de nemţi de 3 ori mai mult, iar faţă de britanici aproape de 2 ori mai mult.

Iniţiativa tinerilor liberali este şi pe placul senatorului Alexandru Pereş şi a deputatului Dan Simedru. Primul a spus că în România este greu să trăieşti dacă eşti tânăr iar cel de al doilea a precizat că a făcut două interpelări, pe această temă, ministrului de interne şi preşedintelui ASF.

finante-sid-300x227Începând din 1 ianuarie 2014, contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din închiriere datorează, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizează, pe lângă impozit (16%) şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate, în cotă de 5,5% din baza lunară de calcul, care reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Baza de calcul lunară pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată asupra acestei categorii de venituri nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară (începând cu data de 1 ianuarie 2014, 850 lei lunar şi începând cu data de 1 iulie 2014, 900 lei lunar), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (5X2.298 lei conform art. 16 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 nr. 340/2013). În cazul depăşirii limitelor menţionate, contribuţia se calculează la nivelul acestora.

Contribuabilii care obţin venituri din închiriere sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale. Plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru (25.03, 25.06, 25.09, 21.12).

Întrucât comunicarea  deciziilor de impunere privind plătile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor (formular 650) s-a realizat cu puţin timp înaintea primului termen de plată (25.03.2014), contribuabilii vor avea în vedere efectuarea în termen a acestei obligaţii de plată.

În acest sens, aceştia vor solicita inspectorilor de la ghişeele unităţilor fiscale emiterea foilor de vărsământ privind suma datorată în contul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, sau, dacă nu se pot prezenta la ghişeele unităţilor fiscale, vor achita suma datorată în contul “Contribuţii individuale datorate de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor”. Codul IBAN corespunzător contului se regăseşte pe pagina web a ANAF, www.anaf.ro/Asistenta contribuabili/ Coduri IBAN/Trezoreria judeteana … / Trezoreria operativa …

Informaţii privind modul de calcul a contribuţiei pot fi solicitate structurilor de asistenţă contribuabili din cadrul unităţilor fiscale  şi la compartimentul Servicii pentru Contribuabili al AJFP Alba, tel. 0258-819825.

Plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale atrage perceperea, începând cu ziua următoare scadenţei, până la stingerea obligaţiei de plată, a dobânzii de 0,03% pe zi de întârziere şi a penalităţii de 0,02% pe zi de întârziere.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook