Tags Posts tagged with "amenda"

amenda

Pentru că şi-au deranjat vecinii de apartament, doi bărbaţi au fost sancţionaţi contravenţional de jandarmi. Unul este din Alba Iulia, altul din Aiud şi amândoi nu se află la prima abatere de acest fel.

Primul incident a fost semnalat duminică, 31 ianuarie la ora 06.00 de locatarii unui bloc de locuinţe situat pe strada Tulnicului din Alba Iulia. Aceştia au solicitat intervenţia jandarmilor deoarece zgomotul care trecea dincolo de pereţii unui apartament nu mai putea fi tolerat. Vinovat de această situaţie a fost găsit Nicolae D. ( 36 de ani ), recent întors din străinătate, care, părând a fi sub influenţa alcoolului, asculta muzică la volum mare. În urmă cu aproximativ două săptămâni, pentru o faptă similară, a fost sancţionat cu avertisment scris. Drept urmare de data aceasta a primit o amendă în valoare de 500 lei.

A doua faptă de tulburare a liniştii locatarilor a fost constatată în Aiud, pe strada Mihai Viteazul, tot duminică, 31 ianuarie. În jurul orei 23.00, un echipaj de jandarmerie a fost nevoit să intervină deoarece Valentin A. ( 58 de ani) din nou şi-a deranjat vecinii. Spunem din nou deoarece, numai în perioada 28 – 30 ianuarie, a mai fost sancţionat contravenţional de două ori, pentru fapte similare. Ca de fiecare dată, a fost îndrumat să-şi respecte vecinii şi să se conformeze normelor legale care reglementează traiul în societate, după care a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 500 lei.

Pentru prevenirea apariţiei unor astfel de fapte, reamintim cetăţenilor că este contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1500 lei fapta persoanei care tulbură liniştea locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare, chiar dacă se află în propria locuinţă sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora.

Un tânăr din Aiud a sustras lemne din Pădurea Sloboda şi a fost surprins de un echipaj mixt format din jandarmi şi organe silvice. Lemnele i-au fost confiscate şi, în plus, are de plătit o amendă în valoare de 800 lei.

Pădurea Sloboda din preajma municipiului Aiud se află în atenţia jandarmilor şi organelor silvice care acţionează în sistem integrat pentru combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor. În urma unei acţiuni desfăşurate, marţi, 19 ianuarie, Virgil B. ( 25 de ani ) a fost depistat în timp ce transporta lemne cu o căruţă, cu scopul de a le valorifica în interes personal. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că lemnele au fost sustrase din pădurea amintită şi, în conformitate cu prevederile Legii 171 din 2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, a fost sancţionat cu amendă în valoare de 800 lei. Totodată, potrivit aceluiaşi act normativ, lemnele au fost confiscate şi date în custodie ocolului silvic competent teritorial.

Ca de fiecare dată, recomandăm celor care au cunoştinţă de astfel de fapte să le semnaleze în continuare cu aceeaşi promptitudine şi îi asigurăm de întreaga noastră disponibilitate de intervenţie pentru depistarea şi sancţionarea vinovaţilor. De asemenea, reiterăm faptul că, deşi suntem conştienţi că în unele cazuri vorbim probabil de cantităţi mici de lemne recuperate, suntem convinşi că frecvenţa acestor acţiuni şi operativitatea dovedită de echipajele de jandarmerie pot contribui la impunerea legislaţiei incidente şi, mai mult, la educarea cetăţenilor în spiritul respectării acestei legislaţii.

În perioada Crăciunului jandarmii din Alba nu s-au confruntat cu probleme deosebite. Au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 8300 lei. Cea mai mare amendă o are de plătit un bărbat din Sebeş – 7000 lei.

În perioada 24 – 27 decembrie echipajele de jandarmerie au fost prezente în toate zonele cunoscute cu potenţial criminogen şi, alături de celelalte structuri cu atribuţii în asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică, au acţionat pentru descurajarea comportamentelor contrare prevederilor legale. Peste 250 de jandarmi s-au aflat la serviciu în această perioadă, iar prezenţa acestora a contribuit la prezervarea climatului de normalitate civică astfel încât cetăţenii au putut petrece în linişte Naşterea Domnului.

Tulburarea liniştii vecinilor şi scandalurile în locuri publice au fost faptele antisociale cele mai frecvente care au necesitat intervenţia jandarmilor. În urma acestora 13 persoane au fost sancţionate contravenţional, fiind aplicate 5 avertismente scrise şi 9 amenzi în valoare totală de 8300 de lei. Două dintre acestea, în valoare de 1000, respectiv 6000 lei, urmează să fie plătite de un bărbat din Sebeş care în Noaptea de Ajun, aflat în avansată stare de ebrietate, şi-a deranjat vecinii de apartament, i-a înjurat şi i-a ameninţat cu acte de violenţă după care a încercat să împiedice un echipaj de jandarmerie să intervină într-un bloc vecin, unde era în plină desfăşurare un conflict conjugal.

Jandarmii montani s-au aflat în dispozitiv şi, ca de fiecare dată, au fost pregătiţi să acţioneze pentru ajutarea celor aflaţi în dificultate în zona montană a judeţului. Din fericire, turiştii au respectat atât normele legale cât şi regulile muntelui nefiind înregistrate solicitări de intervenţie a structurilor montane.

Reamintim cetăţenilor că pot apela cu încredere, în orice situaţie, la ajutorul echipajelor de jandarmerie, atât prin contact direct cât şi prin apelarea numărului unic de urgenţe – 112.

Este vorba de un bărbat care a mai fost sancţionat în trecut de jandarmi pentru săvârşirea unor fapte antisociale, E.C. ( 35 de ani ), cunoscut şi cu antecedente penale, care sâmbătă, 19 septembrie, în jurul orei 19.00 se afla în apropierea blocului 154, situat în cartierul M. Kogălniceanu din municipiul Sebeş. La acea oră, în urma unui apel la 112, un echipaj de jandarmerie a intervenit în imobilul respectiv deoarece într-un apartament izbucnise un scandal între un bărbat în vârstă de 38 de ani, soţia şi soacra acestuia. În urma verificărilor efectuate, vinovat de provocarea conflictului a fost găsit bărbatul şi, pentru îndeplinirea procedurilor legale, a fost invitat la sediul Secţiei de Jandarmi Sebeş. Acesta a fost foarte cooperant cu echipajul de jandarmerie, şi-a recunoscut fapta şi acceptat să ofere explicaţii suplimentare cu privire la cele întâmplate, însoţindu-i în acest sens pe jandarmi. În momentul în care ieşeau din scara blocului, E.C. i-a interpelat într-un mod agresiv solicitându-le jandarmilor să-i lase prietenul în pace. Fără să ţină cont nici de recomandările primite din partea forţelor de ordine şi nici de cele ale prietenului său care-l îndemna să înceteze şi să plece, acesta a continuat violenţele verbale până când a fost la rândul său oprit, identificat şi sancţionat contravenţional. În sarcina acestuia s-a reţinut faptul că a tulburat prin strigăte şi larmă liniştea locuitorilor şi a împiedicat echipajul de jandarmerie să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu privind aplicarea măsurile de menţinere a ordinii publice, drept pentru care a fost sancţionat cu două amenzi contravenţionale, în valoare totală de 7000 lei. La rândul său, prietenul pentru care a intervenit a fost sancţionat cu avertisment scris.

Pentru prevenirea acestor fapte reamintim că, potrivit prevederilor legale, tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 şi 1000 de lei. De asemenea, constituie tot contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 3000 şi 6000 de lei fapta de împiedicare, sub orice formă, a organelor însărcinate cu menţinerea ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice.

În timp ce se afla în misiune de patrulare în sistem integrat, joi, 27 august 2015, în jurul orei 3.00, un echipaj mixt de ordine şi siguranţă publică, format dintr-un poliţist şi doi jandarmi, a observat în faţa unui local situat pe strada Libertăţii din oraşul Câmpeni o persoană care se manifesta foarte zgomotos. Având în vedere ora la care se întâmpla aceasta şi că în apropiere se află blocuri de locuinţe, persoana respectivă a fost interpelată, i s-a expus fapta contravenţională pe care o săvârşise şi i-au fost solicitate date în vederea stabilirii identităţii. Este vorba de un tânăr care părea sub influenţa alcoolului şi nu oferit informaţii coerente privind datele personale, drept pentru care a fost invitat la sediul poliţiei pentru confirmarea identităţii. Pe timpul deplasării, un alt tânăr şi-a făcut apariţia şi a încercat să împiedice echipajul mixt de ordine publică să ia măsuri legale privind legitimarea şi conducerea celui pe care îl numea prietenul său, la sediul poliţiei. A fost identificat ca fiind Dorin C. ( 21 de ani ), domiciliat în Câmpeni şi a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 3000 lei. La rândul său, cel care a tulburat liniştea publică şi a refuzat să ofere date în vederea stabilirii identităţii, un localnic, D.T. ( 20 de ani ), a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 1000 lei.

Pentru prevenirea acestor fapte atragem atenţia că, potrivit prevederilor legale, tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 şi 1000 de lei. De asemenea, constituie tot contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 3000 şi 6000 de lei fapta de împiedicare, sub orice formă, a organelor însărcinate cu menţinerea ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice.

Tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile situate în imediata vecinătate a blocurilor de locuinţe se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei. A aflat-o miercuri, 26 august şi un barman din Alba Iulia.

În urma unui apel la 112, înregistrat la ora 23.50, un echipaj de jandarmerie s-a deplasat de urgenţă pe Bulevardul Republicii din municipiul Alba Iulia deoarece unul dintre locatari era deranjat de gălăgia care răzbătea dincolo de pereţii unui bar din imediata vecinătate. Ajunşi la localul public indicat jandarmii au constatat că volumul muzicii din incinta era mult prea ridicat şi era de natură a-i deranja pe cei din jur. A fost identificat pe barmanul de serviciu, o femeie în vârstă de 40 de ani, domiciliată în Alba Iulia, care a admis că, pentru a-i mulţumi pe clienţi, a reglat astfel volumul muzicii. Pentru fapta sa, a fost sancţionată contravenţional şi i s-a pus în vedere că, în cazul repetării contravenţiei, organul care a eliberat autorizaţia de funcţionare poate dispune măsura suspendării activităţii localului public pe o perioada cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Un cetăţean din Tău Bistra, comuna Şugag le-a dat suficiente motive jandarmilor pentru a-l sancţiona contravenţional de două ori în mai puţin de 20 de minute. Însumate, cele două amenzi se ridică la valoarea de 2000 lei.

În vârstă de 29 de ani, bărbatul se afla luni, 24 august într-un local public situat la ieşirea din municipiul Sebeş spre Sibiu, iar în jurul orei 01.00 a înjurat şi ameninţat cu bătaia o chelneriţă. Se afla în avansată stare de ebrietate, dar dorea să bea în continuare – conform propriilor spuse “până se schimbă banii”- iar incidentul a apărut când femeia a refuzat să-i mai servească băuturi alcoolice. Speriată, aceasta a apelat la ajutorul unui echipaj de jandarmerie care a intervenit oportun şi, pentru fapta sa, l-a sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 1000 lei. Le-a spus jandarmilor că s-a potolit, dar imediat după plecarea acestora a intrat din nou în local şi a cerut de băut. De data aceasta refuzul a venit din partea unui chelner, care la rândul lui a beneficiat de acelaşi tratament ca şi colega sa de serviciu.

În aceste condiţii a fost nevoie de reîntoarcerea echipajului de jandarmerie care a constatat săvârşirea unei alte fapte contravenţionale şi , la ora 01.20, l-a sancţionat contravenţional, tot cu o amendă în valoare de 1000 lei. De asemenea, i s-a adus la cunoştinţă că, în caz de repetare a unui astfel de comportament, măsurile luate împotriva lui pot fi mult mai drastice, putând fi chiar de natură penală. În acest sens i s-a precizat că, potrivit prevederilor Codului penal, tulburarea ordinii şi liniştii publice constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi defineşte fapta persoanei care tulbură ordinea şi liniştea publică prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor. În cele din urmă bărbatul s-a calmat şi a acceptat să plece spre domiciliu, fără a mai fi nevoie de intervenţia echipajului de jandarmerie, rămas câteva minute in zonă pentru a se convinge că de data aceasta îşi va respecta promisiunea.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook