Tags Posts tagged with "alegeri"

alegeri

Primul ministru Dacian Cioloș a pasat cartoful fierbinte care este alegerea primarilor din două tururi, forurilor legiuitoare, respectiv Senartului și Camerei Deputaților. După cum a declarat presei centrale, citind printre rânduri, decizia ar fi prea importantă pentru a fi tratată de executiv, astfel ca responsabilitatea trebuie să și-o asume legislativul.

Pe de altă parte, Vasile Blaga, co-președintele PNL a declarat că la Senat, se poate crea o majoritate pentru susținerea în plen a proiectului de lege înregistrat în Camera superioară referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

 „Legea alegerii primarilor în două tururi este în Senat. Are votul pozitiv al Comisiei juridice. Să își parcurgă drumul și să ajungă în plen. (…) Am văzut o posibilă deschidere a UNPR din acest punct de vedere și eu cred că în Senat se va putea crea o majoritate în favoarea legii”, a declarat luni Vasile Blaga.

România Curată solicită tuturor liderilor de partide să dea dovadă de responsabilitate și să accepte organizarea a două tururi de scrutin la alegerile locale, garantând astfel reprezentativitatea democratică.

La trei luni de la tragedia de la Colectiv și de la marile proteste de stradă care au urmat este inadmisibil ca liderii politici să ignore cererea manifestanților de eliminare a corupției și de promovare a unor valori democratice care să genereze oameni noi și curați în politică, nu confiscarea dreptului cetățenilor de a alege persoanele integre pe care și le doresc.

În mod evident, anumitor politicieni le vine greu ca, după ce și-au asigurat noi majorități în fiefuri cheie prin racolarea masivă de primari ce s-a petrecut prin celebra OUG 55/2014 – ulterior declarată neconstituțională -, să renunțe la puterea locală obținută din vârful pixului și prin șantaj și să accepte dreptul electoratului de a decide liber cine merită să fie primar. Iar liderilor unor partide de buzunar, susținătoare și ele ale ideii de unic tur, ce s-au trezit artificial cu  putere în administrația locală folosindu-se de aceleași prevederi neconstituționale ale OUG 55 (pentru că fie nu aveau niciun primar, fie aveau prea puțini), și care în prezent s-au coalizat și nu doresc să-și piardă puterea locală, le cerem să înțeleagă că România de astăzi s-a desprins definitiv de practicile totalitare.

De aceea, în loc să se aranjeze confortabil în fotolii printr-un nou șantaj amenințând că nu se vor prezenta la alegeri, cerem tuturor partidelor care se opun alegerilor în două tururi de scrutin, să dovedească măcar acum că pun mai presus interesele țării decât interesul personal. Și să accepte aplicarea programului inițial de guvernare cu care Dacian Cioloș a fost instalat premier și care a inclus această cerință a cetățenilor.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin – precum solicită societatea civilă -, este legal posibilă, chiar
dacă a mai rămas mai puţin de un an până la alegeri, întrucât nici Comisia de la Veneţia şi nici Curtea Constituţională nu
blochează reguli democratice, iar modificările aduse legii electorale trebuie să lărgească, nu să restrângă drepturile
electorale înscrise în Constituţie.

Să facem din nou ca vocea noastră să conteze. Haideți să spunem liderilor politici că refuzăm să ne lăsăm șantajați din nou cu dorința lor de confiscare a puterii. Opriți baroniada. Cerem revenirea la DOUĂ TURURI DE SCRUTIN pentru alegerile locale!

Puteți semna acest apel cu numele și prenumele dvs. la secțiunea de comentarii a apelului de pe Romania Curata
<http://www.romaniacurata.ro/apel-catre-liderii-partidelor-vrem-doua-tururi-de-scrutin-la-alegerile-locale/>

Apropierea, cu pași surprinzători de repezi și mari, a alegerilor locale, a făcut ca micile tensiuni din interiorul partidelor să se transforme în mișcări de agitație care cu greu pot fi controlate. Și asta pentru că, nu-i așa, fiecare politician are în tolbă mandatul de primar și orgoliile pe măsură. Cele mai mari valuri au apărut în sânul greu încercatului PNL, în două orașe cheie pentru partid. Este vorba despre Aiud și Sebeș. Trebuie să vedem de ce sunt importante cele două municipii.

Orașele din munții Apuseni, chiar dacă sunt mici ca și număr de locuitopri, sunt importante ca și palmare. La Câmpeni, situația este tranșată, un sondaj politic dezvăluie că primarul în funcție Călin Andreș va defila în fața celorlalți contracandidați. Aici PNL-ul are o problemă, pentru că omul care le-a câștigat primăria, după trei mandate de Sicoe psd-ist, Călin Andreș, i-a păprăsit, iar realizările din ultima perioadă a acestuia sunt greu de neglijat.

La Abrud, lucrurile nu sunt atât de clare, iar bătălia, care va fi una al cărui rezultat va fi pe muchie de cuțit, se va duce între actualul primar Nicolae Simina și fostul primar, ai cărui colegi nu vor mai repeta greșeala din 2012, care l-a făcut pe Tiberiu Rațiu să ia pauză de fotoliul de edil. Sondajele realizate de către cele două partide arată ca cei doi sunt egali în simpatiile alegătorilor, poate cu un mic avans al candidatului PNL-ist.

La Baia de Arieș, situația economică a făcut ca numărul de alegători real să scadă la așa nivel ca aproape au rămas să voteze în oraș candidații la primărie și consiliul local împreună cu famiile lor. Așa că, deși cei doi candidați, Traian Pandor, actualul primar din partea PNL și actualul viceprimar, fost primar cu ceva ani în urma, Silviu Mârzan, din parte PSD sunt cotați cu șanse egale, votul va fi tranșat de seriozitatea cu care se vor prezenta la urne neamurile lor. Și asta pentru că, în termeni reali, există comune în județul Alba care au mai mulți locuitori decât orașul Baia de Arieș.

Coborând pe Valea Mureșului, o să îl întâlnim cu candidatura în brațe pe actualul primar, Silviu Vințeler, care deși a performat foarte bine timp de 12 ani ca și edil al comunei Noșlac, la Ocna Mureș s-a lovit de problemele unui oraș situat și în colaps economic dar și în afara rutelor de transport, atât rutiere cât și feroviare. Unul dintre marile lui merite este că a reușit să convingă CNADNR-ul să facă un acces la autostradă în apropiere de Ocna Mureș și că a schimbat fața intrării în oraș. Despre modul în care s-a implicat în reabilitarea infrastructurii orașului, o să vorbească alegătorii în fața urnelor, mai ales că, PSD-ul încă moșește la numele candidatului, fără să conștientizeze că deși tace, timpul tece și pentru ei.

La Aiud, situația cântă din tulnicul războinic al orgoliilor. Aici se luptă, la sacrificiu, mama Clasei Zero, cea care, în calitate de consilieră a ministrului Funeriu, a girat introducerea în invățământul românesc a clasei pregătitoare în școlile generale, rezolvând astfel situația aglomerației din grădinițe. Este vorba de Oana Badea, fosta PD-l-istă, care încearcă din răsputeri șă își treacă numele pe nominalizarea PNL-ului pentru candidatura la fotoliul de primar. Aici însă are de înfruntat nucleul dur și mai numeros, al vechilor liberali, conduși de actualul primar Horațiu Josan, care îl dorește în funcția de primar pe mai tînărul și energicul Alin Florea. Fost purtător de cuvânt al primăriei, doctor în istorie, Alin Florea stă foarte bine în sondaje, spre încântarea actualului edil. Însă aici, orgoliile nu și-au spus încă ultimul cuvânt, iar poziția luată de copreședintele PNL Alba, Mircea Hava, care nu recunoștea nominalizarea lui Florea, motivând că trebuie așteptate rezultatele sondajului, arată că foștii PD-l-iști nu vor să piardă atît de ușor inima comitatului Alba de Jos.

Despre Blaj, nu cred că mai este cazul să vorbim, aici lucrurile sunt atât de clare încât, împotriva actualului primar candidează doar cei care vor să fie siguri că prind un loc de consilier. În rest, la Blaj, faptele vorbesc.

La Teiuș, actualul primar, chiar dacă are ceva neînțelegeri cu distinsa doamnă ANI, Mirel Hălălai este încă dorit de locuitorii din orașul feroviar. Mai ales că, încet, încet, Teiușul începe să își schimbe, era și timpul, hainele de comună cu costumul de oraș.

La Alba Iulia, chiar dacă situația pare clară, apele sunt încă tulburi. In colțul din dreapta eșicherului politic, cu șanse mari de reușită, stă Mircea Hava, care nu mai are nevoie de nici o prezentare, știu cine este el chiar și cei care votează anul acesta pentru prima dată, și chiar și cei care vor vota prima dată peste patru ani. În colțul opus, în partea stângă a politcii de Alba Iulia, apele încă nu s-au limpezit. Aici favorit pare a fi Călin Potor, cu toate că generația mai tânărăr de PSD-iști dorește să îl impună lângă Mircea Hava, pe buletinul de vot, pe Horațiu Clepan. Singura posiblitate ca stânga să pună mână pe cetate, ar fi ca Cioloș să dea ordonanța cu două tururi de scrutin pentru primării, cum a propus vechea colegă de partid a lui Mircea Hava, deputata Andreea Paul și aprobată de mai noua colega a sa, Alina Gorghiu. Asta în condițiile în care alegătorii psd-iști vor merge la vot cot la cot cu liberalii nemulțumiți de alianță și cu cei care stau pe străzile pline de noroi ale muncipiului european. Greu de crezut, nu imposibil, lupta rămâne deschisă, chiar dacă inegală, pentru contracandidații lui Hava.

La Cugir, ca și la Câmpeni, lucrurile stau destul de clar, actualul primar, Adraian Teban, defilează cu multe realizări, cu un sondaj extrem de favorabil și cu contracandidați de care nu se teme. PNL-ul poate să bifeze de pe acum reușita, dar nu trebuie să plece în concediu, pentru că viața, nu-i așa, este plină de surprize.

Sebeșul în schimb rămâne un cartof fierbinte, iar mâna care se va bagă să acopere flăcările nu va scăpa nearsă. Aici lucrurile sunt lămurite din partea PSD-ului, unde actualul primar, răzgânditul Alexandru Dăncilă va candida pentru un nou mandat. Asta după ce a declarat că se retrage, că nu mai vrea, dar că se pare, nu se poate. Și chiar dacă locuitorii din Răhău nu o să îl mai voteze, o să aiba probabil din nou sprijinul populației minoritare, și nu mă refer la sași, și o să scoată un scor destul de bun. În schimb, în cealaltă parte a ringului, pentru nominalizare se ciondănesc taberele vechiul PNL și fostul PD-l din noul PNL. Aici îi avem pe pedistul Dorin Nistor, cel care a pierdut la mustață primăria Sebeșului în urmă cu patru ani și liberalul Mihai Apolzan, care este susținut de copreședintele PNL Alba, Adrian Teban. Aici cartoful se încinge, iar deasupra lui se negociază intens. Celalalt copreședinte al PNL, Mircea Hava îl dorește atât de mult pe Dorin Nistor în corzi cu Dăncilă, încât nu vede o altă variantă și, citit printre rânduri, este dispus să lupte până la capăt. Sursele noastre spun că negocierile sunt în plină desfășurare în partidul celor două partide și că în balanță vor fi aruncate și cele mai mici și neînsemnate argumente.

Dar toate aceste calcule încununate de strategii electorale, pot fi date peste cap de ordonanța care stabilește alegerea primarilor din două tururi. În această variantă, de altfel profund democratică, jocurile politice vor trebuie regândite, iar bătăliile interne tranșate din vreme, pentru că, nu uitați politicieni, timpul, chiar dacă tace, trece. Și azi mîine vine 1 martie, 8 martie, Paștile, sărbătoare naționala de ieșit la mici și bere – 1 Mai, Ziua Regelui, iar apoi, BAU! Duminica Ștampilei.

Despre eșalonul superior, Consiliul Județean, în viitor, poate se vor mai limpezi și legile până atunci.

Emanuel Jilinschi

Alina Gorghiu, copreședinta PNL a anunțat că va cere primului ministru Dacian Cioloș să emită o ordonanță de urgență care să oblige organizarea a două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor și presedinților de consilii județene. Acțiunea vine ca urmare a unei declarații a deputatei PNL Andreea Paul, care solicita acest lucru.

Conform site-ului stiripesurse.ro, Alina Gorghiu a precizat ca PNL este avantajat de alegerile intr-un singur tur, dar cu toate acestea doreste o competitie reala si alegeri din care sa rezulte un primar cat mai reprezentativ pentru comunitatea sa, care sa aiba un numar insemnat de voturi in spate, nu sa castige, prin absurd, cu un procent de 15%.

 

Preşedintele Klaus Ioahannis s-a declarat mulţumit, într-o postare pe contul de facebook, de stadiul schimbării legislaţiei alegerilor dar şi a finanţării partidelor politice.

„Legislația alegerilor și a finanțării partidelor politice avansează mulțumitor în Parlament, dar legea privind participarea la vot a diasporei noastre bate încă pasul pe loc. Avem în străinătate aproximativ 4 milioane de români. Mulți dintre ei au stat ore în șir la cozi, în noiembrie 2014, ca să voteze. Urmăresc evoluția legislației pe această temă cu mare atenție și aștept ca partidele parlamentare să-și onoreze promisiunile” se arată în postarea de pe facebook a preşedintelui Iohannis.

Preşedintele TNL Alba, Radu Cristian a declarat astăzi că se va înscrie în cursa internă a PNL pentru stabilirea candidaţilor pentru alegerile locale de anul viitor.

„Am decis să intru în competiţia internă din PNL, care va stabili candidaţii pentru alegerile locale din 2016. În acest sens ieri, 15 aprilie, am depus documentele cerute de statutul partidului pentru intrarea în cursa internă pentru Primăria Sebeş.

Cred că este momentul ca generaţia tânără să aibă un primar căruia să îi pese de ce se întâmplă în oraş, care să îi asculte pe cetăţeni şi care să fie preocupat la modul real de comunitatea pe care o reprezintă. A fi primar în Sebeş înseamnă în primul şi în primul rând să fii aproape de oameni, să le asculţi problemele şi să încerci să le rezolvi. Şi să faci tot posibilul ca oraşul tău să prospere.

Va fi o competiţie internă care va decide cine va fi candidatul PNL pentru Primăria Sebeş, dar mizez pe sprijinul colegilor liberali care cunosc realităţile din Sebeş şi activitatea mea din ultimii ani.

După aproape 7 ani de când sunt consilier local a venit momentul să fac un pas înainte şi să mă pregătesc pentru bătălia pentru funcţia de primar” a declarat Radu Cristian.

Deoarece în primul tur al alegerilor pentru noul Consiliu Director al Ligii Studenţilor din Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, pentru mandatul 2015 – 2016, nu s-a întâlnit cvorumul, s-a organizat un al doilea scrutin, care a avut loc luni, la sediul LSUA.

Astfel că, în urma voturilor exprimate, rezultatele sunt următoarele:
-Preşedinte – Suciu Bogdan Alexandru (Informatică, anul I);
-Vicepreşedinte – Bocşa Andreea Maria (Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Engleză, anul II);
-Secretar – Ţendea Adrian Vasile (Electronică Aplicată, anul III).

Comisia de Alegeri felicită noul Consiliu Director şi le urează multă baftă în mandatul care va urma!

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook