Tags Posts tagged with "an scolar"

an scolar

Cu ocazia începerii noului an şcolar, în data de 14 septembrie 2015, poliţiştii din Alba vor acţiona pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar dar şi pentru creşterea siguranţei elevilor, prin reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere.

Pe perioada vacanţei de vară, poliţiştii din Alba au desfăşurat activităţi pentru prevenirea infracţiunilor comise de minori şi pentru prevenirea victimizării acestora din infracţiuni, astfel că, în această perioadă, în judeţul Alba, nu au fost înregistrate incidente grave, în care să fie implicați elevi.

În acest sens, luni, 14 septembrie a.c., 196 de poliţişti vor fi alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, cu ocazia începerii unui nou an de învăţământ, pentru desfășurarea în siguranţă a festivităţilor specifice deschiderii anului de învăţământ preuniversitar.

Cei 134 de poliţişti de ordine publică, 28 de poliţişti de la rutieră şi 34 de poliţişti de la alte structuri, vor acţiona suplimentar faţă de dispozitivul curent, în zona unităţilor de învăţământ, pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică.

Pentru o mai bună comunicare, la fiecare şcoală au fost afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate precum şi materiale cu conţinut informativ – preventiv, în scopul prevenirii infracțiunilor comise de elevi, a victimizării acestora precum şi pentru prevenirea implicării lor în accidente rutiere.

Pe durata întregului an şcolar, patrulele de poliţie vor fi prezente în zona şcolilor, fiecare unitate de învăţământ fiind inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, iar poliţiştii de la prevenire şi cei de la proximitate vor organiza întâlniri cu elevii şi cadrele didactice din şcolile judeţului Alba.

Pe perioada vacanţei de vară, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalității, a desfăşurat, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Alba, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, campania „VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ!”, ce a avut drept scop informarea elevilor aflaţi în taberele şcolare şi a minorilor instituţionalizaţi în centrele de plasament, din judeţul Alba, cu privire la formele delincvenţei juvenile şi prevenirea victimizării acestora, pe durata vacanţei de vară.

Cu ocazia desfășurării activităţilor prevăzute în cadrul acestei campanii, poliţiştii, alături de reprezentanţi ai partenerilor, au discutat cu elevii din taberele şcolare, locuri de agrement şi centrele de plasament, aspecte legate de siguranţa lor şi importanţa adoptării unui comportament preventiv.

Pe perioada vacanţei de vară, în judeţul Alba, nu au fost înregistrate incidente grave în care să fie implicați elevii.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba urează tuturor elevilor şi cadrelor didactice din judeţ, mult succes în noul an şcolar !

În calitate de reprezentanți ai elevilor, actori primari ai educației, Consiliul Elevilor salută decizia Ministerului Educației de a modifica structura anului școlar și de a mări vacanța de iarnă cu o săptămână.
Consiliul Național al Elevilor a susținut în diverse poziții nevoia unei vacanțe de iarnă ce să cuprindă trei săptămâni, din varii motive, unul dintre ele fiind eficiența actului educațional. Experiențe anterioare au confirmat faptul că atât motivația profesorilor, cât și cea a elevilor este considerabil scăzută după nici 4 zile de la începerea noului an, când încă ne aflăm într-o perioadă marcată de sărbători sociale și culturale. Reprezentanții elevilor consideră că există o diferență contrastantă între prevederile unei hotărâri și ce se întâmplă concret în școala românească și tocmai din această cauză, cu toate că școala ar fi început în 3 ianuarie, aceasta nu și-ar fi demonstrat randamentul.
Trebuie de asemenea să luăm în calcul faptul că măsura aduce un fond suplimentar bugetului școlilor, nefiind necesară încălzirea acestora, fond care poate fi utilizat în alte investiții în beneficiul elevilor și al școlii. Mai mult, condițiile meteorologice din luna ianuarie pot cauza diferite impedimente în buna funcționare a actului educațional, având din păcate localități cu accesibilitate scăzută la unități de învățământ și școli nedotate corespunzător.
Consiliul Elevilor subliniază faptul că educația ar trebui să fie centrată pe beneficiarii ei primari, urmând cei secundari și terțiari, așa cum prevăd și principiile învățământului, stipulate la art. 3 din Legea Educației Naționale, iar astfel elevii consideră inopinate pozițiile care prioritizează terțe interese ale unor entități cărora o vacanță de iarnă diminuată le-ar fi mai avantajoasă.
Structura anului școlar reprezintă o problemă controversată în care fiecare parte implicată are propriile argumente, iar discuția privind poziționarea vacanței de vară trebuie să rămână pe viitor în discuție, însă cel puțin din perspectiva actorilor implicați în sistem, se observă doar beneficii pentru o vacanță de iarnă mărită.

Un număr de peste 300 de şcoli din judeţul Alba au fost controlate înainte de începerea noului an şcolar, de comisia formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Alba şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean. La 10 dintre acestea au fost depistate probleme legate de condiţiile igienico-sanitare, în timp ce la alte 13 s-a constata lipsa gardului împrejmuitor.

Recent, prin ordin al prefectului Gheorghe Feneşer, s-a constituit o comisie care au efectuat verificări la unităţile de învăţământ din judeţ . Controalele au vizat asigurarea siguranţei elevilor în incinta unităţilor şcolare. Totodată au fost controlate şi starea clădirilor unităţilor şcolare, a grupurilor sanitare din imobile, în vederea asigurării condiţiilor de igienă corespunzătoare.

Deşi la majoritatea unităţilor de învăţământ verificate există preocupare pentru asigurarea condiţiilor corespunzătoare desfăşurării activităţii şcolare, au fost identificate şi o serie de deficienţe, printre care: condiţii igienico –sanitare necorespunzătoare – Craiva (comuna Cricău), Acmariu (comuna Blandiana), Ghirbom (comuna Berghin), Boz (comuna Doştat), Sînbenedic (comuna Fărău), Galtiu (comuna Sântimbru), Vingard (comuna Şpring), Răhău (municipiul Sebeş), Mărgineni (comuna Săliştea), Stâna de Mureş (comuna Noşlac); gard împrejmuitor lipsă sau deteriorat – Ciugudu de Jos (comuna Unirea), Vingard (comuna Şpring), Sântimbru, Totoi (comuna Sîntimbru), Loman (comuna Săsciori), Tărtăria şi Mărgineni (comuna Săliştea), Stâna de Mureş (comuna Noşlac), Cistei (comuna Mihalţ) Sînbenedic (comuna Fărău), Boz (comuna Doştat), Daia Română, Cenade.

„A fost cea mai amplă acţiune de acest gen din ultimii ani. Vreau să vă informez că s-au verificat 320 unităţi de învăţământ din judeţ dintr-un total de circa 540 instituţii şcolare. În urma acţiunilor de verificare efectuate, fiecărei primării în parte i-au fost aduse la cunoştinţă deficienţele constatate. Termenul final acordat pentru remedierea acestora a fost 1 septembrie 2015, premergător începerii anului şcolar, pentru ca elevii să beneficieze de condiţii optime în care să poată studia”, a precizat prefectul Gheorghe Feneşer.

Anul școlar 2015-2016 va avea 36 de săptămâni de cursuri, ceea ce înseamnă 177 de zile lucrătoare, potrivit unui ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, publicat în Monitorul Oficial.

Cursurile primului semestru vor începe la data de 14 septembrie și se încheie la 18 decembrie. În perioada 31 octombrie — 8 noiembrie, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță. Vacanța de iarnă ține din data de 19 decembrie 2015 până pe 3 ianuarie 2016. Elevii se întorc la cursuri pe 4 ianuarie 2016, care se încheie la 29 ianuarie 2016, când începe vacanța intersemestrială, până la 7 februarie 2016.

Semestrul al doilea se termină pe 22 aprilie 2016, urmat de vacanța de primăvară, până la 3 mai 2016. Apoi, cursurile vor fi reluate până la 17 iunie 2016, de când începe vacanța de vară.

Potrivit ordinului, săptămâna 18 — 22 aprilie 2016 din semestrul al doilea este dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”. Aceste activități pot avea loc și în altă perioadă, dar nu mai târziu de 27 mai 2016.

Tezele din primul semestru se susțin, de regulă, până la data de 11 decembrie, iar cele din semestrul al II-lea, până la data de 20 mai 2016.

Conform aceluiași ordin de ministru, cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 10 iunie 2016.

În învățământul special, clasele a IX-a — a XI-a, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile.

Elevii de la ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, au 720 de ore de practică.

sursa: agerpres.ro

Noul an şcolar aduce pentru noi toţi (elevi, cadre didactice, părinţi, membri ai comunităţii locale) un alt început. Un început legat de speranţa în prelucrarea celui mai delicat şi mai de preţ material: spiritul uman. Şcoala şi familia sunt principalii factori în care se va modela personalitatea fiecărui tânăr. Întreaga perioadă de formare şi modelare începe în familie, de unde copiii trebuie să înţeleagă şi să se adapteze la dimensiunea educaţiei, care se consolidează ulterior în mod organizat în şcoală şi se continuă toată viaţa. Aşadar, şcoala prin misiunea sa nobilă, trebuie să ofere un proces educativ de calitate, bazat pe competenţă şi să ofere un parcurs de formare inteligent, bine conturat şi fundamentat pe cunoştinţe temeinice, păstrând în acelaşi timp un echilibru dinamic între inovaţie şi tradiţie.

Stimate cadre didactice,

Împreună trebuie să susţinem un nivel ridicat de stimulare a interesului elevilor faţă de cunoaştere şi explorare. Depinde de noi, de metodele noastre, de eforturile noastre comune, de rabdarea noastră de a modela, să putem crea o atmosferă favorabilă studiului, dar şi interesului pentru nou, pentru cunoaştere. Va trebui să valorificăm la maximum dorinţa tinerilor de a afla lucruri noi, de a fi creativi, de a genera energii. Putem reuşi aceasta prin aplicarea metodelor pedagogice moderne, prin tact şi bun simţ, dar şi prin stilul de lucru al fiecăruia, marcat desigur de propria personalitate.

Invăţătorul sau mai tarziu dirigintele trebuie să devina un al doilea părinte, să se apropie de discipolul său, să-l cunoască mai bine. Profesorul de specialitate trebuie să ştie să menţină un nivel de atenţie ridicat pentru fiecare elev, pe durata fiecărei ore de predare. Personalul auxiliar va depune eforturi atât în asigurarea unor condiţii propice învăţării, cât şi a unui climat de normalitate în relaţiile interumane.

Acesta este rolul şcolii moderne de a sădi în sufletele tinere pasiunea cunoaşterii, autocunoaşterii şi autodepăşirii.

Dragi elevi,

Cel mai frumos gând pe care vi-l pot transmite acum este acesta: “Prin educaţie construiţi-vă propria personalitate”Prin ascultare şi receptivitate să fiţi dornici de a învăţa din ştiinţa profesorilor vostri spre a creşte frumos şi a deveni cât ma înţelepţi. Identificaţi visul vostru şi nu-l abandonaţi. Luptaţi pentru acest vis şi mai devreme sau mai târziu veţi constata că aţi devenit ceea ce v-aţi dorit, adică aţi devenit “voi înşivă”. Voi şi succesele voastre ne vor configura nouă viitorul. România are mare nevoie de voi.

Vă doresc un an şcolar 2014-2015 plin de reuşite şi împliniri!

Inspector şcolar general, prof. Dorin Gheorghe Sandea

Pentru prima dată în istoria recentă a României, anul acesta, copiii din mai multe clase, în special clasele I şi a II-a, sunt lipsiţi de manuale tipărite la începutul anului şcolar. Numai o parte dintre şcoli beneficiază de internet astfel încât, nu este de mirare că nici manualele electronice nu sunt gata.

Alianţa Creştin-Liberală atrage atenţia asupra faptului că inexistenţa manualelor tipărite şi a manualelor electronice este consecinţa faptului că grupul de afaceri clientelare PSD-ului, care acţionează în proximitatea Ministerului Educaţiei, în complicitate cu înalţi funcţionari ai acestei instituţii, se războiesc între ei pentru a accesa uriaşe fonduri din bani publici, pe calea unor licitaţii trucate şi apoi, contestate. Corupţia endemică este motivul real al inexistenţei manualelor tipărite şi electronice.

O altă găselniţă PSD-stă o reprezintă trimiterea în judeţe a câtorva zeci de microbuze şcolare. Acestea au fost oferite în stil propagandistic şi electoral, iar majoritatea au mers către şcoli din localităţi unde primarii sunt PSD-işti. Microbuzele însă, nu pot fi utilizate din lipsă de combustibil şi de şoferi necuprinşi de schema de salariaţi ai unităţilor. Totodată, deşi sună alarmant, trebui să amintim şi faptul că există încă numeroase unităţi şcolare la care lucrările de peste vară nu au fost finalizate, şcolile prezentându-se, la data începerii anului şcolar, ca nişte veritabile şantiere. Ca să nu mai spunem de faptul că numeroase şcoli (mai ales în mediul rural) nu au apă şi nu au toalete.

Culmea tupeului PSD-ist este că oficialii de la Palatul Victoria dau vina pe Parlament, în sensul că acesta ar fi întârziat cu votarea proiectului de lege al achiziţiilor publice. Şi, asta în timp ce majoritatea parlamentară aparţine socialiştilor. Iar dincolo de problemele legate de începutul noului an şcolar, în domeniul educaţiei sunt o serie de alte probleme care se adâncesc inclusiv din cauza modificărilor legislative făcute de Guvernul Ponta.

Totodată, Guvernul PSD, condus de Victor Ponta, condamnă jumătate din generaţia de tineri absolvenţi din 2014 la sărăcie, şomaj şi mizerie. Dacă adunăm numărul elevilor picaţi în prima şi a doua sesiune a examenelor de Bacalaureat din anul acesta, cifra este catastrofală: peste 100.000 de tineri. Absenteismul a fost în creştere în rândul celor înscrişi la probele de BAC; peste 11.000 înscrişi nu s-au prezentat. Urmările dezastruoase – atât ale Evaluării Naţionale cât şi ale Bacalaureatului – se vor resimţi în special pe piaţa muncii. Inevitabil, diplomele fără valoare vor aduce doar deservicii, va scădea competitivitatea în România, se vor decredibiliza nu doar unele universităţi, ci întregul sistem educaţional.

Din păcate, abordarea acestor probleme de către Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a fost una neconvingătoare, domnia sa lăsând impresia că a tratat cu indiferenţă situaţia diplomelor de bacalaureat. Rezultatul este faptul că absolvenţii de liceu, promoţia 2014, nu au primit nici în acest moment diplomele de bacalaureat.

De asemenea, prin OUG 49/2014, Guvernul Ponta a dat undă verde pentru universităţi în organizarea învăţământului postliceal în cadrul facultăţilor. Ministerul a hotărât ca universităţile să admită liceeni fără bacalaureat în colegii universitare. În cazul în care vor promova examenul de bacalaureat vor putea intra direct în anul II de facultate. Toţi aceşti tineri vor face doi sau chiar trei ani de studii care nu sunt evaluate de nimeni. Această măsură înseamnă taxe plătite către anumite universităţi pentru programe care nu sunt evaluate de nimeni. De asemenea, măsura, va mai avea drept consecinţă dispariţia şcolilor postliceale şi a şcolilor profesionale. Astfel, se va adânci tot mai mult decalajul între educaţie şi piaţa muncii. Dispare, prin această măsură, motivaţia elevilor pentru a promova examenele de bacalaureat.

ACL nu poate rămâne indiferentă faţă de greşelile Guvernului PSD, condus de Victor Ponta, şi va depune la Camera Deputaților o moţiune simplă cu titlul „PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi”, centrată în principal pe modificările introduse prin Ordonanţa de Urgenţă 49/2014.

Prof. Adrian Simion, purtător de cuvânt al PNL Alba

foto: enational.ro

Elevii se vor întoarce din vacanţa de vară la şcoală pe 15 septembrie 2014 şi vor merge la ore până pe 19 decembrie 2014, când începe vacanţă de iarnă, potrivit structurii anului şcolar 2014-2015, făcută publică de Ministerul Educaţiei.

Programul a fost adoptat prin ordin de ministru şi publicat pe Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), documentul arătând că anul şcolar 2014-2015 are 36 de săptămâni, adică 177 de zile lucrătoare.

Totuşi, pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 29 mai 2015.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind alocată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015.

Semestrul I

Cursuri – luni, 15 septembrie 2014 – vineri, 19 decembrie 2014

În perioada 1 – 9 noiembrie 2014, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţa de iarnă – sâmbătă, 20 decembrie 2014 – duminică, 4 ianuarie 2015

Cursuri – luni, 5 ianuarie 2015 – vineri, 30 ianuarie 2015

Vacanţa intersemestrială – sâmbătă, 31 ianuarie 2015 – duminică, 8 februarie 2015

Semestrul al II-lea

Cursuri – luni, 9 februarie 2015 – vineri, 10 aprilie 2015

Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 11 aprilie 2015 – duminică, 19 aprilie 2015

Cursuri – luni, 20 aprilie 2015 – vineri, 19 iunie 2015

Vacanţa de vară – sâmbătă, 20 iunie 2015 – duminică, 13 septembrie 2015

În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri.

foto; verticalonline.ro

Ministerul Educatiei a pus in dezbatere proiectul de Ordin privind structura anului scolar 2014 – 2015. Document este supus dezbaterii publice pana in data de 17 iunie 2014, informeaza Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Proiectul prevede următoarea structură:

Semestrul I
Cursuri: luni, 15 septembrie 2014 – vineri, 19 decembrie 2014
Vacanta pentru invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar: 1 – 9 noiembrie 2014
Vacanta de iarna: sambata, 20 decembrie 2014 – duminica, 4 ianuarie 2015
Cursuri: luni, 5 ianuarie 2015 – vineri, 30 ianuarie 2015
Vacanta intersemestriala: sambata, 31 ianuarie 2015 – duminica, 8 februarie 2015

Semestrul al II-lea
Cursuri: luni, 9 februarie 2015 – vineri, 10 aprilie 2015
Vacanta de primavara: sambata, 11 aprilie 2015 – duminica, 19 aprilie 2015
Cursuri: luni, 20 aprilie 2015 – vineri, 19 iunie 2015
Vacanta de vara: sambata, 20 iunie 2015 – duminica, 13 septembrie 2015

Pentru elevi, anul scolar 2014-2015 va avea 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare. Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar are 37 de saptamani din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se incheie in data de 29 mai 2015. Pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie in data de 12 iunie 2015. Pentru profesori, anul scolar 2014-2015 incepe pe data de 1 septembrie 2014 si se incheie pe data de 31 august 2015 si se structureaza pe doua semestre.

 

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook