Tags Posts tagged with "Aiud"

Aiud

Luni, 29 februarie se împlinesc 8 ani de când un proiect original a luat naştere la iniţiativa artistei germane Yasemin Yilmaz, o veche cunoştinţă a fundaţiei Inter-Art. De altfel însuşi proiectul a fost conceput în tabăra internaţională de artă plastică organizată de fundaţia aiudeană.

29 februarie 2008, ziua pierdută şi regăsită, o zi în care 12 artişti au creat câte o lucrare de artă la ei acasă inspirându-se dintr-un ziar local. O zi ce a adunat inspiraţia globală într-o expoziţie unică ce a cutreierat mapamondul timp de 4 ani. Datorită Fundaţiei Inter-Art România s-a numărat printre ţările gazdă, iar expoziţia a avut loc la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Iată calendarul itinerant , care s-a încheiat pe 29 februarie acasă la Yasemin, la Hanovra, unde un al doilea contingent de artişti a preluat provocarea: Rabat – Maroc (Mai – 2009),Windhoek – Namibia (iulie – 2009), Alba Iulia , Romania ( August – 2009), Pondicherry – India ( Februarie – 2011), Buenos Aires – Argentina ( August – 2011), Hanovra – Germania (februarie – 2012).

GLOBALIZARE-CONEXIUNI-TIMP

29 Februarie 2008 , 12 artisti – 6 continente / Participanti :

America de Nord: Paul Campbell (USA), Patricia Goodrich (USA)

America de Sud: Perla Bajder (Argentina), Raquel Schwartz (Bolivia)

Europa: Yasemin Yilmaz(Germany), Stefan Balog (Romania)

Africa: Mountassir Chemao (Marocco), Cecile Heystek (Namibia)

Asia: Talal Moulla (United Arab Emirates), Rathin Kanji (India)

Australia/Oceania: Sarah Robson (Australia), Doc Ross (New Zealand)

Pentru mine a fost o deosebită onoare să fiu cooptat în acest proiect excepţional şi să reprezint –alături de artista iniţiatoare – Europa. A fost o experienţă unică, o provocare prin care am pus în paralel globalizarea şi artistul ca individ, o zi specială care a durat…48 de ore. Pe 29 februarie a.c. , cu ocazia împlinirii a 8 ani de la lansare, două contingente de artişti vom fi în contact virtual, vom crea şi vom discuta idei, vom împarţi experienţe şi amintiri Vom fi 24 de artişti de pe tot mapamondul într-un circuit simbolic, într-un flux artistic creativ….” (Stefan Balog)

Având în vedere Hotărârea Consiliului Local Aiud nr. 225/26.11.2014 prin care s-a aprobat calendarul principalelor evenimente ce se vor desfăşura în municipiul Aiud în anul 2015, luni 5 octombrie, începând cu ora 14:00, în sala Ion.I.C. Brătianu a primăriei municipiului Aiud, va avea loc evenimentul Ziua Educatorului.

La evenimentul sărbătorit pentru prima dată în municipiul nostru vor fi invitați reprezentanți ale celor 8 centre bugetare din învățământul aiudean: Grădinița cu Program Prelungit nr.2 Aiud, Grădinița cu Program Prelungit ”Primii Pași” Aiud, Școala Gimnazială ”Ovidiu Hulea” Aiud, Școala Gimnazială ”Axente Sever” Aiud, Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud, Colegiul Tehnic Aiud, Colegiul Național ”Bethlen Gabor” Aiud și Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza” Ciumbrud.

Prin organizarea acestui eveniment, ce va avea ca temă ”Educatorul, formator de valori”, administrația locală din Aiud dorește să aducă mulțumiri și respectul cuvenit tuturor dascălilor din învățământul aiudean.

Cu această ocazie, primarul municipiului Aiud, domnul Mihai Horațiu Josan, le transmite un sincer ”La mulți ani” și multe succese pe plan profesional celor care au dificila misiune de a-i ajuta pe copii să învețe și să reușească în viață.

Birou Comunicare şi Relaţii Publice

Pe baza bănuielii că soţia nu i-ar fi fidelă, un bărbat a provocat marţi, 29 septembrie, un scandal de proporţii într-un bloc de locuinţe din municipiul Aiud. A fost nevoie de intervenţia de urgenţă a jandarmilor care au aplanat conflictul şi l-au sancţionat contravenţional pe vinovat.

Bărbatul în vârstă de 33 de ani se întorsese acasă în jurul orei 22.00, iar o jumătate de oră mai târziu, soţia sa a solicitat prin apel la 112 ajutorul de urgenţă al jandarmilor deoarece, din cele relatate de aceasta, avea motive temeinice să se teamă pentru integritatea sa fizică. Un echipaj de jandarmerie a răspuns prompt solicitării doamnei respective, s-a deplasat la apartamentul acesteia situat pe strada Unirii din municipiul Aiud şi a acţionat pentru aplanarea episodului violent.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că, bănuindu-şi soţia de infidelitate, bărbatul a înjurat-o, a ameninţat-o cu acte de violenţă şi chiar a îmbrâncit-o, provocându-i acesteia o stare de temere şi deranjându-i pe ceilalţi locatari. Nu a oferit o explicaţie pentru comportamentul său, dar a admis că este “ tare jelos” şi, uneori, ţine să-i amintească aceasta şi soţiei.

Pentru fapta săvârşită a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 200 lei şi îndrumat să evite să mai fie implicat în astfel de situaţii pedepsite de lege.

Primăria Municipiului Aiud, judeţul Alba, organizează la sediul instituției din str. Cuza Vodă, nr. 1, concurs în vederea ocupării, pe durată nedeterminată, a cinci posturi vacante, funcţii contractuale de execuţie din cadrul Serviciului Poliția Locală din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Aiud:

Serviciul Poliţia Locală, Biroul Ordinea și liniștea publică, Paza bunurilor, Protecție civilă, Situații de urgență, Compartiment Paza bunurilor

1) PAZNIC – 4 POSTURI

Condiții generale și specifice:

- studii medii liceale absolvite cu diplomă de bacalaureat;

– aviz psihologic.

Condiții de desfășurare ale concursului:

– Proba scrisă: 15.10.2015, ora 9:00 la sediul Primăriei Municipiului Aiud;

- Interviul se susţine într-un termen de maximum 4 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.

Serviciul Poliţia Locală, Biroul Ordinea și liniștea publică, Paza bunurilor, Protecție civilă, Situații de urgență, Compartiment Ordinea și liniștea publică – Evidența persoanelor

2) ȘOFER, TREAPTA PROFESIONALĂ I – 1 POST

Condiții generale și specifice:

- studii medii liceale absolvite cu diplomă de bacalaureat;

– aviz psihologic;

– permis de conducere categoriile B, C și E.

Condiții de desfășurare ale concursului:

– Proba scrisă: 15.10.2015, ora 9:00 la sediul Primăriei Municipiului Aiud;

– Proba practică: 15.10.2015, ora 14:00 la sediul Primăriei Municipiului Aiud;

- Interviul se susţine într-un termen de maximum 4 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.

Dosarele de înscriere la concurs se pot depune până în data de 06.10.2015, ora 16:00 la Biroul Resurse Umane, Control Intern din cadrul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare ale concursului, bibliografia şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul www.aiud.ro.

Relaţii suplimentare se pot obţine la Biroul Resurse Umane, Control Intern din cadrul Primăriei Municipiului Aiud, camera 22 și la nr. telefon 0258 861 310.

Următorul erou național poate fi din Aiud! Echipa “Românii au talent” invită toate persoanele talentate, marți, 22 septembrie, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, pentru a convinge că talentul lor este autentic și merită să participe în următorul sezon al celui mai urmărit show de divertisment.

Având în vedere că în data de 02 septembrie 2015, la nivelul localității Aiud, au avut loc fenomene hidrometeorologice periculoase, primarul municipiului Aiud, Mihai Horațiu Josan, a convocat începând cu ora 20.30, Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Pentru diminuarea pagubelor, au intervenit pompieri de la Detașamentul de Pompieri Aiud, angajați ai Serviciului Public Administrația Patrimoniului Local și Poliția Locală Aiud. La nivelul municipiului Aiud nu s-au înregistrat victime, dar s-au raportat 18 imobile afectate și 10 autoturisme avariate total sau parțial. Astfel, principalele zone afectate din Aiud au fost străzile Sergent Hațegan, Transilvaniei, Cuza Vodă, Bethlen Gabor, Avram Iancu, Iuliu Maniu și Parcul Municipal Aiud. De asemenea, pe străzile Dealului și Mureșului din localitatea Păgida, s-au înregistrat pagube la gospodării și anexe gospodărești.

Romanul “Spectre in labirintul uitarii”, format din patru volume, va fi lansat marți, 8 septembrie, la Bioserica greco-catolică din Aiud, începând cu orele 11.00. La evenimentul care va fi deschis de Felicia Colda, va participa si Ilderim Rebreanu, nepot de frate al marelui scriitor Liviu Rebreanu.
”Gândul de-a scrie, odată şi odată, un roman al familiei Rebreanu, mi-a venit la începutul anilor ’80. Prin ’82 sau ’83.
Pe atunci, încă trăia tatăl meu, Tiberiu Rebreanu, deplin cunoscător al celor ce se petrecuseră, de-a lungul anilor, în cadrul numerosului clan din care făcea parte. I-am împărtăşit acea idee, însă s-a arătat destul de sceptic în privinţa punerii ei în practică, fapt care mi-a mai atenuat elanul „creator”. Dacă nu reuşise el, cum puteam duce eu la bun sfârşit o asemenea temerară încercare? Am povestit mult, împreună, aşa aflând unele amănunte – reţinute de memorie – care mi-au fost de un real ajutor mai târziu. Pe moment, planul a fost abandonat, sau, mai bine spus, amânat.
În iarna anului 1985, aflându-ne amândoi la Bucureşti, invitaţi la festivităţile care au avut loc cu ocazia centenarului naşterii lui Liviu Rebreanu, într-o discuţie purtată la sediul Uniunii Scriitorilor, Nicu Filip, jurisconsultul acesteia şi al Fondului Literar al U. S., mi-a spus: „Domnule Ilderim, cred totuşi că dumneata ar trebui să scrii un roman al familiei Rebreanu, cu tot ce s-a întâmplat în sânul acestei familii. Ar avea un mare succes. Dar ceva amplu, cu amănunte neştiute de cei din afara cadrului familial…”Am zâmbit, cam amar: „Am intenţionat să fac asta, dar dacă tatălui meu nu i se permite editarea unor volume memorialistice, credeţi că eu am vreo şansă?

Las cititorilor plăcerea de-a judeca valoarea şi calităţile romanului – câte sunt – amintindu-le totodată că pătrund într-o lume doar superficial prezentată de alţii, care nu aveau de unde să ştie anecdotica de familie – în majoritatea ei, inedită – ce dă un farmec aparte acestei lucrări pe care o consider a fi esenţială pentru deplina cunoaştere a celor din familia Rebreanu” a declarat Ilderim Rebreanu, autorul celor patru volume.

ILDERIM REBREANU

Romanul “Spectre in labirintul uitarii”, de Ilderim Rebreanu, nepotul de frate al lui Liviu Rebreanu, este cea mai recenta aparitie a Editurii ZIP si a fost promovat de Asociatia Culturala Adsum si Editura ZIP.

Primăria municipiului Aiud, în colaborare cu Rotary Club, organizează vineri, 28 august, la biserica romano-catolică, un eveniment ndeosebuit, Concertul Lied-Oratoriu. Pe durata concertului, la care accesul este gratuit pentru toți iubitorii muzicii, baritonul Toro Arpad și tenorul Ioan Chiciudean, vor fi acompaniați la pian de Feher Izabela. Vor putea fi ascultate piese din operele compozitorilor Stradella, Schubert, Bellini, Rossini, Debussy, Faure, Weatherly.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook