Tags Posts tagged with "angajatii"

angajatii

bani putiniÎn conformitate cu legislația în domeniul ajutorului de stat, Guvernul a aprobat astăzi, prin Memorandum, declanșarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru întreprinderile cu angajați ce beneficiază de scutiri la plata impozitului pe venit, conform art. 60 din Codul fiscal, astfel încât să se mențină acest statut fiscal special, iar salariile nete pentru salariații din această categorie să nu fie diminuate în contextul transferului contribuțiilor aferente angajatorului către angajat, începând cu 1 ianuarie 2018.

Ulterior aprobării acestui memorandum, se va elabora și aproba schema de ajutor de minimis prin hotărâre de Guvern care va cuprinde și procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis de către întreprinderile care au angajați din domeniul IT (programatori), cercetare-dezvoltare, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat și angajați sezonieri.

Principalele caracteristici ale schemei de ajutor de minimis

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis, în care se vor emite decizii de aprobare a cererilor pentru finanțare și vor fi efectuate plățile, va fi 2018-2020, iar numărul total estimat de beneficiari pe întreaga durată de valabilitate este de 8.760 de întreprinderi, cu o medie anuală de 2.920 de beneficiari.

Ajutorul de minimis urmează să fie acordat sub formă de sume nerambursabile, alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice, în baza unor decizii de aprobare a cererilor de finanțare.

Bugetul total prevăzut pentru acordarea acestui ajutor de minimis este de 300 milioane lei, sumă repartizată în mod egal pentru cei trei ani calendaristici ai perioadei de valabilitate a schemei de ajutor.

Beneficiarii măsurii de finanțare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, inclusiv cel de a avea angajați în baza unor contracte de muncă cu normă întreagă valabile în luna decembrie 2017, care beneficiază de scutiri în baza art. 60 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

În conformitate cu prevederile reglementate prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate sunt transferate din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, fiind datorate de acesta în cotă de 25%, respectiv 10%.

În sarcina angajatorului rămâne ca obligație din perspectiva celor două contribuții sociale doar contribuția de asigurări sociale datorată pentru condiții deosebite de muncă sau pentru condiții speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute de lege.

În acest cadru legal, cheltuielile angajatorului reprezentând contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale datorate până la 31 decembrie 2017 ar trebui să se transfere, în procent de 20%, în costurile salariale ale angajatorului aferente angajatului.

Pentru menținerea efectului neutru din punct de vedere fiscal, la nivelul angajatului, s-a redus concomitent și cota de impozit pe venit, de la 16% la 10%.

În aceste condiții, angajații scutiți de la plata impozitului pe venit, conform art. 60 din Codul fiscal, care nu beneficiază de efectele reducerii cotei de impozit, sunt într-o situație specială, fiind necesară o majorare suplimentară a cheltuielilor angajatorului pentru a putea fi menținut nivelul veniturilor primite de categoriile de angajați menționate.

40.Autobuze STPStimați călători, vă aducem la cunoștință că programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia, pentru sfârșitul anului 2017 și începutul anului 2018, în Zonele Metropolitane 1-7 va fi următorul:

25 și 26 decembrie 2017 , respectiv 1 și 2 ianuarie 2018 – program de duminică.

Foarte important

Autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru prestabilit cu angajatorii.

statie STPInformațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.

Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, puteți apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967.

Lukoil este acuzată de spălare de bani şi evaziune de 230 milioane euro, motiv pentru care procurorii au pus sechestru

În şedinţa de guvern, premierul Ponta a afirmat că este îngrijorat de soarta salariaţilor companiei ruseşti, criticând modul în care procurorii anchetează unul dintre cele mai mari cazuri de spălare de bani din România.

Nici o zi nu a trecut după intervenţia premierului, iar procurorii au ridicat sechestrul pus pe conturile companiei ruseşti.

Dar – spun analitii – vina aparţine integral companiei Lukoil, cea care se face vinovată de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Ponta a sugerat că trebuie păstrate şi plătite salariile, dar responsabilitatea rişilor de la Lukoil era să respecte legea şi a procurorilor să ceară respectarea legii româneşti.

„Ceea ce noi sperăm – nu avem nici un drept să intervenim în anchete şi nici nu ne dorim acest lucru – ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile şi ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea”, a spus Victor Ponta în şedinţa de guvern.

În acest caz a intervenit inclusiv ambasada Federaţiei Ruse de la Bucureşti i-au acuzat pe procurori că au dispus oprirea activităţii la rafinăria Lukoil din Ploieşti. Total fals! Procurorii nu au închis activitatea rafinăriei Petrotel-Lukoil Ploieşti, ci au pus sechestru pe anumite active. Firma rusească a închis activitatea pentru a crea o presiune…

La solicitarea sindicaliştilor, premierul Ponta i-a acuzat că acţiunea leaglă a procurorilor periclitează salariile „a peste 3.500 de muncitori” sunt afectate. În realitate, procurorii nu au pus sechestru pe salarii iar activitatea rafinăriei a fost oprită de Lukoil.

Pentru a opri intervenţia procurorilor, Lukoil putea foarte bine să depună într-un cont suma de bani considerată de procurori drept prejudiciu.

Declaraţiile premierului Victor Ponta în cazul Lukoil vor analizate acum de Consiliul Superior al Magistraturii.

La finalul săptămânii trecute, Parchetul General a anunţat că procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti investighează un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală în care este vizată activitatea companiei Lukoil, mai exact platforma de rafinare de la Ploieşti.

„În ziua de 6 octombrie 2014 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus înlocuirea măsurilor asigurătorii, prin ridicarea parţială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare, pentru a da posibilitatea S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploieşti să îşi desfăşoare activitatea curentă în condiţii de normalitate cu terţii şi să plătească drepturile salariale şi contribuţiile la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Ploieşti.

 

*Un lucru este cert: Premierul vrea să se aibă bine şi cu ruşii, dar şi cu angajaţii Lukoil. Ce nu trebuie să uite conducătorii vremelnici ai Statului Român este ţeapa uriaşă dată de nişte aşa-zişi investitori ruşi la Mechel Câmpia Turzii, firma care a preluat şi pus pe butuci vechea firmă Industria Sârmei Câmpia Turzii.

AJOFMAgenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Alba, structură a Serviciului Public de Ocupare (SPO) din România, derulează proiectul „3C – Calitatea Crează Competențe – Calitatea în formare Crează Competențe profesionale de nivel european pentru personalul SPO din Regiunile Centru, Vest și Nord-Vest“.

Demersul are la bază un parteneriat cu patru organizații publice și private naționale (AJOFM Arad, AJOFM Satu Mare, S.C. Tobimar Construct SRL Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia) și trei transnaționale, din Spania (Desarrollo de Estrategias Exteriores SA, Fomento de Iniciativas y Desarrollo de Actividades S.L., Servicio Público de Empleo del Principado de Asturias).

Prin proiectul AJOFM Alba sunt elaborarate și pilotate instrumente moderne de management: manuale, ghiduri, proceduri, sisteme de evaluare pentru structurile SPO România.

O componentă importantă a demersului o reprezintă acțiunile transnaționale ce au ca scop îmbunătățirea competențelor sociale și profesionale ale salariaților Serviciului Public de Ocupare care furnizează servicii de consiliere/orientare profesională, dezvoltare spirit antreprenorial și stimularea mobilității forței de muncă.

Instrument modern de identificare modele de dezvoltare profesională

Demersul AJOFM Alba presupune organizarea a 5 internship-uri în Spania.

Primul stagiu de învățare, organizat de partenerii transnaționali ai proiectului, va avea loc în perioada 24-30 noiembrie 2013 și reunește 20 de specialiști din 11 Agenții Județene de Ocupare a Forței de Muncă din cele trei regiuni în care se derulează proiectul.

Internship-ul contribuie la atingerea indicatorului proiectului referitor la „numărul personalului instruit“.

Agenda de lucru a vizitei include sesiuni de lucru la instituții publice, ONG-uri, sindicate.

Angajații AJOFM vor afla la fața locului cum este organizat sitemul public de ocupare a forței de muncă spaniol, cum se identifică necesitățile de formare profesională, care sunt sistemele de evaluare a competențelor, care sunt politicile de ocupare a forței de muncă.

De asemenea, vor descoperi care sunt sistemele de orientare și consiliere pentru șomeri, dar și cum se face intermedierea muncii.

În cadrul vizitei la un „Centru de Firme“ vor fi informați cum sunt sprijiniți intreprinzătorii, dar și care sunt programele de formare a acestora.

Participanții vor avea la îndemână o „Fișă cadru de identificare de modele de acțiune pentru îmbunătățirea competențelor“, pusă la dispoziție de experții proiectului.

Cu ajutorul acestui instrument vor afla modalitățile prin care angajații structurilor Serviciului Public de Ocupare din Spania se dezvoltă profesional.

Materialele de învățare rezultate în urma prelucrării informațiilor din Fișă vor fi promovate pe platforma „Comunitatea de bună practică“ a proiectului, astfel că vor putea fi folosite și de angajați ai AJOFM care nu participă la programul de internship.

De asemenea, modelele identificate pe parcursul stagiului de învățare vor putea fi replicate și în Agenții Județene de Ocupare a Forței de Muncă din afara zonei în care se derulează proiectul.

Pas spre modernizarea Serviciului Public de Ocupare

Demersul AJOFM Alba vizează asigurarea unui cadru organizat de dezvoltare a competenţelor profesionale ale salariaţilor din structurile Seriviciului Public de Ocupare, în relaţie directă cu serviciile furnizate şi angajamentele de reformă asumate de Guvernul Romaniei.

Proiectul se va finaliza în iulie 2014, este co-finanțat de Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 4.2 „Formarea personalului propriu al SPO(AJOFM)“.

tcursanti_1Studiile de specialitate arată că profesionalismul, verigă importantă care guvernează conduita funcţionarului public, poate fi transpus în practică doar dacă există un corp de angajaţi cu funcţii administrative, care să asigure servicii de calitate.

Un demers în acest sens este pus în practică de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea a Forţei de Muncă (AJOFM) Alba prin proiectul „3C – Calitatea Crează Competenţe – Calitatea în formare Crează Competenţe profesionale de nivel european pentru personalul SPO din Regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest“. Proiectul este derulat împreună cu AJOFM Arad, AJOFM Satu Mare, S.C. Tobimar Construct SRL Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Desarrollo de Estrategias Exteriores SA, Fomento de Iniciativas y Desarrollo de Actividades S.L., Servicio Público de Empleo del Principado de Asturias, ultimele trei din Spania.

Perfecţionare pentru 45 de angajaţi din Regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest

Dezvoltarea competenţelor personalului care lucrează în Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) stă la baza modernizării acestor instituţii, care au calitatea de Serviciu Public de Ocupare(SPO). Prin proiectul AJOFM Alba se asigură un cadru organizat de acţiune în acest sens. Pentru a diminua deficitul de competenţe profesionale, a fost stabilit un Program de perfecţionare profesională în ocupaţia de „Consultant administraţie publică”.

Participanţii au fost selectaţi din 16 structuri ale Serviciului Public de Ocuparea (SPO): AJOFM-uri din regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest, Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu (CNFPPP), Centre regionale de formare profesională a adulţilor (CRFPA), cât şi din Centre proprii de formare ale Agenţiilor judeţene. Cursurile au fost organizate de S.C. Tobimar Construct SRL, partener în acest proiect. Examenul de absolvire pentru ultima serie a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. În total, programul de perfecţionare a fost urmat şi finalizat de 45 de angajaţi din cele trei regiuni.

„Participanţii la acest curs sunt formatori în Serviciul Public de Ocupare, iar competenţele lor erau specifice pentru organizarea şi desfăşurarea serviciilor de formare profesionala. Ei nu aveau cunoştinţele, deprinderile sau abillităţile necesare susţinerii proceselor de dezvoltare a structurilor din care provin, situaţie care necesită luarea de măsuri, deoarece SPO are nevoie de specialişti care să-i susţină modernizarea. Mentionez faptul, că a fost aleasă ocupatia «Consultant administraţie publică» pentru complexitatea şi complementaritatea competenţelor prevăzute în Standardul ocupaţional. Dintre acestea amintesc: proiectarea proceselor, diagnoza organizaţională, asigurarea de consultanţă în domeniul proiectelor. Apreciez seriozitatea, atitudinea pozitivă faţă de învăţare şi implicarea de care au dat dovadă participanţii la programul de perfecţionare“, a explicat Maria Ilea, formator pentru programul de „Consultant administraţie publică”.

Prin proiectul AJOFM Alba sunt analizate nevoile de formare profesională pe tipuri de specialiţăti şi sunt acoperite o parte din neajunsuri prin programe de formare profesională continuă pentru angajaţii din Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

„Creşterea nivelului de competenţe profesionale a personalului din Serviciul Public de Ocupare va contribui la adaptarea acestuia la modificările organizaţionale şi la îmbunătăţirea capacităţii de a reproiecta permanent serviciile de ocupare a forţei de muncă şi metodele de furnizare a acestora“, apreciază Corneliu Engi, managerul proiectului.

Proiectul care implică atât sectorul public, cât şi mediul privat şi academic se va finaliza în iulie 2014. Este co-finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 4.2 „Formarea personalului propriu al SPO“.

tcursanti_8Peste 200 de angajați din județul Alba care lucrează la firme din domeniul construcțiilor primesc gratuit servicii de informare, consiliere, orientare profesională, printr-un proiect finanțat prin programul POSDRU. Demersul este pus în practică de de SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale-CERESS Alba.

Beneficiarii proiectului sunt angajați din construcții, inclusiv intreprinderi individuale și membri ai intreprinderilor familiale, dar și persoane fizice autorizate pentru activități în sectorul construcții, din județul Alba.

Patru cursuri de calificare

Cel puțin jumătate din numărul total al beneficiarilor vor fi selectați de specialiștii proiectului pentru programele de calificare profesională în ocupații solicitate pe piața muncii.

În luna martie au demarat două programe de calificare de nivel III în ocupațiile de „Tehnician în construcții și lucrări publice“ ( pentru 27 de salariați), respectiv „Inspector resurse umane“ (pentru 28 de salariați). Orele de teorie și practică se desfășoară la Alba Iulia.

Tot prin proiect vor fi organizate alte două cursuri de calificare în ocupațiile de „Izolator“(curs de nivel II) și „Pavator “(curs de nivel I), pentru alți 56 de de angajați. Absolvenții acestor programe vor primi certificate recunoscute pe piața muncii din țară, iar printr-o procedură simplă și în Uniunea Europeană.

Soluția găsită de specialiștii proiectului este furnizarea serviciilor de informare, consiliere, orientare și calificare profesională de nivel I, II și III, în funcție de potențialul individual, nivelul de educație și formare, dar și în acord cu cerințele angajatorilor. Practic, este încurajată atât formarea persoanelor cu un nivel scăzut de educație și calificare, cât și evoluția în carieră a salariaților care urmează cursurile de nivel III, în urma cărora vor obține un statut professional superior. Potrivit legii, angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toți angajații cel puțin o dată la doi ani, dacă au cel puțin 21 de salariați, și cel puțin o dată la trei ani, dacă au sub 21 de angajați. Un studiu realizat de Institutul Național de Statistică, înainte de demararea proiectului, arată că doar 11 la sută dintre intreprinderi au organizat programe de formare profesională pentru angajați. Nu de puține ori, angajatorii preferă să susțină formarea muncitorilor cu înaltă calificare sau a tinerilor, în detrimentul celor cu nivel scăzut de calificare sau în vârstă.

Pentru a exista o legătură cât mai funcțională între beneficiari și specialiștii proiectului, a fost înființat un Centru pentru corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii, cu rol important în dezvoltarea economiei bazată pe cunoaștere. Aici sunt furnizate servicii integrate de informare profesională, consiliere şi orientare profesională, evaluare vocaţională.

Prin proiectul „Formare profesională pentru dezvoltare “, ce se va derula până în august 2013, sunt promovate avantajele calificării complete atât în rândul angajaților, cât și al angajatorilor. Este co- finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane –POS DRU 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 2.3 „Acces şi participare la Formare Profesională Continuă“.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook