Tags Posts tagged with "Actualitate"

Actualitate

Fondurile europene nerambursabile sunt în prezent disponibile pentru IMM-urile care doresc să dezvolte afaceri în mediul urban din România. În ciuda tuturor acestor oportunităţi de finanţare, o mare parte din aceste IMM-uri se tem să depună cereri de finanţare, deoarece nu toţi întreprinzătorii sunt dispuşi să îşi finanţeze afacerile prin intermediul fondurilor europene, iar lipsa de informare îi descurajează pe cei dornici.

Comisia Europeană continuă să pună la dispoziţie instrumente financiare destinate dezvoltării IMM-urilor. Există diferite mecanisme de finanțare pentru microintreprinderi, iar fondurile europene au efect de pârghie asupra  investițiilor pentru IMM-uri. Investiţiile financiare prin Programul Operaţional Regional (POR 2014-2020), Axa Prioritară 2 – „Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, P.I. 2.1 – „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi prin încurajarea creării de noi întreprinderi,  inclusiv prin incubatoare de afaceri”  din FEDR, reprezintă o inițiativă care va permite IMM-urilor să fie mai inovatoare și să îşi îmbunătăţească competitivitatea la nivel regional, naţional şi chiar internaţional, conducând astfel la reducerea decalajelor economice dintre regiuni. În acest fel, companiile pot obține fonduri structurale care pot fi utilizate pentru inovare sau pentru extinderea operațiunilor existente. Obiectivul specific al acestei axe prioritare constă în consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor în domenii competitive identificate în Strategia Naţională de Competitivitate şi Planurile de Dezvoltare Regională.

Din categoria solicitaţilor eligibili, pentru depunerea de cereri de finanţare de proiecte în cadrul P.I. 2.1, fac parte societaţile comerciale sau cooperativele încadrate în categoria microintreprinderilor, care au desfaşurat activitate pe o perioadă de cel puţin un an fiscal şi au înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanţare, având cel puțin un angajat cu normă întreagă pe perioada anului fiscal anterior depunerii cererii de finanţare și cel puțin un angajat cu normă întreagă la data depunerii cererii de finanțare. La momentul depunerii cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul de activitate eligibil (clasa CAEN) vizat de investiție, autorizat la sediul principal sau secundar, indiferent dacă acesta reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.

Proiectele care vor fi finanţate prin P.I. 2.1 vizează investiţii în mediul urban în Regiunile: Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord Vest şi Centru. Valoarea sprijinului financiar va reprezenta minimum 25.000 euro/proiect şi maximum 200.000 euro/ proiect, iar beneficiarii vor avea o contribuţie privată de minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului.

Cheltuieli eligibile:

  • Cheltuieli pentru execuţia de lucrări aferente investiţiei de bază, inclusiv echipamente cu montaj;
  • Cheltuieli pentrudotări, care vizează achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalaţii de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe
  • Cheltuieli cu achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice,alte drepturi şi active similare;
  • Cheltuieli cu activități de realizare a website-urilorpentru prezentarea activităţii şi a produselor sau serviciilor proprii, inclusiv instrumente de comercializare on-line;
  • Servicii de consultanță/ asistență.

Sectorul IMM-urilor este cel care generează cele mai multe locuri de muncă în întreaga Uniune Europeană, de aceea este foarte important ca IMM-urile din România să profite de oportunităţile de finanţare şi să se dezvolte. Se anunță lansarea apelului pentru proiecte prin POR- 2.1, în perioada imediat următoare, astfel experţii Feun.ro vă pot îndruma pentru a obţine finanţare europeană pentru afacerea dumneavoastră.

 

La Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Lumea Copiilor” din Blaj, a avut loc un eveniment inedit, cu caracter intercultural: „Iarnă, să te duci cu bine!/Primăvara vine, vine!”, Farşangul unguresc şi Carnavalul primăverii implicând copiii şi părinţii, români şi maghiari, împreună.
Copiii au ales şi, din timp, şi-au confecţionat măştile şi costumaţia, sălile de grupă au fost decorate cu flori, ghirlande de hârtie, baloane, iar într-un colţ a fost amenajată o expoziţie de măşti.
Nu a lipsit nici mascota Carnavalului, o sperietoare din cârpe şi paie, având drept misiune să alunge Iarna, împreună cu copiii.
Programul s-a desfăşurat pe tot parcursul zilei, copiii s-au jucat, au cântat, au recitat, au dansat, împreuna cu colegii din grădiniţă şi educatoarele. Toata ziua veselia a răsunat din glasurile copiilor, iar punctul culminant a fost când, în prezenţa părinţilor, s-a făcut parada costumelor, părinţii prinzându-se în Hora primăverii, alături de copiii lor. Copiii au fost recompensaţi cu diplome şi dulciuri.
Astfel s-a ,,alungat” Iarna, cu multă veselie, culoare şi voie bună,spiritele rele/malefice au fost alungate de măştile copiilor, făcând loc primăverii, care se aşterne lin, afară şi în sufletele tuturor.
La eveniment a luat parte şi directorul grădiniţei, prof. Lucia Cîmpean, care a apreciat eforturile tuturor celor implicaţi, copii, educatoare, părinţi, activitatea încheindu-se cu cântecul: „Martie, bine-ai venit, Mărţişorule,/ Toţi copiii te-au dorit, Mărţişorule, Ai adus iar primăvară, Mărţişorule,/Peste lume, peste ţară, Mărţişorule!”.
gradi 4

gradi

gradi 1

gradi 2

gradi 3

Odată cu apropierea de sfârşitul iernii, dacă aţi efectuat tăierile, este timpul să executaţi şi primele tratamente ale pomilor fructiferi.

Aceste tratamente efectuate la sfârşit de iarnă sunt, în opinia mea, cele mai importante dintre toate tratamentele. Aplicarea lor corectă şi utilizarea unor produse de calitate vă va scuti de multe probleme pe parcursul perioadei de vegetaţie.

Tratamentele sunt aplicate atât contra dăunătorilor (formele hibernante), cât şi pentru combaterea agenţilor patogeni.

Tratamentul 1:

se poate executa la sfârşit de februarie – început martie (dacă vremea permite acest lucru ) cu un fungicid pe bază de cupru : TRIUMF 40 WG în concentraţie de 3% ( 30 grame produs comercial la 10 litri apă);
tratamentul cu TRIUMF 40 WG, are ca scop dezinfecţia pomilor şi va reduce atacul ulterior de rapăn, foc bacterian, etc.

Tratamentul 2:

ca tratament împotriva păduchilor ţestoşi, în special Păduchele de San Jose, Summit Agro România va recomanda să faceţi un amestec dintre un insecticid cu spectru larg de combatere Mospilan 20 SG şi uleiul vegetal Toil, cu rol de asfixiere a ouălelor de acarieni dar şi de adjuvant. Toil este un adjuvant special, creat pentru a îmbunătăţi acţiunea pesticidelor cu care se utilizează în combinaţie. Dozele sunt de 0,450 kg/ha Mospilan 20 SG + Toil 0,5%;
acest tratament are şi efect asfixiant asupra oulelor de acarieni, afide şi cotari, care nu mai eclozeaz;
are efect de lungă durată, ceea ce ajută la reducerea tratamentelor în timpul vegetaţiei;
tratamentul se aplică la sfârşitul repausului vegetativ – începutul dezmuguritului (faza de “urechiuşe de şoarece” la măr şi de “buton verde” la prun ). Atenţie, temperatura aerului trebuie să fie de peste +4 grade C;

Un aspect important este faptul că acest amestec Mospilan 20 SG + Toil, nu produce fitotoxicitate pomilor, indiferent de faza de vegetaţie la momentul aplicării.

Sfaturi practice:

respectaţi strict concentraţiile indicate pe ambalaj;
folosiţi echipament de protecţie (salopetă, masca, ochelari, etc.);
alegeţi zile fără vânt puternic şi probabilitate de ploaie scăzută;
este foarte important că tratamentul să fie efectuat correct. Toată suprafaţa pomilor trebuie să fie acoperită cu soluţie, de aceea prime 2 tratamente se mai numesc şi ” tratamente de îmbaiere”
Ing. Stroie Gică

Sursa: http://www.gazetadeagricultura.info/plante/protectia-plantelor/506-tratamente-fitosanitare/13994-tratamentele-de-iarna-primavara-in-livezi.html

Consiliul Județean Alba solicită alocarea de resurse pentru restaurarea Sălii Unirii prin proiectul de lege privind Construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia.
Consiliul Județean Alba a răspuns astăzi unei solicitări de consultare din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România – UNCJR, transmițând un punct de vedere referitor la propunerea legislativă intitulată „Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia”.
Prin această adresă, Consiliul Județean Alba solicită alocarea de resurse pentru restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia, obiectiv pe care Consiliul Județean Alba îl consideră că cel mai important simbol al Unirii de la Alba Iulia, fiind chiar locul în care, la 1 Decembrie 1918, s-a ținut şedinţa Marii Adunări Naţionale ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România şi, prin aceasta, desăvârşirea statului naţional unitar român.
Acest monument, construit între anii 1898-1900, dar care avea să joace un rol primordial în destinul tuturor românilor la 1918, există și face parte din circuitul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Cei 124 de ani de existență au lăsat însă urme adânci asupra sa, chiar dacă, de-a lungul timpurilor, i s-a acordat cinstea cuvenită, covârșitoarea sa importanță istorică fiind recunoscută și prin suita de lucrări de reparații și restaurare.
„Prin punctul nostru de vedere am solicitat introducerea unui nou articol în acest proiect de lege, articol prin care să se aloce fondurile necesare restaurării Sălii Unirii și reorganizării expoziției ce are ca temă lupta românilor pentru emancipare națională și pentru formarea statului național, unitar și indivizibil România.
Dacă există posibilitatea alocării acestor bani, cred că ar fi păcat să nu avem grijă, în primul rând, de vestigiile autentice, de monumentele și locurile legate în mod direct de cel mai important moment al devenirii noastre naționale.Trebuie, în primul rând, să punem în valoare Sala Unirii, acest monument-simbol în care au călcat toți Regii României Mari și toți Președinții României, monument ce are statutul unui veritabil templu național pentru toți românii, de pretutindeni.
Sper că legea va fi aprobată cu modificările solicitate de noi și sper că nu constituie doar un exercițiu de imagine, având în vedere apropiatele alegeri. Sper din tot sufletul ca această inițiativă să fie una sinceră și nu doar un gest prin care cineva încearcă să-și spele păcatele, încercând să ne facă să uităm că, de când este în fruntea Guvernului, nu a alocat, în niciun an, niciun leu pentru sărbătorirea Zilei Naționale la Alba Iulia.” – a declarat Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Primarul municipiului Aiud, Horaţiu Josan a declarat astăzi că în ce priveşte despăgubirile din zona Aiud pentru exproprierile terenurilor aflate pe traseul viitoarei autostrăzi Sebeş-Turda, sunt controverse între proprietarii de terenuri.Acestea pornesc de la faptul că multe terenuri care au aceiaşi valoare sunt evaluate diferit.
„Încerc să apărăm interesele locuitorilor din Aiud şi cei din Alba de Jos pe unde trece tronsonul trei al autostrăzii Sebeş-Turda. S-a încercat din punct de vedere politic ca fiecare să-şi tragă spuza la oala lui, ceea ce este o prostie în cele din urmă. Pornind de la evaluarea făcută de cei de la CNADNR prin firma specializată sunt discrepanţe foarte mari în ceea ce priveşte valoarea terenurilor în primul rînd. Ele s-au făcut pe principiul prin preţul de vânzare ale Camerei Notarilor şi bineînţeles luând valoarea de acum opt ani ca să elimine speculaţile, ca tot hoţul care îi este frică de furt, ca să nu se facă tranzacţii în această perioadă. Acestea au dus la o valoare incorectă cu cazuri concrete. Sunt terenuri vecine în care unul are de şapte ori preţul celuilalt. Singura rezolvare şi cea mai rapidă pentru nemulţumiţi este instanţa, fie în grup sau individual” a declarat Horaţiu Josan.
Edilul Aiudului a precizat că la Aiud mai este şi problema investiţilor de pe teren, ţinând cont că pe multe dintre ele sunt plantaţi pomi fructiferi şi viţă de vie sau trandafiri. Unele sunt în ani terminali dar unele în ani intermediari, iar aceste considerente nu au fost luate în considerare la evaluarea terenurilor.
„Cei care au făcut evaluările nu s-au deplasat în teren ci au făcut un calcul pe terenuri de la birou făcând tot felul de algoritmi care au dat aceste preţuri. Ce am reuşit împreună cu Consiliul Judeţean şi Prefectura Alba este ca să nu se intervină pe terenuri decât după 15 octombrie pe care sunt culturi de porumb, lucernă sau sfeclă de zahăr şi din 15 noiembrie pe cele care au culturi de viţă de vie, pomi fructiferi şi trandafiri, lucru înţeles de constructor. Nu cred că vor fi probleme în ce înseamnă valoarea terenurilor în cele din urmă. Nu vor fi piedici puse de autorităţile locale şi nici de locuitorii din zona Albei de Jos care înţeleg că această autostradă este motorul de dezvoltare a Albei de Jos” a declarat edilul municipiului Aiud, Horaţiu Josan

Deschiderea anului şcolar 2014-2015 este o ocazie potrivită pentru Agenţia Naţională Antidrog respectiv Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba de a lua poziţie în faţa fenomenului consumului de droguri în rândul tinerilor prin punerea în practică a unui răspuns instituţional.
Pentru a realiza acest lucru, este important să depunem eforturi în ceea ce priveşte creşterea accesibilităţii grupului ţintă la informaţii, prin realizarea de proiecte şi campanii care să ajute tinerii să îşi dezvolte abilităţile de luare a deciziilor în mod conştient şi informat cu privire la consumul de droguri şi efectele acestora.
În anul şcolar 2014-2015, CPECA Alba va dezvolta şi implementa proiectele tradiţionale „Mesajul meu Antidrog” şi „Fred Goes Net” şi va realiza activităţi de prevenire a consumului de droguri în cadrul programului Ministerului Educaţiei Naţionale ,, Să ştii mai multe, să fii mai bun”.
În cadrul proiectelelor pe care CPECA Alba le propune pe parcursul acestui an şcolar sunt prevăzute module de formare destinate părinţilor şi cadrelor didactice, care au ca obiective dezvoltarea reţelei de specialişti, formarea de abilităţi privind consolidarea relaţiilor familiale, controlul şi soluţionarea conflictelor, exersarea comunicării în familie şi formarea de atitudini potrivite cu privire la consumul de droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.
Şi în acest an şcolar specialiştii din cadrul CPECA Alba au participat la festivităţile organizate în unităţile şcolare din municipiul Alba Iulia cu prilejul deschiderii anului şcolar 2014-2015, şi au transmis cele mai calde şi deosebite urări de început de an şcolar elevilor şi cadrelor didactice, precum şi mesaje antidrog ce au avut ca scop informarea şi conştientizarea efectelor pe care le produce consumul de droguri şi de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive asupra organismului.

La o săptămână după startul campionatului juniorilor C, va începe și competiția juniorilor D (jucători născuți în anul 2002 și mai mici), jocurile urmând a se disputa în zilele de sâmbătă, după-amiaza! Au fost înscrise 11 echipe, pentru faza județeană a sezonului 2014-2015: CSȘ Blaj, Europa Alba Iulia, LPS Sebeș, Olimpia Aiud, Kinder Alba Iulia, Metalurgistul Cugir, Rival Alba Iulia, Unirea Alba Iulia, Unirea Juniors Alba Iulia, Viitorul Aiud și Viitorul Abrud.
Joi – 4 septembrie, în cadrul ședinței desfășurată cu reprezentanții echipelor înscrise, a avut loc tragerea la sorți pentru stabilirea etapelor campionatului juniorilor D. În prima rundă, care va avea loc sâmbătă – 20 septembrie, de la orele 17.00, se vor disputa următoarele jocuri: LPS Sebeș – Viitorul Abrud, CSȘ Blaj – Europa Alba Iulia, Olimpia Aiud – Kinder Alba Iulia, Unirea Alba Iulia – Rival Alba Iulia, Viitorul Aiud – Unirea Juniors Alba Iulia, iar Metalurgistul Cugir stă.
Trebuie menționate câteva din noutățile regulamentului după care se desfășoară competiția: terenul va avea o dimensiune de 64-68m x 54-58m, porțile vor fi de 5 x 2m, echipele vor fi formate din 9 jucători (8+1), înlocuirile de jucători sunt nelimitate (un jucător schimbat poate reveni în joc), jocurile se vor disputa cu minge nr. 4, lovitura de la colț se va executa numai pe jos (fără ca mingea să se ridice de la sol), se aplică regula suspendărilor și eliminărilor temporare (2 minute pentru cumul de 2 cartonașe galbene, 5 minute pentru cartonaș roșu) sau eliminări definitive pentru fapte grave …
La faza județeană sunt acceptate echipe mixte (fete și băieți), iar participarea la jocuri se va face cu carnetul de legitimare al jucătorului (având viza anuală 2014 și viza medicală valabil aplicată) însoțit de o copie xerox după certificatul de naștere. Succes copiiilor și jocuri cât mai spectaculoase și atractive pentru participanți!

La invitaţia europarlamentarului Victor Negrescu, o delegaţie din judeţul Alba formată din aleşi locali, primari, directori şi reprezentanţi ai societăţii civile au vizitat Parlamentul European în perioada 8-10 septembrie 2014.
În cadrul vizitei, cei 22 de participanţi au avut ocazia să afle mai multe despre activitatea europarlamentarului de Alba, membru în Comisia de Bugete şi în Comisia Juridică din Parlamentul European, dar şi să participe la discuţii cu diverşi oficiali europeni privind atragerea fondurilor europene şi mecanismele legislative în materie.
„Cred că este foarte important să fim mai prezenţi ca judeţ la Bruxelles pentru a face vizibile intenţiile şi proiectele noastre de dezvoltare locală dar şi pentru promovarea turistică şi economică. Această primă întâlnire a avut ca scop iniţial să identificăm oportunităţile disponibile la nivelul instituţiilor europene pentru ca ulterior să permitem judeţului Alba să devină un motor în atragerea fondurilor europene. Au trecut doar două luni de la preluarea mandatului şi iată că deja împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai judeţului Alba începem să lucrăm pentru a demonstra cetăţenilor care ne-au sprijinit că ne ţinem de promisiuni şi că pe mine încrederea lor mă responsabilizează şi onorează” a explicat europarlamentarul PSD, Victor Negrescu.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook