Tags Posts tagged with "ANM"

ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) prezintă prognoza meteorologică valabilă pentru perioada august – octombrie 2015, în regiuni din țară. Temperaturile medii lunare se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării în lunile august și septembrie, iar abaterile termice cele mai mari sunt posibile în special în zonele sud-estice, sudice și vestice.

În august, temperaturile medii lunare, raportate la perioada 1981 — 2010, se vor situa peste mediile multianuale (19,7 grade Celsius) în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai mari temperaturi fiind posibil să se înregistreze îndeosebi în regiunile sudice, sud-estice si vestice. Astfel, pentru Muntenia sunt prognozate temperaturi medii de 18-23 grade Celsius, în Dobrogea între 22 și 23 de grade Celsius, în Transilvania de 16 – 20 grade Celsius și în Banat între 19 și 23 de grade Celsius.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi deficitare în aproape toată țara, cele mai scăzute valori fiind posibile în sud-estul și sudul teritoriului, unde se vor înregistra între 22 și 40 de litri/mp. Media multianuală de precipitații este de 77,8 litri/mp.

La nivelul lunii septembrie se preconizează temperaturi medii lunare ce vor înregistra valori peste normele climatologice (stabilite la 14,8 grade Celsius) în sud-estul, sudul și vestul țării, iar în celelalte regiuni se pot apropia de cele normale. Pentru Banat sunt prognozate temperaturi medii de 15-18 grade, Crișana (15-16 grade), Dobrogea (16-19 grade), Maramureș (13-15 grade), Transilvania (11-16 grade), Oltenia (13-18 grade), Muntenia (14-18 grade) și Moldova (10-17 grade).

La capitolul precipitații, prognoza relevă cantități lunare cu tendință spre deficit în majoritatea regiunilor, cu excepția centrului și nordul țării unde acestea pot fi apropiate de mediile climatologice, ce se situează la 55 l/mp.

În octombrie, estimările arată că valorile termice vor fi peste mediile climatologice în sud-est și local în sudul și vestul țării, iar în restul zonelor se vor încadra în normalul perioadei (9,6 grade Celsius). Temperaturile medii vor fi cuprinse între 5 și 12 grade, în Moldova, între 6 și 10 grade în Transilvania, între 9 și 10 în Maramureș, între 8 și 12 grade în Oltenia, între 9 și 12 grade în Muntenia, 10-11 grade în Crișana, 10-13 grade în Banat, și 11-14 grade în Dobrogea.

Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta valori peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor (cu medii între 38 și 70 de litri/mp, în Oltenia), mai puțin în sud-est și local în sudul și vestul țării, unde acestea vor fi apropiate de cele normale.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

sursa: meteoromania.ro, agerpres.ro

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri o atenţionare nowcasting Cod Galben de furtună pentru judeţul Alba, valabilă până la ora 14.30. Este vizată în special zona Munţilor Apuseni.

Se vor semnala descărcări electrice, averse de ploaie ce pot cumula 25 l/mp, grindină de dimensiuni mici şi medii, intensificări ale vântului.

Localităţile vizate de atenţionare sunt Arieșeni, Horea, Bistra, Poșaga, Ocoliș, Poiana Vadului, Avram Iancu, Albac, Scărișoara, Gârda de Sus.

Avertizări similare sunt valabile pentru judeţul Suceava.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod Galben de caniculă şi disconfort termic valabilă pentru perioada 22-23 iulie în judeţul Alba şi alte zone din ţară.

Miercuri, 22 iulie şi joi, 23 iulie, în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi local în Transilvania şi Moldova, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Marţi după-amiaza, în sud-vestul ţării disconfortul termic se va menţine accentuat, iar fenomenele specifice instabilităţii atmosferice vor fi prezente pe arii restrânse în zonele de munte şi izolat în sudul ţării.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că vremea va intra într-o perioadă de răcire iar după 25 noiembrie vor apărea şi ninsorile.
Pentru regiunea Transilvaniei, în primele zile ale intervalului se anunță o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit în a doua decadă a lunii noiembrie, cu temperaturi maxime, în medie, de 10-12 grade. Însă, începând din 20 noiembrie, valorile termice diurne vor scădea, devenind normale pentru această perioadă din an și apoi urmând a se situa chiar sub mediile climatologice, cu un ecart mediu al maximelor de 4-7 grade, mai mici către sfârșitul lunii, spre două grade Celsius. Regimul minimelor nocturne va avea aceeași evoluție, astfel că la început acestea se vor situa, în cea mai mare parte a regiunii, peste cele obișnuite, cu o medie de două și 5 grade, apoi vor scădea continuu, urmând a se a se încadra între—2 și două grade, cu valori medii local mai mici, spre—5 grade, către sfârșitul lunii. Pe arii extinse, vor fi ploi, în primele zile, moderate cantitativ în jurul datei de 19 noiembrie, iar în restul intervalului vor fi precipitații în general slabe, cu caracter local, care, după data de 20 noiembrie, vor fi mixte..

Meteorologii au emis, marți, mai multe atenționări Cod Galben de ceață pentru 12 județe din Muntenia și Transilvania precum și drumurile naționale și europene din zonă, valabile până la ora 11,00.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, în intervalul orar 8,00 — 11,00, local, în județul Olt inclusiv municipiul Slatina și Caracal, precum și drumurile naționale și europene aferente, se va semnala ceață, iar vizibilitatea va fi scăzută local sub 200 de metri și, izolat, sub 50 de metri.
În următoarele trei ore, ceața va persista în județele Alba și Brașov, dar și pe drumurile naționale și europene, inclusiv în municipiul Alba Iulia și localitățile Sebeș și Făgăraș.
De asemenea, între orele 8,00 și 11,00, se va semnala ceață, dar și vizibilitate scăzută, în jumătatea de est a județului Cluj, inclusiv zona municipiului Cluj Napoca și Dej, dar și pe arii extinse în județele Teleorman și Giurgiu. Local va fi ceață și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași și Prahova, autostrada A3 și drumurile naționale și europene aferente.
Potrivit ANM, până la ora 10,00, se va semnala ceață pe arii extinse din județele Harghita și Covasna, drumurile naționale și europene, inclusiv municipiile Miercurea Ciuc și Toplița.
Avertizările de fenomene periculoase imediate /nowcasting/ se emit pentru o perioadă de maximum șase ore, precizează ANM-.
sursa: http://www.agerpres.ro/social/2014/11/04/anm-12-judete-din-muntenia-si-transilvania-sub-atentionare-cod-galben-de-ceata-08-31-32

ANM a dat publicităţii prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, 20 octombrie – 2 noiembrie, pentru fiecare regiune geografică din România. Per ansamblu, vremea se va înrăutăţi treptat în următoarea perioadă, temperaturile urmând să scadă simţitor, iar în locul soarelui plăcut de toamnă din ultima vreme vom avea ploi şi, la munte, chiar şi ninsori. În Transilvania, în primele 2 zile de prognoză, vremea se va menţine caldă , astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 18…19 grade, iar a celor minime se va situa în jur de 8 grade. Urmează un proces de răcire semnificativă ce va aduce regimul termic sub cel normal, respectiv maxime care, în data de 24 octombrie, vor avea o medie de 5 grade, şi minime de -3 grade, în 25 şi 26 octombrie. După 26 octombrie vremea se va încălzi treptat, încât valorile maxime medii vor fi de 11…12 grade, iar minimele de 1…2 grade. În perioada 21-24 octombrie ploile slabe şi moderate cantitativ se vor semnala pe arii extinse. Ulterior probabilitatea de ploaie va fi mai redusă, exceptând ziua de 28 octombrie şi începutul lunii noiembrie când, local, sunt posibile ploi slabe. La munte, în zonă înaltă, vor fi şi ninsori.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat raportul privind estimările sezoniere pentru această vară. Potrivit acestuia, în mai multe regiuni ale României se vor semnala în perioada iunie-august valuri de căldură mai pronunţate şi este posibil ca precipitaţiile să fie mai slabe cantitativ comparativ cu mediile lunare.

În IUNIE, temperatura medie a aerului va înregistra valori apropiate de mediile climatologice (media multianuală lunară: 17,5 grade Celsius) în majoritatea zonelor, excepţie făcând sud-estul şi vestul ţării, unde valorile termice pot fi peste normalul perioadei.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de mediile lunare (media multianuală lunară: 89,2 litri pe metrul pătrat), local, în sud-estul şi estul teritoriului fiind posibile valori sub cele normale.

În IULIE, temperatura aerului va avea în general valori peste normele climatologice (media multianuală lunară: 19,2 grade Celsius) în cea mai mare parte a regiunilor. În centrul şi nordul ţării valorile termice pot fi normale.

În ceea ce priveşte cantitatea precipitaţiilor, aceasta va prezenta o tendinţă de deficit în cea mai mare parte a teritoriului. Pentru această lună, media multianuală lunară este de 78,2 litri pentru metrul pătrat.

Regimul termic se va situa  în AUGUST în limite apropiate de mediile multianuale (media multianuală lunară: 18,7 grade Celsius) în centrul şi nordul ţării, în vreme ce în restul teritoriului României va fi peste normalul perioadei. Cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra valori sub mediile climatologice (media multianuală lunară: 64,4 litri pe metrul pătrat) în aproape toată ţara.

Climatologul Roxana Bojariu a precizat însă, pentru gandul.info, că aceste prognoze nu trebuie să îi îngrijoreze neapărat pe români, chiar dacă vara acestui an va aduce, posibil, valuri de căldură mai accentuate.

„Din punct de vedere ştiinţific nimeni nu poate să facă o astfel de prognoză cu amplitudinea anomaliei pentru vară, iarnă sau orice anotimp, şi să precizeze, aşa cum s-a întâmplat recent, că va fi cea mai caldă vară din ultimii o sută de ani. Nu există bază ştiinţifică pentru o astfel de afirmaţie”, a explicat Roxana Bojariu, subliniind că în astfel de situaţii nu se pot face aprecieri mai detaliate.

„Conform datelor şi calculelor realizate pe baza modelelor Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF), adaptate pentru teritoriul României, există o probabilitate care ne face să spunem că mai ales lunile iulie şi august pot avea temperaturi mai mari decât valoarea de referinţă, cea medie multianuală multisezonieră a  intervalului 1961 – 1990 (19,2 grade Celsius, respectiv 18,7 grade Celsius, n. red)”, a precizat climatologul. „Dar nimeni nu poate să spună cu cât va fi peste această medie, şi nici care vor fi zilele sau care va fi succesiunea zilelor în care vor fi valuri de căldură. Ştim că vor fi valuri de căldură mai dese decât în mod normal. Vara în mod obişnuit avem valuri de căldură, dar faţă de intervalul de referinţă se pare că în aceste luni aceste valuri vor fi mai dese şi mai persistente.Însă nu putem spune mai mult de atât”, a adăugat ea.

În plus, climatologul a demontat şi mitul potrivit căruia fenomenul „El Nino” ar fi cel care influenţează în mod direct temperaturile din timpul verii în România: „Am înţeles că multă lume face legătură cu El Nino…Vară toridă şi El Nino în România…  Este o prostie nefundamentată ştiinţific!”, a spus Roxana Bojariu.

„Fenomenul El Nino este generat de cuplajul dintre atmosferă şi suprafaţa Oceanului în zona Pacificului tropical şi, e adevărat, acest cuplaj determină ca suprafeţe mari din Pacificul tropical să aibă temperaturi mai ridicate decât în mod obişnuit. Asta înseamnă o sursă suplimentară de căldură în sistemul global. Dar această căldură suplimentară generată de El Nino nu este distribuită de circulaţia atmosferică în mod uniform, peste tot, astfel încât şi în Europa, şi în America, peste tot, să fie mai cald decât în mod obişnuit, pentru că nu aşa funcţionează sistemul climatic. Există nişte căi de transfer ale căldurii şi umidităţii care sunt configurate de repartiţia Ocean – continente, de o multitudine de factori. Deci nu există o repartiţie uniformă”, a explicat climatologul pentru gandul.info.

„Nu înseamnă că dacă ai o sursă de căldură în Oceanul Pacific automat Europa e mai caldă, automat România e mai caldă. Studii de specialitate, serioase, au demonstrat că nu există o legătură clară El Nino cu Europa. Se poate face o legătură între El Nino în timpul verii şi diminuarea precipitaţiilor musonice. Dar legături cu verile toride în Europa nu există. Studiile nu arată aşa ceva”, a conchis climatologul Roxana Bojariu.

 

Sursa: gandul.info

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook