Tags Posts tagged with "Apulum"

Apulum

Lupte între daci şi romani, întreceri dacice, concert PHOENIX – câteva ingrediente ale celui mai important festival dacic din România
Cricău 19 – 21 iunie 2015

Vechiul Apoulon (Piatra Craivii) se va întoarce cu peste 2.000 de ani în urmă pentru a povesti istoria ultimilor daci liberi. Aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori dar şi zeci de voinici vânjoşi din cetăţile dacice din Alba vor reînvia istoria şi legendele locale în cel mai important festival dacic din România – Festivalul Cetăţilor Dacice. Luptele între daci şi romani, cascadoriile ecvestre şi concertele în aer liber vor fi ingredientele principale ale festivalului. Şi nu putea să lipsească la un eveniment cu aromă de istorie o trupă care a scris istorie în muzica românească: PHOENIX. Iar dacii liberi au nevoie şi de tarabostes de seamă care să conducă întrecerile şi petrecerile: Buzdugan şi Morar, cei mai „Zu” prezentatori radio. Festivalul Cetăţilor Dacice este mai mult decât un eveniment cultural, este o invitaţie inspirată pentru a petrece trei zile de poveste pe tărâmul dacilor liberi, la Cricău – 19 – 21 iunie 2015!

Festivalul Cetăţilor Dacice este şi în acest an o invitaţie inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol. Timp de trei zile festivalul cuprinde spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, ateliere antice, expoziţii, concerte dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba. Festivalul aduce o noutate în acest an prin schimbarea regulamentului astfel încât, începând cu această ediţie, evenimentul va fi organizat pe rând în toate cele cinci localităţi din Alba care au pe raza lor cetăţi dacice. Ordinea de organizare a festivalului va fi trasă la sorţi.

Festivalul are în acest an şi o prefaţă istorică care va avea loc joi seara la Alba Iulia când zeci de luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe vor organiza o paradă de noapte cu torţe. Parada va avea loc începând cu ora 22,00 pe traseul Cetatea Alba Carolina (Poarta a IV) – Bulevardul Transilvaniei.
Vineri festivalul va debuta cu o expoziţie de fotografie şi o conferinţă despre civilizaţia dacică desfăşurate la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar după-amiază manifestările se mută la Cricău, unde la Şcoala Gimnazială “Decebal” au loc Întrecerile generaţiei “pui de dac”- un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană.

Sâmbătă manifestările se desfăşoară doar la Cricău unde reînvie vechiul Apoulon prin deschiderea taberei de reenactment. În cadrul acesteia vor avea loc ateliere antice de: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice şi coafură antică. Seara se va încheia cu concerte în aer liber ale trupelor Gino & Band şi Poarta 3, atracţia fiind trupa Phoenix care va concerta începând cu ora 21,00 pe scena amenajată pe stadionul din Cricău. Spectacolul va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare şi dansul frumoaselor nimfe.
Duminică gazdele Festivalului Cetăţilor Dacice vor fi Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, iar manifestările vor cuprinde întrecerile dacice între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba, reenactment istoric, luptele între daci şi romani sau concertele în aer liber de folclor susţinute de Ansamblul folcloric al judeţului Alba şi Ansamblul Dor Cricăuan. Numărul forte al zilei va fi susţinut de trupa de cascadori condusă de actorul Ciprian Dumitraşcu. Ei vor prezenta numere de cascadorii ecvestre şi lupte dacice într-un spectacol inedit intitulat Civilizaţii Nemuritoare.

Aflat în acest an la a IX-a ediţie Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Desfăşurat sub forma unor întreceri dacice festivalul este atât un eveniment cultural-artistic de bun gust cât şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.

Cetatea dacică de la Piatra Craivii sau vechiul Apoulon este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii dacice deoarece se spune că aici s-ar fi retras Decebal din calea romanilor. Unii istorici susţin că fortificaţia era una dintre cele mai puternice dintre cetăţile dacice deoarece era construită într-un stil unic de meşteri greci, fiind aproape imposibil de cucerit. Cetatea se află pe o culme în satul Craiva, din comuna Cricău, la o altitudine de peste 1.000 de metri. Istoricii care au cercetat zona susţin că vestigiile cetăţii datează din secolele II î.Hr. – I d. Hr.

În jurul vechii cetăţi dacice de la Piatra Craivii se ţes numeroase legende, transmise de localnici din generaţie în generaţie. Bătrânii satului povestesc că din moşi strămoşi ştiu că Apoulon era “cetatea dacilor liberi”, cea mai puternică şi în care chiar Regele Decebal s-ar fi retras în vremurile cele mai grele prin care trecea Dacia. Localnicii cred şi susţin cu tărie că la Piatra Craivii ar fi îngropat într-un loc tainic chiar capul lui Decebal dar şi comoara regelui dac.
Legenedele spun că în măruntaiele pământului ar fi ascuns aurului lui Decebal, iar, din când în când, stâncile se deschid astfel încât cei care au norocul să fie în preajmă pot să îşi umple traista cu bogăţii. Aceleaşi legende spun că toţi cei care sunt lacomi şi vor să ia mai mult aur decât au nevoie sunt închişi între stâncile de piatră, iar gemetele celor care au fost încuiaţi pe veci s-ar auzi şi acum în unele nopţi.

Reprezentanţii administraţiei locale din Alba Iulia au făcut public un top a celor mai mari contribuabili din Alba Iulia în 2014.
Conform acestui top primul loc este ocupat, surprinzător, de Alba Mall urmată de Supremia şi Apulum SA.
Deşi pare ciudat în acest top se regăseşte şi RMGC.
Topul realizat de administraţia locală din Alba Iulia în ce priveşte contribuabilii este următorul(sumele sunt exprimate în lei):

1. MALL ALBA SRL-386.934,00
2. SUPREMIA GRUP S.R.L.- 360.727,00
3.APULUM SA-336.709,00
4.AMBIENT SA-287.738,00
5.IPEC SA-268.765,00
6.VCST AUTOMOTIVE COMPONENTS ALBA SRL-268.720,00
7.KAUFLAND ROMANIA SCS-262.110,00
8.SEWS ROMANIA SRL-251.061,00
9.FLOREA GRUP SRL-222.839,00
10.SATURN SA-204.535,00
11.DEDEMAN-203.753,00
12.TRANSAVIA S.A.-178.648,00
13.LIN & EMA SRL-175.685,00
14.REKORD SRL-130.212,00
15.PARC-129.752,00
16.S.T.P.ALBA S.A.-126.430,00
17.BCR REAL ESTATE MANAGEMENT SRL-122.526,00
18.ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA-120.862,00
19.MADO SRL-120.202,00
20.SALPREST-113.940,00

„ Marele avantaj al micilor comunitati, cum e si Alba Iulia, este ca se pot dezvolta singure, fara sa astepte mila nimanui. Cu atat mai putin a guvernului, care, oricum, a avut grja sa ne taie constant de pe lista in ultimii ani, cand a venit vorba de alocari de fonduri. Pentru progres insa, e nevoie de implicarea reala si de sustinerea celor care fac orasul sa existe, sa creasca si sa mearga mai departe. Vorbesc despre fiecare albaiulian care isi plateste in fiecare an impozitele dar si despre marii contribuabili, care au inteles ca orasul nu se poate dezvolta fara sustinerea lor. Chiar daca asta imbraca si o forma hulita de romani, impozitul. Ei, insa, din fericire, au inteles ca daca sunt cu impozitele la zi, noi ne putem pune in aplicare planurile de dezvoltare. Si ca fiecare leu se regaseste intr-o Alba Iulia mai frumoasa si mai moderna decat cea de anul trecut. Indiferent ca vorbim de drumuri, lumina, canalizare. Mi-e clar ca fiecare dintre ei are greutatile sale, ca nu e usor nici sa creezi nici sa mentii locuri de munca, sa faci performanta intr-o perioada destul de tulbure, decum sa te gandesti sa-ti mai platesti si taxele. Nu pot decat sa le multumesc pentru modul exemplar in care au inteles sa fie parte activa din comunitatea noastra”, a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

Producătorul de articole din porţelan Apulum, unul dintre principalii furnizori locali ai concernului suedez IKEA si un important furnizor pentru HoReCa, a avut în primele nouă luni o cifră de afaceri de 65,5 mil. lei (aproape 15 mil. euro), în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania mizează în acest an pe o cifră de afaceri totală de aproximativ 20 mil. euro, informeaza Ziarul financiar.
„În prezent se lucrează la capacitate maximă, cu patru cuptoare de ardere rapidă a porţelanului, ajungând la aproximativ 40 de milioane de produse pe an. Comenzile la export depăşesc cu peste 50% capacitatea fabricii noastre, în condiţiile în care ne-am extins aria de distribuţie în zona fostei Iugoslavii şi în Rusia“, a declarat Ioan Voican, directorul executiv al companiei Apulum.
Şeful Apulum spune că în prezent se analizează posibilitatea creşterii capacităţii de producţie, prin punerea în funcţiune într-o altă zonă a unei secţii care să producă aproximativ 10 milioane de piese pe an şi în care să lucreze peste 150 de angajaţi. Compania Apulum numără în prezent aproximativ 1.000 de angajaţi, peste 100 dintre aceştia fiind recrutaţi în acest an.
sursa: zwww.zf.ro
sursa foto: http://www.apulum.com/

Încoronarea de acum 92 de ani a impus din nou în prim-plan oraşul Unirii, Alba Iulia.

Cadrele didactice şi elevii Colegiului „Apulum” din Alba Iulia au marcat această mare zi a românilor prin câteva momente.

Elevii au participat la un concurs de pictură şi grafică „Un rege,o regină”. Desenele premiate vor fi trimise la Bucureşti unde se va organiza o expoziţie la Jockey Club, în 30 octombrie, zi în care se va organiza un concert pentru Casa Regală. Îndrumătorii concursului sunt învăţătoarele şi profesor Florentin Crişan.

Profesoarele Mihaela Urcan şi Nicoleta Dăescu au rememorat biografiile regilor şi reginelor României, moment însoţite de o prezentare de imagini de epocă.

De asemenea a avut loc un scurt moment artistic – susţinut de elevii clasei a IV-a A, înv. Lia Dragomirescu – prin care a fost subliniată importanţa Casei Regale a României.

„Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană” spune o replică celebră a marelui actor Gheorghe Dinică în filmul Filantropia. Am început ştirea aşa deoarece în ultima perioadă în zona centrală a municipiului Alba Iulia, în preajma sediului Evidenţei Populaţiei şi cafenelele din zonă, două personaje (le vedeţi în poză) imploră milă şi primesc de cele mai multe ori de la trecători bani. Bani pe care aceştia îi folosesc pentru băutură şi ţigări cum i-am văzut de multe ori eu şi colegii de la Alba 100% şi Apulum (vedeţi şi în foto cum doamna pufăie din ţigară).
În cazul în care nu primesc bani sau ţigări de multe ori cei doi îi jignesc pe trecători de parcă ar avea obligaţia de a le da bani.

Astazi, 26 septembrie, la Scoala “Vasile Goldis” din Alba Iulia s-a sarbatorit “Ziua limbilor straine”. Activitatea a avut loc in biblioteca scolii, unde au fost implicati mai multi elevi sub directa coordonare a doamnei profesoare Raluca Zbutea si a doamnei bibliotecare Gianina Barb. Au fost invitati directorul scolii, profesor Teofil Florea, alaturi de alte cadre didactice din scoala.
Ziua limbilor straine este o manifestare care celebreaza diversitatea lingvistica, invatarea limbilor straine si are ca scop sa atraga atentia publicului asupra importantei limbilor straine si sa il sensibilizeze cu privire la existenta si valoarea tuturor limbilor vorbite, incurajand invatarea lor.
Rolul şcolii în învăţarea limbilor străine depăşeşte actul de predare în sine şi implică mai mult decât doar pe profesorii acestor discipline. În zilele noastre, şcolile trebuie să îi pregătească pe copii să facă parte dintr-o societate deschisă altor culturi şi în care ei pot veni în contact cu persoane din multe ţări şi cu tradiţii diferite.
Şcolile au, de asemenea, un rol important în a-i ajuta pe copii să îşi dezvolte întreaga gamă a abilităţilor de comunicare, inclusiv limba lor maternă, limba de instruire (acolo unde cele două diferă) şi limbi diferite de limba maternă, dar şi competenţe de ordin intercultural.
Prin urmare, fiecare şcoală are nevoie de o politică coerentă, unificată, care să ia drept punct de plecare amestecul lingvistic şi cultural de la nivelul comunităţii locale respective şi care să acorde importanţa cuvenită cunoştinţelor lingvistice, competenţelor practice de folosire a limbilor străine, abilităţilor şi metodelor de învăţare.

Consiliul Județean Alba solicită alocarea de resurse pentru restaurarea Sălii Unirii prin proiectul de lege privind Construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia.
Consiliul Județean Alba a răspuns astăzi unei solicitări de consultare din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România – UNCJR, transmițând un punct de vedere referitor la propunerea legislativă intitulată „Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia”.
Prin această adresă, Consiliul Județean Alba solicită alocarea de resurse pentru restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia, obiectiv pe care Consiliul Județean Alba îl consideră că cel mai important simbol al Unirii de la Alba Iulia, fiind chiar locul în care, la 1 Decembrie 1918, s-a ținut şedinţa Marii Adunări Naţionale ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România şi, prin aceasta, desăvârşirea statului naţional unitar român.
Acest monument, construit între anii 1898-1900, dar care avea să joace un rol primordial în destinul tuturor românilor la 1918, există și face parte din circuitul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Cei 124 de ani de existență au lăsat însă urme adânci asupra sa, chiar dacă, de-a lungul timpurilor, i s-a acordat cinstea cuvenită, covârșitoarea sa importanță istorică fiind recunoscută și prin suita de lucrări de reparații și restaurare.
„Prin punctul nostru de vedere am solicitat introducerea unui nou articol în acest proiect de lege, articol prin care să se aloce fondurile necesare restaurării Sălii Unirii și reorganizării expoziției ce are ca temă lupta românilor pentru emancipare națională și pentru formarea statului național, unitar și indivizibil România.
Dacă există posibilitatea alocării acestor bani, cred că ar fi păcat să nu avem grijă, în primul rând, de vestigiile autentice, de monumentele și locurile legate în mod direct de cel mai important moment al devenirii noastre naționale.Trebuie, în primul rând, să punem în valoare Sala Unirii, acest monument-simbol în care au călcat toți Regii României Mari și toți Președinții României, monument ce are statutul unui veritabil templu național pentru toți românii, de pretutindeni.
Sper că legea va fi aprobată cu modificările solicitate de noi și sper că nu constituie doar un exercițiu de imagine, având în vedere apropiatele alegeri. Sper din tot sufletul ca această inițiativă să fie una sinceră și nu doar un gest prin care cineva încearcă să-și spele păcatele, încercând să ne facă să uităm că, de când este în fruntea Guvernului, nu a alocat, în niciun an, niciun leu pentru sărbătorirea Zilei Naționale la Alba Iulia.” – a declarat Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Astăzi la Alba Iulia a început a XXIII-a ediţie a Târgului Apulum Agraria. Producătorii din Alba îşi vor prezenta timp de trei zile în Piaţa Pascu din Cetatea Marii Uniri produsele agricole. De pe mesele standurilor nu lipsesc zacusca, mezelurile, mustul de struguri, dulceţurile, fructele şi nelipsitul balmoş. În cadrul târgului cei mici se pot bucura şi de o expoziţie de animale, mai exact iepuri, porcuşori de guineea, dar şi de păsări, precum fazanul argintiu, roşu, bibilici, porumbei. Astfel pentru trei zile albaiulieni îşi pot garnisi cămările cu tot felul de bunătăţi.
Din cadrul evenimentului nu vor lipsi demonstraţile culinare, spectacolele, demonstraţii de călărie, concursuri cu premii, degustări de vinuri şi ateliere de bucătărie.

Programul evenimentului

ROGRAMUL “Apulum Agraria”, a XXIII-a ediție:
Sâmbătă, 20 septembrie
Ora 9.30 – Parada Toamnei – Fanfară, majorete, biciclete decorate
Ora 10.30 – Toamna pe 2 roți – concurs pentru vizitatori
Ora 11.00 – Demonstrație ecvestră – Asociația de călărie terapeutică Hip – Tep Aiud
Ora 12.00 – Premierea expozanților
Ora 13.00 – Demonstrație culinară
Ora 16.00 – Demonstrație Copoi Ardelenesc
Ora 17.00 – Spectacol de teatru Commedia dell’ arte – Trupa Skepsis

Duminică, 21 septembrie
Ora 10.00 – Spectacol – Fanfara de copii din Petrești
Ora 11.00 – Plăcinta Toamnei – concurs pentru expozanți și vizitatori
Ora 11.30 – Gimnastică pe cal
Degustare de vinuri – permanent

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook