Tags Posts tagged with "Alba Iulia"

Alba Iulia

Din 10 martie, Alba Iulia a devenit oficial mebru in Liga Oraselor Istorice

Kyoto (Japonia), Viena (Austria), Xian (China), Budapesta (Ungaria), Barcelona (Spania), Roma (Italia), Bruxelles (Belgia), Quebec (Canada, Mexico City (Mexic), Boston (SUA) Melbourne (Australia) si alte 108 orase de pe diferite meridiane in care poti sa descoperi istoria la ea acasa sau sa o traiesti fascinat in fiecare zi,  sunt astazi temeiul cantitativ, dar si calitativ al uneia dintre cele mai prestigioase organizatii internationale, Liga Oraselor Istorice. Dupa 6 ani in care la Alba Iulia s-a purtat salopeta de lucru, Cetatea si, mai ales, albaiulienii, sunt invitati ceremonios de catre membrii board-ului compus din primari ai oraselor Kyoto, Viena, Ballart, Ljubljanasa, sa se alature oraselor in care prezentul vorbeste despre trecut, iar viitorul e strans legat de istorie. De la infiintarea Ligii in anul 1967, constiinta valorizarii posesiilor patrimoniale de o reala valoare a incetat sa mai fie o exceptie in aceste orase, devenind regula.

„Aceasta noua asociere nu doar ca ne onoreaza dar ne incanta, ca sa fiu sincer. Daca vreti, e un fel de <avem cui arata dar avem si de la cine invata>. Pentru ca, atunci cand <joci> in aceeasi Liga cu Roma, Barcelona sau Viena, nu ai voie sa privesti decat in sus si nu poti sa te gandesti la altceva decat la evolutie. Avem ocazia sa aplicam tot ceea ce-au facut ei bun pentru ca orasele lor sa „produca” prin istoria pe care o au in spate si, in acelasi timp, avem sansa unei promovari foarte bine tintite, pentru ca in fiecare din aceste orase sunt oameni care, prin simplul fapt ca traiesc in ele, apreciaza istoria la valoarea ei justa si, cu siguranta, cauta si alte repere, noi, asemanatoare, pe care sa le descopere. Cetatea Alba Carolina sunt convins ca va fi unul dintre ele” a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

Temele ce se regasesc in practica acestei organizatii internationale fac trimitere catre modalitatile prin care se pot identifica cele mai avantajoase strategii de revitalizare a spatiilor istorice urbane, pornind de la conservare pana la promovare. Elementele cheie sunt reprezentate de unicitatea fiecarui oras, gradul de implicare al membrilor din comunitate, motivarea tinerilor pentru voluntariat in practica custodiei monumentelor istorice, dezvoltarea industriilor creative, s.a.m.d.

Hotelul Transilvania a fost dumincă gazda primului eveniment șahist desfășurat în această lună la Alba Iulia. Miza calificării în Openul Internațional al României, dar și dorința de a juca șah în “Cealaltă Capitală”, a atras la start un numar de 86 de participanți cu vârsta cuprinsă între 5 ani și 82 de ani.

Startul în Openul Județului Alba la șah rapid a fost dat în mod simbolic de Mihnea Costachi, care a efectuat prima mutare a jucătorului cu piesele albe de la masa 1, transmițând participanților mesajul că îi așteaptă peste 10 zile la startul openului internațional, acolo unde tânărul maestru FIDE albaiulian era deja calificat.

Lupta pentru calificare a fost foarte aprigă, cu o rundă înainte de final nu mai puțin de 8 jucători fiind la egalitate pe locul 1 cu 5 puncte din 6 partide, confruntările dintre ei din runda a 7-a desfășurându-se astfel în situația de “totul sau nimic”. Victorioși în ultima runda, Ambru Dan (Cluj-Napoca), Iustin Ciorgovean (Alba Iulia) și Ovidiu Lupu (Alba Iulia) s-au clasat pe primele trei locuri ale Openului Județului Alba la șah rapid și s-au calificat pentru Openul Internațional al României. Dacă pentru maestrul FIDE Ovidiu Lupu, legitimat la CSO Cugir, calificarea era așteptată, acesta fiind al doilea favorit al turneului, prezența pe podium a lui Iustin Ciorgovean (CSU Alba Iulia), a fost marea surpriză a turneului, deși progresul făcut de juniorul albaiulian în vârstă de 15 ani în ultimii 2 ani a fost remarcabil și îl dădea ca posibil aspirant la calificare. Ghinionistul turneului a fost maestrul aiudean Ionel Miron, care deși în ultima rundă l-a invins pe favoritul principal al openului, maestrul internațional Codruț Florescu (Comex Bucuresti), s-a clasat doar pe locul 4, la egalitate de puncte cu primii 3 clasați, dar având coeficienți de departajare inferiori. Pe locul 5, la o jumătate de punct de lideri, s-a clasat Illes Sandor (Targu Mures).

Cel mai vârstnic participant la turneu, Emil Suflețel (Alba Iulia), care în acest an va împlini 82 de ani, a fost premiat alături de cei mai tineri participanți la turneu, Călina Furdui și Alexandru Simina, ambii copii albaiulieni având vârsta de 5 ani. De asemenea s-au mai acordat premii speciale primilor clasați la următoarele secțiuni: veterani peste 65 de ani Stefan Bucur (Deva), veterani peste 50 de ani Helmer Janos (Cluj-Napoca), feminin Alexandra Paraschiv (Timisoara), juniori Tamas Sandor (Corund), copii sub 12 ani Ilie Arion (Cugir), copii sub 10 ani Radu Tampea (Alba Iulia), copii sub 8 ani George Plesa (Alba Iulia), Stefan Chirilut (Alba Iulia) și Norbert Wagner (Targu Mures). In plus, toți copiii sub 12 ani prezenți la turneu au fost recompensați de organizatori cu diplome și medalii pentru curajul de a se înfrunta cu șahiști mult mai experimentați și dăruirea cu care au făcut-o, deși mulți dintre ei s-au aflat la prima lor participare într-o competiție de seniori.

Coordonarea tehnică a turneului și arbitrajul au fost asigurate de Marius Ceteraș (Alba Iulia), Alin Toma (Cluj-Napoca) și Aurelian Vlad (Aiud), în timp ce Iulia Guș, director de marketing al Hotelului Transilvania, a fost responsabilă cu oferirea participanților la turneu a unor condiții de joc la cele mai înalte standarde.

Grupul Skepsis iniţiază noi proiecte de revitalizare a vieţii culturale şi îşi extinde activitatea deschizând noi colaborări cu oraşele Cugir şi Năsăud!

Venind în continuarea unui demers iniţiat acum un an de preotul Adrian Cebotari în scopul revitalizării vieţii culturale a comunităţii, Grupul Skepsis a susţinut sâmbătă 26 .02.2016, în localitatea Vinerea (Cugir) spectacolul „Cerere în Căsătorie” după A.P.Cehov în prezenţa unui public numeros şi a reprezentanţilor Primăriei Cugir – instituţie care a sprijinit realizarea evenimentului. „Spectacolul i-a cucerit rapid pe cei peste 250 de spectatori din Cugir şi Vinerea, care au asistat cu sufletul la gură la lupta dintre sentimente şi dorinţa de avere. Momente de incertitudine, de încordare, de revoltă s-au amestecat cu momente umoristice, satirice şi ironice, puse în scenă cu măiestrie de către actorii Grupului Skepsis şi gustate din plin de public, indiferent de vârstă”- Pr. Adrian Cebotari.

Spectacolul a ajuns joi, 03.03.2016, şi la Năsăud, de această dată la invitaţia Primăriei oraşului Năsăud şi a Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din localitate, urmărind să redea comunităţii teatrul ca şi reper important în dezvoltarea viaţii socioculturale. A fost o întâlnire cu un public nou, provocat să guste pentru prima dată un spectacol de teatru cu skepsis. Emoţia colectivă a fost resimţită din plin, jocul actorilor transformând evenimentul într-o veritabilă întâlnire cu lumea teatrului lui Cehov. Peste 300 de persoane au umplut sala cu aplauze, râsete şi voie bună stârnite de comicul situaţiei.

Având în vedere impactul evenimentelor şi aprecierea exprimată de public, la solicitarea autorităţilor locale din Cugir şi Năsăud, Grupul Skepsis îşi va extinde activitatea prin iniţierea unor colaborări pe termen lung care să facă din spectacolele cu Skepsis o prezenţă obişnuită în viaţa comunităţilor susnumite.

Mulţumim publicului generos care acordă atenţie spectacolelor noastre şi care prin aplauzele şi aprecierea exprimate ne obligă să creştem mereu şi să inventăm noi moduri de a surprinde la fiecare întâlnire!

Pentru a susţine formarea şi cultivarea tinerelor talente, în 2014 Asociaţia Grupul Skepsis a înfiinţat trupa DelArt, formată din elevi din mai multe licee din localitate interesaţi să aprofundeze cunoaşterea artei dramatice. Aceştia se pregătesc în cadrul Asociaţiei, dezvoltă proiecte culturale şi reprezintă Alba Iulia la evenimente adresate lor. În perioada 25-27 martie 2016 aceştia vor participa la Festivalul Naţional de Teatru „Amprente”, organizat la Braşov şi destinat promovării trupelor de elevi din România.

Viorel Cioflică – Preşedinte (Asociaţia Grupul Skepsis)

Duminică 6 martie, Hotelul Transilvania va fi gazda Openului Județului Alba la șah rapid, turneu organizat de Federația Română de Șah și CSU Alba Iulia, care precede Openul Internațional al României, care va avea loc la Alba Iulia în perioada 16-23 martie.

Ritmul de joc este 15 minute de jucator pentru toată partida, urmând a se juca 7 runde în sistem elvețian. Validarea înscrierilor se face în intervalul orar 14.00-14.30, iar prima runda va începe la orele 15. Arbitrii turneului sunt Marius Ceteraș (Alba Iulia) și Alin Toma (Cluj-Napoca).

La turneul de duminică pot participa atât jucători legitimați cu rating FIDE sub 2300, cât și jucători nelegitimați, indiferent de vârstă. Miza principală a turneului este calificarea în Openul Internațional al României, primii trei clasați urmând a se alătura marilor maeștri și maeștrilor internaționali în turneul vedetă al festivalului șahist organizat în luna martie la Alba Iulia. Tocmai de aceea prezența jucătorilor cu rating FIDE peste 2300, care au drept de joc în Openul Internațional al României, nu este permisă în Openul Județului Alba la șah rapid, pentru a nu influența lupta pentru calificare.

Până vineri dimineata își anunțaseră participarea 52 de sahiști din județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Sibiu și Timiș, dar organizatorii se așteaptă ca numărul participanților să crească în zilele următoare. Taxa de participare este 50 lei pentru seniori, 40 lei pentru pensionari și 30 lei pentru juniori, iar jucătorii care se înscriu până în data de 5 martie beneficiază de o reducere de 10 lei la taxa de participare.

Fondul de premiere este de 2300 lei, din care primii 5 clasați din clasamentul general vor primi 500 lei, 400 lei, 300 lei, 200 lei, respectiv 100 lei, urmand a se acorda si 8 premii speciale in valoare de 100 lei pentru cei mai bine clasati jucatori la urmatoarele categorii: veterani peste 65 ani, veterani peste 50 ani, feminin, juniori sub 20 ani, copii sub 12 ani, copii sub 10 ani, copii sub 8 ani si copii sub 6 ani.

Marele maestru international Andrei Istratescu, multiplu campion national al Romaniei, a confirmat vineri prezenta la Openul International de Sah al Romaniei, turneu care va fi gazduit de Hotelul Transilvania din Alba Iulia in perioada 16-23 martie. Fost campion european de juniori sub 16 ani in 1991, Andrei Istratescu a fost timp de un deceniu liderul echipei de seniori a Romaniei, pentru care a jucat la 7 olimpiade de sah intre 1992 si 2006.

Sahistul roman in varsta de 40 de ani, reprezinta in prezent Franta si are un rating FIDE 2609, ceea ce ii acorda statutul de prim favorit al openului de la Alba Iulia. In topul primilor 10 favoriti ai turneului se mai afla deocamdata: MMI Konstantin Tarlev (Ucraina, 2574), MMI Vlad Jianu (Romania, 2570), MI Andreas Heimann (Germania, 2557), MMI Gergely Szabo (Romania, 2558), MMI Vladislav Nevednichy (Romania, 2547), MMI Gyula Pap (Ungaria, 2542), MMI Stelios Halkias (Grecia, 2541), MMI Vadim Shishkin (Ucraina, 2498) si MMI Marius Manolache (Romania, 2495).

Pana in prezent sahisti din 10 tari (Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Moldova, Portugalia, Ucraina, Ungaria si Romania) si-au anuntat participarea la regalul sahist organizat in premiera la Alba Iulia. In paralel cu turneul international, tot in perioada 16-23 martie, se va desfasura Openul Judetului Alba la sah clasic, un turneu in care s-au inscris deja 34 de concurenti si care este deschis jucatorilor cu rating FIDE sub 2300.

Openul international va fi precedat de Openul Judetului Alba la sah rapid, competitie care va fi gazduita de Hotelul Transilvania din Alba Iulia in data de 6 martie, incepand cu orele 15 si la care s-au inscris pana astazi 37 de participanti. Miza principala a turneului de sah rapid este calificarea in turneul international, primii trei clasati urmand sa se alature marilor maestri internationali in Openul International al Romaniei.

Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit ieri, la ora 08.06, în com. Ponor, zona Valea Rece, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de locuit, proprietatea lui A.C. Pentru stingerea incendiului, pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ponor. Ca urmare a acestui eveniment, au ars acoperișul casei de locuit confecționat din lemn pe o suprafață de aproximativ 2 mp, tavanul pe o suprafață de circa 3 mp, 3 mp de vată minerală, un boiler de 100 litri și instalația electrică din zona afectată de incendiu.

De asemenea, detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit azi noapte, la ora 02.34, pe str. Dr. Lazăr Aurel din municipiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de locuit, proprietatea lui Ț.D. Pentru stingerea incendiului, pompierii militari au intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă, o autoscară mecanică și o ambulanță SMURD. Ca urmare a acestui eveniment, a ars acoperișul casei de locuit confecționat din lemn cu învelitoare din țiglă pe o suprafață de aproximativ 120 mp și au mai fost deteriorate mobilierul și aparatura electrică de la mansarda casei.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor unele măsuri pentru această perioadă, şi anume:

- Verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;

  • Coșurile de fum trebuie curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

  • Coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planseului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea).

foto: bihon.ro

Municipiul Alba Iulia va fi în luna martie gazda mai multor turnee șahiste naționale și internaționale. Evenimentul central va fi Openul Internațional de Șah al României, organizat în premieră la Alba Iulia de către Federația Română de Șah și CSU Alba Iulia și care va fi un turneu select, având drept de participare doar jucătorii cu rating FIDE peste 2300 și juniori cu rating FIDE peste 2200. Deja au confirmat participarea 7 mari maeștri internaționali, 4 maeștri internaționali și 8 maeștri FIDE din Moldova, Ucraina, Ungaria, Portugalia și România, dar se așteaptă un număr de 40-50 de participanți din 7-8 țări, deoarece înscrierile au început doar de o săptămână. Turneul internațional va fi găzduit de Hotelul Transilvania din Alba Iulia în perioada 16-23 martie. În paralel cu acesta urmează să se desfășoare și Openul Județului Alba la șah clasic, la care vor participa jucători care nu îndeplinesc condițiile de participare în turneul internațional.

O șansă de a se confrunta cu marii maeștri internaționali o vor avea și jucătorii amatori, cu condiția să se claseze pe unul dintre primele trei locuri la Openul Județului Alba la șah rapid, competiție care va fi găzduită tot de Hotelul Transilvania din Alba Iulia în data de 6 martie, începând cu orele 15. Jucătorii care nu reușesc calificarea în turneul internațional principal, se vor putea afla fața în față cu marii maeștri prezenți la Alba Iulia în Openul Internațional al Romaniei, proba de blitz, care se va desfășura în data de 20 martie începând cu orele 10 și în care înscrierea nu este condiționată decât de plata taxei de participare.

Cel mai mare număr de participanți este așteptat la “Memorialul Mihail Breaz”, un turneu pentru elevi și preșcolari organizat în memoria regretatului maestru Mihail Breaz și găzduit de Școala gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia în data de 19 martie începând cu orele 14. La acest turneu organizatorii mizează pe prezența a 150-200 de copii din județul Alba, dar și din alte județe, posibil chiar din străinatate. În cadrul acestui turneu vor exista grupe pentru copii legitimați cu rating național și grupe pentru copii începători. Grupele turneului vor avea denumiri cu tematică istorică (Apulum, Traian, Gemina etc.), iar copiilor din alte localități care vor fi prezenți la turneu organizatorii le pregătesc și un tur turistic al municipiului Alba Iulia.

Tot pentru copiii care iubesc șahul, dar și pentru cei care nu cunosc încă sportul minții, organizatorii pregătesc și alte surprize. Pe durata openului internațional copiii albaiulieni vor putea asista gratuit la lecții deschise de șah și vor putea să joace șah pe o tablă gigant de 3x3m, iar cei mai cuminți dintre copiii care vor asista la rundele turneului vor primi cărți, broșuri și reviste de șah.

“Cele cinci turnee pentru șahiștii de toate vârstele, profesioniști și amatori, vor transforma municipiul Alba Iulia în capitala șahului românesc în luna martie. Îi așteptăm alături de noi pe toți albaiulienii care doresc să sprijine organizarea festivalului șahist, pentru a demonstra împreună Federației Române de Șah că Alba Iulia merită să organizeze Openul Internațional al României și în anii următori. Deja contăm pe sprijinul mai multor parteneri, cum ar fi Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Hotelul Transilvania, Florea Grup, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Fundația Comunitară Alba, Școala gimnaziala „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, SC Oma Grup Instal SRL Alba Iulia, SC Iomir SRL Aiud, SC Energo Impex SRL Aiud, însă lista va rămâne deschisă pana la sfârșitul celor cinci turnee.” (Marius Ceteras, directorul de turneu din partea F.R.Sah)

Cazul Alinei Bianca Tănăsie, tânăra care a fost găsită înjunghiată miercuri dimineața, în apartementul în care locuia cu chirie în blocul M3, continuă să le dea bătăi de cap procurorilor și polițitilor criminaliști. După 48 de ore de la descoperirea faptei, ucigașul se află încă în libertate.  Rezultatele autopsiei  au confirmat bănuielile inițiale, care conduceau spre crimă, iar numărul de plăgi înțepate, respectiv șase, dezvăluie faptul că este vorba de o crimă pasională. Procurorii au confirmat și faptul că tânăra a fost înjunghiată în partea superioară a spatelui, în zona cervicală.

Alina Bianca Tănăsie s-a născut la Drobeta Turnu Severin, dar s-a mutat la Arad cu tatăl său. La Alba Iulia, tânăra a ajuns în urmă cu șase luni, împreună cu prietenul ei cu care este împreună de mai mulți ani. De altfel, într-un interviu acordat unei televiziuni naționale, tatăl ei îl include pe acesta în cercul posibililor suspecți.

Ieri după amiază, tatăl fetei a ridicat trupul acesteia de la Laboratorul de Medicină Legală din Alba Iulia.

Echipele de procurori și polițiști continuă cercetările, până la identificare și trimiterea în instanță a autorului crimei care a șocat Alba Iulia.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook